Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
A meggysarjat most ott célszerű beoltani ahol van, majd ha megfakadt az oltás, akkor ősszel lombhulláa után átültethető.
Meggymagonc: meggy levele van, csak arasznyit (max. 50cm-t hajt) első évben. ha kiveszed a gyökérzete egy helyről indul szerte ágazva (nem egy vastagabb gyökérről, másik megyfa gyökeréről indul.)
Az oltványodról, ha ugy neveled, 2-3 év mulva már ehetsz.
Még egy kérdés, honnan lehet tudni, hogy a meggy magonc az meggy magonc? Van néhány a kertemben, ami meggynek tűnik (meggyfa is van a közelben), de nem vagyok biztos benne.
Ha egy ilyen sarjat most így kihajtott állapotban kiások, akkor pár nap múlva az már oltható? Vagy csak gyüvőre?
Tegnap oltottam Szomolyai fekete cseresznyét Újfehértói fürtös meggy sarjra. Remélem sikerül. Leghamarabb hány év múlva várható az első termés? Trágyázás és rendszeres öntözés biztosított.
A chorus nem drága és 10 év után tavaly először maradt levél az őszimen egyetlen permetezéssel. És termés is szép volt. Nem tudom mi támadta, de ami támadta az ellen védett.
Igen, köszi, ezt mondta a barátom is, hogy Score csak akkor, ha jó idő van. Hideg, esős idő esetén továbbra is chorus. Mi a véleményed a Topsin-M kapcsán?
Igen a lemosó már megvolt 2-3 hete,most szeretném megelozni a moniliat,a meggyet 2 éve tizedeli,az idén nem hagyom ki ,de nem is szeretnék késon nekikezdeni.A gyonyoru hajtások fele leszáradt mézgásodott ,a termésnek csak egy tizede maradt,és nemhogy fejlodne a fa hanem mindig kissebb,csak a torsz vastagodott meg.
Idén a fagyok után rogton kitisztítottam minden sebet,eltávolítottam a betegnek látszó részeket,most hajt a fa mint az orult,remélem behozza a lemaradást,3 éves és 2-3 10cm-es oldalhajtás maradt.
Eddig bejött, de idén át akarom variálni. Topsin-M 70-et veszek, mert a zöldségfélékre is jó. Adok egyszer egy chorust mindennek. Azután meg Topsin-M, az elvileg a Topast is kiváltja.
Hát lehet,hogy én értettelek félre, de én meggy moniliára gondoltam,hogy használod.Erre én még nem hallottam...mondjuk most megnéztem a Syngenta honlapját,ott szerepel,hogy moniliára is jó....hát ...elnézést a kétkedésemért.
Tudom, a technológiában nem szerepel, nekem egy termelő ismerősöm ajánlotta. Azt mondta, hogy első kezelés mindenképp Chorus, utána, ha nem nagy a fertőzési nyomás (tehát nincs hűvös, csapadékos idő), akkor adjak Score 250-et. Nincs annyi gyümölcsfám, hogy érdemes legyen külön keverni minden fára. Így a Score kiválóan megvédi az őszibarack fáimat a tafrinától.
Ahol nincs rügy ott nemigen hajt ki, akármit csinálunk vele. A monilia meg a virágokon és sebeken keresztül fertőz. Ha egyik sincs (kicsi még a fád) akkor nem valószínű. Rézzel megpermeteztél már ugye mindent.
Monília ellen én akkor kezdek, amikor a bimbók egy része kinyílt, egy része még fehér bimbós, aztán teljes virágzásban. Ha hűvös, csapadékos az idő, akkor adok neki mégegyszer pár nappal később. Idén, ha ilyen száraz, meleg idő lesz, akkor bőven elég lesz 2 kezelés. Első Chorus, második Score 250. Egyszerre adok minden csonthéjasnak.
Szépen alakul a Bigarreau-n szuperorsó elso lépésben,szépen nyomulnak a rugyek a háztetobemetszéseknél,ott ahol elotte le voltak torve a rugyek , fog még elobujni új rugy ?Ott kissebb a mozgás.A Sweet heart nagyon nyomul ,már nagyon kovérek a rugyek lassan kifakadnak,az Újfehértói furtossel egyutt.Mikor kell monília ellen kezdeni permetezni?
Az egreseken már látszanak a virágkezdemények.
Képeket majd késobb teszek fel amikor már elég látványos a dolog.