Nyugodtan tedd a mélyhűtőbe, jól kimosva , jól lecsepegtetve műanyag dobozba, semmi nélkül. Én már engedtem fel ilyet és rendesen dolgozott tovább most is van bent vésztartalékom. Én is így teszek majd ha elutazunk. No para :-)
Nekem is van kaukázusi kefírgombám. Egy hétre nyaralni megyek és nem tudom, hogy mit csináljak arra az időre vele? Kibírják egy hétig kevés tejben a hűtőben? Nem romlik meg addig az elkészült kefír? Vagy fagyasszam le? Túlélik a fagyasztást? Valakinek van valami tapasztalata ilyen helyzetre? Légyszi segítsetek!
Nem tudom hogy ez így működik e, de akinek nincsen gombája, az jobb híján:
"Akár házilag is
A bolti kefirt egy kis házi praktikával könnyen „szaporíthatjuk”. Nincs hozzá szükség másra, mint egy liter félzsíros tejre, és kb. fél pohár kefirre, vagy ízlés szerint kaukázusi kefirre. Egy nagyobb üvegben keverjük össze a kefirt és a tejet, lefedve fél napig hagyjuk szobahőmérsékleten érlelődni, majd tegyük hűtőszekrénybe és fogyasztás előtt még egy napig „pihentessük”. A következő adagok készítéséhez mindig tegyünk félre belőle 1-2 decit."
Igen,a tibeti lágyabb,finomabb,selymesebb,kevésbé széndioxidos kefírt ad. Én jobban szeretem,mint a kaukázusit. Biztos vannak még apró különbségek,de még csak nemrég óta van tibetim és még nem tapasztaltam ki alaposan.
Szerintem pedig van még egy kis különbség, a tibeti nem nő meg olyan szép karfiolszerűre, mint a kaukázusi, ha szaporodik, akkor is csak kicsi marad és csak a mennyisége gyarapodik. Nekem most csak tibetim van, régen neveltem kaukázusit, az egy kicsivel több széndioxidot termelt.
Szerintem meg nem! Először én is azt hittem ugyanaz,de az elmúlt hetekben észrevettem az apró,nem túl jelentős különbségeket. A tibeti gombának üreges a belseje és egy kicsit más az állaga. Ráadásul savanyúbb és nyálkásabb kefírt ad. A kanálról nyúlósan csorog lefele. Egy kicsit olyan a kefír,mint a takony vagy a geci. Nyúlós fehér geci. Elnézést a gusztustalan hasonlatért.
Találkozhatunk a Rákóczi téren is. Mostantól kezdve ki tudok menni a térre, a csoki megvan. Barna hosszú szoknya és türkizkék felső van rajtam. 40-50 év közötti vagyok.
Nekem általában kettéválik, alul a fehérjedús rész (whey protein, aminek a porrá szárított változatáért vagyonokat fizetnek a boltban a testépítők), felül a zsírosabb részek.
Én reggel este megkeverem őket és leszűrés előtt is.
Sokáig hagyom őket dolgozni, jó csípősre csinálom.