Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Ahüje. Nemtom, sztem kb. max. 400USD-t áldoztam volna rá én is. Plusz ugye még a pistakőcsség Dél-Karolinába, meg ajándék a havernak... az még egy ötvenes legalább.
Szoval orat nem vettem. $898-ert csaptak le de ennek lettek volna + koltsegei. (Nemetkozi szallitas, biztositassal. Bibpay koltsegek). Kar erte.
Cserebe a kocsog KM-650es (nem az Inch) eladta ido elott a mandolint $350ert, es nem nekunk. Hulye kezdo, beugrott gondolom egy trukknek. Valaki mondta hogy ha most befejezi az aukciot akor ad neki $350et. Irtam neki hogy emailt hogy eppen most akartam $400at licitalni. (Kicsit osszezavarom. Hatha.)
egyébként legutóbb csak azért ment el egy másik 100-zal olcsóbban, mert az hibás volt, mondta is a fickó a Giannaviolins-nál. Inkább 540USD a normál, Európában viszont bizony ennyi az ára.
Talaltam valami folottebb erdekeset. Hogy mennyire fel tudnak emberek ertekelni bizonyos dolgokat. Ez a mando ujonnan $100-al olcsobb (csak hianycikk es meg kell varni.)
Irtam a csavonak. Hatha meg van a 804. (Nem valoszinu, de lattam en mar hasonlot.)
Itt van egy uj varnishos, de ez $995. En inkabb lemondanek a rezonatorrol es vegyel egy rendes hangszert. Azt gyujts ossze utanna a rezora.
A Kentucky KM-650rol meg beszeljunk holnap. Ha megvettem az orat (a masik szenvedely) akkor nincs hangszerre keretem. Talan 3 napon belul vissza szol Pavel is hogy kesz lesz-e a Mandola vagy sem. (Nem mind1 hogy most kell kifizetnem vagy majd nyaron.)
A 805re csak akkor fogok elgondolkodni ha az oram es a 650 ugye megoldodott. Ha addig elkel akkor igy jartam.
"de a hangszertulajdonos nem logikusan gondolkodik. Ha ezt tenne mar regen megvetted volna a Fendert :)" hát, igen, ilyen a szerelem, sajnos, tudjuk mindnyájan.
"Egyebkent meg ha ilyen infrastrukturad van az USAban es ilyen a kereted, akkor eszmeletlen hiba volt nem megvenni a Japan ovalt. $430ert ment el." Én is sajnálom, de az is csak Amerikába szállított, ha jól emléxem, és az a barátom, akiről beszéltem, nem regisztrált az ebay-en, a másik igen, de őt meg lehetetlen elérni, sőt volt már olyan is, hogy konkrétan megkértem, hogy licitáljon valamire, és rendesen elfelejtette :-( szóval őt inkább nem nyaggatom, ha nem muszáj. Keretem meg nincs nagy, max. 600USD, ezért is nem tudok 604-eset venni, csak fájdítom a szívemet azzal, hogy keresgélek. 804-eset meg láttam a mandolincafén használtam 800 dolcsiért, augusztusban rakták fel. Na, az sincs már meg, tuti...
Inch Kentucky-ja 2x volt a kezemben, csak rövid időre, de abban minden megvolt, amit keersek: világos, harsogó, csilingelő magasak és jó mélyek. Kinézetre meg csoda, a nyaka is hibátlan. Mint egy mesterhegedű, bár nekem aztán tényleg nincs összehasonlítási alapom, de annál jobbhoz még nem volt cseresznyém. Inch, el ne add :-D
JA. Az azonnal megkaphato MD-604 a $760. Az annyi. En azt hittem ennyit akarnak az 504esert. A $760bol alig ha fogsz tudni alkudni. En akkor is azt mondom hogy ha eletre szolo befektetes akkor 804. (Mont ahogy most annyira de kurvara megfajdult a fogam arra a 805osre :) Majd meglassuk.
Na, ilyen adutjaid vannak a tarsojban. Erol miert nem beszeltel akkor? En is tudtam volna talan egy picit segiteni.
Az en szitum a kovetkezo. Nekem sajnos van egy masik gyujto szellemem. Abba a napokban lehet hog bele fogok rakni jo sok penzt mert jott egy lehetoseg amit NEM szabad elhalasztanom. Innentol kezdve anyagilag kicsit fogva vagyok. Ez 19 oran belul lejatszodik.
Cserebe viszont szuksegem valamin amin Amerikaban tudok jatszani. Nekem Januar 6 es Juni 12 kozt is kell zenelnem. Tobb lehetosegem van. Meg az sem elkepzelhetetlen hogy kiviszem a Rovert es egyik kisebb erteku gitaromat es azokon jatszok, de faj a fogom mind egy Jazz gitarra (ami talan egy felevig tudja potolni a rendes gitar szerepet is), vagy egy nagyon jo gitarra is faj a fogam. No meg ott a mandolin. Abbol is persze jobban esne egy jobb darab (bar logikus hogy ki kene vinnem a Rovert, kint kene hagyni, itt meg csinaltatni egy F5ot a Cseh sraccal, de a hangszertulajdonos nem logikusan gondolkodik. Ha ezt tenne mar regen megvetted volna a Fendert :)
Aztan ott van a Mandolam is ami isten se tudja hogy elkeszul-e. (Aszem 2 hangszert vihetek k. Azt is ugy hogy az egyiket egyik haverommal kuldom ki. Bar lehet hogy a 2 haverom elvinne 1-1et. Szoval ha elkeszul akkor a gitar/mandolin parosbol valamit lehet hogy mindenkeppen kint kell megvennem.) Ez a 3dik ismeretlen az egyenletben.
Kentucky: nekem nem kell egy Japan KM-650. Meg a Matyieval sem vagyok 100%osan kibekulve. (Itt nem arrol van szo hogy nem jo hangszer hanem a hangfekvese nem az en fulemhez keszult.) De $300-400-ert jo lenne mint kinti hangszer. (mondom ezt most.) Mennyiert kene neked es eleg lenne-e egy Juniusi leszallitas?
Eastman. Az Eastman mandolinoknal nincs szeria. Van mire ilyen szegelyt tesznek, van amire olyan fejet. stb. Van ami Tone Bar merevitesu, van ami X. Nagyon egyedi minden darab. Neha ugy nez ki elkezdenek egy felere atallni es nem. Sot, csak a plusz variaciot noveli. Amit kuldtem az is a szine, az F lyuk szegely es a fej miatt nagyon eltert a tobbitol. Ezert jott nagyon be.
Alapvetoen neked a kovetkezot tudom tanacsolni. NE VEGYEL HANGSZERT TULARAZVA az USAban. Foleg ha van ismeros aki egy evben legalabb egyszer haza hozza. Inkabb vard meg amig valaki hasznaltan kinal egy jobb darabot. Foleg ha ilyen eletre szolo vasarlast akarsz kotni. Ha 700-800ert megveszel egy 504est, azert hasznaltan kapsz egy 804est a megfelelo pillanatban. Es a 804 az tenleg egy eletre szolo hangszer. (Csak megegyzem $700ert a cseh srac is megcsinalja neked olyanra amilyenre akarod. Kb ugyanannyira lutri mint kintrol megvenni.)
Egyebkent meg ha $760ert van Eastman raktaron valahol azt le lehet alkudni. Ha nem is $500ra, de szerintem ha van esze a kereskedonek, enged belole rendesen. Ha gondolod szivesen alkudok neked. Van havi 500 telefon percem az USAba es tenylegesen szinte akcentus nelkul beselem a nyelvuekt. Nem az lesz hogy mocskos kulfoldit atvagom most jol.
Egyebkent meg ha ilyen infrastrukturad van az USAban es ilyen a kereted, akkor eszmeletlen hiba volt nem megvenni a Japan ovalt. $430ert ment el. $500-600at siman megert.
levil, néztem azonnal megkapható MD604-eket (baromi drága, a legolcsóbb 760USD, az európai árat meg nem is mondom), nézd már meg, micsoda különbség! A szín persze, de azon felül a fejforma és a lyuk körüli díszítés is totál más. Mitől lehet ez? Lehet hogy különböző évjárat, vagy az egyiket USA-ba, a másikat Európába szánták? (a classic színű Angliai, a sunburst USA)
Vmi kimaradt: szal inch, írtad is, hogy jó rajta játszani. Mi az a 100.000 hiány? :-) azért ez mégiscsak tőkebefektetés, nem kiadás. Az értéke idővel csak nőni fog szvsz.
Egyébként egészen az utóbbi napokig tényleg sokat morfondíroztam a dolgon, de már nem látok semmi mást, csak az Eastman ovális lyuka körül azt a kis díszítést...
Sztem azért nem fogunk összeveszni ezen, szívesen viszalépek, elvégre Te találtad, ha nem szólsz, az életben észre sem veszem. Azért beszéljünk telefonon mindenképpen! Igazság szerint két olyan jó barátom is van most kint az USA-ban, akire számíthatok ilyen dolgokban. Sőt, egyikük karácsonyra jön haza, szóval durván van még 1 hetem, hogy találjak egy megfelelő mandolint, és ő szívesen hazahozza. Ráadásul elment a helyi bazinagy hangszerboltba, ahol egy Epi MM50-et ajánlgattak neki (amilyet eredetileg akartam venni), és mondta is hogy megveszi nekem helyben. De végignyálaztam a mandolincafe-ban a fórumokat, és elrettentő dolgokat olvastam róla, úgyhogy visszaléptem.
Viszont inch, úgy tűnik, én végérvényesen és visszavonhatatlanul beleszerettem az Eastman MD x04-es modellekbe, másra már nem is nagyon tudok gondolni mandolin-ügyben, úgyhogy ne haragudj, de úgy néz ki, hogy nem tudom megvenni a Fender-edet, bármennyire is könnyebb lenne az élet mindkettőnknek. Ne haragudj, hogy eddig áltattalak, majd valahogy kompenzálom a dolgot... ha gondolod, segítek valahogy hirdetni, eladni, terjesztem a hírét (eddig még nem is nagyon hirdetted, ugye?). nem akarod megtartani, gyakorló és B hangszernek? Írtad is, hogy
Az Eastman-re visszatérve: a fejemet vertem a falba a múltkori MD504-esért, ami két nap alatt elkelt. Kb. fél napon múlt a dolog, mert nem tudtam a barátomat elérni, hogy egyáltalán megkérdezzem tőle: haza tudja-e hozni. Aztán mire beszéltem vele, elkelt a mandolin, ráadásul 520 dolcsiért. Most egy hamburgi és egy hágai kereskedővel vettem fel a kapcsolatot, az előbbi februárra tudja ígérni, 499 euróért, utóbbi 555-ért december végére. Szóval nem olcsó, és nem is egyszerű a dolog, de úgy 90%-ban már eldöntöttem, hogy ezt a hangszert szeretném, mert életre szólónak tűnik, és egyetlen negatív kritikát sem olvastam ezekről a hangszerekről!
Ezzel csak az a baj hogy nem fogod tudni mivel kifizetni mert gondolom nincs amerikai csekkszamlaszamod, es nem fogja ide elkuldeni mert csak a kontinensen szallit. :) Szoval erre nem szamitottam.
De akkor beszeljunk. Inch. Atkuldened koleganak a mobil szamom. Te meg majd kuld el a tiedet. Koszi.
(BTW: Inch, hivtal ma. Bocsi. Du Szunyokaltam este 9ig :) akkor meg nem akartlak hivni mert ha Poloban vagy es oda akartal hivni, akkor ugyis mind1, ha meg nem akkor raer Csutortokig.)
Ajjaj, pedig én is rá akartam licitálni a végém, ha nem megy fel nagyon... de egymásnak azért ne tegyünk keresztbe... majd a vége előtt még beszéljünk, mert ha egymás fölé ajánlgatunk, az egyikünknek sem jó. Különben is, Neked már van egy jó hangszergyártó ismerősöd Csehországban, olyat csinál, amilyet akarsz :-)
Van mas kockazat es nehezseg is. Csak csekkel lehet kifizetni. Se paypal, stb. Mondjuk van csekkonyvem, de innen level eleg random idopontban (ha egyaltalan) er ki, foleg igy unnepek korul. Masik hogy az urge meg nem adott el semmit. Nem tdjuk hogy megbizhato elado-e.
Mindenesetre szerintme ra fogok licitalni, de nem hiszem hogy sokat. A fenti tenyezok elrettento dolgok, es nem irta bele a csavo hogy ez regi Japan darab. Szoval csak a magunk fajta szakertoknek tunik ez fel. Talan ez is noveli annak az eselyet hogy olcson menjen el.
Hát... azt hiszem ezt bűn lenne nem figyelemmel kísérni :-) Gondolod, hogy tényleg olyan, mint a Tiéd? Aszongya, néhány órát játszottak rajta. Azért egy 15-20 éves hangszerről ezt nehezen tudnám elképzelni. Mindenesetre valóban szép, ami látszik belőle.
Ez tenyleg gyorsan ment. Miert nem ugrottal ra. Ennyit tesz a vacilalas. Matyi el fogja adni a Fendert aztan sirhatsz utanna :))
Ez meg tenleg eleg furi. Ha akusztikvillanyhangszert akarsz akkor azt mondjak a Rigelek verhetetlenek. De erdemes meg megnezni a Godin A8at.
Apropo nekem van egy Godin Acousticasterem ha kell valakinek villany erzetu fantasztikus elektroakusztikus. (tenyleg fantasztikus). Meg akkor vettem mikor azt hittem hogy villanygitaros leszek es olyan nehez rendesen lefogni az akusztikust hogy szamomra ez az idealis megoldas.
Nagyot tevedtem. (Eljutottunk oda hogy kifejezetten gyulolok villanygitaron jatszani.)
Meg van egy Larrive D-09esem egy K&K Trinity onboardal szerelve amitol aron alul megvalnek. Ha mar a reklam helye.
Elektroakusztikus reszlegben meg figyelemremeltoak az Ovation mandok.