Ez gyakorlatilag igy van (a yokozuna tudni fogja, mikor jott el a pillanat a visszavonulasra).
Egy kiveteles eset volt, Futahaguroe, aki 1987-ben yokozunakent megutotte az oyakata feleseget. Ot a riji-kai (a szovetseg legfobb vezetese) meghallgatas nelkul visszavonultatta, miutan az oyakata beadta a visszavonulasi kerelmet (amit Futahaguro maga nem irt ala, csak az oyakata).
És olyankor mi van, ha az egyik versenyző megsérült, akkor az aznapra kisorsolt ellenfele szabadnapos, vagy valaki mással mérkőzik, és új sorsolást csinálnak. És ha páratlan számú versenyző van sérülés miatt akkor mi van?
Azt még megkérdezném, hogy tényleg úgy van, hogy a yokozuna címet nem lehet eleveszíteni, hanem ha az illető yokozunának már nem megy úgy a küzdelem, akkor a hagyomány szerint vissza kell vonulnia?
Hogy még valamiben tévedjek, a harmadik. Az elsőt még Musashimaru ellen követte el. A jelenlegi mezőnyből a legtöbb kinboshival Tochinonada és Tosanoumi rendelekzik, 11-gyel.
Asasekiryu mérlege nagyjából: 4 gyözelem, 1 vereség, 7 mérkősésről hiányzott. Kachi-koshit min. 8 győzelemmel lehet csak elérni. A "kis" Asának már nincs rá esélye.
Chiyotaikai egy M6-ossal fog meccselni, a kachi-koshi meg már úgyis megvan. Jól tudom, hogy ez elég az ozeki rang megtartásához?
Asasekiryu meg egy M13-assal mérkőzik, és 4-1-7 a mérlege. Ez az 1 középen azt jelenti, hogy 1 napot sérült volt és nem mérkőzött? Ha így va, és teszem azt a hátralevő mérkőzéseit mind megnyeri, akkor a 7-1-7 az kachi-koshi vagy make-koshi?
Csak most találtam rá erre a fórumra, pedig régóta kedvelem a szumót, és szoktam is nézni az Eurosporton. Annyira nem vágom a témát, mint itt a fórumon egy páran. A mostani rikishik közül Chiyotaikai és Asasekiryu a két kedvencem. A korábbi versenyzők közül meg Akebonot és Mainoumit kedveltem. Tudna valaki adni egy linket, ahol a mostani basho legfrissebb eredményei fent vannak. Ha jól tudom 25-én fog véget érni a torna....
További jó szurkolást, kinek kinek a kedvenc versenyzőjének.
A keleti a bal, a nyugati a jobb oldal (legalábbis a szokásos kameraállás felől nézve). Ha a két félnek azonos a besorolása, azaz mindkettő keleti vagy nyugati akkor az erősebb rangú megy a saját oldalára.Ezért van Asa mindig a bal oldalon, a keleti ozeki pedig csak a yokozuna ellen van a jobb oldalon. A kadoban ozeki nyugati szokott lenni, de sosem lehet 2-vel több nyugati mint keleti, úgyhogy a dolog felborul ha több kadoban ozeki van :)
Igaz is, Asa három tervezett rekordjából kettő éppen megy a levesbe... (7 yushó zsinórban illetve 6 yushó egy évben - viszont simán összejöhet még a legtöbb győzelem egy évben).
Aminishiki mai győzelme jól mutatja, hogy a felső osztályban azért nem lehet a babérokon pihenni. Pl. a mostani bashon is így járt Tochiazuma, Robocop jól kipenderítette...
A bolgár biztos bekeményít Chiyo ellen a múltkori lábkirúgás miatt. Kotooshu magas, nem lehet ki oshidashizgatni, szerintem megint lábra megy vagy lerántással próbálkozik majd az Ozeki.
Futeno és Kokkai, már mindketten makekosival a zsebükben, nagyon-nagyon hosszan gyűrték egymást, aztán egy oldalra táncolásnál a grúz lába összecsuklott.
Kotomitsuki a tachiai után kitért, és földre rántotta Hakuhót. Nem hagyja, hogy a mongol visszaelőzze a banzukén :o)
Chiyotaikai teljesen autentikus Chiyotaikai-stílusban kicupparizta Kyokoshuzant. Ezzel megőrzi ozeki címét!
A nap meccse előtt Asashoryu itatta meg fő riválisát. A bolgár most, Tochiazuma ellen nem trükközött. Egyből támadott, övre ment, és simán kiyorikirizte az ozekit. Nagyon meggyőző.
Aminishiki végig kezdeményezett Asashoryu ellen, aztán egy kis összekapaszkodós pihenés után jól fel is borította a yokozunát. Döbbenet. Alig jutok szóhoz.
Most már Asa hiába veri meg Kotooshut, valaki mástól is szüksége van egy kis segítségre. A szeptemberi torna a yokozuna mumusa, úgy tűnik.
Mivel a yusho 1. es a jun yusho 2. helzert jar ezert ezeket nem lehet egyszerre nyerni :) . 3ik ize alatt nem tudom mit ertesz, 3 fajta kulondij van kanto sho, gino sho, es shukun sho, ezeket ozekinel alacsonyabb ranguak kapjak lehet beloluk tobbet is kapni egy bashon + yusho v. jun yusho melle is, sot ha egy ozekinel gyengebb yushot nyer szinte biztos hogy kulondijat is fog kapni.