Semmi gond vele, ugyan olyan, mint itthon. A horvát pályához képest épp az a különbség, hogy nem pálya. Viszont éjjel pont nem látni a lényeget. Mivel nagyon sok a korlátozás és érdemes betartani, akkor nem lehet semmi hirtelen akadály probléma.
Nekem van. Semmiben nem különbözik az itthonitól, egyre több üzletben (pl. Konzum, ami az itteni Sparnak felel meg) is lehet kártyával fizetni. Elterjedt a Banco Popolare (=CIB), van Sparkasse (=Erste), meg Raiffeisen, a helyiek közül pedig a Tuzlanska Banka van sok helyen.
Az északi rész nem túl izgalmas, Dobojig gyakorlatilag csak falvak és síkság. Utána a boszna folyót követed, amely keresztül megy nagyobbacska hegyeken, de szintén nem nagy szám. Gyakorlatilag Zenicáig a táj nem nagyon érdekes (látnivalók, várak azért vannak arra is). Igazán Szarajevótól kezdődnének a nagyobb hegyek, de ti nem arra mentek.
Akkor inkább már a Verbász (Vrbas) völgyét javaslom. Igaz, akkor Travnikot ki kellhagynotok, helyette viszont szép az út és ott van Jajca is (Jajce).
Így az útvonal vagy Pécs-Barcs-Gradiska-Banja Luka-Jajca stb. vagy ha gyorsabban akarsz haladni, akkor Drávaszabolcs-Eszék A5 autópálya, majd A3 autópálya Gradiska felé és onnan ugyanaz.
Sziasztok! Az itt olvasottak is figyelembe véve én is a boszniai útvonalat választom. Augusztus közepén indulunk Szeged-Udvar-Bos. Samac-Doboj-Zenica-Travnik-Bugojno-Split- Bracra. (Eredetileg az "egyszerűbb" és gyorsabb Zágráb-Split autópályát néztem ki.) Mivel nem sietünk, illetve egy kicsit nézelődni is szeretnék, így úgy döntöttem, hogy Travnikban körbenézünk és csak másnap indulunk Splitbe. Van valakinek valamilyen személyes infója a városról? Szállás, étkezési lehetőség, árak stb. Esetleg hol érdemes tankolni útközbe? Lehet-e/ajánlott-e bankkártyát használni? Egy útikönyvet már átböngésztem róla, de az már két éves kiadvány. Előre is köszönöm a segítséget!
Akkor nyugodtan kövesd a javaslatomat: A3 autópályánál, ha Eszék felől mentél rá, akkor ne menj le a Samac kiírásnál, hanem menj tovább Babina Gredáig és onnan közelítsd meg Samacot. Ha nem is sokat, de egy negyed órát biztos nyersz, az meg a nap végén még jól fog jönni. Vadakra viszont figyelni kell, már többször mászott ki elém gyönyörű szarvas az erdőből. Méltóságteljesen, nyugodtan. otthon volt.
Úgy gondolom, hogy a bosnyák határ az egy vonal, ezért a kérdésedre nem lehet válaszolni: Gradiska?, Brod?, Samac? melyik határon mész át?
Eszék és Zupanja között 35 kuna az autópálya díj. Én általában Babina Gredánál szoktam lemenni róla/felmenni rá, és utána/előtte Samac. Az néhány kunával olcsóbb.
A kitáblázás nem ezt az utat javasolja, de ha a kitáblázást követed, akkor jóval hosszabb és lassabban érsz Samacra, mert falvakon kereszütl visz. Babina Greda felől nincsen egy falu sem (csak néhány ház út közben).
Csak Zenica és Kakanj között van gyorsforgalmi út, utána meg Szarajevóig autópálya. Az autópálya díjat éppen most fogják megelmelni 1,5 KM-ról 2 KM-ra. Nem tudom mikortól lesz hatályos az új díj.
Köszönöm segitségeteket! Még azt szeretném megtudni,hogy hány kuna az autópályadij,Eszéktöl és a Bosnyák határig (A5). Zenicáig gyorsforgalmi út sincsen?
Ha márkát akarsz váltani, csakis kint tedd, idehaza egyrészt nem találtam még sehol olyan pénzváltót ami tartana, msárészt aki vált, állítólag elég rossz áron váltja. Vigyél eurót, mindenhol elfogadják, vagy kint a postán válts márkát.
Köszönöm az információt! Azt is megtudnád mondani,hogy itthon érdemes,bosnyák márkát venni,vagy inkább kint? Tudom,hogy itthon nem sok helyen lehet váltani.
De még mennyire, hogy van! :D Kb. feleannyiba kerül. A lényeg az, hogy retúrban vedd, mert a magyar és a horvát vasút 60%, a bosnyák vasutak pedig 40% kedvezményt adnak. Amúgy ha még többet kaarsz spórolni, akkor Pécstől csak Dobojig veszed a nemzetközi jegyet, és Dobojban megveszed a bosnyák belföldit (hivatalosan entitásközit:) Szarajevóig. Dobojban ugyanis mozdonycsere van, így 15 perc szünet, bőven elég jegyvételre. :)
Esetleg még annyit kérdeznék, hogy van-e különbség a jegy árában akkor, ha Szarajevóig a jegyet nem Bp-n, hanem Pécsen veszem meg? (tehát a Bp-Pécs távot "sima" belföldi vonattal tenném meg)