Köszönetet nem vár az ember egy tanácsért, de ilyen minősíthetetlen ledorongolást sem. Ha kicsit alaposabban tájékozóstál és visszaolvastál volna, mielőtt minősítgetsz, észlelted volna, hogy ezt az egyetlen szurdokot célszerű szembe megtenni, és sokan így is szokták tenni mnden gond nélkül.
de én hülye, miért kioptatom az ujjbegyeimet már megint, csinálj, amit akarsz.
"onnan a kötelező iránnyal szemben a Maly Kisel" - gratulálok, pont ilyen tanácsokat kell osztogatni... csak legközelebb azt is írd hozzá, hogy legyen náluk pár zöld európapír is, ha véletlen szembejön a HZS embere.
1. nap: Csingóból a fehérpatak mentén Sólyom-völgy, onnan át Klauzy-tóhoz. Onnan le újra a Fehér-patak, makd fel Kastorisko-ba ebédelni. Onnan lementem a Hernádhoz. 1 kis hernád-áttörés, és ha még van energia, felmászni a aTamásfalvi kilátóhoz (oda élegjobb a fényekm iatt késő délután menni)), majd le vissza Csingóba. Ez egy kemény túra, és egy hosszú napba még ilyenkor is belefér.
2. nap: Podlesokból Such Bela majd onnan a kötelező iránnyal szemben a Maly Kisel, bekukkantani a lezárt kyselbe, Klastorisko, le, és a Hernád mebtén vissza.
a fél napra én átmennék Dedinkybe, felmásznék a Zemljarska Roklynán, és lesétálnéK. Szép út, sok szép kilátással.
Ha Čingovban van szállásotok, akkor két és fél napos túra nem igen jöhet szóba. Minden szurdok egyirányú - ez jelentősen bonyolítja az útvonalak megtervezését.
Csingóból a Hernád áttörés - Kláštorisko - Veľký Kyseľ - Pod Bykárou - Tomašovská Belá útvonal lehet az egyik nap, másik napon pedig (autóval át) Podlesok - Suchá Belá - Glacká cesta - Pod Vtáčim hrbom és onnan választhatóan vagy vissza a piroson Podlesokra, vagy Kláštorisko és onnan le a Hernád áttörésig, majd a Hernád mentén vissza: Hrdlo hornádu - Podlesok.
Ha részletesebben érdekel (idő, táv, jelzések, stb.), szólj.
Két és fél napos túraútvonalat tudnátok ajánlani? A Sok szurdok közül melyikeket érdemes előre venni, ha csak két és fél napotok van?
Felnőttek lesznek csak, és bírják a strapát. :) Én kb. 12 éve voltam utoljára és már nem emlékszem, hogy melyik milyen volt. Legyen sok létra, kihívás, víz, a végén "hütte" :)
Cingovban lakunk, de ha kell át tudunk kocsikázni bárhova.
Melyikünknek küldte? Mert szerintem nem nekem, hanem vagy a Lacinak, vagy a Pirinek.
Nincs mit köszönni, szívesen ajánlom Erzsi nénit mindenkinek, mert nagyon kedves és mi mindig jól éreztük magunkat nála. Ha szerencsétek van nektek is elmeséli a "Karcsi bácsi a biciklin" történetet. Mi fetrendtünk a röhögéstől! Szép túrákat meg jó időt kívánok!
Hajajj:) Már a Pirinél vigyorgott:)
Köszi az ajánlást még egyszer! Most ettük meg az előkészített vacsinkat, mert ő orvoshoz ment... Le a kalappal, majd megírom az élményeket:)
Viszont kérdi, hogy megkaptad-e az emailjét, mert hiántolja a válaszodat?!
Délután mentünk egy kört: Hrabusice-Hernád áttörés-Klastorisko-Hrabusice úton. Mire a központi kocsmához értünk régen ránksötétedett:)
3,31 € két korsó és egy pohár csapolt, egy borovicska, két deci sprite. Utóbbi a ledrágább:)
A Velky Sokolon vigyázzni kell, mert egyes részeken elég rossz állapotban vannak a létrák, hidak, stb. Ahhoz képest a Suchá pedánsan rendben tartott. Szerintem a Suchá középső-felső része élménydúsabb, a Sokol - ahogy már előttem is írták - lényegesen hosszabb.
irreálisan drága minden, pedig autóval viszik fel a cuccot, nem emberi erővel, mint pld. a Tátrában... inkább úgy fogalmaznék, hogy miután az ingatlan nem JAMES/KHT tulajdon, visszaélnek monopol helyzetükkel.
ne várj kulináris élvezetet, de ehető a kajájuk. sajnos elég esetleges, hogy mikor mi van. bagyon finom hagymaleves meg knédli marhapölrölttel ("madarsky gulas") azért pld mindigi szokott lenni. Meg van jó ser és kofola. Az árak viszont igencsak magasak,de hát annyira jó helyen van ott, hogy megengedhetik maguknak.
Amikor mi arra jártunk, aznap csak mi jutottunk fel, a nem sok többi turistaa mind visszafordult. De ez csak a nagy víz miatt volt. Kis víznél szertintem nem számottevően nehezebb, mint a többi. (mondjuk lehet, hogy abban alapbül is több a víz, ezt nem tudom megitélni)
Remek hétvégénk volt, a sörre is rátaláltunk a kolostoroknál. Az idő tökéletes volt. A hiány érzetem a víz mennyiségekkel volt inkább. Meglátszik, hogy száraz nyár volt. A vízesések éppcsak működtek. A hernád is letisztult csendes folyású volt. De nem panaszkodom, jó volt.......mér mennék újra ha tehetném.
A Velky Sokol mennyire másabb mint a száraz szurdok? Azt hallottam, hogy nehezebb terep.