Nem tudom, mit értettek a "stíluson", esetleg fejtsék ki, hogy barokkra vagy korai reneszánszra gondoltak-e :)
A természetben inkább a talajba besüllyedő sziklák fordulnak elő, persze most erre bárki fel tud hozni ezt az állításd cáfolandó példákat is.
Továbbá én azt vallom, hogy egy-két év múlva a növények teljesen be fogják nőni a sziklák 80%-át is, úgyhogy majd akkor mondja meg valaki, mekkora része van a sziklának kinn meg benn :)
Az, hogy a 15 méteren nem lesz teljesen sík a terület, az növeli a természetességét. A mesterséges "talajegyenetlenségek" kialakítása a terület növényekkel történő benövése után is jól fog mutatni és természetesebbé teszi a kreációt.
Ezer hála és köszönet azért a három szóért, hogy "teljesen rendben van". egy msáik topicban közölték, hogy ha más muszáj sziklakertet építeni, legalább stílusos legyen, hogy ne fájjon a szemnek. na, mindegy.
amúgy most ástam bejlebb pár követ, mert más meg azt mondta, hogy nagyon kint vannak :) azon a részen, ami még nincs beültetve, akkora kövek vannak, hoyg enm is tudtam nagyon beljebb ásni, az olyasmi lehet, amilyenre gondolsz.
Köszi! A lenti képek nagyon szépek. Illetve a sziklakertek. irígykedem is egy kicsit :) ahonnan a köveink vannak, ott olyan sziklakert volt, hogy növény is alig volt benne. jó az friss kert volt, ha szaporodnak, talán látványosabb lesz. azt a részt, ahol már vannak virágok, nem akarom megbolygatni, csodálom, hoyg túlélték a beültetést és még életben vannak. van, ami teljesen kiszáradt, pedig locsolgattam, de most kezd észhez térni.
ami a képen nem látszik, hogy kb másfélszer ekkora szakaszon sűrűbben vannak kövek.
párnás növények: fogalmam sincs róla, hogy azok melyikek, mivel kb dec- ben locsoltam először saját szobanövényt is, nemhogy kertit, de utánanézek.
jó lesz ez :) Valóban kellenének még bele kisebb kövek, hogy amíg a növények nem nőnek meg rendesen, addig ne gazosodjon. Különben teljesen rendben van. Nem ártana esetleg egy kicsit egyenetlenné tenni :), tehát helyenként megemelni, hogy ne legyen unalmas.
Mivel elég hosszú a kerted, így én úgy gondolom, a 80 cm szélesség ellenére is sokféle növényt (párnásakat is) be fogsz tudni ültetni. A lentebb, mások által írtakkal én is egyetértek, azaz szerintem is jó, ha nem látszik ki a föld. Van aki ezt sok, nagyobb méretűkővel érte el (lentebbi hozzászólásokban van ilyen kép 1133, 1134), vagy más megoldásként murvával, esetleg mulccsal lehet borítani a kövek közötti részt. (Én a kertemben mindhárom megoldást használtam) Mindnek megvan a maga előnye és hátránya.
Eddig csak olvasgattam, nézegettem ezta topicot, most már kérdeznék is...
Kb 15 méter hosszan lejtős, kb 80 cm széles részt szeretnék beültetni. Sziklakertre gondoltam, itt tartok:
lesz ebből valaha rendes sziklakert. Úgy értem olyan lesz ez? Sajnos nagyok a köveim, itt még van egy pár kicsi, de a többi nagy. Teendő? vagy folytassan így a többi részen is? Virág alig, hiszen majd csak szaporodnak, meg nagy kertész sem vagyok, gondoltam ennyivel próbálkozom első körben.
Ezt a Delospermát viszonylag könnyen lehet gyökereztetni. Viszont haj= lamos a kifagyásra. Ezért, ha van rá lehetőséged, próbálj meg= annyit szaporítani , hogy tudj egy-két cseréppel fagymentes helyen t= eleltetni belőle. Vagy minél többfelé ültetni a kertben, hátha = valahol könnyebben áttelel.
Ismét sikerült néhány sziklakerti, illetve a vadon élő növények között néhány alpesi növénnyel bővíteni a weblapomat. Ha valakit érdekelne: http://sedum.uw.hu/
Rákerestem én is, de csak egy használható (német nyelvű) oldalt találtam. Ott azt írják, hogy félárnyékos vagy napos, mérsékelten meleg, levegős helyet szeret. Nedvesen kell tartani, de a pangó vizet nem szereti. Évelő, de nem télálló.
Szia.Nekem is van ilyenem,és úgy szaporítottam,hogy egyszerűen kitéptem egy szárát,és elültettem.A vizes gyökereztetés nem hiszem hogy beválna,mert a pozsgások nem igazán szeretik a sok vizet.De próbálkozni azért lehet:)
Tudtok valamit erről a növényről? Mai szerzemény, de azt mondták a virágüzletben, hogy semmit sem tudnak róla, és a virágnagykerben sem tudtak felvilágosítást adni nekik. A Google-ban csak idegen nyelvű ismertetőt találtam, és én sajnos nem beszélek idegen nyelveket. Leginkább az érdekelne, hogy mennyire télálló.
Calocephalus silberdraht-nak hívják. Valami pozsgás féle lehet
Miután feltöltötted a képet,be is kell ám szúrni,ezt a feltöltött kis kép bal oldalán találod.Ha beszúrtad,a kép a szövegnél is megjelenik amit írtál!:)
Pár napja találtam rátok és nagyon megörültem, hogy ilyen oldal is van a neten. Mi a párommal egy őserdő szerű kertet vettünk meg két éve, amit teljesen mi terveztünk, és raktunk össze. Íme a képek a megvalósításról
Sziasztok! Robbantott követ nem tennék a kertbe, pénzt meg főleg nem adnék érte. Kerülném a sírhalom szerű kupacokat, és minél nagyobb darabokat használnék, sokkal könnyebb a kompozíciót összeállítani. Sziklákat min. harmadáig beásni, így természetes, és a gyökereket hűti, fűti.(pufferhatás). Érdemes egy fajta kőre törekedni, a geodéziai kiállítást meghagyni a kutatóknak.:))) Üdv mindenkinek!
Köszönöm a korábbi tanácsot, sikerült kézi munkával és glialka ecseteléssel a madársóskák nagy részét kiirtani a kövirózsáimból. Öröm volt nézni ahogy pár nap múlva kezdtek elsorvadni a levelei.:)
Kérdésem lenne. Van egy Délvirág (DELOSPERMA COOPERII) nevü szépségem, egy tőből elterjed egész szép felületen. Szeretném máshova is beköltöztetni. Szerintetek hogy lehet szaporitani? Kigyökerezhet ha vizbe rakom a darabjait?
Nálam bizonyos fák hatalmas növekedése, és más fák sajnálatos kipusztulása miatt át kell ültetnem a kertem napfény és árnyékkedvelő növényeit. A pozsgások most egy keskeny sávba kerültek a járda, és a szomszéd garázsfala közé. Ez azért is jó, mert ezek nem nőnek nagyra, meg nem hajlanak ki a járdára, és így nem esnek áldozatul a család hímnemű tagjainak motor, meg kerékpárral való közlekedésének.