Előre bocsátom, hogy csak hangosam gondolkodom, ráadásul jogszabályok sincsenek kéznél, így fejből írom... :-)))
Szerintem a kérdés ugyanaz a közoktatásban és a felsőoktatásban, így az egyetemi dolgokon keresztül közelíteném meg a kérdést.
Az index közokirat, amely az érdemjegyeket (mint tényeket vagy adatokat - igazából mindegy, melyik alá soroljuk) bizonyítja. Azt fontosnak tartom, hogy nem a hallgató tudásszintjét igazolja, hanem az adott vizsgán kapott érdemjegyet. Ha jól emlékszem az aktustanra, a érdemjegy beírása közoktatási aktus. Az oktató akkor követne le közokirat-hamisítást, ha nem azt a jegyet írná be, amit adott. Ez ugyebár a gyakorlatban csak írásbeli vizsgáknál lehetésges. A hallgató legfeljebb intellektuális közokirat-hamisítást tudna elkövetni, pl. ha beíratja egy oktatóval a jegyet, és nem azt diktálja be, ami a tanszéki hirdetőn ki volt írva.
A vizsgadolgozat nem lehet közokirat, ez gondolom egyértelmű. Teljes bizonyító erejű magánokrat sem lehet, hiszen hiányoznak az alaki kellékek. Így csupán egyszerű okirat lehet. Ennek - ha jól sejtem - sehol nincs definíciója, ezért sztem olyan magánokirat, amelyre nézve hiányoznak a Pp. 196. §-ában meghatározott alaki kellékek. Magyarul csak a tartalmi elemek vannak meg: nyilatkozatot tett, elismert, vagy magára nézve kötelezőnek ismert el. Ebből egy dolgozat esetén legfeljebb az első állhat meg, az is egy kicsit erőltettetnek tűnik számomra. De akárhogy is nézem, megtette a nyilatkozatot (válaszolt a kérdésre), legfeljebb nem fejből.
De még ha el is fogadjuk, hogy hamis magánokirat lesz, ahhoz hogy megálljon a magánokirat-hamisítás, azt fel kell használni jog vagy kötelezettség létezésének, megváltoztatásának vagy megszűnésének bizonyítására. Az számomra nem egyértelmű, hogy egy dolgozattal bármilyen jogot is lehetne bizonyítani.
Tehát egy kipuskézott dolgozat nem lesz okirat-hamisítás. Az oktató a dolgozatot osztályozza le, nem a hallgató tudását, így ha az megüt egy szintet, a jegy jogos lesz. Ebből következően ha ez a jegy kerül az indexbe, az valós tény lesz, ergo nem áll meg a közokirat-hamisítás sem.
Ez az évközi dolgozat kétségtelenül érdekes kérdés. Végül is valóban, a tanulmányi eredményre alapozva állítják majd ki a közokiratot. De ebben egy dolgozat elhanyagolható.
Én is úgy értettem, hogy ez valamiféle vizsgadolgozat volt, de valóban ez már közokirathamísítás.
Viszont abban azért nem lennék biztos, hogy az évközi dolgozat amire érdemjegyet kap, és amikből összeáll az év végi jegye, ami ugye a következő osztályba lépésre vagy az iskola sikeres befejezésére biztosít jogot nem esik ugyanezen megítélés alá.
Vegyük csak azt az esete, ha valaki az összes dolgozatát ily módon csinálja meg, és ezért végez az iskolában. Ebben az esetben ez mindenképpen egy hamis közokirat kiállításához vezet.
Jelen esetben azonban vizsgadolgozatról van szó, amely bizony a szakképzettséget tanusító közokirat alapja.
274. § (1) Aki
a) hamis közokiratot készít vagy közokirat tartalmát meghamisítja,
b) hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál,
c) közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Azóta amióta jog létezést bizonyítja. Az oktatásban a számonkérések során keletkező jogokat ugyanúgy védi a törvény, mint az élet bármely más területén lévő jogokat. Különösen érdekes ez, ha a dolgozat következtében magasabb osztályba léphet, netán vizsgát teljesít, amivel képesítést szerez.
Szigorúan véve ez bűncselekmény, magánokirathamisítás, és rendőrségre tartozik. Ha meg nem tudod bizonyítani, akkor hamis vád, és az is a rendőrségre tartozik, csak te leszel a vádlott.
Ami történt jogsértő és erkölcstelen is, csak azt nem tudom, hogy ha belevágsz elérnéd-e amit el szeretnél érni ezzel. Az biztos, hogy ettől a te vizsgád még nem lesz meg.
A felvétel használható tán arra, hogy egy tanárt kicsináljatok, aki tán meg is érdemli.
Se ettől te hogy szerzed meg a szakmát?
Az élet már csak ilyen, vannak benne csirkefogók. Én is felháborítónak tartom annak alapján amit leírtál, de ez nem jelenti azt, hogy a te tudásod megfelelő lett volna.
Szóval, szerinted egy ilyen csalást végig kellene néznem. Hogy a tanárok bármit megtehetnek. Szerintem ez egy súllyos szabálysértés a részükről.
Itt már nincs következő vizsga. Aki itt bukott, annak vége.
Arra nincs valamiféle szabály, hogy minimum hány embernek csinálnak szóbeli vizsgát?
Fogalmam sincs, hova kellene fordulni, de ha tudnád az illetékest, ugyan mit és mivel bizonyítanál? És attól, hogy ebből botrány lesz, attól majd jobb lesz a Tied? A tanárnál máris elvágtad magad, ez nem növeli az esélyeidet a következő vizsgán. Többet érnél el vele, ha inkább a tanulásra koncentrálnál.
Elmesélek egy kicsi történetet, ami felforgatta nyugalmas életemet.
Május 24.-én hétfőn egy középiskola tecnikusi szakképzésében írásbeli vizsgát tettünk. 6 fő.
Nem sikerült jól a Gazdasági feladatlap. Ezt már akkor tudta mindenki! Viszont 27.-én csütörtökön fülünkbe jutott, hogy két tanulónak rejtéjes módon 15! pontal több lett, és ők megkapták a kettest.
Már első hallásra gyanús volt a dolog, hiszen, azt mondták, nem lett jó nekik sem.
Ekkor felhívtuk az egyik diákot,(rögzítettük a felvételt) aki rejtéjes körülmények között átment, és a következőt mondtuk:
A javító tanár elmondott mindent, tudjuk, hogy utólag írtak hozzá a dolgozathoz! (persze itt még csak blöfföltünk) És akkor az osztálytárs elmondta mi is történt!
Amikor a javító tanár látta, hogy a két diáknak nem sikerült elérni a kettes szintet, felhívta őket telefonon, és kérte őket, hogy reggel menjenek be és írjanak hozzá a dolgozatukhoz, hogy meglegyen a kettes. És ne szóljanak senkinek! Főleg nekünk, osztálytársaknak ne!
Péntek reggel odamentünk a javító tanárhoz, és közöltük vele, hogy tudunk a csalásról és teljesen fel vagyunk háborodva. Ő egy "nem tudok erről semmit" válasszal elintézte, és hátatfordítva elment.
Írtunk levelet az Oktatási jogok hivatalához, de eddig nem volt válasz. Illetve telefonon is próbáltuk őket, de nem sikerült felvenniük a kagylót.
Ha valaki tud nekem segíteni, hogy ilyenkor hova lehet fordulni, vagy mit tegyünk, az kérem írja meg.
Vagy ha valakinek hasonló tapasztalata van arra is kiváncsi vagyok.
Nagyot csalódtunk az iskolánkban, és nem szeretnénk, hogy ez máshol is előforduljon.
T.
(szerettem volna topicot nyitni neki Iskolai csalás cimmekl, de uj felhasználónak nem lehet :( )
Szeretnék egy ingatlant venni. A nagyobbik része önálló telekkönyvi albetétként-házrész, telekrésszel- most eladó. A másik rész egy olyan valakié aki 2 éve hegymászás közben eltünt. Örököse anyja lesz, de csak 3 év múlva, és akkor majd eladja ő is. Milyen lehetőségem van most, hogy bebiztosítsam magam, hogy majd megvehessem.
Lehet e árat előre lekötni, vagy előleget adni?
Tényleg ki kell várni az eltünéstől az öt évet? Köszönöm, sürgős.
Nem, a kartács azt kérdezte, hogy a BKV a felhiváson kivül tesz-e valamit a behajtás érdekében. Én ugy tudom, hogy bizonyos időközönként -mondjuk kb.fél évente, de ezt csak gondolom- egyszerre nyom be a biróságokhoz többezer fizetési meghagyást.
Igy tehát az, hogy egyelőre nem kapott ilyet, az nem jelenti, hogy nem is fog- az öt éves elévülési időn belül, nem beszélve arról, hogy a felszólitások az elévülést megszakitják.
Szvsz vannak dolgok, ami ellen lehet tiltakozni, meg trükkölni-de nem biztos hogy megéri.Ha jól tudom, a pótdij bizonyos időközönként jelentősen emelkedik, és lehet csinálni a párszázforintos tartozásból a halogatással több tizezrest is.
Szerintem ha tényszerüen elmondod vkinek, hogy mire számithat, azzal jobban jár, mintha biztatod, és költségekbe vered./ld. még csalánverés/
Aki maga viszi a kötelet az akasztásra, az ne csodálkozzon.
A kartács segítséget, tapasztalt ember tanácsát kérte. Javasoltam egyet. Azt hiszem, normálisabb magatartás, mint a te "úgysem lehet mit csinálni" szöveged.
Érdekes, ehhez képest én még csak olyan pert láttam, amit a BKV simán, egy tárgyaláson, a jogi képviselője távollétében is megnyert, mivel igazolta, hogy az alperes jegy nélkül vett részt a közlekedésben, a jegyzőkönyvet aláirta, a felhivásokat átvette.
Mégis ,milyen kimentési okra lehetne hivatkozni??
Egy max.kb 20.000.-ft perértékü ügyben ritkán jár el ügyvéd az alperesi oldalon...
Bár lehet, hogyha Tamás/?!/ ott van úgy az egész másképp alakul...
Nem a BKV szankcionál, hanem a polgári bíroság. A BKV időközönként küld egy felszólítást az aktuálisan kumulálódott összeggel, aztán amikor elég nagy, akkor bírósághoz fordul, ott simán megnyeri apert, és behajtja, akkorra 100e-re növekedett összeget. Elvileg. Hogy valójában behajtja-e... 5 évig megteheti, ha küld közben felszólítást, akkor újra indul.
Volt itt már valakinek bkv büntetése? Mert engem megbüntettek, kiküldték az ajánlott levelet, amit sajna átvettem, de nem fogom befizetni. Nem tudja van vki akinek szankcionálta a bkv? Mert akiket kérdeztem az ismerőseim közűl, mindenki megúszta...
"...tipikus munakhelyi ártalomban szenved..."
Eeeegen! Gyomorgorcseim vannak a főnökömtől! :(
Egyébként a probléma nem a sajátom. Egy barátomnak van nézeteltérése a cégével, egy ilyen pert fontolgat csak tök járatlan az ügyben (mint én is) de nekem van NETelérésem, ezért kérdeztem rá itt a dologra.
Tehát ha jól értem igazából két dolog birtokában célszerü (a nyerő esély reményében) belevágni a dologba:
1. hiteltérdemlő bizonyíték (oszakértő) az egészségkárosodás tényéről
2. annak bizonyíthatósága hogy az 1. az a munkakörrel kapcsolatosan "keletkezett"
Jól látom?
Ha egy ilyen pert elveszt valaki akkor a perköltség (amit megfizettetnek vele :() milyen nagyságrendü (ezer, tizezer, százezer)?