Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Ilyen nincs B+. Csavo CSAK angliaban adja el. 3 napos aukcio. Ilyen hulye cimmen hogy "Weber". Ha rakaresel akor listan nincs foto szoval az sem latszik hogy mandolin. Majdnem eszre sem vettem. Nem veletlen all 99 fonton. Nincs reserve.
Banki atutalassal keri a fizetseget. Azt el lehet innen kuldeni. (Azt mondod hogy a kulfoldi szamladrol kuldted.) Aztan kell valami Angol kontakt akinek elkuldi, vagy egy reulojegy.
Van valakinek angol kontaktja? (Aszem nekem van ha nagyon akarom. Illetve van ismeros aki Januarban koltozik rokonaihoz Londonba.) Meg van haver aki sokat dolgozik kint.
Nem tudom milyen. Biztos szar. Bar kulsore tetszett. Meg tetszett a koncepcio. (A kis mandolin gitar beindiotta a fantaziamat :) Gitar hangolas s a magas 3 hur duplan van ami megadja a mandolin feelinget. (Csehek gyartanak hasonlot gitarban, erdekes) Ugy ajanja a Dean hogy feljebb huzzad (azt hogy mennyivel azt majd kikiserletezem. A ceg G-t mond vagy hagyomanyosan gitar hangolasban, de szerintem A-ra huzom, vagy D-re ha birja vekony hurral.)
Ha koncepcionalisan bejon a hangszer akkor elkuldom Sucek bacsinak hogy csinaljon mar egy rendeset :)) Az urge ugy nez ki vevo a hasonlo baromsagokra.
De ha mar baromsagokrol beszelunk. Levadasztam ennek az ebay elado mandolanak a keszitojet. Itt a honlapja.
Eleg komoly hangszeresznek tunik. Mar szinte sajnalom hogy keszul a mandolam. Ez is tok jo lenne. Ez is tok jo lenne s ezt azonnal kezhez tudnam kapni. stb. Foleg hogy igy $500on all az ebayen licit nelkul. Szerintem $700-800 alatt elhozhato (Annyi a Sucek). De az is lehet hogy $500on marad.
S ez nem A hanem F (mondjuk rovidebb a menzuraja mint amit en elkepzltem magamnak, de hat ez legyen a legnagyobb bajom az eletben).
Na a weboldalon erdemes megtekinteni a Customs reszlegnel a picolot :)) Tok poen.
Nem megy az fel feltetlenul annyira. Illetve 700 az eselyes. De attol meg hogy valami meglodul, nem jelenti azt hogy nem fog 3-5 napig stagnalni. A csavo irta hogy nem mondja meg mi a reserve de mar majdnem ott van. Szoval vszinuleg 500.
Ez a masik meg nekem bejon. Olyan rigeles. Biztos nem valami hude mert akkor nem ilyen fabol lenne a hata, de attol meg lehet jo.
Köszi, remélem, azért addigra meglesz a mandolin... annál is inkább, mert a régit már ki is fizették, úgyhogy 8 húros nélkül maradtam. Vannak még rendes mandolin-vevők :-(
Milyen volt a vasárnapi buli? Nagyon szerettem volna elmenni, de családfői kötelezettségeim nem engedtek. Nem próbáltad még ki azt a cutaway Furch-ot, amiről írtak az akusztikus gitár-topikban?
Köszi, már rákattantam :-) meglátjuk mennyire megy fel, egyébként pontosan ilyet szeretnék. Időközben a hamburgi hangszerboltból visszaszóltak, hogy megrendelték az 504-est, egyelőre a boltnak, és ha nekem kell, szóljak. Azt mondták, elég pesszimisták az érkezés időpontját tekintve... meg az ebay-es mandolin store-ból is visszaszóltak, hogy most érkezik vissza hozzájuk egy 604-es, mert mégsem kell a vevőnek, és csekély 700-ért hozzám vágják... viszont a haver karácsonyra jön haza, úgyhogy ő már nem tudja hozni. Marad a posta, de akkor meg a vámmal együtt megy a gatyám is reája.
Figyi, Te vedd át ezt Amerikában, a mandolát meg küldesd hozzám, aztán amikor jössz haza, cserélünk ;-)
A Mandola nem lesz kesz utam elott, de felajanlotta a foszer hogy kikuldi az USAba. Nem nem tudom hogy ez jo otlet-e. Mondtam hogy inkabb idozzon vele mint osszecsapja. Azt ha kesz majd megbeszeljuk.
Ugy nez ki ez a Darren Craig nem kis palyas :) (lasd foto lentebb) Bar osszesen ennyit talaltam az urgerol. De nekem ennyi is eleg :) Fogok irni az urgenek aki kitette ezt a fotot.
Akkor sztem a legjobb lesz, ha várok, amíg megkapod a mandoládat (reméljük még kiutazásod előtt), és megvárom a beszámolódat, vagy elmegyek Hozzád és megnézegetem, aztán döntök. Mindenképpen van logika abban, amit mondtál, de ha most egyik napról a másikra találok a neten egy 504-est, akkor biztosan nem teketóriázok...
Mondjuk ha kimesz egy 504esert Hamburgba ugy hogy nem kulon neked rendelik meg, kiprobalod es eldontheted hogy elhozod-e vagy sem akkor az tenyleg kevesbe zsakbamacska. De ha megrendeled toluk akkor ugyanott vagy. Az is zsakbamacska.
(Az igazsag az az hogy ha mar addig elmesz akkor ugyis meg fogod venni. S elso jatekra egyben furcsa lesz es ketkedni fogsz tole mint ez szokott lenni uj hangszereknel, masreszt erezni fogod hogy ahoz kepest ami eddig volt, egy nagyon komoly szerkezet lesz a kezedben :)
Biztos meseltem mikor felkaptam a vadonatuj Triggs mandot ami igen langyos kozepszr volt, pengetgettem egy fel percig es rakerdeztem hogy mennyi. $10k. Gyorsan vissza is raktam. :)) Nem is ertettem mi ilyen draga rajta. De hirtelen ugy megijedtem hogy nem neztem meg jobban. (pedig nem vagyok egy szivbajos tipus)
$1450 az az Amerikai dealernel az ar. Gondolom abban benne van az USAba a szallitas, esetleges vamkoltsegek/papirmunka es a dealer %a. Ha ramesz a cseh nyelvu oldalra, mindjart mas arak fognak elougrani. Nekem (mint Magyarnak aki kozvetlen hozza fordult) automatikusan koronaban adta meg az arat (illetve melle irt egyet Euroban ami ha jol szamoltam meg olcsobb volt mint a korona ar az aznapi arfolyammal :) A mandolaert 17e koronat kert ami realis es abban a fekvesben van ami a cseh oldalan van. 14e az A mandolin es 24e az F. Azt mondta hogy nagyon megbizhato maganszallitoval el tudja kuldeni 1500 koronaert szoval ki se kell menni erte.
Menj a Cseh oldalra. Ahoz nem kell nagy cseh tudas hogy az arakat megnezd. :)
Sajnos nem mondhatom hogy voltam kint nala. Nem is jatszottam meg mandolinjain. De a fotok (foleg a forumon) es hozzaszolasok alapjan komoly mester es mindenki ertetlenkedik miert dolgozik ilyen olcson. Messzirol latszik hogy nagyon kulonleges fakat hasznal, szoval nem itt van megsporolva a kulonbseg. S meg ember nem mondott rola rosszat, s aki jot mondott nagyon nagy nevekhez hasonlitotta. (Egyik srac irta hogy van egy Collingsa is de nem osszehasonlithato vele :) Ez nem semmi allitas.) Egy valaki mondta hogy nem tudta rendesen beallitani mert nem ment lejjebb az allithato hurlab. Persze ezt egy hurlabcsrevel gyorsan megoldotta ba a dorzspapir is jo megoldast nyujthatott volna. Ilyen gondolom azert lehet mert nincs megfelelo alapanyag (kulcs, hurlab, hurfelfuggesztes) ellatas a cseheknel sem. Gondolom van 1-2 fajta hurlab es kesz.
Ilyen szempontbol kicsit felek a mandolatol mert mandola alkatreszeket meg nehezebb beszerezni. Bar kommunikativabb lenne az ember, akkor ezeket tudnank orvosolni. De sajna nagyon utalhat levelezni, foleg angolul. Ha lenne tobb idom ugy allnek hozza a dologhoz hogy beszerzem magam a hardwaret es elkuldom neki mielott akarmit is csinal. Ha rendelek mandolint is akkor ez lesz. Mivel nincs ido, igy inkabb rakja ossze, (remeljuk az utamig kesz lesz) aztan amint kierek rendelem hozza a csucs minosegu hurlabat, felfuggesztest, s ha kell a kulcsokat is kicserelem. Kint meg van egy megbizhato es egesz olcso hangszereszem akivel ossze rakatom ujra. Egy hurlab vagy felfuggesztes csere az nem egy nagy was ist das. Nagy valoszinuseggel en magam is meg tudnad csinalni.
Igen, már eljátszadoztam a gondolattal. Neked mennyi idő alatt ígérte, hogy megcsinálja? Engem valóban a zsákbamacska-tényező tart vissza egy kicsit, de valóban szépek a hangszerei. Te voltál kint nála?
meg azt furcsállom, hogy "A style mandolins - price starting 1450 USD", ami ugye nem egyenlő 14.000 koronával...
Ma felhívtam a hamburgi hangszerboltost, aszont majd visszahív ha megtud valamit. Úgy kellett mindent harapófogóval kihúzni belőle, aszonta neki eddig mindent időben hoztak, legutóbb egy 515-öst, az 4 hét alatt volt nála. azért figyelem az ebay-t izomból, a mandoweb-re is fog egy érkezni
theRover. Eppen nezegettem a Pavel Sucek websoiteot es arra jutottam hogy lehet hogy erdemes elgondolkodnod neked is egy Sucek mandon. Egy oval At 14e koronaert csinal meg ami 122e Ftnak es $580nak felel meg (mondjuk $600 szallitassal.) Az Eastman alja az $520 + szallitas az USAban. It Europaban dragabb mint a Sucek. (Meg nem lehet kapni, de mondjuk amennyit egy mester hangszerre varni kell, annyi ido alattt csak jon Eastman is :)
S nem mindegy hogy egy konkretn neked hangszeresz mester mester alltal kezzel keszitett hangszered van innen Europabol vagy egy manufaktura sorozat modellje Kinabol.
A csako weboldalan van par A foto bar azok F lyukasok. Ket szarvasbol csinalt ovalosat, de a ketto kombinaciojaval ki tudod talalni milyen lenne ha megcsinaltatnad.
Tovabba erdemes rakeresni "Sucek" szora a mandolincafe.net -en. Elolvasni hogy mit irnak azok akik mar tartottak kezukbe ilyen mandot. Van par meggyozo kep is. Egyertelmuen latszik hogy erti a dolgat a foszer. Iyen F csavart ritkan lattam hangszeren mint amit forumon mutatott egy csavo.
Csak meg egy tenyezo.
Ennek is az a hatranya hogy ez is kicsit zsakbamacska, bar biztos ertektarto ugyanis az a mandolin amit $1000 alatt csinal meg a csavo siman eladhato $1300-1400ert az ebayen :) (Nemreg ment el egy ilyen alap Sucek F5) Tovabba erre is kell varni 3-4 honapot. (Amibe, (tapasztalatbol), siman bele orul az ember mert Pavel nem az a tipusu ember aki hetente ir hogy hol tart es kuld fotokat hanem siman bszik valaszolni. Pont 3-4 napja irtam neki hogy mondjon mar valamit, kesz lesz-e utazasom elott mert szerveznem a Cseh utamat ha igen :)
Azt nem tudom mennyire helyt allo az oszver kifejezes, elvegre en lattm a 10es evekbol ilyen F-4eket. F5ost csak a 20as evekbol. Inkabb valami elbszott probalkozas feelingje van amit fent tartott az ido. De errol jut eszembe. Ilyet lattatok mar? Akkor mar inkabb ez :) Ez olyan kulonleges.