Alapvetően mindegy. Azt elhiszem hogy a PBD40-en mágneses jeladó van és hall fej. Ha így van akkor így van, de akkor valami nagyon el van baxva vele, lásd alább leírtakat. Mert azt viszont nem hiszem el, hogy én kézzel a forgatógomb tekerésével mindig pontosan tizes értékjegyű fordulatszámokat állítok be.
Lehet, hogy ha lesz időm és kedvem akkor ma előhalászok egy linkelt fordulatszámmérőt és csinálok pár összehasonlító mérést.
Hú de gyönyörű diófa! Ritkán látni ilyen szépet. Ezt nagyon kár lenne kivágni. Telepíts a diófa alá egy csirkeólat kifutóval, a feketedést okozó diófúró légy lárvák kimásznak a leesett fekete dióból, befúrják magukat a talajba és így vészelik át a telet. Tavasszal kikelnek és újra elepik a fát. A csirkék meg erőszeretettel kapirgálják ki a földből ezeket a lárvákat. Ugyanez volt a helyzet nálam is, csak nekem még csirkét sem kellett alá tennem. a szomszédból járnak át a kerítés résén hozzám kapirgálni. Persze megbeszéltem ezt a szomszéddal. Este a csirkék hazamennek az óljukba maguktól.
Ha a diófára felkasztasz 4-5 darab diófúró légy elleni sárga ragacsos lapot is akkor a környező fákról átrepülő legyeket is megfogja.
Tudnom kéne, hogy adott motorfordulaton (ami 4-üteműnél az elosztó fordulatának a duplája) milyen előgyújtást produkál a tesztelt elosztó. Nyilván minél pontosabb annál jobb, de igazából a diagram jellegét kéne feltérképezni. Van némi tűrés, de valószínűleg a PBD megfelelően pontos.* Igazándiból 3-4 pontot szoktak megadni, de ha már tudok szabályozni, akkor miért nem mérnék több fordulaton is ? Amúgy meg a motornak nem jó, ha össze-vissza van az előgyújtás. Modern motoroknál nincs ilyen hiba, mert az ECU mindent mér és állít, de egy 60 éves technika jóval kényesebb.
*Közben rájöttem, hogy a PBD nem annyira praktikus, mert megszakítóval lefelé kéne állnia az elosztónak, hogy jó legyen a forgásirány
A múltkor fölvetettem valakinek, hogy a Fénylakknak is van uv állónak hirdetett színtelek kültéri lakkja ( Fénylakk KT). A korrekt fórumemlékezet érdekében leírom, hogy nálam ez a színtelen verzió végül nem vált be, most láttam , hogy esőnek, napnak kitett vízszintes felületen egy nyár alatt eléggé tönkrement. Szóval ezt a megoldásukat nem ajánlom.
Nekem is sajog a szívem. Évekig kerülgettük a témát a feleségemmel és sokáig fel sem merült, hogy kivágatjuk, mivel imádjuk az árnyékát, imádjuk, hogy nyáron rá tudok akasztani egy függőágyat és tudok békésen durmolni alatta, ráadásul a madarak is előszeretettel fészkelnek bele.
Sajnos mostanra odáig jutottunk, hogy útban lesz, mivel 2 építmény is kerülni fog köré. Ezen kívül nagyon közel van hozzá az épített medence, amit diófa mellett lehetetlen folyamatosan tisztán tartani (1-2 vastagabb főág belóg a medence fölé). Termése nincs, vagy ami van az rögtön feketedik és leesve a föltdre / betonra (amit jövőre homokkővel fogunk burkolni) elszínezi azt. Ezen kívül 2 évente 150 eFt-ért metszik a fát az alpinisták, mert nagyon rossz helyen van és átnő a szomszédba.
A pbd40-ben egy mágnes van az orsóban , az ad jelet egy érzékelőnek. Ha kiesik a mágnes akkor nem méri a fordulatot. Arra nem emlékszem pontosan , hogy ilyenkor mit mutat (semmi, vonalak, nullák), de a motorfordulattól függő értéket nem.
Árnyékot, békét ad. Ülhetsz alatta az unokáddal majd, játszhattok!
Ne akarj fű-sivatagot.
Bocs, hogy belevau, tudom közöm nincs hozzá - de a szívem sajog, ha egy szép, egészséges fát kivágnak.
Ahogy az öregeink mondták: Diófát az ember nem magának, az unokáinak ültet.
Ez vagy 30-40 éves...
(Pesten volt egy házam. A nagyapám ültetett egy diófát. El kellett jönnünk, de a vevővel megígértettem, hogy a fát megkímélik. És úgy lett! Az egyház vette meg - hozzácsapták a meglévő kertjükhöz - ma iskola udvar. Nyáron alatta játszanak, hűsölnek a gyerekek. Ha csak arra járok - arra fordulok, hogy lássam.
Tudod milyen jó érzés? A házunkat elbontották, de méterre a helyén épült az új, ma tanári, ebédlő.
Úgy, hogy nem mérem a fordulatszámot hanem vezérlem a motort és a kijelzőt. Azt mondom, hogy ha a motornak 8V feszültséget adok akkor a kijelző mutasson 500-at, 16V-hoz meg ezret. Aztán a motor meg forog annyit amennyit éppen a szórása enged, úgyis a kijelzett közelében lesz. Lehet hogy 480 lehet hogy 530.
Mert a pontos fordulatszám a fúrás esetében valóban nem lényeg.
Ezt a véleményem erősíti az is, hogy a PBD-40-en nem látsz egyes értéket. Nem látsz 1355-ös fordulatot kijelezni csak 1350-et vagy 1360-at. Amikor tekered az állítógombot forgás közben akkor minimum tizesével de nagyobb fordulatszámokon akár harmincasával ugrál.
Tegyük fel nem pontos. Akkor is 10-20 RPM vagy akár 10% RPM különbség hol számít egy fúrásnál? Vagy te mire akarod használni ahol számít ha nem teljesen pontos?
Azt mondja, levette a fordulatszámmérő érzékelőjét, tehát külön érzékelő van benne. Gondolom valami hall szenzor lehet, innentől pedig pontosnak kell lennie.
Csak azok speciális láncvezetőt és láncot használnak. A láncvezetők vége hegyes és a láncon dupla annyi vágószem van mint a normál láncon. A sűrű vágószem miatt az a lánc simábban vág, nem rángat annyira így sokkal kisebb a fűrész visszacsapódásának a veszélye...