Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Szóval most már én is hiszek a csodákban. Az egyik kumkvatom megadta magát télen (amit nem értettem, mert pont úgy volt tartva, mnt a többi, mégis egyszercsak leszáradt az összes levele, majd lebarnultak az ágak). Kitettem a kertbe, mondván másnál volt hogy kihajtott... Egy ideig nézegettem, locsolgattam, ha nem esett, de mivel masszívan halottnak tünt, így el is feledkeztem róla, meg ránőtt a muskotály zsálya, és el is takarta. Na, a hét végén fel akartam számolni azt a részt, a zsályát is visszavágni, mert levirágzott, és akkor láttam, hogy a "halott" megindult... Tolt több hajtást (és az oltás felett, tehát a kumkvat hajt), egy szára már 30 centis, óriási levelekkel. :) Na, szóval gyorsan kimentettem onnan, mielőtt a macskák letörik, és most figyelem, mit akar.
Olvasd el a múltkor felrakott link tartalmát, ott megtalálod, hogy mikor lehet/érdemes egyáltalán oltani. Nem akkor, amikor eszedbe jut, egyéb feltételei vannak.
Ja még válasz a kérdésedre, ha esetleg van PDF-ben adatlapja a műtrágyának, és írja hogy van e karbamid, az segíthet (ritkán írják le normálisan), de már most borítékolom, hogy a legtöbb tápoldatban, vagy por alakú műtrágyában van karbamid, mivel az olcsó, mindenhez adnak belőle, kivétel ahol ezt kiemelik a leírásnál, hogy mentes, ott lehet tutira menni.
Helyette ki lehet próbálni a Kristalon-t, jó minőséget írnak, karbamid mentes, ez mondjuk szintén 25 kilós, de nem vészes talán az ára, pár évig el lehet használni:
De van kisebb kiszerelésben hasonló arányú Kristalon, a K itt magasabb, de még elmegy sztem a növekedési időszakban (a foszforra kell úgyis főleg vigyázni), fajlagosan azért drágább így kis kiszerelésben... (fél kilós csak):
Ezt értem, van is rengeteg tápoldat a gazdaboltban, kis kiszerelésben sokkal kevesebb, de nem tudom, melyik karbamidmentes, melyiktől nem purcan meg a citrus.
Kifogy az Agriplant készletem, tud valaki helyet, ahonnan 2 kg-os méretben lehet hazhozszállítással rendelni? Vagy tudja valaki, mivel lehet pótolni, ha váltani kell másra?
Jaj, igen... Rémlett, de nem voltam biztos benne. :/
Citrusfa nem hiszem, hogy me g fog mozdulni, az egyik FB-s citrusos csoport adminja a jó barátja, és semmi hír róluk, sőt ő promotálta ezt a pálmás eladót. Én sem láttam pomelót, de talán nem minden van felrakva. Viszont ha nem postáz, tényleg értelmetlen, csak akörnyékbeliek fognak rendszeresen odajárni.
Lehet félreértettem, de a 28129 hsz-odban említetted "Amint lesz egy pomelofám, feladom a Sweetie-vel való reménytelen küzdelmet", hogy pomeló gyümölcsét előnyben részesítenéd.
A grapefruit az más kérdés, a Sweetie kevésbé édes változata.