Jól van kedves Torres, látom, ha érv elfogy - átmegy személyesbe ...
nem gond ez mááán nem... és mindjárt felszóllíííít a történelem tanulására áLá fidesztörténelem... meg hú meg há...
nem érted papuskám a lényeget - itten nem Meggyót fújolták le, hanem a könyvszerető embereket - függetlenűl baltól és jobbtól - ha ennyire nem érted akkor majd ismételgetjük neked, mint teszi neked OV apád és a repetitiv kórus - abból értesz???
Rosszul beszélsz.
Orbán nem akasztott de birálta azokat, akik 1956 tényét és lényegét tagadták.
Most szociáldemokraták, akkor meg a szocializmust meg Lenint és a béketábort éltették.
Nagyon kevés az ismereted neked is.
NE légy rá büszke.
"Mikor arról van szó, hogy egy csürhe handabandázik a könyvhéten," láttam azokat, akik a beiktatás elött fütyülték ki a maszopot. nem csürhe volt az - inkább 56-osok. joguk van hozzá. a könyvhétről meg a kiadók vagy kivonják a direkt politikát - vagy számoljanak a következményekkel. egy kende miért megy ki dedikálni? de csurka is? mi köze ennek az irodalomhoz? az nem megy, hogy gennyesre keresik magukat a kiadók - azt föl vannak háborodva, hogy a könyvhét eldurvul.
Tudod, itten néhány topictárs összetévesztette a könyvhetet a kolbásztöltő fesztivállal - azt véletlenűl jól berúgott éhgyomorra és akkor tuti eszébe jutott nekik az anyós, a mama és persze mindjárt utána a sok-sok vértanú:-))) És sehogyanb sem értette, hogy miként fog kikeveredni a sok-sok biblia közűl, hát gyorsan összeesküvést látott a dologban és mars elkezdett kiabálni...
Szóval szerinted nem tartozik bele a demokráciába, hogy az emberek kimenjenek és fujjoljanak Medgyessy ellen. Még a könyvhéten is.
De beletartozik, nagyon is.
Ez is a demokrácia, még akkor is ha neked nem tetszik.
Mehetsz és elhúzhatsz a fr@ncba, lufit eregetni vagy Kende könyvet dedikáltatni.
1988-ban Medgyessy miniszterelnök- helyettes volt, amikor a rendőrség szétverette a tüntetést.
Nem ő akasztott, csak kiszolgálta azt a rendszert amely tagadta 1956-ot.
Tanulhatnál egy kis történelmet.
Rád férne.
NEm lennél hülyébb tőle.
Igen ezt kutyaölő schmidt mari nyilatkozta, meg kötelezés, de csak szigorúan annak, akinek nem teccik:-)))
Én szent dolgokról és nem politikusokról beszélek habár gondolom miután anyagi helyzetét tekintve Orbán már boldoggá lett, a szenttéavatásra sem kell túl sokat várni:-))
Fékezz meg kedves Torres és seperd ki a söpredéket a könyvhétről, meg a temetőből, meg soroljam? Ezzel megfékezhetsz...
Bocsika, de ha elmegyek az internacionálét énekelni egy katólikus templomba (vagy akármilyen templomba) és meglincselnek, akkor ugye Te sem fogsz egy rossz szót szolni nem?
Vannak szent dolgok, amit nem kellene gyalázni - nekem a könyv ilyen - aki gyalázkodik, annak jaj.
Kedves Bulibubus!
Nagyon szépen köszönöm, hogy feltetted; ez biztató, a tanárnőnek gratulálok; tudod, ma ez volt a legjobb élményem; én is csak remélni tudom, hogy maradtak még a pedagóguspályán olyanok, akik képesek megszerettetni a gyerekekkel a könyveket; ez a legtöbb, amit tehetnek, ezzel egész életre ellátták útravalóval; az a sok hülyeség, amit meg akarnak tanítani a gyerekekkel, jóval kisebb jelentőségű, ilyen fejlődés mellett a lexikális tudásanyag olyaqn mértékben nő, hogy képtelenség követni; egy magyar író, Valami Madách Imre már a 19. században ráérzett arra, hová vezet a tudás növekedése, és hogy az ember csak úgy állhat újra össze egésszé, ha megtanították a lelkét művelni
...ezeket ott helyben kellett volna agyoncsapni, meglincselni éstb...
mintha ezeket Te irtad volna.
Ahogy elnézem te akarsz lincselni meg pofáncsapni.
Ha nem fékezünk meg Téged még tényleg az lesz.
Tudod kedves bojk a baj nem az, hogy én lincselésről beszélek, hanem az, hogy jópáran azt próbálják itten bemagyarázni, hogy az a tuti jó, hogy többszáz jóérzésű ember szemlesúnyva kell, hogy közlekedjen egy ilyen rendezvényen, míg egy maroknyi bunkó azt tesz, amit akar...
Én nem ástam árkot és nincs is mit betemetnem - én csak azt kérném mély tisztelettel, hogy körém senki se ásson árkokat, ha mégis megteszi, a következményekkel maga nézzen szembe...
Ha érdekel, a lincsről küldhetek neked néhány tanulmányt ... a fíúk akik a tűzzel játszanak végre föl kellene, hogy fogják, hogy egyszer ők is megégethetik magukat...
Amúgy a topic elején eléggé sokszor leírtam már a véleményemet az ügyről - nem ismételném...
Figyelek kedves Torres és Te is figyelj - az hogy pár elállatiasodott barom kapcsiból leterrorizált többszáz embert a könyvhéten, az nem fog túl soká tartani - remélem lesz néhány önérzetes ember, aki fel fog merni velük szemben lépni és nem fogja tűrni, hogy minősíthetetlen magatartásukkal azt a látszatot lehet kelteni, hogy ezt a viselkedést el lehet, vagy netán kell tűrni... a TÖBBSÉGNEK
A többség kedves Torres az, aki szívből és mélyen utálja az ilyen megnyilvánulást és ha ennek lesz gyakoribb előfordulása, akkor lincs is lesz - tudod nem azért, mert én mondom, hanem azért, mert az emberek béketűrésének is van határa...
Magyar Kultúra Napja Pályázat
1. kategória, 1. díj (2000/2001. tanév)
Hogyan képzelem el felnőttkorom saját könyvtárát?
Hogy hogyan képzelem el felnőttkorom saját könyvtárát? Hát így:
Az egész egy hatalmas földalatti teremben van berendezve, úgy ötven méterrel a házunk alatt. A polcokon a világ minden tájáról érkezett könyvek sokasága. Minden könyv tartalma különböző, de többségében az engem érdeklő tudományos kérdésekkel foglalkoznak. Egy valami közös bennük, az anyaguk, amire nyomtatva lettek. Egy szintetikus anyag, amit AKÉP-nek hívnak. Az AKÉP-et (Automatikusan Kisimuló Éghetetlen Papír) egy magyar tudós Senklem László találta fel 2013-ban.
A könyveket az SzCAKR-rel lehet kikeresni. Az SzCAKR-t (Szerző és Cím Alapján Kereső Robot) az előbb említett magyar tudós öccse, Senklem Gábor találta fel 2014-ben. Az SzCAKR-nek csak meg kell adni a szerzőt és címet, s már csak arra kell várni, hogy kikeresse a könyvet.
Én azonban jobban szeretem az elektronikus könyveket. Ezekből a könyvtáramban két fajta található meg: a RocketEbook és a Softbook.
A Softbook akkora, mint egy két-három centiméter vastag levélpapírköteg, és majdnem másfél kilót nyom. Az elemei nagyjából ugyanannyi ideig tartanak benne, mint egy noteszgépben, úgy öt óráig. Ez a gép, fluoreszkáló hátsóvilágításos képernyőt használ, amelyen elszíneződés érzékelhető, és új oldalra lapozva szellemkép formájában az előző oldal ott marad a képernyőn. Szabad ég alatt nehéz olvasni a könyvet, mert tükörképünk ugyanúgy látszik a táblán, mint maga a szöveg. Szöveget úgy vásárolhatunk hozzá, hogy az eszközt csatlakoztatjuk a legközelebbi telefonvonalra, és felhívjuk a Softbook letöltő szerverét. Az eszköz vásárlásakor előfizetési díjat kell befizetni, ez az összeg beszámít a szövegletöltésbe.
A RocketEbook könnyebben kezelhető: az egész akkora, mint egy múlt századi puha kötésű zsebkönyv, és nagyon kicsi a súlya. Az elemek egy feltöltéssel 200 óráig bírják. Az előzőhöz hasonlóan ehhez is egyszerűen hozhatjuk be a szöveget; csak annyit kell tennünk, hogy az elektronikus könyvet betesszük egy Palm Pilot jellegű bölcsőbe, csatlakoztatjuk PC-nkre, és az Interneten felkeresünk egy Ebook-szövegeket áruló könyvesboltot. Ezek az Ebook-szövegek a Világmindenség teljes ismeretanyagát tartalmazzák. Tehát az én könyvtáramban minden könyv elolvasható, ami az Ebook-szövegeket áruló könyvesboltokban (Információs Rengetegek) készleten vannak. A kedvenceimről egy kiemelt nyilvántartásom van, s ezeket könnyen meg tudom keresni az Információs Rengetegben.
Olyan technikával készültek ezek az Ebook-szövegek , amit csak néhány szakember ismer. Az egyszerű olvasóknak nem árulják el. Ez a századunk egyik legnagyobb titka. Sokan szeretnék megfejteni, hogy hogyan lehet ennyi ismeretet eltárolni ezekben az Ebook-szövegekben.
Az elektronikus könyveken regényeket, képeslapokat, szakmai újságokat lehet olvasni. Minden kérdésre választ lehet találni bennük. Ezek nélkül a könyvek nélkül már nem is lehetne boldogulni, Ezeket legtöbbször akkor használom, ha üzleti útra vagy nyaralni megyek. Ezeknek a könyveknek hála nem kell magammal vinnem több tucat könyvet. A repülőgépekre is felvihetők, így utazás közben is olvasgathatok, vagy tanulhatok. Készülhetek az üzleti megbeszéléseimre.
Vannak teljesen megírt könyveim, de ezeken kívül olyanok is, melyek cselekményét az olvasó alakítja. Így egy könyvet, ha többször elolvasok az mindig más. Az én kezemben van a szereplők sorsa. Ezek a könyvek, gondolatunkat felismerve folytatódnak. Olyan lesz a végük, amilyenre az akkori hangulatomban éppen vágyom. Ennek ellenére izgalmasak, meglepőek. Nagyszerű érzés tudni, hogy én alakíthatom a főhős életét. Kedvenceim az olyan könyvek, amelyeknek én is a szereplője lehetek. Ezeket a lehetőségeket a regény kézbevételekor ajánlja fel a könyv. A történelmi regényeknél és a tudósok életéről szóló könyveknél szoktam én is a szereplők közé tartozni. Nagyon sok kaland, csata, múltbeli esemény szereplője voltam már. Az egyik alkalommal egy régi tudós Gutenberg egyik segítőtársa lehettem. Érdekes volt mellette lenni, figyelemmel kísérni, hogy hogyan született meg a világhírűvé vált felfedezése, a nyomtatott könyv.
A könyvtáramban megtalálható még többek között négy VVB (Virtuális Valóság Búra) is. A VVB segítségével barangolhatunk az Interneten. A virtuális valóság kamerákat használ, hogy nyomon kövesse a felhasználó képét a virtuális világban, ebben a világban szintén megragadhatjuk, és odébb mozdíthatjuk a tárgyakat. A virtuális valóság-rendszerek egyszerre több résztvevő jelenlétére is lehetőséget adnak és 3D-s képeket vetítenek egy nagy méretű, görbe képernyőfelületre. Ez a görbültség még inkább elhiteti a felhasználóval, hogy a virtuális valóság részese, amelynek fejlődésével egymás után jelentek meg a számítógépes vidámparkok. Ezekben több különböző virtuális világ található, a felhasználók, játékosok tehát többféle kalandjátékokban vehetnek részt, s fantáziájukat elektronikusan torzított hangok "bódítják" tovább.
Ezek a számítógépes vidámparkok és szimulátorok jó szórakozási lehetőséggel szolgálhatnak, de szerintem nincs jobb dolog, mint egy jó könyv.
Velünk, a családommal együtt él az édesanyám is. Édesanyám könyvei megsárgult papírlapokon szintén elérhetőek a lakásomban. Ezeket a múlt századi könyveket nem vittem le a földalatti birodalmamba, hanem az egyik szobában, szekrényekben őrzöm. Édesanyám kívánságát teljesítettem ezzel. Ő ezeket a régi könyveket olvassa a leggyakrabban. Nem nagyon szereti az általam berendezett könyvtárat. A szekrényekben, amelyekben ezeket a régi könyveket gyűjtöm nincs levegő, így konzerválom ezeket a régi papírokat. Ezeknek a papírból készült könyveknek természetesen az elektronikus változatát is őrzöm a saját házi múzeumomban. Meglepően tapasztalom, hogy néha még nekem is kedvem támad beleolvasni ezekbe a régi papírokba. Vannak egészen tartalmas papírkönyveim a múltból, ezeket azért kedvelem. Másokat azért, mert felidézik a gyermekkoromat. Jó érzés érezni a régi papírok illatát.
Eszembe jutnak a régi osztálytársaim, akikkel ma is rendszeresen találkozom a virtuális valóság segítségével. Megőriztem még a saját mesekönyveimet, tankönyveimet is. Unokáim el sem tudják képzelni, hogy milyen módszerekkel lehetett azokból tanulni. Szörnyülködve kérdezik tőlem, hogy az ezekben található szöveget egyszerű olvasással, lapozgatással tanultam-e meg, vagy a ma ismert újabb tanulási technikákat használtam ezeknél a régi papírkönyveknél. Unokáim már az én elektronikus könyveimen is mosolyognak, mert azokat elavultnak tartják. Én viszont még azt nem fejtettem meg, hogy hogyan kezelik a saját könyvtárukban összegyűjtött "könyveket", amelyeket én nem is tekintek könyveknek, mert megfoghatatlanok. láthatatlanok.
Név: Klemens László (7.K. osztályos tanuló.)
Iskola: Zalka Máté Gimnázium, Fehérgyarmat
Felkészítő tanár neve: Sipos Mária könyvtárostanár
Kedves Bulibubus!
Egyetértünk, hogy ilyennek nem lett volna szabad megtörténnie; én inkább mentséget keresek ezen emberek viselkedésére is, mert ők is emberből vannak; a Kende könyvet én nem olvastam, csak sokmindent olvastam, ahol idéztek belőle; a jobbos kartácsoknál azt nem értem, hogy a nyilvánvaló törvénytelenséget is képesek védeni; nagyon sokszor kaptam meg itt a fórumon is, hogy tényekkel bizonyítsam pl. a Happy geng törvénytelenségét, holott a legfőbb ügyész nem volt hajlandó vizsgálatot indítani; uaez a helyzet a többi disznóságukkal; képtelen vagyok felfogni, hogy a bukás után se az okokat keresik, ovi továbbra is isten, csak ezek a ballibsi hazaárulók elvették tőlük a győzelmet; ha nem lettek volna tények, nem vennék a Kende könyvet sem, éshát sajnos nincs annyi ballibsi, mint ahányan megszavazták ezt a kormányt
Figyelj kisgyerek, a demokráciába belefér, hogy valakit kifütyüljenek, akár a könyvhéten is.
De nem fér bele, hogy a fütyülöket meglincselni és agyoncsapni.
Neked fogalmas sincs a demokráciáról.
Én nem értek egyet a fújjoló tömeggel, de joguk van arra, hogy a nemtetszésüket kifejezzék, akár füttyel is.
Isten ments, hogy mentegessem oket. Felelmetesen arcatlanok voltak. kommunikacio csapnivalo, rengeteg lopas; ez mind igaz.
De hogy az un. baloldal annyira kereste volna a valaszt... Akkor meghoztak volna a sulyos donteseket, nem ugyanazok a pofak ulnenek most is ugyanott. Szocialdemokratak...
Mondd mar el nekem hol volt az a sulyos szembenezes... Lehet hogy en maradtam le valamirol:)))
visszatérve az eredeti témához én ezek fényében is tartom mérhetetlen nagy bűnnek azt, hogy a könyv ünnepére kimennek olyan emberek, akik legfeljebb csak a klotyón látható feliratot olvassák (nyugi, a MN és a Demagógkrata cikkeiről is hallomásból értesülnek) és ezek odamennek fújolni, köpködni, inzultálni... ezeket ott helyben kellett volna agyoncsapni, meglincselni éstb...
És tudod azt sem értem, hogy az orbánék kendével szemben elővették a jó régi módit - aki a vereség hírét hozta, azt meg kell ölni... szomorú - senkinek sem jutott eszébe, hogy orbánnak talán nem kellett volna úgy és azt csinálnia, amit csinált - akkor talán kende is más könyvet írt volna - ehelyett kende lett egy féreg, állat, strb, a nagyvezír aki pedig mindazt elkövette, ami a könyvben volt - megdicsőül - szomorú
Nyugi, olyan ember, aki képtelen egy kérdőívet magától kitölteni nem fog szépirodalommal bibelődni...
Nem lenne fair ezt is a Fidesz nyakába varrni, ez mindannyiunk bűne... Előbb ültetjük a gyereket TV elé, mint tanítanánk meg olvasni és nyomnánk a kezébe egy jó könyvet...
Arra viszont minden politikusnak fel kell készülnie, hogy a szájhagyomány sokkal nagyobb erővel bír majd, mint az írott tények...
kereszteztük hozzászólásainkat; nem is tudom, mi lenne rá a jó szó, amivel jellemezni lehetne a mai állapotot; fontos a média, de a lélek csak a kulturából táplálkozhat; talán jó lesz az új oktatási kormány ténykedése, és megkezdik visszavezetni a fiatalokat a művelődéshez; a nyelv gazdagodhat is, romolhat is az emil, sms kultúra terjedésével, de ha nem lesz az élet ilyen átpolitizált, valamelyest nő az életszínvonal, az egészségmegőrzés mellett a lélekművelés is visszakerülhet helyére
Kedves Bulibubus!
köszi; én hajlamos vagyok pesszimistán látni az olvasási kultúra állapotát MO-on; biztos léteznek olyan szociológiai felmérések is, hogy az olvasott könyvek hány százaléka szépirodalom, kortárs magyar író könyve; azt hiszem, Eszterházyt legalább annyian olvasták külhonban, mint itthon; valószínű, a Javított kiadás lesz az a könyve, amit legtöbben elolvasnak, a témája miatt; pesszimizmusomat alátámasztja Magyar Bálint mai interjúja a Népszabiban; ez a hivatkozott felmérés borzasztó, és az a legszörnyűbb, hogy a minőséget olvasók száma a Kádár rendszerben tényleg elég magas volt, és onnan zuhantunk vissza, ami kiindulópontnak jó lett volna a fezárkózáshoz, de onnan még lecsúszni rettenetes; lehet, hogy nem könyv formájában, hanem gépről olvasva, de az olvasásnak meg kell maradnia, én legalábbis nem szeretnék olyan világban élni, ahol élete végéig átképzéseken kénytelen mindenki résztvenni, és nem marad ideje az irodalmat, a lényegeset olvasni
Még izelítőül a fidesz egyik lényegi "célcsoportjának" olvasási szokásairól (korábban is lejött már errefelé, de a téma miatt tán ism. aktuális"
Nem-olvasó nemzedékek
2002. február 13. Magazin > Könyv, magazin
Kétségbeesést keltő tényre derült fény a minap, amikor az OECD 2000-ben készített olvasásvizsgálatának eredményét a szélesebb közönség elé tárta. A vizsgálat szerint a felnőtt olvasók 9-10 percet töltenek naponta könyvolvasással, és a kézbe vett művek ez esetben is a szerelmes-regények, könnyen emészthető ponyvák. Ennél is rosszabb azonban a szövegértésről a középiskolások körében végzett felmérés eredménye: az érettségi előtt álló magyar fiatalok csaknem fele annyira se tud olvasni, hogy pontosan megértse egy háztartási gép leírását vagy egy biztosítási kötvény feltételeit, világos legyen számára, miről ír egy politikai elemző vagy publicista. Ismeri a betűket, föl tud olvasni egy szöveget, de ez minden.
A magyar középiskolásoknak mindössze öt százaléka teljesített kiválóan - a legfejlettebb államok átlaga 10 százalék volt, az angol diákok 15 százaléka érte el ezt a szintet -, és csupán 52 százaléka mutatott közepesnél jobb, azaz a mindennapi életben való boldoguláshoz elégséges eredményt. Ez különösen akkor kétségbeejtő, ha tudjuk, hogy a vizsgált országok egyharmadában három diák közül kettő elérte ezt a szintet. Erre eddig egyetlen válasz született: tervbe vették, hogy az új érettségi rendszerben szövegértésből is kell majd vizsgázni.
Talán ez is szolgálhat válaszul az orbán szindrómára:-)))
szia
igaz, hogy sok keserűséggel, de elviseltem a fityesz 4 éves uralmát, és ha ők nyertek volna, most is kénytelen lennék; azt viszont nem tudom felfogni, hogy miért nem próbálja sem a fityesz, sem a jobbos híveik elemezni, miért is vesztették el a választást; tudod, amit te erről írsz, csk arra lehet jó, hogy legközelebb is veszítsenek; tudod, 1998 után a maszop, a szadesz komolyan kereste a választ, mit kellett volna másképp, és hogyan lehet 2002-ben nyerni; hidd el, kemény szembenézés volt ez, de meglett az eredménye
kedves malaclopó - az eladásokról még nem, olvasási szokasaink alakulásáról ime egy kis ízelítő:
gondolom a könyvheti köpködés és hőbörgés csak "javíthat" a helyzeten:-))
A magyar kormány által kezdeményezett olvasás évére a kulturális és az oktatási minisztérium 440 millió forintot adott össze. ( A brit kormány által ugyanerre előirányzott összeg 60 millió font, mai árfolyamon mintegy 24 milliárd forint.) A tavaly júniusban megindított magyar olvasás éve félidejénél egyértelműnek tűnik, hogy a hazai felbuzdulás viszonylag kevésre elég. E kampánynak köszönhetően legfeljebb odáig fogunk eljutni, ahonnan a britek elkezdték: nagyjából reális képünk lesz arról, milyen helyzetben van ma Magyarországon a könyv, mennyit olvasnak, egyáltalán mennyire tudnak olvasni az emberek.
A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kitűnik, hogy egy átlagos magyar férfi 1999-ben, egy "őszi, átlagos napon" 17 percet fordított újság- és folyóirat-olvasásra, 9 percet pedig könyvolvasásra. (1986-ban még 26, illetve 11 percet töltött ezzel.) A nők esetében tizenhárom év alatt 17-ről 12 percre csökkent az újságolvasásra, 12-ről 10 percre pedig a könyvolvasásra fordított idő.