Én, agyoncivilizált, városi barom!!! Hát, persze, befőtt!
(Vagy egyszerűen csak félkegyelmű vagyok, mert nálunk is van saját... :-)
Persze, az sem stimmelt, hogy egy kosárka eperből fog lekvárt főzni Mrs. Lipton - pedig Meldruméknál az nem mennyiség (főleg, ha sok tápiókapuding fogy - így vagy úgy :-)
A felirat a Jiffy verzióhoz készült a másik amit leltem a neten egy évadpakkban annak hiányos az eleje. Viszont ez a változat asztali dvd-n nem megy mert divx/xvid hanem h264 tömörítésű. Aki talál egy hiánytalan részt normál tömörítéssel kérem juttassa el a mailcímemre a linkjét.
BIztos, hogy ebben az időben, különösen egy szakácsnőnek nem volt nagy szám, hogy maga főzi a lekvárt, meg a befőttet.
Nekem a nagymamám még a 70-es-80-as években is mindíg embertelen mennyiségű különböző lekvárt és meggy, meg őszibarackbefőttet főzött be, kifejezetten a télen (különösen karácsonykor) sütendő sütikhez.
És ha jól tudom, bizonyos sütikhez jobb is a gyümölcsbefőtt, mint a friss gyümölcs (pl. az már a sütéskor nem enged levet, a friss gyümölcs viszont igen).
Azért erről a smuciságról jut eszembe,hogy amikor Levy kiszorta azt a sok pénzt ablakon azért adhatott volna minimum 1 fontot a szolgálóknak (a közel 9000 fontból futotta volna :D)amiért összeszedték.
Legfeljebb drágábban... Őméltósága elég smucig, legalábbis a porszívóbérletnél olyasmi számok hangzanak el (bérlet= 2 font 3 penny, vásárlás= 7 guinea), ami már az értelmetlen takarékosság kategóriájába tartozik. (Kivéve, ha a fordító a bérleti díjat esetleg elrontotta, és 2 shilling 3 penny lett volna... bár úgy is megtérülne a beruházás max egy év alatt)
De sőt, Mrs Lipton a lekvárt is maga főzi (legalábbis a 'Mrs Lipton rosszulléte' c. részben az ő kiváló lekvárját említik), tehát könnyen lehet, hogy a befőttet is maga csinálja.