Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Nagyon korai, gyönyörű nagyszemű, aromás meggyíz, ha nem szeded le gyorsan akkor édesre érik. Ha nem takarod le megeszik a madarak. Fája cseresznyeként viselkedik, nyúlik fölfelé, nem kopaszodik fel, még a törzsén is terem. A virágmonília nem bántja, hobbikertben lemosás után nem is permetezem. Egyedül a metszésére kell odafigyelni.
A Katali és a Sumburst fámat 2009-ben ültettem és 2011-ben megkóstoltam milyet terem. Bár csak néhány szem volt rajtuk. Sajmeggy alanyon vannak. Igaz ezek kis fának vannak nevelve.
A termő fába oltás egész más tészta! Ott más 'erők' hatnak, mint egy fiatalnál.
Háááát ennek azért már illene pár szemet teremni. Lehet, hogy csak ráírták a sajmeggyet.
Idén én is oltottam csresznye magoncra 6 darabot. Kíváncsi leszek rá sikerül-e belőle valamennyi. Aztán meg, hogy a termésére tényleg 5-6 évet kell-e várni. Az öreg germersdorfiba tavaly oltottam egy 100éves fáról ismeretlen fajtát. Idén már vannak rajta virágok. Nemtom a tieid miért nem teremnek.
Érdeklődni szeretnék a Piramis meggyről, hogy mennyire jó fajta és érdemes-e beszerezni ilyen fát. Csak annyit tudok róla, hogy nagyszemű, de az íze valyon milyen?
Én az 1-3 éves fákat szoktam locsolni, főleg nyáron. Idén tavasszal is. Hetente egy kanna vizet viszek rájuk. Ha száraz a nyár eleje a cseresznye alá kidobom a locsolótömlőt aztán 10-15 percig szbad kifolyással. Szigorúan a korona szélénél.
Akkor csak itthon lesz cseresznye. A Tisza mellet van a ház, itt van 11 db nekem és sokaknak még a hobbikert lejebb van 4-5m-rel a tengerszinten nézve.
Köszi! Vajon megkora dombocskát kellene csinálni, hogy a cseresznyefa megéljen a talajvizes földeken? A magasság kb 60-80cm mert a legnagyobb talajvízmagasság az a talajfelszin.
Tapasztalataim szerint a cseresznye nem bírja a magas talajvizet, a száraz talajt viszont jól viseli.
A meggy jobban bírja a magas talajvízállást.
A magok keltetése a következő: a megtisztított magokat vetésig száraz helyen kell tárolni, a vetés ideje ősz vége, egy alul lyukacsos, felül nyitott tárolóedényben a földbe leásva elülteted vékony földréteggel és 2-3 cm avarréteggel lefedve.
Ilyenidőtájt a tárolóedényt kiemeled és átvizsgálod a magokat, amelyek kicsíráztak azokat végleges helyére kiültetheted vagy cserépbe ültetve tovább nevelheted az őszi ültetésig.
A többi csonthéjjas mag ültetése is ugyanezzel a módszerrel célszerű.
Sajnos nekem kihajtott a hűtőben az összes oltóvesszőm:( Nemcsak a cseresznye, hanem a körte is. Így az idei oltásoknak lőttek. Hacsak meg nem szán valaki, akinek van kimaradva néhány db... Örülnék bármilyen fajtának a Germersdorfin és a Bigarreun kívül, mert ezek már vannak. Ha valakinek van kimaradva néhány db, gondoljon rám legyenszíves. Természetesen kifizetem a postaköltséget. Köszönöm előre is.