Nálunk komoly melegedés, miközben a golyóbis túlfelén igen erős lehűlés van. New York ma -12 fok, még Floridában is csak 10 fok körül volt délelőtt. Az ott rettenet hideg.
Itt meg óráról órára melegszik, már 13 foknál tartunk.
Most már szinte 100%, hogy nem fogsz havas képeket lőni karácsonyra, esetleg még szilveszterig lehet valami fehérség, de az meg még messzi van, bizonytalan. A karácsony annyira enyhe lesz, hogy még éjjel is kemény pluszok várhatók. Csak nehogy beködöljünk, inkább fújjon a szél, nem bánom. Hol vannak gyerekkorom telei?!
Na, hát a múltkori hószakadást itt totálisan bukták a modellek, a Bakonyban esett csak. A Kőszegi hegységre jósolt is elmaradt. Egyes portálok sosem tanulják meg, hogy ne kiabáljanak egy hétre előre mindenféle extrém időjárást.
A nyúlós idő tovább tart és nem hinném, hogy változik, köd és köd, a kert végét sem látni, most már azt is megoldotta a köd, hogy akkor sem esik le, ha esik az eső. Tegnap későn este ebben a 20 méteres ködben botorkáltam 2x12 km-t, hát nem hiányzanak a múltban megtett évi sok tízezer km-ek, sokszor tényleg kegyetlen rossz viszonyok között. Na meg a sok barom sem az utakról.
A fehér karácsony szerintem idén is elmarad, se a csapadék, se a hőmérséklet nem mutat a fehérség felé most. A legpozitívabb a napsütés lenne, ha mjad lenne. Talán!
Fosbukkon van egy metkép v. mi a franc banda, azokkal kicsit összezörrentem (azóta nyilvános az elnézéskérés), mert már a jövő vasárnapra írtak be horror havazást medivel és 100-as széllel.
Itt még nem volt nagy köd, a hétvégén se, sőt, egy kicsit kisütött a Nap is. De azt hallom, hogy a héten erős felmelegedés lesz... gondolom az betesz a ködnek rendesen, és az orrunkig se fogunk látni!
Tegnap ahogy írtam, valami jelentéktelen vizes hó esett, már délután nyoma sem volt, viszont ahogy ment le a nap, menetrend szerint beködölt, most a Dunántúlon csak itt van köd, de olyan, mintha a nap fel sem kelt volna. A múlt héten néztem, pl. Debrecen is sokszor ködölt, de annyi köd, mint itt, tuti nincs sehol az országban, azt vélelmezem, hogy ez már inkább szmog. A novemberi napelem termelésem is majdnem all time legalacsonyabb lett, de majd a december még rátesz erre egy lapáttal. Ugye a köd nélkül verőfényes napsütés lenne, mint most az Alföldön.
Oszt 10 után lassan elkezdett oszlani, mostanra (12:30) már hunyorog a nap. De akkora a párásság, hogy képtelen fölszáradni. Amint sötétedik, újra beködölünk, és holnap már kétséges az oszlás. legalábbis így volt az előző ködös időszakban. De legalább néha oszlik, már ez is öröm.
Csütörtöktől valamivel hidegebb lesz, de fagyra csak itt-ott kell számítani hajnalban. Olyan évszaknak megfelelő.
Köd, köd és köd, szörnyű mennyiségben és szitál szinte mindig. Ennél több csak Pekingben lehet (szmog). Valaki olyant mondott, hogy itt a Balaton miatt van köd. Marhaság nyilván. Több köd van itt fönt, mint magán a Balatonon.
Még sosem találkoztam én se vele pedig dolgoztam erdőn, de legalább van esély, bár nagyon ritkán van az embernek ideje, főleg az utóbbi években...:/ Köszönöm.
Olvasom itt benne vagy a gombászatban. Légyölőgalóca alföldi tölgyesben/vegyes erdőben található e? Anyám szeretne látni élőben. (tudom a lucot, nyírt "szereti")
Október elején én is gombásztam, igaz én csak mezőre megyek. Okt közepe óta hiáta van köd meg pára akkor sincs gomba. Mezei csiperke volt sok meg őzlábgalóca, meg egy kevés lilatönkű. Láttam a neten van már kései laska így az erdőben is "vadászni kék". :)
Rendkívül hálás lennék, mert amúgy is élvezem, sőt nejem is szereti a gomba cserkellést, kint lenni a természetben :) Mi már mindig ráérünk :) Látom, te igazán profi vagy a témában (olvasom a szaktopikot rendszeresen), jobb mestert el sem tudnék képzelni.
Köd feloszlott, de a rétegfelhő tartja a sötétséget. Mindenről csöpög a víz.
Ezt nagyon beszoptuk! Sok éve ha bejön ez a légpárna, akkor verőfényes napsütés helyett köd, szitálás és sötétség heteken át. Csak itt a medencében. Mentálisan sem jó a népnek, na meg hidegebb is van, mint napsütésben lehetne.