A biztosítást azért nem véletlenül akarták neked eladni (csak elég sután). Az E111 valóban jó Magyarországon és Görögországban, de kíváncsi lennék, hogy mondjuk mit szól hozzá egy szerb orvos (ne legyen rá szükséged).
A bolgár-szerb határon valóban van egy igen olcsó benzinkút (95-ös kb 50 cent ~120-130 Ft), de csak akkor veszed észre, amikor hazafelé jössz, Szerbiából Bulgária felé átlépve a határt, a BG oldal előtt vissza kell fordulni, ha ott akarsz tankolni - csak készpénzt fogadnak el.
Bankkártya.
Szerb benzinkutaknál valóban nem sok helyen fogadják el, de a lapovoi (Belgrádtól 108 km-re lévő) ÖMV kutnál minden OK.
Bulgáriában levát lehet váltani (mi Lapovo után legközelebb Görögországban tankoltunk, így nem kötöttünk ismerettséget a helyi pénzzel, a határ mentén pedig már lehet Euroval fizetni).
Bocs hogy megint én vagyok egy fontos dolgot elfelejtettem. A bulgár határon mondjátok hogy kulata felé mentek mert különben kifizettetik veletek az egész autópálya díjat.(én nem találkoztam bulgária területén autópályának nevezhető úttal.)
Mi aug 17-és jöttünk haza a Melissiből. A pénzváltásról csak annyit :mi a szerb határ előtt váltottunk dinárt. A tankolás a szerbeknél nem probléma, de hitelkártyával ne nagyon probálkozz,még ott sem fogadták el ahol ki volt írva.Mindenhol (szerb, bulgár ,görög) olcsóbb mint nálunk,bár a gázolajuk eszement rossz minőségü. A szerb bulgár határon tudtok ... váltani (bocs nem emlékszem a bulgár pénznemre)Az autpályán kezdődtek a problémák. A szerbek ott probáltak lehúzni ahol csak lehetett. A háromszáz dináros szakaszon lehuztak 900-ra, bár előtte levő kapunál a Vivarót szgk-nak vették. De hazafelé a szgk. is 930-at fizettek.Kérdésünkre,hogy miért ennyi? le idióta magyaroztak bennünket, és közölték hogy olimpia van.Utána mi is felvilágosítottuk őket hogy az görögországban van. Szóval sok sikert az átkeléshez!A gyorshajtásra nagyon vigyázzatok! Minden 60-as táblához tartozik két rendőr is.
A Melissi apartman tényleg a templom mellett van,mint az előttem szóló jelezte is. A harangozás nagyon brutális főleg az első reggelen.De könnyen meg lehet szokni.A konyha fel szerelés igen spártai 6 pohár 4-4 evőeszköz (éttermi) egy fazék egy serpenyő no és a villanyrezső, hütő van. Szóval jobb ha visztek mindent. A ha jobb szélső apartmannban lesztek.először nézzetek be az ágy alá ,és csak utána fickándozzatok rajt.Kicsi az apartman,de aludni megteszi.És valami VENTILLÁTOR szerüséget vigyetek, mert éjszaka megkukultok.
Na többet nem írok nem akarom elvenni a kedveteket.
Mindettől függetnen mi két hetet voltunk ott és nagyon jól éreztük magunkat!
Jó nyaralást kívánok nektek is! Naccsabi
A templomot pedig nézzétek meg belülröl is mert nagyon szép.
Ma elhoztam az utazási irodától a szállás elfoglalásához szükséges igazolásokat.
Az ügyintéző mindenáron rám akart tukmálni egy biztosítást. Megkérdeztem:
- Ugyan mire való az E 111-es nyomtatvány?
Erre elém tett egy szórólapot, ahol minden előnye ki volt domborítva a biztosításnak az E 111-el szemben.
Aszongya: az E 111 nem fizet pl., ha lezuhan a repülő. Jeleztem, személygépkocsival megyek. Következett az önrészt kell fizetni az E 111-el, míg a másikkal nem című duma és így tovább...
Summa summarum. Kértem egy munkáltatói igazolást, elmentem a TB-hez és a személyi igazolványom és a lakcímkártyám bemutatása után két perc alatt kitöltötték az E 111-est.
Elolvasva a kapott tájékoztatót rádöbbentem, hogy Görögországban csak a gyógyszerek után kell 25 % önrészt fizetni, az E 111 birtokában minden egyéb téryítésmentes.
Enyit a hiteles tájékoztatásról és a biztosítók fair magatartásáról.
A Melissi apartmanról csak annyit, hogy közvetlenül a templom mögött található a harangtól kb. 6 méterre. Harangozás reggel 7-től illetve este 7-től félóránként (3-szor) szerencsétől függően. Tehát ha sokáig szerettek pihenni füldugót vigyetek. Edények vannak 1 lábas 1 serpenyő evőeszközök stb. Vágódeszka, fakanál, éles kés, kávéfőző?, sajtreszelő nincs. A WC kagyló mellett van közvetlenül a tusoló, tehát a környéke (WC papír stb) vizes lesz tusolás után. Ha Tesszaloniki felől mentek (én azt javaslom, mert Stavros felől nagyon kanyargós az út és lényegesen tovább tart.) akkor Nikiti Sarti felőli vége előtt bal kéz felől van egy Lidl nevű áruház, ott mindent megkaptok olcsóbban, mint Sartiban. Ha a választék nem megfelelő a Lidl előtt jobba (a főúton) két további nagyáruház található. Egyéb aktuális árakról a többiek már írtak a közelmúltban, és július eleje óta változhattak is, mint pl: a Szerb autópályadíj.
A segítségeteket szeretném kérni! Két hét múlva indulunk Sartiba kocsival és mivel visszaolvasni nem nagyon tudok (munkahely) lenne néhány kérdésem. Mivel először megyünk, nem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen útiköltségekre kell számítani és miből kb. mennyit kell váltani az eurón kívül. A melissi apartmanban leszünk, ha volt már ott valaki, akkor az érdekelne, hogy jól felszereltek-e a konyhák, vagy kell-e vinni magunkkal valamit (edények, stb). És végül tudtok valamit az utószezonról, hogy milyen az idő, minden nyitva van-e, meg ilyenek? Előre is köszönöm a segítséget!
Délután öt körül indulj akkor pont jókor érsz a BG határhoz, meg kevesebb a rendőr Szerbiában, bár Belgrádig a a barátnőm vezetett így kerültünk el 7 rendőrségi ellenörzést.
Sartiban az élelmiszerárak magasabbak mint a beljebb Görögországban, de kibírható.
Gyros pitában 1,6-1,8 euro
A fagyi drága , de az árra nem emlékszem, a jégkrém már nem vészes.
Kivinni nem érdemes sok mindent.
A tejtermékek drágábbak mint nálunk.
1,5 literes cola 1,35 euro
6* 1,5 liter ásványvíz 1,5 euro
Érdemes kipróbálni a narancsos fantát, 1,35euro más mint a magyar (20% narancslé van benne, nálunk 5%)
A sört nem próbáltam , a rendőrőknek szánt készletből éltem....
Kirándulni a Narancsparton voltunk (Sartitól kb 8 km északra), valamint elmentünk délre is kb 20 km-et, amikor rosszabb idő volt. Gyönyőrű arra a táj, még kevésbé "civilizált" mint a többi rész.
Máshol nem voltunk, Sarti tengerpartja elég volt.
Fakultatív programként el lehet hajózni az Athos hegyhez, ez tele van kolostorokkal.
Ajándékot (élelmiszert, ouzo-t) hazafelé ne Sartiban hanem a határhoz közeli boltban vegyél, ill Bulgáriában, ott sokkal olcsóbb minden. Az ajándéknál figyelni kell, elég lehangoló ha az emléktárgy alján made in China áll.
dzsetszki nem volt, de egyebet szörföt lehet bérelni, de nem ezek a jellemzők.
Ha az aktív kikapcsolódást kedveled, akkor a búvárkodást ajánlom, a naposparton, meg a Sarti strand szélén, van mit nézni. búvárszemüveg mindenképp ajánlott, bár SArtiban 5 euróért kapni, de jó úszószemüveget nem láttam csak gagyit.
Nekünk még hagyományos fényképezőgépünk van, sajnos, a film 36 kockás 4,6 euró.
Étterembe ajánlom a partmentieket, mindig van hely és az árak is korrektek, hacsak nem homárt (60 euró) akarsz enni, és a környezet 100-or kellemesebb mint a főutca környékén.
Mi hárman általában 30 euró körül fizettünk. ( 1saláta , 3 főétel, 6 Fanta+ borravaló)
Az apartmanárak is változóak, nekünk 38 euró volt a szomszédnak 25....lentebb írtam hol. Benzin 200Ft körül (95-ös)
Érdemes kipróbálni a sült kukoricát (1 euró).
Gyümölcsöt leeht venni az útszélén is gazdától, meg árulják kocsiból is , ezek a legolcsóbbak és nagyon finomak, persze van a boltban is.
Mivel gyerekkel voltunk az éjszakai szórakozóhelyeket kihagytuk.
Mi autóval voltunk így a motorbérlés elmaradt.
Ha konkrétan érdekel valami kérdezz nyugodtan, sok Sarti utazó van itt.
szia filiberto21,
mesélj még kérlek Sartiról....
Milyenek az árak, mit érdemes hol venni, étterem, stb.
Lehet e dzsetszkízni :-), meg ilyesmiket, és mennyiért?
Hová kirándultatok? stb.
Írj kérlek, ha van kedved, nagyon kíváncsi vagyok.
Aug 8/18-ig 10 éjszaka 2 felnőtt 1 gyerek 380 euro, vagyis naponta 38 euro az új részen. (Sarti Beach 70 méterre a tengertől, földszint, "hegyre néző")
Itt olvasom ,hogy 25-30 euró a normál ár.
DE nagyon megérte.
Sarti Beach nyugis hely, nekem jobban bejön mint a nyüzsi.
Tavaly a kapujáig elmentem.
Elég sokan tolongtak odabenn. Ha jól emlékszem 15 € volt a beugró.
A létesítmény közvetlenül a repülőtér leszállósávjában van. Elég furcsa volt látni, ahogy kb. 60-80 m magasban röpködtek a gépek...
Ha minden terv szerint (legutóbbi terv) alakul, akkor 13-án indulunk busszal, Bp-ről.
Görögországra nagyon kíváncsi vagyok, és az aktív pihenést részesítem előnybe. Szeretem előre tudni, hogy mit érdemes megnézni, hogy lehet eljutni stb. ,hogy minél több dolog beleférjen az egy hétbe.
A görög est meg egyéb fókaságok, fantáziátlan német turistáknak való :-) jah, és nyugdíjasoknak :-)
Waterlandban volt valaki? Az utazási irodák 25 euroért vesztegetik ezt a fak. programot.
A belépő, ha jól tudom 11.5 euro.
Szia Sarkany,
köszönöm az útravalót :-) Én nekem is az volt az érzésem, mintha egy hangyányit sok lenne a fak. program ára.
Mindenképpen bejárjuk a félszigetet...Ott szoknak az emberek stoppolni? És ha igen, felveszik őket? :-)) mert mondjuk ez a lényeg.
Nem tudom, hogy az apartmanok közül melyik a legjobb... Ezzel kapcsolatos tapasztalat?
Érdekelne, hogy ki járta be a félszigetet, ki járt Thesszalonikiben, Waterlandban, Meteoráknál stb. Ha esetleg tudna valami tippet adni.
Bejártam.
Tavaly voltunk Thessalonikiben, Thassosson, láttuk hajóról az athosi kolostor köztársaságot, voltunk a Meteoráknál. Tapasztalataim szerint a görög estre nem érdemes befizetni! Jobban jársz, ha elmész egy kellemes tavernába...
A félszigeten érdemes még elmenni Nea Rhodába. Itt rángatta át Xerxes a hajóhadát a szárazföldön.Ennek nyomai ma is láthatók. Útba esik Stratoni. Itt született Arisztotelesz.
Nem csak itt, Krétán, Korfun is általános tapasztalaton az volt, hogy a magyar utazási irodák a fakultatív programokat arcpirítóan magas áron mérik.
Emiatt tavaly Asprovaltán az Asprovaltatours-szal, idén Krétán a Nielsennel mentünk fakultatív programra, a magyar utazási irodai áraihoz képest 40-60 %-kal olcsóbban.
Még egy hét és irány Sarti!
Kíváncsi leszek, hogy most mi a helyzet ezügyben!?
Hello,
Bella Tours senki sem utazott még? :-( Én azzal szeretnék, és jó lenne tudni róluk valamit. Nem szeretnék gyalog hazasétálni :-)
Ettől függetlenül...támadt egy gondolatom...Ezeket a fakultatív programokat nem lehet egyénileg kivitelezni (autó nélkül, merthogy busszal utaznék).
Érdekelne, hogy ki járta be a félszigetet, ki járt Thesszalonikiben, Waterlandban, Meteoráknál stb. Ha esetleg tudna valami tippet adni.
Jobban szeretjük a kalandokat....mint amikor mindent a fenekünk alá tesznek...meg a függetlenséget is...vagyis hogy akkor megyünk amikor akarunk, és addig maradunk ameddig jól esik.
Várom a tippeiteket.
Azt az utat nem ismerem, mi Thesszaloniki felől mentünk, az jó minőségű, de nagy része csak 2 sávos, ettől fggetlenül gyorsan lehet rajta haladni. Azt hiszem még tavasszal olvastam itt a fórumon, hogy valaki megpróbált a hegyek között átvergődni Sartira, de a rossz útminőség miatt mindenkit lebeszélt erről az útról
(visszafelé már ők is Thesszaloniki felé jöttek, mert ugyan hosszabb, de gyorsabb)
Olvastam többször Szekeres irását Assos honlapján.
Tavaly Asprovaltán voltunk, Serresig azon az útvonalon mentünk, amit Szekeres leírt. De tavaly reggel hatkor léptem ki Röszkénél. Emiatt kérdeztem az éjszakai valutaváltást.
Odafelé Szófiában volt szállásunk, nem egyvágtában mentünk le. Hazafelé háztól- házig (Asprovalta - Szolnok) 17:30 alatt jöttem. Egyik határon sem álltunk 15 percnél többet.
Néztem több térképet. Serrestől indul egy út Nigrita felé. Onnan pedig egy völgyön keresztül le lehet jutni Stavrosig. Stavros után, Olimpiadaból indul egy út, amin keresztül kerülő nélkül el lehet jutni Sartiig. Ez a legrövidebb, 1142 km.
Ismered ezt az utat?
Thessaloniki felé kerülőnek tűnik Sartiba menni...
Szia Sárkány!
Olvassd még el a:
Bulgária, mint úticél v. tranzit topicban a 1757-es írást, viszonylag friss infók vannak ott is.
Az előbb a link nem jött össze:
http://www.assos.hu/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=15
Talán most?!