A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A Rocky darálómban 14 év után cseréltem ki a késeket amik egyébként tökéletesen őröltek nem kellet volna cserélni de gondoltam ennyi idő után már illő a csere. Havi kb. 2-3 kg kávét őröltem.
Azért nehéz kérdés, mert pont ebben az árkategóriában kicsi a választék. Kb ennyiért van Eureka Mignon Manuale, aminek a használata vsz kényelmetlenebb, mint ezé. A Mignon Silenzio már bőven 100 ezer felett van, a Rancilio Rocky szintén. Azért írom ezeket, mert nem kúpos tárcsával készülnek, és a házuk sem műanyag, szóval kinézetre tartósabbnak tűnnek. De rémlik, hogy volt itt a fórumon olyan, aki Sage őrlőt használt, és bevált neki.
Lehet, hogy szebb a készülék és lehet, hogy kényelmesebb használni. De jobb nem lesz a kávéd. Mindkettő kiskúpos. Jah és tartósság szempontjából sem lesz előre lépés vsz. Mindkettőben műa. alkatrészek vannak.
A citromsavval kapcsolatban pedig nem vita kérdése, hogy oldja-e az alut, de a te kazánod. És a te egészséged ha esetleg tejet is gőzölsz vele ezek után.
Delonghi PrimaDonna Esam 6600. gépnél a vízszint jeladó úszót nem mindig látja az érzékelő. Melyik a hibás? A jeladó, vagy az úszó? Az úszót próbáltam mágnesezni, a jeladót próbáltam közelebb szerelni, de a hiba csak átmenetileg szűnt meg.
Tekintve, hogy a citromsav oldja az alumíniumot, ha valaki jót akar magának nem használ citromsavat. A borkősav is oldja. Alu bojler esetén a tejsav ajánlott vízkőtlenítésre. (Apropó, azt sosem értettem, hogy Gaggia saját vízkőoldója miért nem 100% tejsavból áll, miért tartalmaz az is citromsavat a tejsav mellett.)
Azt még nem mondta senki eddig, hogy a Gaggiák alu bojlereit szigorúan tilos citromsavazni? Nem csoda, hogy rárohadt a vízterítő a csavarra, mert a gyári vízterítő is alu. Ezek még a kancsós szűrt vizekre is érzékenyek, a citromsav pedig halál az alunak. A másik, hogy ha havonta kellett vízkőtlenítened abból arra következtetek, hogy csapvízzel használod a gépet. A jövőben használj inkább saját kevert vizet pl. RO víz + keserűsó + szódabikarbóna. Akkor nem kell havonta vízkőtleníteni és a kávéd íze is érezhetően jobb lesz.
Kihasználatlanság miatt eladó a pár éve SiD- kartárs általt felújított SGL Espresso Gold Prima. PodStar klón. Ha még nincc E.S.E. podos gépet, és szeretnél egyet, most olcsón szert tehetsz egy kíváló példányra.
Lépjetek ezen túl, a mínuszolók nem vitatkozni akarnak, akkor eleve azt tették volna és ezekkel a felhördülésekkel csak zavarjátok a tárgyszerű társalgást. (A további hasonlókat törlöm.)
A Metróból a saját márkás Rioba gold esetleg platinum vagy régebben a Müllerben a Lavazza Crema e Aroma (barna zacskója van). Ezekből mindig volt relatíve friss pörkölés, klasszik kávéhoz teljesen jók.
Konkrét beszerzési forrást nem tudok, én egyszer valami vegyesbolt-félében vásároltam, de a Lavazza Crema e Gusto Forte meglepően jó volt az árához képest, még eszpresszónak is.
Szia. Kapuczinertől a Velencei gndolások kedvence 1 kg-s kiszerelés 5900.- pénz. Amikor rendelek, mindig van benne egy csomi ebből, a reggeli családi kapuccsinót vele készítem. Presszónak is megfelel, szeretem az olaszos klasszik vonalat.