na, ezt jó tudni. (amúgy nem megyünk oda, vagy w, vagy a tietek, épp most lakunk közel hozzá, amikor visszamegyünk a kerületbe, távolabb leszünk tőle :-) bocs az offért.)
Remélem, a többiek nem haragszanak meg az offolásért, csak két mondat erejéig :-))). A Montessori tanárok teljesen tökéletesen képzettek ebben az iskolában. A "jellegű"-nek, amennyire én tudom, főleg anyagi okai vannak, vagyis a tárgyi környezetet nem tudták teljesen Montessorisra alakítani (pl. jó nagy zöld kert kéne...). De szerintem a honlapon is rajta van, miért nem, illetve telefonon biztosan felhomályosítanak. Ha a kerületbe költözöl, elsőbbséget élvezel.
Amúgy attól, hogy nem használok valamit, még ismerhetem. A helyesírást viszont használom is meg ismerem is, és ez lényegében abba a témakörbe tartozott
Lám csak, kettőnk közül ki a szakértő... :-D Ilyenről neketek nem is szabadna tudni, mi lesz a sok pipacsmanóval meg hóvirágtündérrel, meg manóbabával?
"... hajlok arra, hogy az első 4 évet ott csináljuk végig, és csak utána, már nagy gyerekként járjanak csak ki hidegkútra, az még úgyis 9 év..."
Hőőőő.... ezt meg hogyan? Zsenge iskolakezdős időpontban járjanak csak a cúna állami iskolába ahol erőszakkal megtanítják őket olvasni, szünetekben mindenféle Pókember, J-I Joe és hasonló dolgokkal teleszemetelik a fejüket a többiek, egyáltalán a legfogékonyabb állapotukban találkozzanak a mindennapi élet mételyeivel, aztán mikor már jóóól megfertőződtek, akkor menjenek át a waldorf csipkés habos lelkivilágú iskolájába??? Hahh micsoda elképzelés... erre tényleg nem számítottam - a fordítottjára inkább.
Nem, Malena, a drága jó alma mater már nem iskolaotthonos. Te is jó régen járhattál oda, hehehe :-). Viszont a napközije nem amolyan gyerekmegőrző, saját délutános nevelője van minden osztálynak, aki egyénileg is foglalkozik a gyerekekkel, ha kell, és tartalmasan töltik az időt 3-ig. Utána van összevont ügyelet. A kerületben amit biztosan tudok, hogy napköziotthonos, az a Batthyány Montessorija, mert annak úgy van kitalálva a tanrendja.
A szülői kör tényleg egy funkcionális csoport (lényegében), de semmi sem zárja ki a barátságok kialakulását. Mint ahogy ilyen kötelezettség sincs. Persze, ahol a gyerekek (és szülők) már óvoda óta ismerik egymást, meg esetleg közel is laknak egymáshoz, ott nyilván könnyen kialakulnak baráti társaságok.
én is így gondolom amúgy. tehát nem barátkozni megyek oda, hanem azért, hogy a gyerekeim ügyeiben részt vegyek.
amúgy még fogalmam sincs, hogy hogy oldom meg egyedülálló, dolgozó anyaként a két gyerek egyidejű iskoláját, főleg a délutánt. de hát ez máshol is gond lenne, hacsak nem iskolaotthonos, de azok épp szűnnek meg, ahogy látom.
tényleg, noaa, a mi sulink :-) még iskolaotthonos? az én időmben az volt. mert ha igen, erősen hajlok arra, hogy az első 4 évet ott csináljuk végig, és csak utána, már nagy gyerekként járjanak csak ki hidegkútra, az még úgyis 9 év...
Kinyomtatom, elrakom és ha egyszer tanítani fogom a zárt gondolkodás jellemzőit, az ő HSZ-ei lesznek a példák....bár a memória szelektivitását is példázhatná....
kérlek, feltétlenül tedd hozzá, hogy szektás, holdugató, vajákos, és kifejezetten üldözi azt a fajta békés, toleráns, nyitott és barátságos emberfajtát, amilyen te vagy :-))))))
Úgylátszik itt mindenkinek minden furcsa. Amúgy én érdeklődni jöttem és pont Te meg a hozzád hasonló Malena kezdett személyeskedni. Na meg Florg, de tőle legalább némi információ is szűrődött ki. Ha egy kicsit figyelmesebben olvastál volna, talán feltűnik, hogy egy szóval nem támadtam a Waldorfot. Nem kell félnetek, hogy oda fogom járatni a gyerekem, semmi szükségem egy ilyen sznob önimádó közegbe tartozni. Elnézést a kivételtől.
Azért még egy történetet leírok, az erre tévedőknek, akik még nem jöttek rá, hogy ami elterjedt a waldorfról annak a fele sem igaz.
Ismerősöm szerette volna w-ba íratni születési rendellenességgel rendelkező kisfiát, aki jelenleg 8 éves és azonos értelmi színten van korosztályával. Elutasítás tárgya az volt, hogy más arcú gyerek. Na ennyit a másság befogadásáról. És ezt ti is 100%-osan bebizonyítottátok. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a topikra és rávilágítottatok, csupán a stílusotokkal, hogy mennyire elutasító a waldorf a mássággal szemben.
Érdekes amit írsz, én meg éppen nagyon visszafogott vagyok ebben, face-to-face mindig szóltam az államiban is, ha valami tetszett vagy nem tetszett az ovónőknek, vagy akinek kellett, de ez a közös megbeszélés, meg együttcsinálás tőlem plusz energiát követel...nem vagyok egy csapatjátékos, na. De éppen ezért jó, mivel tanulásnak is felfogható...hátha agyerek nem lesz ilyen kis kívülálló, bár ez amúgy egykebetegség, neki meg már van tesó..
Az egyetlen amivel vitatkoznék, hogy én a szülői kört kizárólag egy funkcionális csoportnak tarom, aminek van egy közös célja, de egyebekben nem "közös-ség". Szóval jöhet bármi, ami az oviért, isiért, gyerekeinkért..de a határokat eléggé tartom, nekem ez nem lesz soha baráti kör (bár vannak onnan már barátaim) és van egy intimitásszint, amin nem megyek túl, mert arra megvan a saját köröm. De az is igaz, hogy a működés az én felfogásomnak felel meg, a agy Szülői Közösség kép inkább csak az elméleti háttér része, ha egyáltalán jól tudom.
Hehe, szegény malena csak az én HSZ-emre reflektált... nem lep meg, hogy távozol, a stílus is passzol az érkezésedkorihoz...
Kicsit furcsa nekem, hogy néha idetévednek emberek, akik érdeklődőnek tűnnek, de valójában folymatosan támadják a w-ot, a szarba is belekötnek, -semmi konstruktivitás-, sőt személyeskedésig viszik a társalgást, aztán csodálkoznak a válaszokon.....én meg csodálkozom.., hogy ha egy kritikára valaki beírja, hogy jaja, van benne valami, de ennek ezmegez a háttere, azt meg se halljátok, de ha valaki kicsit vehemensebben válaszol, akkor arra meg úgy ugrotok, mintha az életetek múlna rajta...mi a francot vártok tőlünk..mi ide járatjuk a kölkeinket, és hívei vagyunk ennek a...hogyismondjam..szabadértelmezésű szektának, de lehet hogy csak kognitív disszonanciánk van, na és? Neked ne fájjon már...... Nem a te helyed, bár próbáltunk itt néhányan eltekinteni az első benyomástól és komolyan venni téged, de NEM A TE HELYED, ne szúrj ki egy w-közösséggel se lécci, azzal hogy oda viszed a kisfiadat, reméljük megtaláljátok a nektek való, megfelelő, kielégítő stb helyet.
Te vagy nem tudsz olvasni vagy nem tudsz szövegetértelmezni, mindenesetre elég unalmas, hogy még mindig ugyanazon a témán lovagolsz. Tudod engem nem zavar, ha valaki más mint én vagy más a véleménye hozzáállása dolgokhoz, elfogadom azt is, de neked még egy éppkézláb hozzászólásod sem volt, csak a marhajó közösségedet isteníted, miközben másokat földbedöngölsz. Ha te ettől jól érzed magad ám legyen én mindenesetre leléptem.
Nahát, az ilyen apuka egy egészségesen szervezett jobb normálban sem lesz népszerű :-)). A mi sulinkban például igencsak erős közösségi élet folyik, sokat számítanak a szülőkre a legkülönbözőbb dolgokban. Én osztály szmk-elnök vagyok, mert természetesnek éreztem, hogy a gyerekeim "második otthonának" jobbításában részt kell vennem, ezenkívül, mitagadás, élvezem is :-))). Meg úgyis túl vagyunk reprezentálva az osztályban 2 fővel a 16-ból :-DD. Fantasztikus volt például az ablakfestés, a vásár, a reneszánsz szülőbál, az üünepek előkészületei, most éppen néptáncos ruhavarrás-gyöngyfűzés megy kalákában. Állandó kör-mail kapcsolatban vagyunk a szülőkkel, minden apróságról értesítjük egymást és egy nap alatt mozgósítani tudunk.
a mi ovinkaban (NEM waldorf) egy szülőin az egyik apuka felszólalt, hogy ne írogassanak ki mindenfélét a faliújságra, meg ne akarjon vele személyesen beszélni az óvónő, mert neki erre nincs ideje! Küldjenek neki e-mail-ben mindent, sőt, a gyerekéről havonta egy tájékoztatót, mert azt el tudja olvasni, hiszen ő mindig(!) e-mail közelben van, ha mégsem, akkor kap sms-t, hogy levele érkezett...
azt hiszem ezzel az apukával nem kell majd verekedni a helyért, a waldorf felvétenél :-)
na, köszönöm, hogy megfogalmaztad. ez volt a nyelvemen, hogy az egy dolog, hogy nekem baromira nem szimpi az ilyen hozzálállás, de a másik fele ennek, hogy az az ember is hülyén érzi magát, ha ennyire más a felfogása, szal tényleg baromira nem jó ötlet odamenni senkinek, aki ezt a közösségi munkát, neadjisten közösségi szellemet nem bírja.
én tkp. nagyon nem értem, mi ebben a nagy kunszt, amióta az eszemet tudom, mindig csináltam valami önkéntes munkát, sokáig persze nem tudatosan, de el nem tudnám képzelni az életemet a munka-közért-család háromszögben. :-) nekem az a furcsa, hogy ez valakinek furcsa.
Kb. én is így látom. Az untakozó stb. sztereotípia egyedeiből én legalábbis elég kevéssel találkoztam.
A délig tartó ovit magam részéről igen elavultnak tartom (neadjisten dogmatikusnak). Steiner idejében rendben volt, hiszen az volt a gyakoribb, hogy apa termelte a pénzt, anya pedig otthon tartotta a házat. Így nem volt probléma, ha a gyerek délben hazament. Ezt azonban a világ meghaladta, ami egyrészről jó, másrészről rossz, de mindenképpen van, nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni.
A solymári Waldorf Pedagógiai IntézetWaldorf Tanárképzésének Nyílt napja 2008. március 1-jén, szombaton 9.30-15.00 óráig Solymáron, a Waldorf Tanárképzés épületeiben ( József A. u. 41.sz. alatt)
A NAP PROGRAMJA: 9.30 – 9.55 Érkezés, regisztráció, az épület megtekintése 9.55 - 10.00 Köszöntés, a nap programjának ismertetése 10.00 - 10.10 Dr. Szente Kálmán polgármester megnyitó beszéde 10.10 – 10.25 Közös éneklés – vezeti: Gajdos András 10.25 –11.25 Előadás
Pillanatképek a Waldorf - tanárképzésről előadó: Vekerdy Tamás pszichológus, az intézet tanára
11.25 – 12.00 Szünet, büfé 12.00 – 13.30 Művészeti foglalkozások az Intézet tanárainak vezetésével –a diákok bemutatják saját alkotásaikat euritmia: Zaják Katalin zene: Gajdos András dráma: Bognár János táblarajz Sam Betts plasztika Gajdos Renate 13.30 – 14.00 Szünet 14.00 – 14.50 Fórum az intézet tanárainak részvételével – kérdések és válaszok 14.50 – 15.00 Ének, zárás: Gajdos András
Hát ha valamire, akkor arre jó a szülők összehozása a w-ban, hogy itt eléggé működik az egymás gyerekének hozása-vivése... egyszerűen mert van olyan fokú az ismeretség, hogy gyakorlatilag ha megszorulok szinte bármelyik szülőt megkérhetném, alaklomadtán simán bevállalná, sőt olyan is van , aki rendszeresen bevállalná...már kaptam ilyen felajánlást...ahogy egyébként én is megteszem, ami tőlem telik..
Az, hogy rendszer összeomlik, egy valós elméleti probléma :-)), valóban meftörténhet, hogy működésképtelenné válik, adósságot halmoz fel, nem lesz megfelelő aktivitás stb....de szerintem ezen a hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk. Ha odaérünk..mert eddig még nem tudok róla, hogy iylen okokból megszűnt volna valamelyik intézmény, mert többségében valamilyen szintű aktivitást mindenki bevállal aki ide jön. Én ezért mondtam, hogy aki eleve nem tervez ilyen magatartást -tökmindegy, hogy nem akar, vagy nem tud..- az ne ide jöjjön, mert minimum hülyén fogja érezni magát. És igen, mérlegelni kell, hogy mi fér bele , mert lehet olyan munka, vagy élethelyzet, hogy nem fér bele...ma azért még mindig a lét határozza meg a tudatot....Nekem a nagy azért lehetett w-ovis, ami itt félnapos, mert eddig otthon voltam a kicsivel, és a kicsi azért nem lett w-ovis, mert további 3 évig ezt már nem akarom, meg nem is tudom megoldani... Nekem ez nem tűnik vállalhatatlan dolognak, hogy igen, ide olyan gyerekek jönnek, akinek a szülei ilyen-vagy-olyan okból nem a napi 8-10-12 órás munkakörben termelik a GDP (illetve egyik szülő általában igen, pl nálunk az apa, de valakinek meg otthon kell tartania a frontot, ez tény). Egyébként errefelé nem a körömreszelgetős kertvárosi úriasszonyok (bár nem tudom máshol van-e ilyen kategória vagy ez csak egy elméleti konstruktum) dominálnak, hanem a sokgyerekes főállású anyák, a tanárok, az otthon dolgozók (vállalkozó, vállalkozás-segítő, gazdálkodó), gyesen lévő, hivatásos nevelőszülő stb és elég sok nagyszülő is jár hazahordani a gyerekeket.
ha azonban olyan bemeno parameterekkel is kalkulalsz, hogy a w ovik donto tobbsege ma meg csak felnapos es az iskolakban a felvetelnel pozitiv elbiralas ala esik a w ovibol jovo gyerekek, akkor a szelekcio kicsit raerosit az unatkozo anyuka sztereotipiara.
Ez helyi sajátosság, szerintem. Meg valóban sok az otthon lévő anyuka a Waldorfokban, de ez pl.köszönhető annak is, hogy sok helyen van sok kicsi gyerek. És az is nyilvánvaló, hogy vannak jobb és rosszabb anyagi körülmények között lévő iskolák, ami sokmindennek köszönhető (iskola költségei, bérleti díj, szülők anyagi helyzete stb.).
Ez az egyik oka, hogy nem lehet általánosan "a Waldorf iskolák"-ról beszélni, és ami az egyik helyen evidencia, a másikon lehet, hogy csak álom.