Hol vagy CC??? Elanyátlanodunk... Ó!... most a meghatottság szavai következnének, de nem jutok szóhoz...
Kivételesen dolgoztam (reggeltől estig 2 napon át!), méghozzá olyan helyen (Akadémiai Könyvtár), ahol nincs net...
Most is csak végigolvasni tudtalak Benneteket (hallod ezt, Navarre?), de reagálgatni nem tudok, mert vár a munka (vasárnap is bejövök, kapok érte 2 nap szabit!). Ha ügyes leszek, utána jövök Hozzátok is! :)
CC kecsegtet ;)
Ezt olvastam a Magyar Hírlap mai számában, Balogh Gyula tollából:
"Lapunk információi szerint a Nemzeti Színházba tervezett Lear király női változatának szereplői közül két színésznővel Törőcsik Marival és Ráckevei Annával nem egyezett meg a teátrum vezetése. A többi színésznő más feladatot kapott. Legutóbb Nagy-Kálózy Eszterrel egyeztek meg, aki Melindát alakítja a Vidnyánszky Attila által rendezendő Bánk bánban."
Kösz a beszámolót, nagyon alapos volt; és mégsem vágyom megnézni a filmet (még mindig). Magam sem értem: László Zsolt, Nagy Ervin, Eperjes... Pedig mindőjüket kedvelem, és mégsem! :)
1 gondolat Lukács Sándorhoz.
ugyan én nem nő vagyok, tehát mint ffit nem tudom megítélni, de mint színészt azért nem Nagy Gáborhoz hasonlítanám.
nyilván nem 1 kiemelkedő tehetség, de azért volt pár emlékezetes alakítása, pl. a Zsótér rendezte előadásokban (Búcsúszimfónia, A tavasz ébredése).
arról, hogy a víg milyen (alacsony) színvonalú előadásokat hoz létre, nem feltétlenül ő tehet.
No nem nyelt el végleg az általam kiprovokált fekete mágia, csak az osztályvezető ma már bent volt és nem tudtam netezni!!! A László Zsolt fórumhiánytól szó szerint elvonási tüneteim lettek (türelmetlenség, ideges étvágytalanság, hideg verejték, depresszió, agresszió, háromszori öngyilkossági kísérlet, de egyik sem sikerült, így itthonról tudok most írogatni).
Hát akkor! Tegnap hosszas mérlegelés után megnéztem a Hídembert!!!:)
Összességében jó volt, mondjuk tudni kell, hogy én annyira nem vagyok oda a kosztümös történelmi filmekért. Inkább a mai környezetbe helyezett mai történetek, napjaink vívódó "hőseivel" vonzanak, de ezen túllépek.
László Zsoltot, aki ifj. Károlyi Györgyöt alakította, két jelenetben véltem felfedezni. Mindvégig feszülten fürkésztem a háttérben felbukkanó arcokat, s bevallom, néha kicsit el is szállt a fülem mellett egy-egy hazánk szempontjából sorsdöntő jelentőségű párbeszédrészlet. Az első számú jelenet (ha jól emlékszem az ide beírók eddig ezt nem említették!): mikor a kanosságból lenyugodott Széchenyi kapitány az újonnan szerzett nőjével, Croissant-nal belép a bálterembe, hát akkor meg is látjuk (mi, szemfülesebbek) László Zsoltot a belépő méltóságokat övező sorfalban. És figyelem: László Zsolt ezután bordó nemesi felöltőben egy lila ruhás nővel táncikál 1-2 percig valami keringőfélét (ezt nem azé mondom, mer mintha rosszul táncolna, csak nem a táncra koncentráltam, mer bizony koncentrálni kellett kérem, mer a pökhendi Széchenyi mindig belibegett a képbe).
Második epizód: a topicban már említett esküvői jelenet, ahol csak néhány villanás erejéig dobódhatunk fel. Na azért utána sem zuhantam össze teljesen, hiszen mint mondottam, a film nem volt annyira rossz, sőt egész jó volt. Szerintem hibája azonban, hogy bár a hosszúsága így is fárasztó, de az igen drasztikus megvágásnak köszönhetően sok történelmi mozzanat (pl. a forradalom) nagyon elnagyolt, illetve nem is kerül bemutatásra, ami, tekintve, hogy a film elsősorban a Széchenyit mint őrlődő politikust hivatott bemutatni, eléggé zavaró. Talán majd a tv-film változatban!
Eperjes hozta a formáját, bár nekem No1 alakításának megmarad a Csapd le csacsi munkásőre. A Döblingben raboskodó, hóbortos öreg Széchenyi volt számomra igazán szerethető. Irina Irinovics Lastyinkaja pedig marha jól játszott a szemével, tekintetével, arcmimikájával.
Meg kell még említeni Nagy Ervin szenvedélyesen radikális Kossuthját, ami szintén szép alakítás volt. Bámulatos, mennyire más volt itt a karakter, mint az általam nagyon szeretett Mundruczó Kornél rendezte Nincsen nekem vágyam semmi c. filmben (amiben Rába Roland is nagyon-nagyon jó volt!). Na de gondolom ezért hívják őket színészeknek (jó színészeknek - az író megjegyzése).
És nem mehetünk el említés és méltatás nélkül Cserhalmi György virtusos Wesselényije mellett sem! Helyey László egymondatos szerepe kész felüdülés volt (nekem ő a megtestesült Mátyás király egyébként). A Bűnből is ismert Bozsó Péter volt Ferenc József. Sajnos Bertók Lajos nem szerepelt a filmben:(
Kedvenc mondat: "MÉG NEM TUDJÁK, HOGY ÉN MÁS SZFÉRA VAGYOK!"
Végre eljutottak odáig, hogy fölpakolták a netre a Színház augusztusi számát. :) Így olvasható Csáki Judit-Nánay István POSZT-összefoglalója és a Budapesti Kamaraszínházról készült tanulmány.
Ehhez a férfiatlanság-dologhoz csak annyit, hogy ez a jelenlegi társadalom hibája. Az apák szinte teljes egészében kivonultak a gyereknevelésből. Sok mai fiatal fiú nem is lát követendő apai-férfi mintát, mivel csonka családban nő fel.
Egyszerűen a "férfiak" egy része rettentő gyáva, másik felük a macsót játssza, aminek nem sok köze van a férfiassághoz. Szerencsére mindig vannak üdítő kivételek. :) Ez nem akart ennyire erős lenni, elnézést az uraktól!
A színész-férfiasság egy kicsit más tészta, mert a szerepei után ítéljük meg őket. Ha valaki főleg hősöket, erős férfiakat, kemény karaktereket játszik, akkor őt lehet férfiasnak látnunk. Ha ehhez még szerencsés alkat, kellemes külső, és főleg tehetség is társul, akkor ő lesz számunkra az ideálisnak tartott férfias férfi. A tehetség a legfontosabb, mert anélkül maximum azt mondod: ez egy szép ember / Lukács Sándor, vagy Nagy Gábor, ha Ti még emlékeztek ilyen nevekre/
Én szeretek színházban férfias színészeket látni, de sok tehetség van azok között is, akik más alkatúak. Valószínű, hogy mint minden művészben, bennük is több van nőből, mint egy átlagemberben.
Remélem van még itt valaki.
Még mindig az előadásról..
Azoktól kérdezem, akik nem először látták:
A végén eddig is eltakarták az arcukat papírlappal? Szerintem nem, de már előfordult, hogy egy fontos részletet csak a 3. előadáson vettem észre..
Én itt vagyok navarre, csak sajna néha úgy is kell csinálnom, mintha dolgoznék. Milyen jó lenne egy olyan állás, ahol csak fórumoznánk László Zsoltról meg mindenről, ami csak eszünkbe jut ennek kapcsán. Most speciel ez az egyetlen vonzó elképzelés számomra.:)
És hogy valamiféle közszolgálatiságot is betöltsek, íme egy hírértékű dolog: a Budapesti Kamara honlapján fenn vannak az új évad bemutatói, de a szereposztásokról én nem tudtam kiböngészni semmit. Persze gondolom László Zsolt van olyan kedves, hogy "személyesen", amúgy első kézből értesít minket a fórumon a bemutatókról, ahogy ezt az Őszi álom esetén is megtette.;)
Remélem, nem gondolok túl sokat magunkról, de én annyira meg voltam hatva, mikor olvastam a hozzászólását. Már elég rég járt "közöttünk". Javaslat: minden kedves fórumolvasó és hozzászóló gondoljon erősen arra, hogy jelenjen meg ismét, szóval idézzük meg őt! Gyűljünk össze egy virtuális szeánszra emberek!
Te navarre! Én Nagy Viktort két filmben is láttam: a Portugálban és az I love Budapestben. És igazán jól játszott, bár utóbbiban elég kis szerepe volt, de mint látod, így is emlékszem rá. És hogy az offolásért ki ne kapjunk CC-től, behozom László Zsoltot is a képbe......ööööööö........ö.ö.... Hát ....László Zsolt nem játszott egyik filmben sem, de lehet, hogy látta őket:)
Húúúh!
És ne légy kishitű! (de nagyképű se persze, aztat nem szeretem)
Csak hogy félreértés ne essék: Nagy Viktor, kaposvári színésznek írtam; róla szólt az élménybeszámoló, amit példaként hoztam föl arra, hogy lehet értékes az is, aki nem feltűnő. :) Nem tudom, hogy számolok el érte, mert nincs köze László Zsolthoz, még csak nem is játszottak együtt v. ilyesmi, de azért berakom ide a képét, mer' ennyit tényleg megérdemel:
Ez a társulati képe, de már nem így néz ki. :)
A Philadelphia, nincs más út! c. darabban Dányi Krisztiánnal (a bal oldali Viktor)
Bocsánat a sok off-ért mindenkitől - de beszélünk általában színházról is itt, nem igaz? Viktor egyébként azt mondaná, hogy aranyos vagyok, de azért ezt inkább hanyagoljam...
Igen ismerem Zsótért személyesen. Nem vagyunk haverok, de beszélgettünk már. Vagyis főleg ő beszélt. :) Sokat tud színházról és emberi létezésről, jó hallgatni és lehet tőle tanulni. Lehet, hogy nem gondolnád, de jó tanár a fickó - amellett, hogy húzós, "vad" dolgokat rendez. :)
A többit majd emilben, nem azért, mert magánügy, hanem azért, mert már így is sokat offoltam. :) De ha bárki is kiváncsi rá (mondjuk LZS-tal az élen), ki vagyok, akár itt is bemutatkozhatok. Amúgy nem vagyok nagy szám. :)))
A nemtelenség-arctalanság-férfiasság témakörben nagyon várnám kedves barrix véleményének bővebb kifejtését, ha erre jár (és van kedve hozzá)! Csak olyan kíváncsi vagyok ma!
Navarre! Lehet, hogy ma egy kicsit kómás vagyok, de nem vettem ki pontosan, milyen színésznek írtál (László Zsolt, Zsótér?) és milyen beszámolót. És mi lett a beszámoló sorsa, fogadtatása, milyen módon zajlott az átadás? Egyébként személyesen ismered Zsótért? Arra is kíváncsi lennék, ha nem vagyok túl indiszkrét, pontosan milyen színészeti tanulmányokat folytatsz. Eddig ugyanis nem sikerült kihámoznom a dolgokból. (HA gondolod emilben is bátran felkereshetsz, ha ez túl off ide, de ha meg kívánod tartani magadnak a részeleteket, az is rendben van!)
Ja és újpesti vagyok.
Én meg sejtettem, hogy magyarázkodásnak veszed, de úgy éreztem, félreértesz a félisten-dolog (amit nehéz konkrétan néven nevezni, sokféleképpen megfogalmazható: felejthetetlen élmény, kápráztató tehetség...) meg a férfiasság kapcsán. És hát szerintem az fórum egyik célja, hogy a topic tárgyának, vagy inkább személyének kapcsán véleményt cseréljenek emberek. Én meg egyszerűen úgy éreztem, félreértelmezel bizonyos dolgokat, pedig valójában lehet, hogy tényleg hasonlóan gondolkodunk, csak hát a nyelvi kifejezésmódunk eltérő, illetve szavakkal bizonyos dolgokat nem lehet leírni, csak körülírni. Na de abba is hagyom, nehogy ezt a magyarázkodás magyarázkodásának tekintsd!:)