Szia, nekem mint laikus amatőrnek a harmadik kép tetszik, de azon is a bal szélső virág ami profilból látható. Szerintem így sokkal jobban kijön a formája . Én ha ilyesmit fotózok, igyekszem úgy helyezkedni, hogy jó messze legyen a háttér, hogy minél jobban elmosódjon, tényleg csak egy semleges hátteret nyújtva. Sajna ez ilyen kisméretű ccd-s géppel nem egyszerű (relativ bazinagy a mélységélesség), de igyekezni kell :) Tényleg szép téma, megérdemlik a virágok a próbálkozást :)
Ha mégegyszer gurunak nevezel, téged szedlek ízekre... :c))
IRL egyébként meglepődnétek... ;c))
Amikor sokat dumálok, az azért van, mert ha valami érdekel, akkor az _nagyon_ érdekel, és beleásom magam, és sokat tudok mondani róla. Ilyen vagyok mindennel.
Na de ha ízekre szedést akarsz, hát legyen; bár inkább csak magánvélemény:
Engem nagyon zavar a szirmok végének "elvágása". Vagy bele kellene, hogy férjen az egész, vagy a háttér se látsszon.
Az első kettőnél nekem a jobb hátsó virág is elviszi a szemem, és sajna nem felém fordul, pedig úgy nagyon szép lenne. Úgy, mint a harmadik képnél, ami nekem a legjobban tetszik. Nagyon jó, a hátsó virág formája is szépen lejön. Ha álló képformátummal megpróbálnád, úgy hogy a lógók (mi az? bibe? porzó? :c)) régen volt bioszórám, fizikus vagyok... :c)) ) is beleférjen, akkor az én szememnek tökéletes lenne.
Érdemes egyébként megpróbálni távolabb rakni a hátteret valahogy, és legnagyobb blendével fényképezni, hogy elmosott legyen, mert így szvsz túl hangsúlyos.
Teszem hozzá: még mindig sokkal jobbak lesznek ezek, mint amiket én próbálgattam. Sokat írkálok, de nem gyakorlok. :c))
igen, az elrendezési anomáliák nekem is feltűntek, a csikos anyagon töprengek, hogy mivel tudnám helyetesiteni... a fekete háttér jónak tűnik, de nem csikosban. amúgy ez elég nagy virág majd két tenyérnyi egy darab, és gyönyörű
azon mindenképp javíts, hogy ne lógjanka ki a szélek, mert zavaró
szintén zavaró, hogy csíkos a háttérben az anyag, másfelé vezeti a szemet
amúgy viszont nekem bejönnek, jók lettek, grat.
talán a második tetszik legjobban, a 3.-nál jó az elrendezés, de lentebbről kéne szerintem, az első meg kilóg nagyon. vagy lógjon ki jobban és legyen közelebbről vagy legyen benne teljesen szerintem
szerintem egész jók lettek, de majd jön iscsu és a többi guru, és izekre szedik, szóval hajrá!!! holnap újra próbálom a tanácsok alapján!!! :)) jah sajnos a monitorom egy 6 éves CRT fényereje megközeliti egy öngyújtójét, igy lehet, hogy kicsit sötét/világosak azt itthon nem tudom korrigálni
Ebben az esetben szerintem növényeket tegyél háttérbe. Talán még makrózol is és esetleg állványról, tehát a látószög kicsi és a blendét is állíthatod 2.8-ra, azaz a mélységélesség szuper és bemozdulás sincs. Mögé teszel sűrűn növényeket, virágosakat is, hogy a színvilág is frankó legyen, elkészíted a képet, majd feltöltöd netre, hogy megnézhessem. :-))
Zotya
lenne egy kérdésem, ami nem is annyira digit, meg A60 mint fotózás.
szóval ha olyasmit fotózok, mint virág vagy lepke közelről (ez utóbbi amúgy valami moly, és döglött, tehát nem mozog) akkor milyen hátteret érdemes ilyesminek választani? pl a virág az rózsaszines árnyalatú volt, a lepkék meg mindenféle sötét árnyalatban "pompáznak".
az a gond ugyanis, hogy látszik a lepke mögött a labor háttere (pontosabban csak szines foltok), igy aztán szerintem olyan elég amatőr és nem túl eszétitkus benyomást kelt.
Helyesbítek: általában nem! Éppen ezért erre a kérdésre az a válasz, hogy szükségtelen plusz. Persze ha minden AF keretben végtelen a távolság, akkor mindegy, de akkor meg nem is kell. Szerintem. De nem akarok ezen kötözködni. :-)
Zotya
a profibb gépeknél éppen ezért TE választhatsz szabadon az AF pontok közül (itt ugye az volt a kérdés, hogy miért jó, ha nem középre van állitva a fókusz. hát azért, amit irtam. ha Te választhatsz, akkor garantáltan oda kerül, ahova akarod)
a kevésbé profi gépeknél a gép megpróbálja eldönteni, hogy vajon mi lesz a legfontosabb, ez néha sikerül, néha nem.
Lord Sage: Megnéztem, 7 fokozatban állítható. kipróbáltam mégegyszer,és tényleg így van. A táblázatokat megváltoztattam:
hiperfokális távolság táblázatai
Persze hogy melyik táblázatot használod, az attól függ, hogy mekkora szóródási kört engedsz meg. Tökéletes élesség a képen természetesen csak a táblázat szerint beállított távolságban lesz, de pont az a lényege ennek, hogy a a beállított távolság felétől a végtelenig mindent élesnek érzékel a szemünk. Szóljatok, ha fárasztok valakit ezzel, nem áll szándékomban. Szerintem érdekes dolog. Üdv:Swirl
Dr.TIB!
Ebben tökéletesen igazad van, de mi garantálja, hogy az 5 pontból a gép pont a méhet fogja befókuszálni? Semmi! Ezért szerintem jobb kikapcsolni, középre venni a fókuszpontot, majd ezután beállítani a képkivágást. Ez biztosabb "rendszer", mint az 5 pontos AiAF!
Zotya
elöször is az AiAf nem csak abban játszik szerepet, hogy melyik legyen az aktiv fókuszpont, hanem az összes fókuszálással kapcsolatos "mozzanatot" vezérli, ami nincs menuálisra állitva.
(egyébként a canon gépeknek állitólag elég jó az Ai-ja, és az A sorozatban ugyanaz a digic proci megy, ami a komolyabb canonokban, én többek között ezért is választottam. persze ebből még nem lehet azt a következtetést levonni, hogy egy A60as egy 1D képességeivel rendelkezne ezen a téren, de azért számit:))
az meg, hogy miért jó ha nem a téma közepe éles??? Gondolj bele, millió olyan témát lehet elképzelni, ahol nem a téma közepén van a legfontosabb "esemény".
pl:
-egy egész virágot fotózol, aminek a szélén egy méh áll
-egy egész alakot fotózol, ahol ha középre van állitva, akkor a hasa lesz a legélesebb, nem az arca (még hölgyek esetében is célszerű legalább 1 lépcsőt feljebb mozogni a hasról, mig uraknál vélhetően az arcot akarod élesnek látni:))
-egy egyseményt fotózol, ahol a szónoki álvány, vagy a célbefutó mellett rá kell, hogy kerüljön más is, pl ha az utóbbi esetben pont a győztesre fókuszálsz, akkor az egyik oldalt már lemarad a 3. helyezett, mig a másik oldalon a hatalmas üres futópálya fog látszani, ami nem túl izgalmas téma :)
ezek persze csak légből kapott példák és persze, amikor középre kell fókuszálni, akkor nyugodtan kikapcsolhatod az AI-t, és akkor nem lesz gond. a profibb gépeknél általában több pontból, és szabadon választhatsz (értelemszerűen az az A60 mindezt tudná, akkor nem A60nak hivnák, és nem 70K HUF lenne, vagy ha igen akkor nem lehetne eladni az egy-két kategóriával komolyabb gépeket:)
Semmi bonyolult, csak annyi tényleg, hogy ha nem pont középen van a téma, amit érdekesnek tartasz, akkor arra fókuszál, és pl. nem a kép közepén lévő mondjuk 20 m-re lévő fára.
iscsu: A 6 fokozat csak feltevés volt, én erre jutottam. Nálad is ez jött ki? Szerinted jól számltam ki ezeket a hiperfokális távolságokat? (nem a kisfilmes formátummal kell számolni?)Ha igen, akkor egy állvánnyal (a hosszú záridő miatt) nagylátószögben kb. 15 cm manuálisan beállított fókusszal 7,5 cm-től a végtelenig minden éles lesz...nagyon f.sza :o)
Tényleg és az AiAf rendszernek pontosan mi az értelme? Ha jól tudom, akkor az az, mikor félig lenyomjuk az exponáló gombot, akkor megjelenik 1-5 db (norm. esetben) zöld téglalap, ahova fókuszál.
De miért jó, ha a kép szélére fókuszál és nem a közepére? A legtöbb esetben középre helyezzük a lefotózni kívánt objektumot. Tudom, hogy ki lehet kapcsolni, de meg akarom tudni az értelmét, biztos, hogy vmi nagyon hasznos rendszer.