nos valóban :) de arra gondoltam, jó egyszer összeszedni a lényeget, hátha valakinek segít. elég jól megbújnak ezek a hozzászólások az agyatlanságok, kérdések és a Robzon stílusa miatti problémázások között :)
eleinte érdemes mindent felírni, amit megeszik az ember, és kiszámolni mindent (kalória-zsír-fehérje-szénhidrát-folyadékmennyiség), majd ez alapján fokozatosan változtatni. tekintve, hogy minden ember anyagcseréje más, csak úgy lehet kideríteni, neked mi az ideális, ha figyeled, milyen kajálásnál hogy érzed magad és hogy fogysz vagy hízol.
mozgást sztem csak olyat érdemes csinálni, amit élvezel, különben nem lesz tartós. de olyat is láttunk már, hogy valaki rászokott a kényszerből kezdett mozgásra :)
a zsírt leginkább nagyon hosszú aerob edzések égetik (egésznapos intenzív biciklitúra hétvégén), ugyanis sok (változó, 20-40 perc, mondjuk) idő kell a zsírégetés beindulásához. persze azért az addigi munka sem vész kárba, csak nem direktben fogyaszt. tehát ha például 30 perc után kezd zsír égni, az 50 perces aerob edzés kétszer annyit éget el, mint a 40 perces. viszont sokórás zsírégető mozgáshoz komoly állóképesség kell, kezdésnél nem ajánlott.
ha fogyás célű diéta ( nem fogyózás:)) ) közben kilengsz, a szervezeted mindent aktívan raktározni kezd, ezért nagyon-nagyon nem ajánlott, komolyan visszavethet. ugyanakkor, ha tartósan nem változik a súlyod, egyensúlyi állapotban vagy, abból egy-egy szülinapi nagy zabálás nem fog kizökkenteni.
és a leglényegesebbek. ezen elvek betartásával szinte mindeki javíthat a külalakján viszonylag egyszerűen. persze van aki egyszerűbben, van aki nehezebben, de a kövérségre predesztináló génekre panaszkodók közül 100-ból egy van, aki valóban a beteg, a többinek csak kevesebbet kéne ennie. másik, hogy az egészséges életmód nem egyenlő szenvedés. akik komolyan csinálják, azt állítják, élvezik :), de kevésbé lelkes egyéneknek nem érdemes erőszakot tenni magukon. valahol meg kell találni azt a határt, amikor a külsőnkkel is elégedettek vagyunk, de még élvezzük a mozgást és a salátaevést. persze a legtöbben erre azt mondják, hogy élveznék ők, de se pénz, se idő, mert olyan nehéz az életük - szélsőséges esetben igaz lehet, de 99 százalékban lustaság. amiket én hallottam/olvastam, mint áthidalhatatlan problémákat, minimális szervezéssel meg lehetne oldani.
fokozatosság nagyon fontos, hirtelen változtatások életmódban, mozgásban, evésben főleg csak szenvedéshez vezetnek:
Szerintem csak ilyesmiket kéne elhatározni: 1.Hét:A hét végére elérem magamnál azt, hogy mindent az égadta világon amit lenyelek, feljegyzek, és kiszámítom/megbecsülöm az energia, és zsírtartalmát, ezenkívül mindennap megmérem a súlyomat, heti átlagot számítok, és hetente egyszer bőrredő méréssel megállapítom a testzsírarányomat. 2.Hét:A hét végére abbahagyom az üdítőital vedelést, helyette szénsavmentes ásványvizet iszom, min napi 2 litert. 3.Hét:A hét végére elérem, hogy napi legalább hatszor étkezzek, mindig ugyan abban az időpontokban: pl.: 8h, 10h, 12h, 14h, 16h, 19h. 4.Hét: A hét végére elérem, hogy a szénhidrátokat főként a nap első felében vigyem be, a fehérje bevitel maradjon a nap folyamán egyenletes. 5.Hét: A hét végére elérem, hogy a napi zsírbevitel ne haladja meg a 60g-ot, mostantól nem eszek zsiradékban (az olajak is ide tartoznak) sült ételeket. 6.Hét: Ezen a héten, ha esik, ha fúj, háromszor lezavarok 25, 30 illetve 35 perc tempós sétát. 7.Hét: Ezen a héten, ha esik, ha fúj, háromszor lezavarok 40 perc tempós sétát. 8.Hét: Ezen a héten, ha esik, ha fúj, ötször lezavarok 40 perc tempós sétát. 9.Hét: Ezen a héten, ha esik, ha fúj, hatszor lezavarok 40 perc tempós sétát. Látod, két hónap alatt apró lépésekkel el lehet jutni a nullától, a zsírégetés szempontjából majdnem maximumig, komolyabb erőlködés nélkül. A lényeg az, hogy amit egyszer megtettél, azt már nem hagyhatod abba. Szóval bármilyen kis lépésekkel haladsz előre, mivel sosem lépsz vissza (ez a lényeg) előbb-utóbb eléred a célodat. ... Szerintem a zsírból fogyás maximuma a testsúly 1%-a hetenként. Ennél többet nem jó fogyni. Egyrészt gyanús, hogy nem zsír megy le, hanem izom (lásd topic eleje), másrészt ugye kímélnünk kell a bőrünket, ha szépek akarunk lenni. Szóval szisztematikusan, nem kampányjelleggel hebehurgyán, hanem módszeresen, visszaesések és megtorpanások nélkül, mint akinek esze van, és használja.
Azt kellene felfogni, hogy nem az a cél, hogy az ember a legrövidebb idő alatt a legnagyobb súlyveszteséget elérje, hanem az, hogy egy olyan életvitelt alakíts ki, ami magával hozza, hogy a súlyfelesleged eltűnik, és a tested egészséges és szép lesz. Az időfaktor harmadlagos. Hiszen amikor már túl leszel a dagadtságon egyáltalán nem fog érdekelni, hogy nyolc hét, vagy fél év alatt érted el a versenysúlyod, viszont ha csak kúra jellegű dolgot csinálsz (gondolom nem akarsz életed végéig fagyin élni), akkor garantáltan visszahízol utána, csak idő kérdése. No és a drasztikus kúrák mellékhatásai is elkísérnek életed végéig. A túlsúly csak okozat, és az okot kell megszüntetni a végleges eltüntetéséhez, ami nem más mint az egészségtelen életmód.
ha a kilóra fogyás izomból, meg zsírból is mehet, hogyan érdemes zsírból fogyást mérni:
Most arról fejtegetek, hogy hogyan tudjuk eldönteni, hogy mennyire vagyunk kövérek, illetve, hogy mennyit fogytunk. Az alapvető probléma a súlyméréssel, hogy a mérleg nem árulja el, hogy a súlyváltozás milyen testkompozíció változást jelent. Sőt látványos változások történhetnek súlyváltozás nélkül is, például, ha leadsz két kiló zsírt miközben egyidejűleg felszedsz két kiló izmot, az jelentősen javít a megjelenéseden, míg fordítva jelentősen ront, anélkül hogy a mérleg bármit is jelezne. Ugyanez a zsír-izom arány figyelmenkívül hagyása a gond a különféle mutatószámokkal: ... Egy olcsóbb módszer a testzsír mérésére a bőrredő mérés, összecsípjük a bőrt a zsírral együtt (ez a bőrredő, ugye), és egy közönséges tolómérővel megmérjük a vastagságát. A mérést hét helyen kell elvégezni: -tricepsz: a felkar hátsóközépvonalán függőleges irányú redő -csípő: a medencecsont felett, a test oldalsó középvonalán, nagyjából vízszintesen -hát: oldalt, a lapocka felett a függőlegessel 45 fokot bezáró bőrredő -oldal: a test oldalsó-középvonalán a szegycsont alján, vízszintes irányban -has: a köldöktől jobbra 3, és lefelé 1 centire, vízszintes irányban -mell: a mellbimbótól a hónalj felé tartó vonalon kb. 45 fokban (ez nőknél nem tom hogy jön össze ) -comb: a láb elülső-középvonalában a térd és a csípő között félúton. Függőleges irányú bőrredő. A milliméterben mért értékeket összeadod, és elosztod 7-el (átlagot számítsz), na ami kilyön az nagyjából a teszsírarányod százallékban. Ez utóbbi módszer rém olcsó (egy tolómérő párszáz forint, a legkutyább műanyag is jó), viszont kell hozzá valaki aki segít. (Az már tényleg ügyes, aki a saját hátán bőrredőt tud mérni egyedül). És ne mondjátok, hogy macerás, mert elég egy héten egyszer megcsinálni, nem tart tovább 5 percnél, és teljesen pontos képet mutat a pillanatnyi állapotodról. Aki ennyit nem bír megtenni, az maradjon dagadt örökre! Tehát, mégegyszer: a mérleg azért nem elég önmagában, mert nem tudhatod, hogy az elért testsúlycsökkenés zsírleadás (aminek örülünk), vagy önroncsolás, izomleépülés (amitől mélyen el vagyunk keseredve).
mivel a belső szerveken is lerakódik testzsír (mondjuk többnyire férfiaknál), a bőrredőmérés nem ad másokkal összehasonlítható vagy abszolút eredményt. ++amire viszont jó, hogy nyomon tudod követni, híztál vagy fogytál. ideális bőrredővastagság ízlés kérdése, tükörrel állapítható meg :)
A legtöbb fogyókúra a klasszikus energiamérleg elvre épül. Azaz, ha a nap során a táplálékkal bevitt energia mennyisége meghaladja a test által felhasznált energiamennyiséget akkor hízol, ha ennél kevesebb akkor fogysz (Ha meg ugyanannyi akkor nagyon ügyi voltál, és nem történik semmi.) A táplálék energiaértékét a kalóriatáblázatokból megtudhatod, illetve az összetétel alapján kiszámíthatod (1g zsír 9,3kcal, 1g fehérje 5,6kcal, 1g szénhidrát 4,1kcal). Hogy mennyi lenne a tested energiaigénye az az alapanyagcseréből és a végzett munka (bármilyen aktivitás) energiaszükségletéből adódik össze. Az alapanyagcsere mérhető, de rém macerás (semleges környezeti hőmérsékleten 24 c-on, mozdulatlan fekvés, előtte éhezés, stb.) illetve hozzávetőlegesen számítható: zsírnélküli testtömeg kg-ban * 24 kcal. A zsír nélküli testtömeg megállapításától még lesz bővebben szó, mert ez a kulcsa az egésznek. (Mondjuk egy 168 centis nő ez jelentősen változik az izomzat fejletségének függvényében olyan 4348 kg lenne teljesen zsír nélkül) Az aktivitások energiaigénye egyénenként változó, Egerszegi Krisztina nyilván töredék annyi energiafelhasználással úszik le egy hosszot, mint mi. De amúgy is, még hozzávetőlegesen sem lehet megbecsülni, hiszen befolyásolja a külső hőmérséklet, a páratartalom, az edzettségi szint, a testzsírarány, a lelkiállapot, és még olyan sok tényező hogy azt felsorolni is nehéz. Tehát az energiabevitel viszonylag könnyen megállapítható, de a leadás csak becsülhető, vannak rá mindenféle táblázatok (ülőmunka, fizikaimunka, teljesen hasracsapós a. ...
-A 60/40-es elv:Sajnos az ilyenfajta fogyókúrák sajátsága, hogy nemcsak a zsír elégetéséből fedezi a szervezet az energiadefficitet, hanem az izmok gazdaságtalan eltüzeléséből is. Felmérések szerint a fogyókúrás testsúlycsökkenés 60%-ban izom-, és csak 40%-ban zsírveszteségből áll. A fehérjék(izmok) energiaértéke csak 5,6kcal/g ezért lesz nagyobb a testsúlycsökkenés mértéke, mintha tisztán csak zsírt égetnénk el. Tehát Mancika igaziból csak 2kg zsírt fogyott, a maradék 3kg bizony izomveszteség. Ez azért van, mert a koplaló szervezet számára a túlélés szempontjából fontosabb a zsír (ami energiaraktár és később még jól jöhet), mint az izomzat ami nyugalmi állapotban is energiafogyasztó. -A holnaptól elv:Bármely hirtelen változtatatás a táplálkozási szokásokban olyan állapotba löki a szervezetet ami fokozott raktározással jár. Hirtelen stressz a testnek: nincs kaja! Mit gondolhat szegény? Amit lehet elteszünk holnapra (növeljük a zsírpárnákat), annyi energiát használunk csak fel amennyit muszáj (gyengeség, kóválygás), és csökkentjük az energiafogyasztást (izmok lebontása). Külön pikantériája a dolognak, hogy a rutinos fogyizók még előzőnap este jól be is zabálnak, mert holnaptól úgyse eszek. Csoda ha hülyének nézi a gazdit a bele? A táplálkozási szokások megváltoztatását több hetes átvezetéssel célszerű megtenni. -A mit-mikor elv:A legtöbb fogyókúránál nem veszik figyelembe, hogy a test számára egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tápanyag mikor kerül bevitelre. Például a fehérjéket nem tudjuk raktározni, és folyamatosan kellenének, ezért a nap folyamán egyenletesen célszerű bevinni. A szénhidrátokat viszont két féle módon is be tudjuk tárazni (elsődlegesen glikogénként, másodlagosan zsírként), ezért célszerű reggel feltölteni vele a raktárakat, így egész nap lesz energiánk, viszont a délutántól meg nem szabad bevinni, mert akkor már nem tudjuk elégetni és így garantáltan zsír lesz belőle. -A kúra elv:Ideiglenes változtatások, csak ideiglenes eredményeket hozhatnak. Hiába a fogyókúra, ha utána megint jön a habzsi-dőzsi biztos a visszahízás. De ha a kúra után is kevesebbet eszel, az eredmények megőrzése érdekében, akkor is hülyeség a drasztikus módszerekkel kezdeni, mert ez több hátránnyal jár mint előnnyel. Egyáltalán, az időtényezőt el kell felejteni, nem az a lényeg, hogy mennyi idő alatt fogysz le, hanem az, hogy az elért változások maradéktalanul pozitívak legyenek, és a tendencia töretlen legyen.
Tehát ez volt nagyjából, hogy mit ne. Ha van rá érdeklődés akkor elmesélem, hogy szerintem mit, és azt is hogy hogyan
megkövetés elfogadva :), sőt íme egy válogatás az Alakformálás és a Fogyi-klub topikok elejéből, mostanában néztem át őket (alakilag, sportilag meg biológiailag is érdekelt) (ja, főleg copy+paste, a stílus nem az enyém, saját vélemény ++ után)
Robzon-féle ötös: A maximális hatékonysághoz öt dolgot kell összehangoltan csinálni: 1.Aerob edzés (pl. futás) , 2. Anaerob edzés (súlyzózás), 3. Táplálkozás (táplálék-kiegészítők, diéta) ,4.Nyújtás (streching), 5. Pihenés.
1. Aerob edzés (itt most a zsírégetés szempontjából). A szervezeted akkor égeti el a zsírt leginkább, ha más könnyebben hozzáférhető energiaforrás nincs, és ezt a folyamatot kiváltó terhelés éri. A terhelés mértékét leginkább a pulzusszámodon követheted, az optimális tartomány a zsírégetéshez a következő módon számítható ki: alsóhatár = ÉP+(0.5*( PM - ÉP)), felsőhatár = ÉP+(0.6* (PM - ÉP)) ahol ÉP- ébredési pulzus (reggel egyszerűen mérd meg), PM- maximális pulzus: férfiaknál nagyjából 220-életkor, nőknél 225-életkor. De mérni sokkal hatékonyabb, mint becsülni, nagyok az egyéni különbségek. 3 percig maximális aktivitással végzed az adott mozgást (mert mozgásonként más a max. pulzus), amíg csillagokat látsz, megméred, aztán megvan. Ha fölé megy a pulzusod akkor az izmokat is építi le a szervezet, alatta meg nem sok minden történik. Maximális aerob pulzust is jobb kimérni, mint ezzel a 0.6-tal becsülni, mindenesetre ha valaki az ÉP+(0.6* (PM - ÉP)) környékén mozog, nem tévedhet nagyot. Pulzusórával (POLAR) tudod folyamatosan ellenőrizni a terhelést. Kérj kölcsön egyet, minden triatlonistának, bicikliversenyzőnek van, de a jobb szobabiciklikbe, taposógépekbe is be van építve. Az edzés időtartama napi min. 20, max. 40 perc (eleinte) legyen, hetente 6 alkalommal. A nap folyamán bármikor lehet, de jó, ha azonos időpontban. Hogy konkrétan mit csinálsz az mindegy, kocoghatsz, aerobikozhatsz, biciklizhetsz, de jó a tempós séta, vagy akár a sex is :), lényeg ,hogy ne állj meg. ++Ha egyszer tánc közben kiméred a pulzusodat, kiderül, megfelel-e a kritériumoknak :)
2. Anaerob edzés. A súlyzózás külön tudományág, hozzáértővel állítass össze edzéstervet. Kezdetben heti 3 x 40 perc elég. A bemelegítés, a levezetés, és a guggolás kihagyása szokott lenni a típushiba. Azért jobb ha tudod: olyan nincs, hogy adott helyről ledolgozod a zsírt (pl. felülésekkel a hasadról), a bodyzástól az izmaid vastagodnak. Persze mivel munkát végzel, azért fogysz is, (valahonnan) de nem ez az elsődleges. ++Sztem nőknek anaerob edzés kevésbé fontos, általában nem izmokat akarunk építeni. Ráadásul ha valaki izmosodik, de a háj rajtamarad, kövérebbnek néz ki. Szóval sztem ez csak akkor project, ha vki már elég vékony. Tök jó otthon végezhető gyakorlatok is vannak, én majd azokat fogom elkezdeni, ha a zsírmennyiséggel már nagyjából elégedett vagyok.
3. Táplálkozás. Éhezni hülyeség, a kalória táblázatokat felejtsd el, ha eleget mozogsz, csak a zsiradék bevitelre kell koncentrálnod, próbáld szép lassan 50-60 g/nap alá vinni. Egyél minél több zöldséget, gyümölcsöt, minél kevesebb vörös húst. Igyál elegendő folyadékot 3-4.5 l/nap, de ne üdítőket, meg cukrozott tökleveket, hanem szénsavmentes ásványvizet. A szénhidrát bevitelt az edzésmennyiséghez igazítsd, de lehetőleg ne a nap második felében nyomd be. Uzsira gyümölcs, vacsira pohár zsírszegény tej, ha nem okoz emésztési gondokat joghurt, szóval inkább fehérjék. A kialakult étkezési szokásaidon történő hirtelen változtatás, táplálkozási sokkhoz vezethet, ekkor bármilyen keveset eszel az is zsírformájában raktározásra kerül (ez tipikus fogyókúrás helyzet, a súlycsökkenés az izmok leépüléséből, folyadékvesztésből is adódhat.), ezért fontos a fokozatosság. Jó módszer, ha az átvezetés időszakában mindent felírsz, amit becsápolsz (időpont, kaja-folyadék-nass), így a nap végén hozzávetőleges összesítést készíthetsz. Ha tényleg felírod nem lesz kedved megenni a genyákat, meglátod. A csokikákat helyettesítheted szárított gyümölccsel, ha már nagyon kívánós vagy. Nyomelemekkel, vitaminokkal nem kell spórolnod (a C-vitamin pl. gyorsítja az anyagcserét, így fogyaszt), de a fogyókúrát segítő szerekkel vigyázz: van olyan ami az edzés közbeni zsírégetést segíti elő, van amelyik a zsír beépülését gátolja, és van olyan ami az éhségérzetet nyomja el és élénkít, mielőtt bármelyiket elkezded szedni kérdezz meg egy orvost, mert durva mellékhatások léphetnek fel. ++Szerintem egyik fogyókúrás szer sem szükséges. A legártatlanabbja is csak pénzbe kerül, amit másra is lehetne fordítani, másrészt mennyivel élvezetesebb kivit enni, mint C-vitamint. Persze profi fitnesscicáknál, testépítőknél fontos a maximális hatákonyság, de sztem ez más szint.
4. A nyújtás nagyon fontos, így jobban fejlődnek az izmaid, és elkerülöd a sérüléseket. Nyújthatod edzés után a megdolgozott izmokat (a tapasztalat szerint így enyhébb lesz az izomláz), vagy heti néhány alkalommal az egész testedet. A 'streching' módszer a leghatásosabb. Ide kapcsolódik a masszázs is, heti egy alkalmat megérdemel a tested. (A szauna is jót tesz, főként a bőrödnek és az immunrendszerednek, de nem fogyaszt.)
5. Pihenés. Az izmaid nem edzéskor, hanem az edzés utáni pihenéskor épülnek, ezért aludj eleget, súlyzós edzés elött, étkezés után szunyálj kicsit.
Persze a leglényegesebbről még nem szóltam, és ez a motiváció fenntartása. Lényeges, hogy tudd, mit bírsz, és ne terheld túl magad. Például, aerob edzésnél, biztos, hogy kell valamennyi idő a folyamat beindulásához, ezért van az, hogy napi 20' időtartam alatt nem fogyaszt igazán az edzés. Nyilván minél hosszabb időt töltesz a zsírégető pulzus tartományban, annál többet fogysz. Mégsem javaslom, hogy napi félóránál hosszabb legyen az edzés, mert ha nincs mögötte edzettség, csak a lelkesedéseddel nem bírod sokáig. Lehet, hogy kibírsz néhányszor 50 percet, de egy hét múlva meg hagyod a francba az egészet. A mindennapos rutinná válás a lényeg. Néhány hónapot kell csak kibírni valahogy, utána már rááll a szervezeted, és nem bírsz majd elülni, a másoknak is szembetűnő pozitív változások meg tovább fokozzák majd a kedved.
Egy fenét, csak hülyéskedtem. Nem szertnék többé 18- nak látszani, én így is elég jól elvagyok a külsőmmel. Az egyetlen bajom az volt, hogy nehezen másztam meg az emeletet, mert nem elég a súlyfelesleg, még aszmás is vagyok.
Igazad van, az alakfomálós oldalt előbb el kellett volna olvasnom, akkor tudtam volna, hogy mit várhatok:) Most már mindegy...
Igen, bocsáss meg, ha tudsz! Valóban Rajtad csattant az ostor, teljesen igazségtalnul!!! Előtte olyan szemét megnyílvánulása volt valakinek egy másik oldalon, hogy szerintem mindenben csak a szivatást láttam már. Bocs ezerszer, mert nem érdemelted meg és nem is vagyok ilyen alapjátraton:(
Szeretnélek megkövetni, de hogyan tegyem? Olyan messze vagy:)
nahat, ez nagyon igazsagtalan volt toled (igy lanyok kozott erzelmesen)
ket kijelentest tettem, egyik, hogy nem ertelek (ebben tuti vagyok), a masik, hogy fogyni-hizni nem praktikus (ebben majdnem tuti vagyok), az osszes tobbi meg kerdes. azokat sem kotozkodesbol tettem fel, hanem erdeklodesbol.
Bizonyára Neked van igazad mindenben, úgyhogy én nem kívánok válaszolgatni, mert sosem értenél meg:) Igen, szeretném visszakapni a régi alakom a régi 18 éves korom és az ismeretlenségem. Már bánom, hogy egyáltalán egy topikba is megfordultam, mert itt aztán mindent kaptam, csak egyetlen jótanácsot sem. Úgyhogy úgy gondolom, hogy nincs itt keresnivalóm.
szoval a fo kerdes az, hogy akkor mi a celod: karcsunak lenni az egeszseg miatt, vagy jokat enni az eletszeretet miatt? marmint a ketto egyutt nem nagyon megy. a jojoval meg az a gond, hogy egeszsegtelenebb, mint a folyamatos koverseg, raadasul a hizas fazis rovidebb, mint a fogyas, igy az ido nagy reszeben az ember kover es fogyokurazik.
én vagyok, vagyogatok, most kicsit nyűgösen, nem látok haladást magamon... illetve, alakon nem látok javulást, a futás egyre jobban megy. ami nagyon nem jó: újabban a barátom 9re jár be, eddig reggelenként (khmmm... délelőttönként) együtt futottunk, tök jól esett úgy a nap elején. így most átkerült a futás estére, de ilyenkor annyival macerásabb, meleg van, késő van, előtte ettem, áááá. azért így is voltunk 2szer a héten, de ez kevésbé látszik tarthatónak. pláne, hogy mintha a munkával is kevésbé haladnék, mióta korán kelek.
mindegy, más téma. Zahra: igazat kell adnom HGnek, oly misztikus vagy, mint egy keleti táncosnő :)) olvasgattalak egy kicsit, és nem értem. most akkor natúr csirkemellet salátával vagy gulyáslevest kenyérrel vacsorázol? régen azt tanácsoltad mindenkinek, hogy ne kezdjen fogyókúrákba, mert lám, te is csak jojózol, de aztán te is fogyókúráztál és azt írod, ha visszahízod, sebaj, majd újra fogyó? azt írtad régen, elolvastad az alakformálás topicot, akkor hogy érted, hogy Robzon csak hajtogatja, hogy életmódváltást, de semmi konkrétumot nem mond? sőt egy hozzászólásodat én úgy értettem nemrég, hogy te kipróbáltad a módszerét, de eredmény nélkül...?
Egészen egyszerűen bele fogok halni a táncba ebben a szerzonban. Szeptember 2-ig nincs megállásom, lehet, hogy ez jó stratégia? Aztán meg a terveim között szerepel az is, hogy nem zabálok összevissza semmit, mindent csak módjával:) Mivel egy rendkívül szép fellépőruhám most készül, szerintem ez is motíválni fog /nem csak szép, de piszkosul drága is:(/ Aztán meg mostanában az utmentén a melósok szoktak fülyürészni utánam:), na ez sem semmi az én koromban:)
Szóval meglátjuk:)
Azt már most tudom, hogy szeptemberben újrakezdem, mert még szeretnék néhány kilót leadni, persze ha addig nem megy le magától:)
en most meg csak egy kicsit vagyok nagyon karcsu :) ellenben futkoraszom lelkesen, mar tobb, mint negy kilometer megy, sajna egyelore szunetekkel, de azokat augusztusban leepitem, es szeptemberben meglesz a szigetkor :) (engem motival :)))
Zahra, olvastalak mashol, nagyon ugyesen lefogytal, azt kell mondjam :))
de azt ugye tudod, hogy most jon a neheze, konkretan, a hosszutavu sulymegtarto eletmod kialakitasa? mit tervezel, folytatod ezt a dietat (mert ugye azt mondtad h nem eheztel mellette), vagy mondott valami jot a dietetikus vagy...?
Ügyesek vagytok! Sokan szenvednek, és nem megy nekik a fogyás... Pedig csak akaraterő és kitartás kell. De ugye vannak akik az egyszerűbb utat választják. (elég sokan)
5 km körül, de nem tudom pontosan. Szerintem 3.5 pont elég. Ha evezős edzés volt akkor mi sem ezt az adagot csináltuk, hanem kb 2-3 km futás és evezés a Dunán, amennyi belefér.