Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
A 10 mm-es okulár és az 500mm-es objektív 50x nagyítást ad(hat)na.
Ekkora nagyításnál a holdakat illene látni(!),de a bolygó olyan fényes ,hogy csak nagyon jó (tiszta és nyugodt) légkörnél láthatod max a nagy vörös foltot rajta.Azt is csak akkor,ha nem csak úgy belenézel az okulárba,hanem hagyod a szemedet alkalmazkodni a látott képhez... öbb részlet felejtős.
Ha jól emlékszem,Szolnokon van egy jó kis távcsöves üzlet : https://szolnoktavcso.hu/ Keresd fel Őket,okli tesztet próbálj meg megbeszélni velük. Szintén csak rémlik,hogy talán még van csillagvizsgáló is nálatok..Érdeklődj utána! :-)
Hű, de rendes emberek laknak errefelé! Köszönöm a válaszokat!
lesi fotós:
A 10 okulárt használtam, abban bízva, hogy akkor nagyobb lesz a céltárgy vagyis közelebbinek látszik.
5bdc:
Szolnoki vagyok, így a Pestre utazás nem egyszerű, egyelőre nem terhelnélek vele. Ha van távmegoldás, az szívesen fogadom.
kuyarashi:
tervben van, hogy veszek (nék) egy Plösslt, de nem tudtam, melyiket és miért. :) Egy 4-es vagy 6-os volt a terv, hogy még közelebb jöjjenek az égitestek (ha jól értelmezem a technlógiát).
Ez a távcső tudja a színeket Jupiter esetében. Nagyon fontos, hogy melyek voltak a további kiegészítők. Nincs vele tapasztalatom, de egy hozzá adott, Barium, vagy hasonló okulár és/vagy barlow-lencse simán kinyírhatja a képet annyira, hogy a Hold még elfogadható legyen, a Jupiter pedig kifogásolható.
Az Asztrofotó galériájában pontosan ezzel a távcsővel készült Jupiter fotót nem láttam, de azért belinkelem a találatokat. Természetesen megörökítve, sok utómunkával jobb látványt lehet kihozni, de jó tudni, hogy mire képes az ember saját optikája.
Egy kis segítségre van szükségem: nemrég vettünk egy Sky-Watcher 70/500 távcsövet.
Próbálgatjuk amatőrként és pl. a Holdat egész jól mutatja, de a közeli bolygók, most épp a Jupiter csak sima fehér körnek látszódik, semmi színt nem látunk. A neten nem találtam megoldást, ezért írok Nektek.
Próbálok olvasgatni a James Webb-ről most, hogy aktuális. Azt veszem észre, hogy valahol valamikor bekerült a média sodrásba egy csúnya fordítási hiba - ugyanis az egyszerűen képtelenség, hogy 13,5 milliárd évvel ezelőtt elindult fénysugarakat tudna befogni. Ez fizikai képtelenség.
Legfeljebb az lehetséges, hogy 13,5 fényév távolságban elindult fénysugarakat tud majd befogni.
Ez borzasztóan nagy különbség. Belátom, hogy nagyon kevesen fogják megérteni miért lehetséges az egyik állítás és miért kizárt a másik - de ez van.
Ez a fenti állítás paradoxonná válik, ha ténynek fogadjuk el, hogy a nagy bumm 13.5 milliárd évvel ezelőtt történt.