Úgy valahogy. Ha egyvezetős akkor a testet adja tovább, így a kapcsoló felől jövő vezeték és a + között kell mérni az akku feszültséget álló állapotban gyújtástól függetlenül. Ha kétvezetős akkor egy kapcsoló van az érzékelőben aminek mind a két sarka ki van vezetve. Így célszerűen a két vezeték között nézhetsz folytonosságot álló motor esetén. Sok ilyen érzékelő nincs a motorblokk alsó részén szerintem, a tolatólámpa kapcsoló meg a váltónál van, így azzal nem lehet összekeverni. Ha álló motornál átad a kapcsoló, járó motornál szakít, akkor lehet gyanakodni a visszajelző izzóra vagy LED-re, nekem pl LED-ek vannak az óra melletti visszajelzőknél.
Szerintem ez az olajnyomás érzékelő az olajszűrő alatt. Alulról nem tudom megnézni most mert fent van a motorvédő lemez. A csatlakozót megbontva rá lehet mérni, mikor ad át és mikor nem. Álló helyzetben át kell adnia, és ekkor kell a visszajelzőnek világítani.
Ha van olajnyomás kapcsoló a motorblokkon amiből eljön egy vezeték akkor visszajelző lámpának(izzónak, LED-nek is lennie kell). Első lépésben a kapcsolót teszteled, működik-e, utána jöhet a visszajelző.
Üdvözlök mindenkit!
Szedan kaloson szeretnék tolató lámpa izzót cserélni, kérdésem a lámpa testet hogyan lehet kiszedni a legegyszerűbben? Kívűről a két csavart kivettem csak a lámpa testet nem bírom kivenni, eltörni nem szeretném! Köszönöm szépen a előre is.
Nem tudom van-e másnak is pollenszűrő nélküli Kalosa, mindenesetre megosztanám, hogy kb 20 perces művelettel pollenszűrőssé lehet varázsolni.
1800 Ft-ért kaptam pollenszűrő doboz fedelet a Csángó utcában (Bp) a Daewoo alkatrész boltban + egy pollenszűrő... majd kivágtam a majdnem perforáltnak mondható helyét a dobozon (kesztyűtartó mögött) és kész..
Nem nagy dolog tudom, de nálam számít, mert ez a pollen időszak sokat ront a jólétemen, úgyhogy bízom benne, hogy ez a pollenszűrő valóban szűri a pollent..
"Visszatérve a hibakódra. Kalos p1382 hiba valóban az "egyenetlen út,vagy rossz út...", ilyen érzékelő az ABS-el összefüggésben van a vezető oldali első keréknél"
Vicces a történetben, hogy enyémben ABS sincs, úgy dobta ezt a hibát :)
Nah nekem most felvillant, 10.5 liter volt benne, tehát 34.5 ment bele. Egy kattanással. Jelzés után 5 kilométer után a kúton voltam , autópálya mellett
A jelző full feküdt már.
Elvileg 6 liternél jelez be.
idióta kérdés(hülye kérdések nincsenek.....) de egy kollégával vitatkozunk, hogy a Kalosba is biztos van olajnyomás probléma visszajelző a müszerfalon.
Szerintem nincs, kézikönyvbe látok, de az "S" fapadosba nem "INSTRUMENTS CLUSTER (DELUX)" kijelző van középen .
Abba van ajtó nyitva stb....
De az enyémbe se légzsák se ABS, full fapad.
Akinek 83 pacisa van "S" kiszerelésbe tudna nyilatkozni?
A te hibádra hasonlót is írtak már valahol, szimplán annyi volt a hiba, ha jól emlékszem, hogy az akku nem volt megfelelően testelve. Testkábel csere után a hiba megszűnt. Ezt még nekem is ellenőriznem kellene, hátha valami csalafintaság van. Sajnos úgy érzem, hogy ez a p1382 olyan mint a Peugeot 307emben az "antipollution fault" hiba. Amolyan, aminek nincs saját hibakódja, az ezt írja ki típusú hiba. Mindenkinek másik alkatrész cseréje oldja meg a problémát.
"Ez szerintem is valamiféle gyújtás hibára vezethető vissza. Ezért is cseréltem már szinte mindent ami ide tartozik. Egyébként meg 15 éves az autó és az előző gazdája még semmit nem cserélt rajta, így a cserék esedékesek voltak. "
nekem álló helyzetben van néha egy "beremegés", én is azt hittem gyújtás hiba vagy áthúz a gyertya máshol, gyertya és gyújtókábel cserék voltak mind, viszont csak meleg motornál van, pirosnál állva pl.
"A cserélt alkatrész felett van egy másik szenzor is, vezérműtengely pozíció (talán erre gondolt a linknél a költő "crankshaft sensor") most még ezt kicserélem."
én is erre gondoltam! :), linkelt videón is ez van, bízok benne találat lesz
az oxigénszenzorrol tudok képet küldeni, én is használom a progit, mármint diagrammot.
Köszönöm a segítséget, a második linken leírt hiba elvileg nem a Kalos-hoz tartozik, amolyan általános leírás az ODBII progikban a hibakódhoz.
Ettől függetlenül cseréltem rpm jeladót (dobozán így szerepelt rpm sensor, camsaft sensor) egyébként pedig így rendeltem "Főtengely jeladó", de hívják így is "holtpont jeladó" és természetesen "vezérmű tengely jeladó"-nak is:
A cserélt alkatrész felett van egy másik szenzor is, vezérműtengely pozíció (talán erre gondolt a linknél a költő "crankshaft sensor") most még ezt kicserélem.
Hála az égnek egyik sem egy vészes összeg és ha nem jön be akkor lesz tartalék a polcon.
A hibát törlöm ODBII és Android-os Torque pro alkalmazás segítségével. Törlés után, míg az autó egy helyben áll nem jön vissza a hiba. Indítgathatom 320x is. Ha megyek vele pár száz méter a hibajel visszatér.
Hibajelenség annyi az autónál, hogy a sebességet fixen tartva, néha mintha egy pillanatra (1mp-nél is rövidebb időre) megtorpanna illetve intenzív gyorsításnál furán húz, kihagy húz, de lehet hogy a Kalos ilyen, nem vezettem még másikat így nincs összehasonlítási alapom. Ez szerintem is valamiféle gyújtás hibára vezethető vissza. Ezért is cseréltem már szinte mindent ami ide tartozik. Egyébként meg 15 éves az autó és az előző gazdája még semmit nem cserélt rajta, így a cserék esedékesek voltak.
Troque szoftver elvileg készít diagramot az oxigén szenzor eredményeiről, ha ez nem túl szép, de lehet hogy a szoftver nem túl okos, mégsem egy gyári cucc. Ha valaki használ ilyen progit dobhatna fel képet, hogy az ő grafikonjai milyenek.
Visszatérve a hibakódra. Kalos p1382 hiba valóban az "egyenetlen út,vagy rossz út...", ilyen érzékelő az ABS-el összefüggésben van a vezető oldali első keréknél. Most is ezt is megrendelem a másik érzékelővel együtt. De előtte még elvégzem az alábbi videón látott tisztítást, hátha megoldja a problémát:
A szervizben ezalatt a P1382 kód alatt nekem olyat olvasott ki anno a szerelő, amivel nem tudott mit kezdeni, hogy "egyenetlen út,vagy rossz út..." Valami ilyesmi. Valamelyik link alatt erről is megy a fórumozás.
Ez lett akkor törölve, és nem jött vissza. Azóta van másik hibakódom EGR szeleppel kapcsolatban, azt hiába törlöm, 3 indítás után visszajön (mert még gondolom fennáll a hiba). Ebből kiindulva talán nagy bajt nem lehet okozni a törléssel, mert 3 indítás után úgyis bedobja, ha tényleg rossz valami.
Hagyj próbáljak meg én is segíteni, amit Gyasza küldött 2. link!
Vezérmü szenszor hibás müködés
Chevrolet Kalos P1382 Possible Solution :
The crankshaft sensor signals the fuel injection computer or the ignition control when the cylinders are firing. This causes the ignition coil to provide a spark and the injector to inject fuel into each cylinder at the right time.If either sensor isn't working correctly, the car will run rough and the engine will be less efficient. In later car models, the car's computer can usually keep the vehicle running, but the engine warning light on the dashboard goes on to warn the driver.
Viszont Gyasza ez probléma,mert nem jókor megy a hengerbe az üzemanyag ha jól értem, tehát ki lehet üttetni (OBD , ECU reset) de igazából nem jó hosszú távon üzemeltetni így. Kisebb a motor hatásfoka.
Gubicza:
Benzin mutató fekszik nekem is (1,4 S ,83hp) több mint egy év alatt nem tudtam világításra bírni 40+ tankolás alatt sem, tesztelni fogom(régóta akarom)emelkedőn orral lefelé, az izzó nekem is jó benne.
amúgy a mérő nagyon pontatlan, 1/4es állásba még jó 1/3-ad van benne
Itt a fórumon pedig a 10209 -es hozzászólás és környéke lehet érdekes.
Anno nekem is volt ilyen hibakódom, a szervizben pingvinezett a szerelő, hogy ilyet még nem látott. Aztán ha jól emlékszem töröltem, és nem jött vissza..magától elmúlt.. és azóta sem jött elő (10+ éve volt ez)
2004-es, 1.2 s Kalos, p1382 hiba. Aki megoldotta már, az meg tudná írni, hogy mi volt a magic? Eddig cserélve, gyertyák, gyújtókábelek, gyújtáselosztó, rpm szenzor és a hibától függetlenül cserélve lett a vezérmű szíj, vízpumpa, bordásszíjak, levegő, pollen, olaj és üzemanyag szűrő, valamint motorolaj. És az előbbi hozzászólásom mentén a váltó és kézifék szoknya, de ez irreleváns adat. Apróbb hiba még az üzemanyagszint kritikusan alacsonyan történő állásakor sincs fényjelzés a műszerfalon (izzó jó).