csak azért kérdezem mert alakitottunk itt helyben is egy orchiklubot akikkel 11-én 11-kor találkozunk az Esztikével a füvészben.Ha pösti vagy gondoltam ott találkozhatnánk.bár onnan a Bene Lacihoz megyünk ha az közelebb lenne? átnéznél az orchira tettem fel 2 képet hátha ismered öket?
persze.Én mondtam a többieknek is még novemberben mikor lesz a kiállitás.nem is nagyon tudok máskor menni csak 15-én mivel utána még két nap munkanap van és nem kaptunk szabit.Most hétvégén is megyek a gyülésre.
köszi ha kikelnek sárgák lesznek valóban szamóca izü.viszont majd szivesen cserélnék pirosra+lesz télálló citromom is. cucurbia jössz a kiállitásra?márc 15
Kapásból nem tom, de hazamegyek leírkálom. Elvileg fajtanévvel ellátottak, de hát ismerve a Plumeria variabilitását, ez 100%-os szín garanciát nem jelent. Egyébként néztem, van olyan fajta közte amelyikből egy dugvány 30-40 dollár.
Sajnos a Passiflorákból elég sok megadta magát, imádom a telet. :-((. De ha jól megy akkor P. subrotundát, és P. racemosát tudok tavasszal adni. (legnagyobb bánatomra a P. antioquiensisek mindegyike, és a molissimák többsége is elpusztult, pedig közel 100% volt a kelés. No mindegy)
Esetleg kell valakinek Plumeria mag? Kaptam ajándékba egy rakással, különböző fajták, ennyit nem bírok elültetni.
Nagyon köszi! És akkor teszem is vissza a radiátorra. Egy darabig ott volt, de akkor azon aggódtam, hogy nem jó neki a direkt meleg. Ezek szerint mégis. (nem forró a radiátor, szerintem megfelelő lesz) A narancssárga szöszt leszedtem róla, áztatás is megvolt, ezeket mind ott írták, ahol a homokos-tőzeges földet. Remélem, kikel! :-)
a közeg megfelelő.A magok sajna ha nagyon kiszáradnak valoban elveszthetik a csiraképességüket.Általában a minél frissebb mag a jo.Még friss magnál sem nagyobb a csirázási arány 50%-nál,öreg magnál ez kisebb.Ha kikel akkor kb 5-6 év mulva várhato az első virág,de eleinte nagyon lassan fejlődik és érzékeny.
Szinte kötelezö a melegtalp alkalmazása,enélkül nagyon biznytalanul kel ki.kelési ideje,mint minden banánfélének ennek is változo egy honaptol 4-5 honapig is elhuzodhat.Vetés előtt be kell 24 órát áztatni kézmeleg vizbe,és nagyon fontos,hogy ha a magon rajta van még a narancssárga szinű magször egy része ,azt el kell távolitani mert az a csirázást gátló anyagokat tartalmaz.
kb ennyi,röviden,ne add még fel,de alulrol kapjon plusz meleget.Ha áprilisig nem kell ki igy se akkor keresztet lehet rá vetni.
lenne egy olyan kérdésem, hogy a 2 hónapja elültetett papagájvirág magnak nem kellett volna még kikelnie? És ha eddig nem tette, van remény, hogy a későbbiekben még ki fog? A magokat (3 db) vásárlás után pár nappal elültettem, de előtte ki tudja, mennyi ideig álltak a boltban... Egyébként homokos, tőzeges földbe ültettem (ezt valahol a neten olvastam, hogy így kell) és rendszeresen locsolom.
2.télen részben ledobálhatja a levelét,ez természetes,nekem volt hogy totál kopasz lett tavaszra.most csak nem nö,de még szerencsére a java megvan.Pihen.
meg kéne néznem maradt-e még kis magoncom,most igy hirtelen nem tudom.Nekem régebben piros verziom volt,de csak folyamatosan virágzott,nekem egész évben,de sosem volt rajta egyetlen termés sem,mignem három évvel ezelőtt egy tavasszal egy honap alatt kiszáradásos tünetekkel elpusztult(pedig nem volt száraz).
Most ugy tudom sárga gyümölcsü verziobol van magoncom,1-2 évesek.
Ja kikeltek annona reticulata magjaim,ha nem esik áldozatul valaminek,mint már vagy 5 tropusi magoncom ezen a télen,akkor tavasszal,akinek kell,és marad......
Kapni nem igen lehet, egzotikus kertészetben vehetsz esetleg, Vagy a forumosoktól kérhetsz. Nekem magról van(kicsi 2-3 mm-es magja van), de nagyon picik még, nagyobb növényt nem tudnék adni.
igen nekem is van, azt hiszem Béla adta, de te is adtál pár növénykét. Én a pirosat kostóltam, elég érett volt hoztam puhát is és keményebbet is, de nem tetszett annyira az ize, lehet hogy a sárga jobb. Tényleg ha kell valakinek pici csemete a pirosból az szóljon. A Bélának szerinted mért nem termett még?
...és honnan lehet ilyen magot, illetve termést szerezni? Én is szívesen kipróbálnám a tartását, de még csak hallottam róla, de még csak nem is láttam élőben. Egyáltalán mekkora magja van? Hogyan néz ki? Képed nincsen esetleg róla? Minden infót szívesen fogadok.
Ha már szamóca guavaról van szó akkor elmondom, hogy nálam már 3-4 éve folyamatossan terem! Sajnos nekem csak sárga gyümölcsü példányom van! Magról könnyedén szaporítható, és beoltás nélkül is 2-3 éven belül termőre fordul!
Ami a gyümölcse izét illeti: Ha hagyod jól beérni a fán csak akkor adja vissza az igazi ízét!! Álltalában nekem tavasz elején elkezd virágozni és onnantól kedve a nyár végéig folyamatossan virágzik! A porzást én szoktam elvégezni! A terméseket augusztustól januárig lehet fogyasztani ! Én még karácsonykor is szamóca guavat eszegettem!
A gyümiböl kiszedett magokat nem ültettem el, igy is 3-4 termőképes növényem van már!
Érdemes vele próbálkozni, mert elég könnyü a tartása, télen hüvös 10C körüli hőmérsékleten ritka öntözéssel könnyedén áttelel!
Nálam 2 hónap is volt míg kikelt, de elég lassan nőnek. Én kostoltam belőle még bot. kertben, de nem nyűgözött le az ize, pedig nagyon dicsérik. meg ezer magja van...
10-15 fokon sem lesz baja, sőt 5 fokon is lehet teleltetni. Az optimum a 15-18 fok(biztosabb), de nem lesz baja hüvösebb teleltetéskor sem általában. nem kell ettől félni. szobában elég ha ablakban van, semmi problémája nem lesz 20-22 fokon sem. A dugványeredéséről én is csak olvastam, nem biztos hogy ered is. Magról viszont jól nő, és 1 éves korában akár már be is lehet oltani. üdv.
egész évben szemeztem vele a barátomnál végül csak nekem adta a magokat kiszáritottam(1 hét) majd elültettem öket az orchidea vitrinben vannak jó helyen a télálló citrommagokkal együtt de már kelniük kellene lassan volt még rajta 2 db zöld éretlen termés is azokat leszedtem ugysem érett volna be.igy nem terheli télen a növényt. köszi