Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
200nöl telek + utcarész + árok. Tiz évig nem gondozták, igy a fű is már búzával és náddal kereszteződött egy csomóban növő, jó vastag szárú valami, megtűzdelve meggyfa vadhajtásokkal.
Na ennek álltam neki egy elektromos B&D 350W 28cm damilossal.
Kb 5 óra alatt a feléig jutottam (hosszabbitó, ugye).
Ezeket a csomós cuccoakt csak 2-3 részletben vitte le, a vadhajtásokat meg ha frisen kieresztett damillal (négyszög) próbáltam, nagyjából levitte, de inkább szaggatta a drótot. A védőfedél meg persze megtelt a nedves lágyszárú maradványokkal, igy a damil ki sem tudott igazán nyúlni.
Na ilyen körülményekhez keresek benzinest.
A sokat emlegetett Sparta250 elboldogulna a kerttel, vagy vmi nagyobb kéne?
Természetesen példának én is a Főkert eszközeit látom, amikor egy gázfröccsel ledarálnak több négyzeméter térdig érő dzsuvát...
A 2T, és 4T között szerintem fűkaszánál nincs, és nem is lehet szorzó. Amiben az egyik jobb, azt a másik másban ellentételezi . Kuplung van minden kaszában, csak a kis szegélynyírók között van, amiben nincs. Damilos fejjel úgy KELL nyírni, hogy a koppantó gombon húzod a kaszát a földön. Tényleg akkor lesz normális a nyírás, ha még a kormánnyal nem "borítasz rá" (nem billented mindig a nyírás irányába ), az meg tökéletes. Használt gépet nagyon megérHETi venni, de csak úgy érdemes, ha hozzáértő nézi meg. Nagyot lehet bukni. Kasza vásárlásánál jól fel kell mérni, mit is vársz el tőle, mert durván gazos, elhanyagolt területen kis teljesítményű kasza a kínszenvedés. Indokolatlanul nagy kasza meg rendezett területen a büntetés, mert nehéz, mint a dög, zabálja a benzint .
Pázsitot ne akarj fűkaszával nyírni, mert igen csunya lesz a fűszálag végén a vágáskép.
Bizonyos hobby gépekhez elvileg lahet kapni egy kis kerékkel ellátott szerkezetet, úgy működik, mint a rendőröknél a gurigatós távolságmérő, amiket a helyszíneléseknél használnak.
De akár csinálni, vagy csináltatni is tudsz ilyen szerkezetet.
A kuplung a fűkaszáknál a motor és a szár között van és röpsúllyos elven működik, tehát egy adott fordulatszámnál leadja a motor fordulatszámát a szárnak, így a vágófejnek is, ha vmi gabeszba ütközik a vágófej, akkor tacssss, vmelyik győz, vagy a vágófej, vagy a földön lévő tárgy, vagy minkettő megsemmisül :-)
Nincs kuplung a a vágófejnél, max olyan kések vannak, de inkább csak kis gépekhez, amiknek behajlik az vágóéle.
Csak akkor vegyél használtat, ha értesz a gépekhez, különben nagyon megjárhatod.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy négyütemű kaszából nagyobb kell, ha kétüteművel akarnák "versenyeztetni".
Egyébként négyütemű kaszából, 25 és 35 köbcentisek vannak.
Viszont a négyütemű kaszáknak nagyobb a nyomatékaa kétüteműekhez képest.
Szerintem egy 30ccm-es kétütemű gépnek a 35ccm-es négyütemű gép a párja, bár vannak kétütemű gépekből is elég hitványak, amik ccm alapján erősebbnek tünnek.
Szeretnék pár értelmetlennek tűnő dolgot kérdezni, hátha valaki meglátja benne az értelmet:
- 2T és 4T gépek között van valami "teljesitmény szorzó"? Gondolok itt arra, hogy gondolom más a motorjaik üzemi fordulatszáma, más a nyomatékuk stb. Tehát egy 30ccm 2T és egy 30ccm 4T mennyire állnak párban?
- Emlékeimben úgy él, hogy a vágófejeknek van valami kupplung szerű mechanikájuk, hogy pl amikor a késes fej van fent, s megakad ágban, kőben, fatörzsben, ne tépje szét sem a kést, sem a hajtást, sem a motort. Valóban igy van ez, vagy csak a nagy gépeknél?
- Damilos fejnél szabad a damil dobot finoman a földre támasztva használni a gépet? Elméletben igy szép egyenletes lenne a vágásmagasság, a dobot meg "keni" a fű nedvessége.
- Használt fűkaszákban érdemes gondolkodni? Az újak vagy B drágák, vagy kis teljesitményűek. Nagyot és olcsót meg csak használtan lehet venni (pl az a Stihl FS350 nagyon jól jött volna).
Köszönöm a tippet! A bárány csak a füvet pusztítja, nem olyan mindent lerágós, mint a kecske. Képes golfpályát gyártani, de gyanítom válogat is, tehát a csalán nem tűnne el. :-)
Egy régi, gyümölcsfával betelepített, vakondtúrásos, dimbes-bombos kert rendszeres karbantartásához keresek benzines fűkaszát. Kb. 2-3 hetente, 500m2 terület, füves/csalános, durvább gazok nincsenek, most még.
Milyen típust ajánlotok egy amatőrnek? Ahogy itt olvasgattam az előzeteseket a Sparta 25/250T a nyerő? A másik opció 2 bárány. :-)
Igen szöghajtás zsír a neve, de a szárba szerintem olcsóbb zsír is jó, már ha zsírban kell annak állnia, nem volt még saját hajlított szárú gépem (szerencsére)
én is örülök..... 60méter kábeleket elég sz@r huzigálni mondjuk ez közel sem fűkasza de 1000x jobb mint volt evvel a suta első karral lehetetlen egyenesben tartani ma is gyakorlatoztam vele de síkban nem tudok vágni ezért nem vagyok szomorú mert így a nej tologatja a fűnyírót :):)
evvel azért egy tanknyi benzint ki lehet használni egy menetben? ahol kanyarodik a szár az mennyire lehet meleg? mert kézmelegtől melegebb volt, de nem forró
ha kimúl a kicsike akkor valószínűleg egy husi 125r-re váltok (remélem sok-sok év múlva) az azért ehhez képest igen komoly műszer, szomszéd amennyit nyúzza, nekem kitartana 50évig....