Keresés

Részletes keresés

Construkt Creative Commons License 2024.12.06 0 0 5960

Látom nem tudsz te semmit felsorolni.

Nyilván azért, mert egész életedben nem tudtál semmi újat alkotni.

Előzmény: destrukt (5959)
destrukt Creative Commons License 2024.12.06 0 0 5959

A topik nem az én gépészeti tevékenységemről szól, hanem arról, hogy a relativitáselmélet egy áltudomány. 

Ehhez tessék hozzászólni. 

Egyébként én is felsorolhatnám, hogy miféle gépeket terveztem és építtettem, és a maguk területén ezek újdonságok is voltak. De ez nem tartozik ide. 

Ide az tartozik, hogy a relativista áltudomány helyébe tudunk-e valódi tudományt létrehozni. 

Előzmény: Construkt (5958)
Construkt Creative Commons License 2024.12.06 -1 1 5958

"Nagyon el vagy szállva magadtól. De senki sem tudja, hogy mire."

Mondja ezt egy olyan gépész, aki tíz éve azt kürtöli, hogy okosabb az utóbbi száz év majd minden fizikusánál az egész világon.

De még csak a gépészeti ténykedéséről se tudott  felmutatni itt semmit.

Előzmény: destrukt (5954)
pk1 Creative Commons License 2024.12.06 -1 2 5957

Ahhoz mindenki hozzá tud. Nem kell hozzá egyetem, de még alsó tagozat sem.

Előzmény: destrukt (5956)
destrukt Creative Commons License 2024.12.06 -2 1 5956

"Továbbra sem én vagyok a fórum témája. "

Valóban nem. Nem is kellene itt lenned. 

Az új fizikához amúgy sem tudsz hozzászólni. 

Előzmény: Elminster Aumar (5955)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.12.06 -1 4 5955

Továbbra sem én vagyok a fórum témája. De mivel ahhoz láthatóan nem vagy képes helyesen és érdemben hozzászólni, kapva kapsz minden lehetőségen, amikor másról lehet vitatkozni.

Előzmény: destrukt (5954)
destrukt Creative Commons License 2024.12.06 -4 1 5954

Helyesbítek.

Nagyon el vagy szállva magadtól. De senki sem tudja, hogy mire. 

Előzmény: Elminster Aumar (5953)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.12.06 -1 2 5953

Van mire.

Előzmény: destrukt (5952)
destrukt Creative Commons License 2024.12.06 -4 1 5952

Úgy látom, nem picinykét vagy elszállva magadtól.   ;)

Előzmény: Elminster Aumar (5951)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.12.06 -1 4 5951

"Persze, te a geológus papíroddal mindenhez (is) értesz, ugye?"

Ez a fórumtéma nem rólam szól. A fizikáról kéne szólnia, de inkább a fizikanemértésről szól.

Ne dőlj a kardodba a hír hallatára, de nem egy felsőfokú végzettségem van. És eléggé értelmes is vagyok, hogy az engem érdeklő dolgokat önszorgalmúlag is legalább tájékozott laikus szintjéig megértsem. Például nincsen csillagász végzettségem, de eléggé értem a kozmológiát, hogy észrevegyem ha valaki ordenáré hülyeséget hangoztat. Ennyit rólam, mivelhogy tényleg nem én vagyok a fórum témája.

Előzmény: destrukt (5950)
destrukt Creative Commons License 2024.12.06 -2 1 5950

"Hát, azért egy picinykét értek hozzá. Amiről van papírom is."

Persze, te a geológus papíroddal mindenhez (is) értesz, ugye?

Másnak meg lehet akármilyen papírja, az nem ért semmihez.

Nem vagy te elszállva magadtól, egy picinykét?

Előzmény: Elminster Aumar (5948)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.12.06 -1 2 5949

Hát, ez a hozzászólásod is eszelős baromságra sikeredett.

Előzmény: MemetikaTan (5944)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.12.06 -1 3 5948

"Te nem értesz hozzá, mert ez nem geológia."

Hát, azért egy picinykét értek hozzá. Amiről van papírom is. Meg írtam néhány programot az életemben. (Aki figyelmesebben olvassa a hozzászólásaimat, az eleve észreveheti az informatikai és vezérléstechnikai dolgokat, mivel gyakran használom érvként.)

"A logikai kapuk az az én alapszakmámhoz tartoznak."

Az egy dolog. Ha pont ugyanolyan kókler vagy benne, mint a memetikában, akkor semmit se számít az alapszakmád. Akkor az csak egy papír...

Előzmény: MemetikaTan (5941)
Run like hell Creative Commons License 2024.12.06 -1 2 5947

a FORMÁLIS azt jelenti, hogy kitalált és nem azt, hogy BIZONYÍTOTT.

Ivángábor-féle ostobaság.

pk1 Creative Commons License 2024.12.06 -1 1 5946

"racionális érvelés"

Szádra ne vedd!  :p

Előzmény: MemetikaTan (5938)
Construkt Creative Commons License 2024.12.06 -1 1 5945

Most el akarsz terelni attól a butaságtól, amire válaszoltam.

Te azt hiszed, hogy a matematikai logikában és a halmazelméletben bárki is le tud vezetni bármi önellentmondást. De hát ez egy 111 éve elavult feltételezés.

Neked fogalmad sincs róla, miket beszélsz itt össze vissza.

Ha ugyanis egy axiómarendszerben valóban le lehetne vezetni akár csak egyetlen önellenmondást, akkor az teljesen használhatatlan volna, mert könnyen le lehetne vezetni benne tetszőleges állításokat és mindazok tagadását is. Ha a halmazelmélet ilyen lenne, akkor semmire se lehetne használni az egész rá épülő matematikát és az elméleti fizikát se.

MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.06 -2 0 5944

Ja... de ez a lényeg:

"formális matematikai logika nyelvén íródott"

azaz vallás, azaz dogma, mert a FORMÁLIS azt jelenti, hogy kitalált és nem azt, hogy BIZONYÍTOTT.

Az ötre meg számos számrendszerben más és más jel van kitalálva. 

Ahogyan a NYELV is "relatív", éppen úgy a matematika is az. Át lehet ugyan fordítani az egyik nyelvet a másikra, de ha nincs tolmács, akkor bizony gond van. Meg akkor is, ha más értelmezés van bizonyos szavaknak, más nyelveken.

Előzmény: Construkt (5942)
Run like hell Creative Commons License 2024.12.06 -1 2 5943

Felesleges a racionális érvelés, mémfertőzések  kognitív fertőzések  esetén.

Ez pontosan így van, ezért nem is vitatkozom veled. Tudomásul vesszük, hogy a tied még nárcizmussal is súlyosbítva van.

Előzmény: MemetikaTan (5933)
Construkt Creative Commons License 2024.12.06 0 0 5942

Ezzel a te idézeteddel csak az a baj, hogy úgy tesz, mintha a matematika nem tudta volna rendbe tenni a korai naiv halmazelméletet, miután Russell kimutatta, hogy abban önellentmondás rejtőzik. De hát ezt már maga Russell megtette a Whitehead-al közösen írt monumentális 3 kötetes Principia Mathemacia-jában 1910-13 között. Az ebben precízen felépített halmazelmélet még bonyolultabb volt a szükségesnél, de nagyon világosan mutatta a megoldás útját: szigorítani kell a halmaz definícióját, ki kell zárni annak lehetőségét, hogy egy halmaz elemként tartalmazhassa önmagát is. Russellék megoldása, hogy nem szabad distinkció nélkül alkalmazni a "minden halmazok halmaza" fogalmat, hanem a halmazokat típusokra kell osztani, s egy halmaz mindig csak az ő típusánál magasabb rendű típusba tartozó halmaznak lehet eleme. Ezzel megszüntették az öntartalmazkodó halmazok egzisztenciáját, tehát az ilyenekre épülő összes paradoxon levezethetőségét.

A Principiában felépített eredeti rendszer így típusok egész hierarchiájából állt, de a későbbiekben sikerült ezt kétszintesre egyszerűsíteni, a nem öntartalmazkodó halmazokra, és azokra az osztályokra, amelyek már csak a halmazok elméletét tárgyaló metaelmélet objektumai. Tehát általánosan fogalmazva végtelen sok egymás feletti típus helyett mindig elegendő két típus, az aktuális elmélet által leírt tárgyak típusa, és az ő tárgyalásuk módját tárgyaló metaelmélet tárgyainak típusa.

Én a dolgot itt persze csak ezen az informális módon jelezhettem, ami ne tévesszen meg senkit. Russell és Whitehead 1500 oldalas könyve nem filozófiai locsogás, annyira nem, hogy az egészben aligha van száz oldalnál több verbális magyarázat, az oldalak túlnyomó többsége minden kommentár nélkül, szigorúan csak a formális matematikai logika nyelvén íródott. Definíciók, axiómák, s utánuk a lemmák meg a tételek teljesen formalizált levezetése.

Az egyetlen példányt, aminek Magyarországi létezéséről tudok, én 1976-ban vettem ki a BME könyvtárából (akkor még haza lehetett vinni), és olvastam nagyjából egy évig. Akkor vissza kellett vinnem, több halasztás már nem engedélyeztek. Még az is felmerült bennem, hogy ellopom, és kifizetem, de nem tettem. Ezt a példányt az előző 31 évben egészen biztosan nem olvasta senki, amit onnan tudok, hogy amikor először kinyitottam az egyik kötetet, akkor észrevettem a belső margón egy kb. 150 oldalon keresztülfúródott lyukat, annak végében pedig megtaláltam azt a kicsi aknarepeszt, ami ütötte. A gerincén fúródott be, és itt fogyott el a mozgási energiája. Ha valaki előttem kinyitotta volna, akkor neki esett volna ki, márpedig az a repesz csakis 1945-ben repülhetett be a könyvtárépület ablakán.

Ez egyébként egy világszerte legendásan nehéz olvasmánynak tartott mű.

De te, aki nem vagy képes különbséget tenni még a fizika és matematika között se, annyira nem, hogy képes voltál ideírni ezt a pirosított marhaságot, jobb ha nem próbálkozol ezen a területen.

Előzmény: MemetikaTan (5925)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.06 -2 0 5941

Te nem értesz hozzá, mert ez nem geológia. A logikai kapuk az az én alapszakmámhoz tartoznak. Vezérléstechnika, irányítás technika, számítás technika,  robotika, CNC vezérlések ... stb.

Előzmény: Elminster Aumar (5939)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.12.06 -1 2 5940

"Kognitív mentális fertőzések esetén, nincs értelme a racionális érvelésnek."

Az a te nagy bajod, hogy "gyógyítani" akarod a "mémfertőzést", miközben azt nem veszed észre, hogy te magad vagy a leg-"fertőzöttebb".

Előzmény: MemetikaTan (5938)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.12.06 -1 3 5939

Olvasod, olvasod, de egy büdös szót nem értesz a dologból. Viszont kopizni ügyesen tudod.

Előzmény: MemetikaTan (5935)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.06 -3 0 5938

Kognitív mentális fertőzések esetén, nincs értelme a racionális érvelésnek.

Így nem is érvelek a továbbiakban. 

Jogod van a dogmáidhoz. 

Előzmény: pk1 (5937)
pk1 Creative Commons License 2024.12.06 -1 3 5937

Na persze ha átdefiniáljuk a 2, +, =, 5 jelentését, akkor lehet, hogy fel is kell állni, mert a Himnusz lett az output. De ez nem matematika.  :o)

Előzmény: őszszakál (5936)
őszszakál Creative Commons License 2024.12.06 -1 2 5936

Mindjárt hozza a 20 oldalas pedigréjét. Lesz olvasnivaló délig.;-)

Előzmény: pk1 (5934)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.06 -2 0 5935

Sima logikai kapukkal létrehozható művelet sorrend.

A logikai kapuk, a matematika alapjai.

Tehát be lehet, egy számítógépbe programozni. 

Csak a programozáson (axiómákon) múlik, hogy 2+2 eredménye, teljesen szabályosan, 3, 4, 5 lesz.

Előzmény: pk1 (5934)
pk1 Creative Commons License 2024.12.06 -1 2 5934

Amit műveltél, az puszta szofisztika. Az apád kutya, bizonyítani tudom.

Előzmény: MemetikaTan (5933)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.06 0 0 5933

John D. Barrow, Bertrand Russell és más híres matematikusok állításait sem hiszed el, akkor miért hinnéd el, azt amit én prezentálnék?  Felesleges a racionális érvelés, mémfertőzések  kognitív fertőzések  esetén. Egyébként is már leírtam, hogyan lehet 2+2 = 5 és 3 is. Szabályos matematikai műveletekkel. 

Előzmény: pk1 (5932)
pk1 Creative Commons License 2024.12.06 0 0 5932

Lássuk!

(Nem ragaszkodom pont ehhez a "tételhez", más is jó ahhoz, hogy kiderüljön, nem üres a beszéded.)

Előzmény: MemetikaTan (5931)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.12.06 0 0 5931

Írni kell olyat is bele és lesz. Ennyi.

Előzmény: pk1 (5930)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!