Keresés

Részletes keresés

Atteeharp Creative Commons License 2004.03.09 0 0 575
florg: bocs, ugy latszik hulye vagyok, hogy egyszer nem eleg leirni nekem :D Mara valahogy elfelejtettem amit irtal, pedig olvastam tegnap :)
Z40:dobtam emailt, de ugy latom, hogy nem az @index.hu-t olvasod leggyakrabban :) (vagy csak cseszel valaszolni?:))
Acel vs rez. A hangvilla mibol van? Nikkelezett rez? Vagy esetleg nincs is koze a rezhez???
Egyebkent menyeet nem hiszem hogy ilyen tudomanyos megkozelitest vart :)) Egyebkent nehany tapasztalatom azt mutatja, hogy mennel sargabb rez a lamella annal tovabb "el", valoszinuleg a voros rez hamarabb elveszti a rugalmassagat, mint a sarga. Egyebkent egy aranymuves srac (Z40:akivel egy asztalnal ultem penteken, o is vendegeskedett) csinalt teljesen semmibol harmonikat, bar azt mondta, hogy nem keszult el teljesen, mert tul vastagra szabta a lamellakat, es nehezen lehetett hangolni, igy abbamaradt a dolog. Barkacsolas szintjen en arra gondoltam, hogy ki lehetne cserelni minde muanyag betetet fara, csak azt kene tudni, hogy akusztikai szempontbol milyen fa idealis ehhez, aztan mar csak kezugyesseg kell, meg egy vagon szabadido meg turelem :) (vagy mondjuk aluminium, meg hozza eszkozok)
(Aztan mar csak lamellakat kell venni, ha az ember legyart egy joparat :))
Egyebkent valoszinuleg a "lukak" alakja is beleugat a hangzasba, mert a Hohner Maisterclasse-nal pl nem sarkos, hanem lekerekitett belul minden luk. Persze a Meisterclassenal eszrevett hatrany, ha nem tizedmillimeter pontos az illesztes, akkor hozzaer a lamella a testhez, es zorog.
Technikai lehetosegek szamitanak azon, hogy mennyire "kezdodik" elol a lamella. Ha tavol van a lyuk szajatol, akkor nehezebb hajlitani rajta.
Előzmény: Z40 (574)
Z40 Creative Commons License 2004.03.09 0 0 574
Na azért az nem egészen úgy van. A gépészetben van egy olyan fogalom, hogy kifáradási határ. Ha erre méretezel valamit, akkor az nem fárad ki. Az lehet, hogy nem szól, de nem is fárad ki! :))

Az biztos, hogy az acél rugalmasabb mint a réz. Nem tudom, ki kéne próbálni úgy, hogy jó anyagból pontos méretü lamellát csinálunk. Mellesleg az biztos, hogy nem véletlenül csinálják réz ötvözetböl a fúvós hangszerek jelentös részét. De a fizikai okát momentán nem találom. Egy biztos, a hang terjedési sebessége a különbözö fémekben egész különbözö lehet. Talán ennek is van valami jelentösége. Az biztos, hogy az anyag nagyon fontos és az is biztos, hogy a gyárak legféltveőrzöttebb titka.
De majd ha rájöttem, én fogom a legkirályabb harmonikákat gyártani :)

Előzmény: florg (571)
Z40 Creative Commons License 2004.03.09 0 0 573
Szerintem ne sokat problémázz ezen egyelöre, hanem gyakorolj. Egyébként engem is érdekel a kérdés, és szívesen el fogok mélyedni a harmonika műszaki tanulmányozásában is majdan.
Szerény véleményem szerint (és mivel anyagtechlológus szakon végzett gépészmérnök volnék, de ez csak annyit számít hogy nem vagyok sík hülye a műszaki dolgokhoz), tehát szerény véleményem szerint a hangszer minösége a következökön múlik:

- tervezés minösége
- használt anyagok minösége
- kivitelezés minösége

Amiket eddig láttam (diatonikus bluesharmonika), azok nekem nagyszériás termékeknek tűntek, magyarul tömegtermékeknek (noha a Hering állítólag kézzel készül?, szóljon valaki ha baromságot beszélek). Az ilyen termékeknél pediglen az olcsóság és a jó gyárthatóság legalább olyan fontos szempont mint hogy jól szóljon. A Heringeknél is (Blues) látható egy két igénytelen megoldás, például ahogy a borítólemez fel van csavarozva (semmi alátét, ócska csavar, egyszóval gagyi megoldás). Az egész kivitele sem valami nagy durranás, noha nekem tetszik (a Vintage Harp már lényegesen jobban sikeredett). A Black Bluest sikerült eléggé lesilányítani azzal a matt fekete bevonattal (F117 Stealth) az elözö, a lakkozott szebb volt, csak használat során a kedves zenész megette róla az összes lakkot, ami nem volt egészséges (bár szemlátomást a Vintage Harpon is ez a helyzet). A műanyag test eleve olyan dolog, ami nem az igazán jó minöségü termékek jellemzője, bár egyáltalán nem rossz, méretpontos és kitűnöen gyártható. Szerintem a szájharmonika egy olyan dolog, aminél az ördög a láthatatlan részletekben bújik el. Itt pedig arra gondolok, hogy milyen anyagból vannak a lamellák. Ezek általában valamiféle réz ötvözetböl vannak, és sajnos nem úgy tünik, hogy mechanikai igénybevételre vannak méretezve, mivel elfáradnak. Az meg amúgy sem biznisz, hogy örök életü lamellát gyártunk, mert akkor nem vesz senki új harmonikát. A lamellák általában szegecselve vannak, ami ismét a tömegtermékségre utaló jel. Én meg fogom csinálni magamnak szépen csavarosra a harmonikáimat (idövel), hogy lehessen benne egyenként lamellát cserélni. Ilyet egyébként nem hinném hogy találsz üzletben, mert túl drága volna a gyártása, továbbá nem kényszerülnél egy teljesen új harmonika, vagy legalábbis lamellasor-pár megvásárlására. A Suzuki harmonikákról amit eddig olvastam, az alapján elég fejletteknek tünnek, de még sosem volt a kezemben/számban. Viszont állítólag - ugye - baromi drágák. Én továbbra is a Heringet látom egy jó kompromisszumos megoldásnak minöség és ár között, de ez egy teljesen szubjektív és kevés tapasztalaton alapuló vélemény. Nekem a Vintage Harp hangja tetszik a legjobban (eddig), de remélem egyszer lesz arra lehetöségem, hogy összeüssek egy saját harmonikát, saját elképzelés szerint. Az biztos, hogy a Vintage Harpnak a legvastagabb a hanglapja, és ez valószínüleg a hangminöségében is megmutatkozik. Általában igaz, hogy amiböl nem sajnálják az anyagot (és a munkát), annak jobb a minösége (autóra is igaz).
Egy szó mint száz, a lamellák anyagösszetételét és gyártástechnológiáját nem ismerjük (semelyik harmonikánál) tehát ez nem lehet kiindulópont vásárlásnál. Amit tehetsz az az, hogy megnézed, hogy nagyjából miböl van, hogy van összerakva, mennyi anyag van benne, és hogy hogy szól. Az alapvetö konstrukció (kivéve mindenféle overblow, meg szelepes, meg ébresztös, telefonos, faxos kiviteleket) ugyanaz szokott lenni.
Nem vagyok a hangszer szakértöje, de szerintem nagyjából a következö paraméterek határozzák meg, hogy hogy szól a hangszer:

- lamella anyaga (rugalmassági modulusza)
- légrések mérete (a megmunkálás precízségén múlik)
- az illesztések pontossága (mennyi levegö szökik el)
- a borítólemez formája, anyaga, mérete
- a kancellafa celláinak mérete, anyaga
- a lamellák rögzítése esetleg (ebben egynémely Hohner nekem jobban tetszik a széles fejü szegeccsel, mint pl a Hering a maga virsli szegecseivel, én ezért fogom öket csavarra cserélni alkalmasint)

Na most ezek közül amit látsz a boltban, az nem sok. Úgyhogy marad a kipróbálás, a tapasztalatok, és a szemrevételezés. Ez az én jelenlegi véleményem illetve elképzelésem, amivel bárki vitázhat, kiegészítheti, illetve szólhat ha baromság van benne. Még annyit a végére hozzátennék, hogy mielött még ismertem volna a Matyit én kipróbáltam több félét. Volt aki azt mondta, hogy Lee Oscart kell venni. Kipróbáltam, nem igazán tetszett. Aztán kipróbáltam egy Hohnert, végül a Hering maradt. De nem próbáltam ki az összes márka összes modelljét, tehát erösen hézagosak az ismereteim. A lényeg úgyis az marad a végén, hogy hogy tudsz rajta játszani.

Előzmény: menyeet (568)
menyeet Creative Commons License 2004.03.09 0 0 572
Hering Hering Blues szájharmonikát Budapesten hol és mennyiért lehet kapni?
florg Creative Commons License 2004.03.09 0 0 571
Attee: Semmi titok nincs, leginkább csak az időm és pénzem (vagyis a hiánya, mert legalább az egyiknek lennie kéne) szab határt. Ugyanis: a kottaipari részt, mint már írtam, nekem kell nyomdakészre hoznom, biztonsági+anyagi okból. A "biztonsági ok" itt azt jelenti, hogy nem szívesen bízom másra, mert sajnos igen kevés a zenész a nyomdászok között, de ha még akad is, kevés a szájharmonikás, pláne kromatikus. És mivel a kromatikus herfli eléggé kottista műfaj, igen zsúfolásig megtelt a könyv kottával (ráadásul sok helyen tabos kottával), ahol annyi a rontási lehetőség, hogy na. Aztán ha kinyomódik mondjuk 1000 darab, és mind rossz, "fújhatom". Így legalább csak magamra lehetek mérges.
Tehát: ha sikerül túljutnom az államvizsgán, és eljön a nyár, pikpak gépbeírom a cuccot, aztán mehet a nyomás és várhatóan ősszel kapható.

Én úgy vagyok a tabbal, hogy jó lehet az, mondjuk kezdetnek, ha valaki egyáltalán nem tud kottát olvasni, meg teljesen egyedül próbálkozik. Bluesherflinél viszont egyértelmű, hogy a kagylózó jellegű tanulás az igazán célravezető.

Érdeklődés: majd lesz.

Z40: az acéllamellás harmonika örök életű, csak nem szól. Amikor 14 éves koromban az első Hohner Piccolo-m felmondta a szolgálatot, csiszoltam hozzá több napi munkával lamellát, acélból, tehát úgy látszik, ugyanarra a srófra járt a fejem. Tök jó lett, csak baromira nem nem volt hangja. Aztán mondták, hogy az acél nem rezeg, ezért csiszoltam rézből is, az se szólt. Akkor rájöttem, hogy azért ez nem ilyen egyszerű, így felhagytam a dologgal.
Egyébként elképzelhető, hogy lehet olyan vékony acéllemezt gyártani (persze nem kézimunkával), ami jól rezeg, de valószínűleg csúnya éles hangja lenne. Egyébként meg tök mindegy,mert az acél is elfárad.

Előzmény: Atteeharp (569)
Atteeharp Creative Commons License 2004.03.09 0 0 570
Hering Free Blues: Piros, retro feeling:) eles,vekony hangu,folkos hangzashoz kituno, egyebkent tanulohangszer kategoria
Hering Super 20: ez is tanulohangszer, hangja hasonlo az elozohoz, a lamella merete ugyanakkora, kicsit vastagabb, de szinten eles hang.
Hering Master Blues: szerintem detto, mint Super20, csak mas szinu a test.En nem nagyon tapasztaltam kulonbseget a ket hangszer kozott. Ez is tanulohangszer kategoria.
A fentiekhez nem kaphato lamellasor.
Hering Hering Blues: Ez mar minosegibb hangszer, cserelheto lamella, nagyobb test. Vastagabb lamellak, melegebb, vastagabb hang.
(Fem testu hangszerek nem szamitanak alaphangszernek.)
Lee Oskar: Egy fele diatonikus harmonikat gyartanak. Ott nincs ennyi altipus. Dur,Mol,7th,country hangolasok a kulonbozo tipusok.
Előzmény: menyeet (568)
Atteeharp Creative Commons License 2004.03.09 0 0 569
""Mi az a tabulatúra?" ez a hozzaalas tetszik :))"
Ez azt hiszem kicsit felreertheto volt. En ezt orommel jegyeztem meg. A tab harmonikanal olyasmi mint a gitarnal, bar szerintem gitarnal tobb ertelme van, mint szajharmonikanal. Kb annak a lejegyzese, hogy melyik lyukat es hogyan szolaltasd meg. En nagyon nem szeretem, es nem tartom jo, hatekony tanulasi modszernek, errol lehet vitazni. Biztos nincs igazam, mert sokan szeretik, ugyhogy van ertelme, de mivel en is (ha jol ertem te is) hallas utan tanultam/tanulok meg mindent, ezert a zenere, zenehallgatasra eskuszok. Igazandibol mindegy, ki hogy tanul, a vegeredmeny a lenyeg. Az ilyen kottas tanult dologban en azt az egyet nem szeret, hogy elveszik a zenebol a legfontosabb, ha kottabol jatszik valaki. Az erzelem. Tab pl : 2D 4B 2B 3D 2D D=draw, azaz sziv; B=blow, azaz fuj. Ez pl a Mannish Boy riffje. De bonyolultabb, gyorsabb, technikasabb dallamok lejegyzese irto bonyolult, olvasasa meginkabb, hajlitasokat nyilak jelolik. De pl egy vonatozos staccato-s dolgot hogy jegyez le valaki tabbal? Hogy teszi oda, hogy wah-wah hogy megy ra a dologra? Meg hogy nyitva vagy zarva kezdi a kez? Meg mi ertelme van, ha mindig egyforma? :))
En anno tanultam egy kis zeneelmeletet, de ritkan veszem hasznat. Persze ez mufajfuggo, szoval ez bluesra/rockra ertendo. Jazzben mar meghal az ember az effajta tudas nelkul. A megirt dolgokhoz pedig szerintem szinten nem kell tul sok zenei hatter, elvegre, leszeded/kisilabizalod, megtanulod, osz'csa.
A fesztivalrol nem akarlak lebeszelni, csak a negyfel az negyfel :) Megneztem megegyszer a musort. Ian Siegal+Pribojszki Matyi igen jo kis musor lesz az biztos es mashol nem is biztos hogy lathato. Ha Bessenyei Csabira vagy kivancsi, figyeld a Pawn Shop nevu duo koncertjeit is, Little Sonnyt egyebkent amugyis tudom ajanlani, eleg autentikus arc. Nemreg pl Szabo Tamassal is jatszott duoban.
West-coast porgetes: en nyelvvel porgetest szoktam ugy hivni, amit Matyi is eloszeretettel hasznal, mert tobbnyire westcoast bluesban hasznaljak. Elvegre nyelvvel ugy is lehet porgetni (elviekben), hogy csak ket lyuk szol, es a nyelved csokent viszi ide-oda a leveget. En amikor kezdtem, azt hittem hogy a nyelvvel porgetes csak ez. Amugy sima porgetesnel en ezt a ket dolgot szoktam otvozni, ugy kicsit lagyabb az egesz.
florg: latod, nincs tul nagy erdeklodes a dologra, ugyhogy teljesen mindegy :)
"Viszont mivel valószínűleg átnyergelek Heringre, lehet, hogy soha nem fogom megtudni... " :))
Amugy a konyved mikorra varhato? vagy mar megint felrebeszelek? vagy meg minden titok?
Előzmény: Z40 (566)
menyeet Creative Commons License 2004.03.09 0 0 568
Kedves mindenki!
Érdekelne, hogy mi a fokmérője a szájharmonika minőségének. Úgy látom, hogy az alap hangszerek csak műanyagból és fémből készülnek, nézzünk néhány példát:
Free Blues
Super 20
Master Blues
Hering Blues

Fentről lefelé drágulnak, de ugyanabból készüölnek. Gondolom, más a hangzásuk, mert mégis csak másképp vannak megkonstruálva, tudna valaki ebben okosat mondani?
A másik: láttam Lee Oskart a West Endben 7000 forintért. Ennyi az ára, vagy van olcsóbb, drágább?

Z40 Creative Commons License 2004.03.09 0 0 567
Olyan harmonikát nem gyártanak, aminek a lamellái acélból vannak mondjuk?
Előzmény: florg (565)
Z40 Creative Commons License 2004.03.09 0 0 566
Engem érdekel a Szücs Gabesz is, meg a Bessenyei Csabi is például. Meg a Ferenczit is szívesen meghallgatom. A többit meg nem ismerem, tehát azokat meg azért hallgatnám meg.
Szóval valami westcoast pörgetést hallottál az asztalom felöl? És én csináltam? Mondjuk nem tudom mi az a westcoast pörgetés, én csak azt próbálom csinálni, amit a Matyitól hallok. A színpadra meg azért fostam fölmenni, mert attól még messze vagyok (lehet, hogy nyelvvel tudok pörgetni valamelyest, de ez nem jelenti azt, hogy tudok szájharmonikázni is). A technikai elemekkel úgy ahogy tisztában vagyok, de még nem vagyok elég pontos és ritmikailag is gyenge vagyok. Majd ha a ritmikámat elfogadható szintre tudom hozni és elég zenét hallgattam ahhoz hogy simán tudjak improvizálni anélkül hogy megakadnék, akkor van esélyem, hogy valami élvezhetö színpadi élményt nyújtsak. Addig maximum táncbemutatót vállalok (azt eddig is vállaltam).

""Mi az a tabulatúra?" ez a hozzaalas tetszik :))"

Az köztudott dolog, hogy én soha nem tanultam zenét, úgyhogy fingom nincs mi az a kotta. Annyit tudok, hogy C D E F G A H C, de ezt sem biztos hogy jól. Erre egyébként nem vagyok büszke, söt szeretnék többet tudni, hogy legalább azt értsem, ha ti mondtok valamit. De mi az a tabulatúra?

Ha legközelebb Budapesten vagy, valahova beülhetnénk dumálni. Ilyen jellegü javaslatot már tettem másoknak is, söt a Matyival néha sikerül, de arra már sosincs idö, hogy egy kis szájharmonikaügyi eszmecsere is beleférjen némi gyakorlati résszel.

Előzmény: Atteeharp (564)
florg Creative Commons License 2004.03.09 0 0 565
ptolgyes: Én leszek ott a "szakértő" meg a "szervizes", és akkor indulunk, ha megérkezik az első adag herfli, mert egyelőre csak három árva Bluesharp van, meg némi tremolo.

Z40: Suzuki semmivel sem tartósabb, mint a Hohner vagy a Hering. Amikor először bejött az országba (kb. 10 éve, ha jól emlékszem), alámentek a Hohnernek árban, és úgy nagyon jó volt. Most már viszont külföldün is a legdrágábbak közé tartozik, és nem igazán indokoltan.
Mi fogunk javítással foglalkozni, de az ilyen lamellacsereberének nem nagyon vagyok híve, egyrészt az Atteeharp által említett okból, másrészt mert nem éri meg (órabérben), egyébiránt meg, ha már régebbi a hangszer, az újonnan beszerelt lamella más hangszínt fog produkálni, mint a többi, meg aztán nagyon hosszú életű sem lesz biztosan, mert ahonnan kiütöd a szegecset, ott egy kicsit kitágul az anyag, tehát van egy kis rizikó,hogy hogy sikerül-tehát ezt jobb házilag megoldani. Kellemes célszerszámokat árulnak hozzá a cégek, de saját készlettel is lehetséges a dolog.
Én hanglapcserére, hangolásra, külső sérülés helyrehozásásra, alkatrészutánpótlásra (és annak felszerelésére) gondoltam.
Persze megoldható lehet a lamellacsere is, indokolt esetben, de ez mind a jövő zenéje, előbb induljon be a dolog.

Atteeharp: lényegében nekem sincs belőle tulajdonképpeni anyagi hasznom (tehát részesedésem az eladásból) meg amúgy sem zavar a kokurrencia.
A Hohner kínaisodása csak a megbízhatóság rovására ment (nagyobb a hibaszázalék), meg bejöttek ezek a furcsa új típusok, amiket viszont nem adnak elég olcsón, a bevált cuccaik ugyanolyan jók/rosszak, amilyenek voltak. Puhább lamellát nem tudom, elképzelhető. Viszont mivel valószínűleg átnyergelek Heringre, lehet, hogy soha nem fogom megtudni...

Ha értékelhető buli lesz, majd megírom, hol-mikor. Egyébként van szerintem értelme a vidéki infoknak is. Az önreklámoknak meg pláne. Én legalábbis kiváncsi természet vagyok.:)

Előzmény: ptolgyes (556)
Atteeharp Creative Commons License 2004.03.08 0 0 564
Z40: Kossz, igyekszik az ember. Nem vagyok pesti, csak neha igyekszem arrajarni, ha ilyen szamomra erdekesebb dolog van. Mondjuk engem ez a fesztival dolog annyira nem hoz lazba, aki erdekelne, azt meg tudom nezni kocsmakban is...
Egyebkent csodalkoztam, amikor az asztalod felol hallottam egy jo kis westcoast porgetest, felmenni meg fostal a "szinpadra". En meg nem vagom annyira asszem ezt az egyet. Megneztem ezt a felhanghajlitast 10esen, nem is nagy eresztes, nem is tudom miert maradt meg bennem, hogy egy egeszet konnyu lekinlodni, felet meg nem.D-ig mindegyiken sima liba. F-esen nekem egybol lemegy. Lehet hogy ez harmonikatol is fugg, mert pl a FreeBluesok mint leugranak egybol, mindegy milyen hangnem. Hering Bluesok nem, de Pl F-esen mar igen.
Nezz Pesti Musort, meg Estet, benne szokott lenni Szucs Gabi, Pure Blues, meg Horvath Misivel is szokott duoban jatszani(a fejkendos harmonikas csavo)
Javitas: en javitottam anno masnak is, de eleg keves idom van, meg neha eleg szoszmotolos. Letort lamellat ki lehet egy szoggel utni, Kiutsz egy ep ugyanolyat egy masikbol, aztan visszautod a rossz helyere. Egyszeru nem? :D De florgek fognak javitanim ha jol emlexem, ezt irta. A javitassal itt csak annyi problema, ha pl a hangszer alapbol vastag lamellas, es vekonyabbat tesznek egy rossz helyere, hamar megadja magat az uj, meg nem olyan a hangja, mint kene lennie...
"Mi az a tabulatúra?" ez a hozzaalas tetszik :))
Előzmény: Z40 (559)
Z40 Creative Commons License 2004.03.08 0 0 563
Bassza meg, most néztem meg a pecsa műsort. Lehet, hogy kénytelen leszek rászánni a pénzt. De ez azért pofátlanul drága szerintem.
Előzmény: Z40 (562)
Z40 Creative Commons License 2004.03.08 0 0 562
Híííbázeg 4500? Na azért azt lehet hogy kihagyom, ami túlzás az túlzás. Ebböl tényleg lehet venni egy harmonikát.
Mi az a tabulatúra?
Előzmény: menyeet (561)
menyeet Creative Commons License 2004.03.08 0 0 561
Blues Fesztivál? Vasárnap lesz a PeCsában. 4500 pénz. Ebből már egy szájharmonikát lehet venni :-)
Jön valaki? Én valószínűleg lenézek, főleg, hogy gyalog 15 perc.
Szóval hol találok kezdőknek szóló tabulatúrákat?
Z40 Creative Commons License 2004.03.08 0 0 560
Egy Suzukiban meddig bírják a lamellák? (átlagos esetben, tehát ha valaki nem fújja szét kifejezetten). Mert ha ugyanannyi ideig mint egy Heringben, akkor valószínűleg nem éri meg.
Magyarországon ki foglalkozik szájharmonika javítással? Ti mit csináltok ha eltörik egy lamella?
Előzmény: florg (543)
Z40 Creative Commons License 2004.03.08 0 0 559
Ahogy mondod. Az én Herfli Sulimat nézegetted. Egyébként a 10-es lyuk fél hanggal való lehajlítását (fújva) próbálgattam otthon. Nekem nagyjából türhetöen megy, de attól függ milyen a harmonika. D-sen kurva nehéz, azon nem nagyon megy. F-esen simán, C-sen is, A-son de D-sen és E-sen nagyon nehéz, mert a hang azonnal leugrik. Ezeken nem is megy nekem.
Amúgy kurva jól játszol :) Nem tudod hogy a Szűcs Gabeszék hol szoktak játszani? Te Budapesten laksz?
Előzmény: Atteeharp (557)
Z40 Creative Commons License 2004.03.08 0 0 558
Heló!

A harmonikádat nem ismerem, de feltételezem, hogy rendelkezik azon alapvetö tulajdonságokkal (min 10 lyukú bluesharmonika) amelyek ahhoz kellenek, hogy elkezdhess tanulni. Nem tudom mióta csinálod, de elöször arra koncentrálj, hogy

1. nagyjából meg tudj fújni minden lyukat tisztán.
2. ne csak nagyjából tisztán is meg tudj fújni/szívni minden lyukat :)
3. a pörgetést kézzel gyakorolhatod, ha már tudod, hogy hogy kell fogni a harmonikát (ezt itt neten keresztül nem tudom megmutatni, keress rá).
4. a nyelvvel való pörgetés elöfeltétele, hogy a nyelvedet tudd gyorsan mozgatni jobbra balra (csak úgy lárpurlár). Ha ez nem megy, (van aki egyszerüen nem tudja, nem olyanok az idegpályái) akkor szkippeld ezt az elemet, mert nem neked találták ki. Ha tudod mozgatni a nyelvedet gyorsan, akkor elmondom, hogy én hogy tanultam meg a nyelvvel pörgetést, ami egyébként nagyon nem könnyü. Én már minimum fél éve próbálkozom vele (szinte minden nap), és most érzem úgy, hogy nagyjából megy.

Javaslom viszont hogy az elején a lyukak tiszta megfújására/szívására koncentrálj, tehát hogy ne sok hang szóljon egyszerre. Az sem elég, ha egy lyukat meg tudsz szólaltatni szépen. Rögtön utána meg kell tudnod szólaltatni egy másikat ugyanolyan tisztán, majd egy harmadikat. Ez a harmonika egymástól legtávolabb esö lyukaira is érvényes!
Ha ez már megy, akkor jöhetnek a hajlítások (mire megtanulod, belekékülsz az biztos, de ne add fel :)) Annak ellenére, hogy magam is kezdönek számítok, azért bátorkodom tanácsokat adni, mert még relatíve közel vagyok azokhoz az élményekhez, amelyek egy kezdöt érintenek, úgyhogy tudom miröl van szó, és még emlékszem is az átélt "szenvedésekre".

Előzmény: Adamwarlock (549)
Atteeharp Creative Commons License 2004.03.08 0 0 557
Z40: Hat nem sokon mulott :))) Egyebkent akkor a te Herfli Suli peldanyod mutatta meg gyorsan Matyi. Mondjuk az 527es hozzaszolas alapjan gondoltam, hogy te vagy, mert penteken is mondtad, hogy a Vintage kicsi a kezedbe :)
florg: nekem az elobbi dologbol semmifele anyagi/akarmilyen hasznom nincs, csak Matyi kereset teljesitettem. Szerintem aki itt irogat/olvasgat, joreszt mostanaban ismerkedik a dologgal, es nem fog igy hosszutavon berendezkedni az emlitett lehetoseggel. De igy mar van ket lehetoseg is hangszerbeszerzesre.
Hohner: florg ez a kinai dolog erezheto is a minosegen? Hallottam ezt azt, hogy puhabb a lamella meg ilyenek, de nem tudom mennyire hiheto abbol a forrasbol.

Koncertek: oks, de csak pestit irjunk be, vagy a videk is belefer? :) Illetve az onreklamokra is igenyt tart a topic? :) Zarojel megjegyzes, florg ezt te is megtehetned majd! Bar engem inkabb csak a kromatikus harmonikas formaciok erdekelnenek.
Akkor mar mondok is egy jo bulit: Alcatraz, márc. 19. Blues B.R.Others Show http://www.bluesbrothers.hu/

Előzmény: Z40 (555)
ptolgyes Creative Commons License 2004.03.08 0 0 556
Hehe, ezt a Kiss hangszerbolt dolgot nagyon megereztem... :) (nem baj, nala vettem eletem elso basszusgitarjat). Es lesz nala szakerto elado es szervizes? Vagy ok ertenek ehhez is? Varhato indulasi idopont? (amugy pont most csesztem el 6500-at vam-ra egy gitarpedal miatt... azt hittem, hogy a "28500 alatt nincs vam" ervenyes a vasaroltra is... hat nem, csak az "ajandekra").
Előzmény: florg (554)
Z40 Creative Commons License 2004.03.08 0 0 555
Én nem maradtam le róla :)
Viszont óriási szerencséje volt a közönségnek (meg nekem), hogy sikerült elkerülnöm a színpadi játékot :)
Előzmény: Stratos (546)
florg Creative Commons License 2004.03.08 0 0 554
Valóban rontod a boltot, de nem az enyémet. Gondolhatod, hogy Matyitól rendeljük mi is a Heringet, mivel ő a forgalmazó. Nem fogunk nagy árréssel dolgozni az biztos, és működni fog a rendeléses dolog is, meg a szervíz. Persze, ha itt a fórumon kikerültök, akkor legfeljebb abbamarad, mert majdnem minden herflis itt van.
Mindenféle árusítás és készlet meg egyebek az érdeklődés függvénye lesz. Ha sokan jönnek harmonikárt és egyebekért, akkor lesz könyv is, külföldi meg magyar. Ha senki nem jön, akkor semmi nem lesz, értelemszerűen.
Hogy világossá tegyem: Kiss Hangszerbolt, Érd. Ő adja a hátteret, tőkét stb., én meg a "szakértést" tehát ha jól megy a dolog, akkor egyre jobban fog menni, ha meg nem megy, akkor abbamarad.
Kínai cuccok: ez nézőpont kérdése. Én speciel minden hangszeremnél arra jöttem rá (nem túl nagy felfedezés, de nem baj), hogy a minőségi hangszeren gyakorlás jelentősen növeli az élvezeti értéket, és így csökken a gyakorlás mellőzésének lehetősége is. Az általad említett hangszereket nem ismerem, Johnson volt a kezemben, meg valami más, nyers, egészségtelen hangjuk volt, nem szerettem rajta játszani.
Sajnos azt kell mondjam, hogy a Hohnerek nagy része Madeinkínakoreataiwan, ugyanis akkortájt szűnt meg az endorserségem, amikor a ferdeszemű nagytőkések bekebelezték az egész Hohner-Sonor stb. céget (majd nem sokkal később sajnos csődbe is ment az akkori magyar Hohner forgalmazó).
Könyvem meg ősszel jön leghamarabb, mert a kottaipari részét nekem kell nyomdakészre tennem ("biztonsági" és anyagi okokból), de előtte még van egy államvizsgám,néhány zenekarom meg munkahelyem és így együtt ez kicsit sok.
Különben meg: legközelebb, ha valami jó buli van valahol, tessenek kiírni a topicban, mert például most ráértem volna.:(
Előzmény: Atteeharp (552)
ptolgyes Creative Commons License 2004.03.08 0 0 553
"Igy a boltinal egy kicsit olcsobban lehet hangszerhez jutni. Szoval van ilyesmire igeny/kedv/stb.?"

Mondjuk en nem vagyok tomeges felhasznalo, sot eddig eletemben 1 herflit vettem, ugyhogy az en velemenyemet csak ennyire kell figyelembe venni... :) En szemely szerint kicsivel tobbet hajlando vagyok fizetni azert, hogy besetalok egy boltba, ott kivalasztom az adott darabot, esetleg kerdezgetek rola, es ha baj van vele akkor is tudom, hogy kihez vigyem. Persze hogy mekkora a kulonbozet aminel maskepp dontenek azt nem tudom. Pl. siman rendelnek Coast2Coast-tol Hohner Cross Harpot, mert 3 darab eseten minden plusz koltseggel egyutt is a hazai felebe kerulne.

Koszi a velemenyedert a Vintage 1923-rol, ugy tunik akkor az lesz a dologbol... persze meg fugg attol, hogy milyen labbal kelek, milyen az idojaras, stb :)

Előzmény: Atteeharp (552)
Atteeharp Creative Commons License 2004.03.08 0 0 552
Bocs, lehet, hogy hosszú leszek.
Adamwarlock: kb 5 oldal volt, amikor ide kezdtem irogatni, szerintem ezekrol a technikakrol nem volt reszletesen szo.
cSABA:Hat nekem minel hamarabb, annal jobb, igazabol a heten mindenkeppen kene, mert ismeros ismerosenek lesz...
Stratos: kossz a pozitiv visszajelzest, en nem buktam a bulit, a kozremukodo harmonikasok egyike voltam :)
Z40: nem a herfli sulira mondtam, hanem a Madaras Arpad fele Szajharmonika iskolara. Pribojszki Matyi penteken mutatta a Herfli sulit, bar csak vegiglapoztam gyorsan, de szerintem nem rossz. De! Ha valakinek nem tetszik, az konkret kritikat irjon, hogy hogyan lehetne jobb. Ez a szerzo kerese! (Meg csak ennek van ertelme, fikazni mindig konnyu)
menyeet: a heten valamikor elkuldon, de ne varj nagy durranast. Az F-es harmonikat szerintem is tedd el jobb idokre.
Heringekrol meg annyit meg, hogy lamella van diatonikusokbol : Hering Blues, Black Blues, Vintage 1923, Golden Blues. Valamint van lamella kromatikus(!) harmonikakhoz is.

Florg, bocs, de most kicsit rontom a boltod, bar csak elviekben(a forumozoktol fugg). Szoval, nem tudom ki tudja, de Pribojszki Matyas a kornyeken a Hering harmonikak forgalmazoja. Hallott errol a forumrol, es a kovetkezot kerte, hogy tolmacsoljam eziranyba. Ha itt a forumosok osszefognak, tehat alakul valami harmonikas szovetseg szeruseg(persze nem hivatalosan), a lenyeg vegulis az, hogy egyvalaki osszegyujti az igenyeket, ki milyen Hering hangszert szeretne venni, akkor Matyi bizonyos kedvezmennyel elkuldene a hangszereket, a nep meg szetosztana. Szallitas gondolom posta. Igy a boltinal egy kicsit olcsobban lehet hangszerhez jutni. Szoval van ilyesmire igeny/kedv/stb.? Az egesz lenyege, hogy ne egyesevel keressek az emberek, azt hiszem logikus a dolog.

ptolgyes: fabetetes harmonikakrol: Hohner Blues Harp-ban 3 csavar fogja a lamellasort a testhez, amik egyebkent a fesu kozepen talalhatok.Plussz a Kulso ket rogzito csavar, ami azert szamit valamit, de igazandibol nem szorit eleget. Szerintem ezert szelel egy kicsit. Hohner Marine Band (az enyem regi szerias) 7 szog szoritja a lamellasort, szerintem nem is szelel, jo kemeny hangja van.Plussz a ket fedo csavar. Hering Vintage 1923 5 csavar fogja a lamellasort, csavarok szetszorva a testen, mindenhol fog, hasonloan a Marine Bandhez. Plussz a ket tartocsavar. EZ sem szelel. Szerintem hangban is a Marine Bandhez hasonlo, jo eros hangja van.
Egyebkent a Hering Blues,Black Blues, Golden Blues -ban is igy 5 csavarral van rogzitve a lamellasor, a jobb illeszkedes erdekeben.

florg: kinai harmonikakrol nem tudom mit mondtak neked, de en azon kezdtem, es kb masfel evig-ket evig hasznaltam is az elso ket kinai harmonikam, hogy a dragakat kimeljem. Az enyem egy HERO volt(vagyis ketto volt belole), valaki mutatott belol efabetetest is :D(nagyon regen vette a gyerek) En minden alapveto technikai elemet azon sajatitottam el. Teny es valo, hogy a jatek nem a legkonnyebb rajta, de ez egy kicsit elony is tanulasnal. Siman hajlithato minden hajlitando lyuk, kiveve a harmas lyuk. Ez eleg kemeny volt rajta, es sokkal nehezebb volt harmason hajlitani, mint pl egy Blues Harpon, de amikor egy minosegibb hangszert vettem a kezembe, gyerek jatek volt rajta minden hajlitas. Par eve egy tanitvanyomnak egy kinai Victory harmonikat ajanlottam, ~1200 volt. Termeszetesen kiprobaltam, es kezdeshez azt kell hogy mondjam hogy kituno, jobb is egy kicsit, mint anno az en HERO-m. Ennek sem volt sok korlatja, az elejen biztos hogy nem mutatkozik egy ilyenen semmi. Ussetek meg, de kinai kategoriaba sorolom a Hohner Silver Start.Ara olcso, lamellak minosege kb olyan mint a Victory-e, csak ra van irva, hogy Hohner. Jatszani is kb olyan rajta. Egyebkent nem tudom latott-e mar valaki Hohner American Ace-szel, de azon rajta is van, hogy made in china... (Na jo, persze nem tudhatod, hogy hogy jatszok, ugyhogy ez a velemeny sem lehet nagyon mervado ilyen szempontbol)

florg, asszem emlitettel regebben valami konyvet, meg Matyi is mondta, hogy megjelenik valami irasod. Engem feltetlenul erdekelne valami komoly dolog kromatikushoz, jazz-blues mufajban.
Egyebkent a boltban harmonikas konyvek is fellelhetok lesznek?(kulfoldiek?)

florg Creative Commons License 2004.03.07 0 0 551
Adamwarlock: Nem tudom, fenn van-e a topicon, de Don Baker bácsi új könyvében a nagy része benne van (cd melléklettel) a szükséges technikák alalpjainak. Valami 5000 pénzt kóstál, ha van a boltokban (múltkor valahol Pesten láttam, talán Triálban?).
Előzmény: Adamwarlock (549)
menyeet Creative Commons License 2004.03.07 0 0 550
Olvasgatom a Topikot, szó volt benne decemberben másolt könyvküldésről e-mailben. Meg van valakinek Madaras Árpád Szájharmonika iskolája? A megadott e-mail cím már nem él, nem tudom, mi lehet. Szóval ha valaki tud valami magyar nyelvű oktató irományt küldeni, azt nagyon megköszönném. Amúgy tegnap vettem egy c-s Free Bluest. A Happy Birthday már megy :-))
cím: daemon kukac vipmail.hu
Adamwarlock Creative Commons License 2004.03.07 0 0 549
Helló!

Nem rég kezdtem játszani a herflin. Van egy Hohner Blues Harp MS B harmonikám. Hallottam olyan dolgokról, hogy pörgetés, meg lebegtetés, de nem tudom hogy kell képezni. A topicot még nem olvastam végig, de ha volt róla szó, akkor elnézést és megteszi egy olyan válasz, hogy fenn van a topicon.

cSABA Creative Commons License 2004.03.06 0 0 548
Atteeharp: Most jöttem rá, hogy teljesen megfeledkeztem a fórumról, bocs. Most hétvége jó, valamikor?

Hangszer: az F-es sztm egyértelműen túl magas tanuláshoz. Nekem elinte problémáim voltak a magas hangokkal, nem is beszélve a fújva hajlításról.

florg Creative Commons License 2004.03.06 0 0 547
menyeet: Olvasd végig a topicot (hoszú, de megéri), fél tankönyvet kitesz, meg benne is van minden, mit, hol, miből, miért, mennyiért.
Stratos: ezt valóban buktuk, na majd legközelebb. :) Matyi tényleg igen jó szájharmonikás, és ez az új bandája is nagyon komolyan nyomja a zenét.
Hangnem kérdésben: minden hangnem nagyon jó és szükséges, csak az nem mindegy, min kezd valaki tanulni.
Előzmény: menyeet (545)
Stratos Creative Commons License 2004.03.06 0 0 546
Amíg itt levelezgettek, lemaradtatok egy kellemes estéről! A Cafe Classicoból jövök, ahol Pribojszky Matyi Quartetje volt beharangozva, helyette trió volt, mert nem volt dobos. De nem mondok igazat, mert még volt plussz 4-5 szájharmónikázni-énekelni szintén nagyon jól tudó srác is, akik a hallgatóságból egy-egy szám erejéig csatlakoztak a bandához. Eszméletlen jól éreztem magam, csak kicsit (jó, nagyon) irígyeltem őket, hogy milyen jól fújják. Különösen a harmónika"párbajok" tetszettek, meg ahogy felszabadultan bolondoztak zenélés közben.
Ígérték, hogy 18.-án ismét ott lesznek, most már dobossal!
Egyébbként az F-es is nagyon jó hangnem, Oláh Andornak ez, és még az A-s a kedvenc, s gyakorta használt hangneme (a Dr Valter együttesből).
Sziasztok!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!