Inkább a google fotóit kell nézegetni. Így már megtalálható a keresett nyelvű elnevezés, amit szövegkörnyezetekben nézegetve + latin elnevezés szinte teljes biztonsággal meg lehet fejteni.
Ez a hamvas szeder (Rubus caesius). A többi honos faj, a nagyobb vadszeder bokrok a Rubus fruticosus-on belüli kisfajok, sokszor botanikusok sem tudják kapásból megmondani, melyikkel van éppen dolgunk. A kertészeti hibridekben több más faj is benne van. Szóval pontosan nehéz, de a málna gyümölcse éretten lejön a vacokkúpról, és hamvas a levél fonáka, a szedreknél meg nem.
Az interneten elég sok kavarás van a nevek körül nem csak magyarul.
Ezt a szeder fajtát kertben szoktuk termeszteni és a kertészetek is ilyesmiket árulnak
Van egy másik fajta is, ami árokpartokon, kaszálókon ill. erdei bozótosokban a földön kúszva nő. Vékony indás szárai vannak és a gyümölcs gyönyörű hamvas kék színben pompázik. Én ezt is szeder néven ismerem a mindennapokban.
A szeder bírja a félárnyákot? A szomszédban van szeder, a gyökerei már a virágaim alatt vannak, onnan ki kell venni, de csak félárnyékos helyre tudnám telepíteni.
Ha sikerül jól megválasztani, akkor 1 fajta is elég :)
Nekem most a polka csigázza a fantáziámat.
Már esedékes egy új telepítés és helyem is lenne csupán ilyen sokat, mint ami most van, már nem akarok.
Az érett szeder valami csodálatos finomság. Egy bokorral van nekünk is. Teljes érett állapotban szedem le s rájárogatok. Ez az első igazi év a termőre fordulást követően. Össze sem lehet hasonlítani a saját, érett termést az üzletivel. De ez minden gyümölcsnél így van, mert szállításhoz nem lehet teljesen érett gyümölcsöt szedni.
Szedermálnám is van, de nem igazán kedvelem. Próbának jó volt.
Sárga folytontermő málnát is ültettem. Nő mint a gaz. Ontja a termést, de ez sem az igazi.
Kipróbáltam még a lila málnát. Ez valami kényes kúszó málna. Tápigényes, enélkül kis ízetlen vakarcsokat terem.
10 évvel ezelőtt a folytontermő málnafajtát még nem árultak akkora választékban. Igaz a tüskés/nem tüskés variációra nem is igazán figyeltem. Fontos volt megpróbálni a folytontermő fajtát. A Starkl kertészetnek ez volt az egyetlen folytontermő ajánlata.
Szívesen segítek ha tudok. Érdemes időt fordítani a keresgélésre és az sem árt, ha több fajtát veszel s végül azt szaporítod, ami a legjobban tetszik és helyileg is a legjobban terem.
Én sem javasolnám, hogy a szezonban vágd le. Tisztítsd ki, és a termést hordozó vesszőket hagyd meg. Egy kis vitaminos, kondicionáló tőlocsolást adhatsz nekik, hogy a termést szépen ki tudják nevelni. A nagy hőségben is fontos a locsolás, az életben tartás, hogy a növény a következő termő periódusra jó karban legyen tartva. Az atkák sem tudnak akkora pusztítást végezni ha erőteljes, szépen zöldelő vesszőid vannak.
Júliusban nálunk már nemhogy zöldek, de pirosak sincsenek (csak a fagyasztóban meg az üvegekben:), júniustól már javában cseresznyét eszünk, utána meg barackot, most meg már körtét :)
Jó, van néhány vessző a jövő éviből ami az idén korán kihajtott, vagy jókor kapott csapadékot, vagy nem tudom mi okból, de szokott ilyenkor teremni, és vannak egész szeptember végéig is, de ezekről csak csipegetni lehet folyamatosan egy-két marokkal, és nincs annyi, hogy egy vödör megteljen. Persze ezek nem folytontermő, meg mindenféle csuda nevű új fajták, ezek hagyományos gömbölyű meg hosszúkás szeműek (a gömbölyű az ízesebb, a hosszúkás meg jobban bírja a szállítást)
Ha mostlevagom mind - elvesztem az esetleges oszi gyumolcsot... azt hiszem ritkitom - ami termett most, azt kivagom... amin nem latok termest, azt meghagyom a gyulmolcs remenyeben... aztan raerek kesobb is legyalulni...
Lehet adok hozza par mas fajtat - harom felevel kezdtem, ketto kimult, ez meg elterjedt nagyon... egy bajom van vele - nagyon magasra no...