Igen, a lakás túlmelegedését akadályozza a dupla függöny. A 'télikertben' nyáron ha nyitva vannak az ablakok annyi a hőmérséklet, mint kint. Pl. 32°C. Bent éppen 10 fokkal kevesebb. (Nem is gondoltuk volna, hogy egy függöny ennyit jelent.)
Eredetileg nyitható, kivehető üvegfal volt a lakóelőtér és a télikert között, de funkcióját vesztette.
Köszönöm a részletes bemutást, most pontosabban értem az elrendezést. De említetted korábban, hogy nyáron a nagy mályvaszínű függönyt be szoktad húzni a nappali és a télikert között. Ami érthető, viszont mi történne, ha nm húznád be? Túlmelegedik nagyon a lakás? Vagy a télikert árnyékolása véd eléggé?
Az üvegház (fürdő) el van zárva a télikerttől egy fólia föggönnyel.
A télikert (6x3 m) egybe van nyitva a lakóelőtérrel (4x5,4 m).
Télen, ha süt a Nap, a fűtésszabályozó lekapcsol, a télikert befűti az egész lakást (a tetőtert is). Ha nem süt akkor dolgozik a gázfűtés, temperálja a télikertet is. 20°C-ra van állítva.
Kívülről így néz ki:
Üvegfalú fűtetlen lépcsőház, (itt telelnek a leánderek, citromok,...) utána a 6 m hosszú télikert (a létráig - a képen éppen a tető csatornája készül) utána a létrán túl az üvegház. Végül a már emlegetett diófa (amit 1984-ben ültettem).
És abban mi a tapasztalatod, ha az üvegházat vagy a télikertet egybenyitod a lakással, akkor is elég a tetőárnyékolás, vagy akkor áthevül azért a lakás?
Majdnem dél felé. Kicsikét délkelet. Reggel egy nagy diófa árnyékol valamelyest de aztán telibe süti a Nap nyáron késő délutánig. Télen nem árnyékol a dió, így napkeltétől napnyugtáig.
Igyekszem 30°C körül tartani. Az üvegtetőt belülről fényvisszaverő fóliával takarom. (Az előző hsz. képén jobbra fent látszik.)
A háromszögben van egy nagy ablak és oldalt több is - na azokat nyitogatom, csukogatom.(A képen a fejemnél és a könyökömnél látszanak.) Sajnos ez nem automatizált, mint a téli fűtés. Néha, ha csukva marad és süt a Nap, bizony felszalad a hőmérséklet.
A mellékelt képen látható egy gázkonvektor. Annak a szabályozóját úgy állítottam be, hogy a légtér 30°C legyen, mert nem szeretek hidegvízben úszni. (Minden reggel egy kis bemelegítő torna után gumikötélen úszom.)
Nyáron délutánra 40° is van fejmagasságban ha süt a Nap. A fenti háromszögben esetleg még 50° is.
Köszönöm válaszod. Kipróbálom. (Sajnos egy jó nagy Bougenvillea-t azt hiszem éppen idén tavasszal nyírtam ki. Túl korán tettem ki a szabadba és minden levelét lehullatta. Megfázhatott. Vajon kihajt? Van alvórügye? Egy nagy Hibiszkusszal is így jártam, de az már kezd új rügyeket hajtani törzsből, ágból.)A Leandernek és a Bougenvillea alján lévő posgásnak semmi baja.
Van egy télikertem télen-nyáron 20- 25 °C hőmérséklettel. Mellette egy üvegház télen 30, nyáron 30-40°C-al. Mi bírja a 40-et is a pálmán kívül? (Azzal nincs gond.)
:D Nem, ez a nagyobbik lesz majd a melegház, a kisebbik pedig a hidegház a citrusoknak és amik nem szeretik a +10 fok feletti telelést huzamosabb ideig.
Hogy miből szeretnék sokat enni. :) Igy egyikben egy citrom lesz és pár kisebb növény, mondjuk azori áfonya, a másikban pedig maracuja és egy banánt is megpróbálok.
A kisebbnél ott igen, mert földfeletti. A másik, nagyobbnál ott még nem tudom, kéne. :D A hátsó rész, ahol a nagyobb növények lesznek biztosan. Elől meg...hát lehet nem, de úgy vettem észre, hogy még ha nem is kapnak, akkor is sokkal jobban telel minden, mintha bent lenne a házban az ablakban. Alacsony páratartalom, magas hőmérséklet éjjel-nappal, és ahhoz mérten kevés fény. Üvegházban 90%os pára, nappal 15-20 fok, este 10 fok nagy átlagban és ha nem is közvetlen, de sokkal több fény. Majd különben belülről mindkettő fehér vékonyvakolattal lesz kikenve. Akkor még világosabb lesz nekik.
A tufa alapvetően vizzáró, szóval max pár repedésnél ázik majd át. Inkább az lehet a gond, hogy a visszatöltésnél fog átereszteni mert nem tudtam munkaárok hijján külső vizszigetelést csinálni. Viszont most tél végén rendesen esett és sehol se jött át a viz, csak a leendő pincelejáratnál, de ott meg majd az ideiglenesen kipurhabozott :D rész majd kap egy vakolatot és azt majd lekenem vizszigetelő anyaggal.
A maracuja földjébe szoktam faszént keverni 5%ban, megakadályozza a gyökérrothadást. Egyébként nincs, enyhén savanyú talaj kell nekik és ennyi.
Nálam a déli oldalon vannak, ott minimum 1 méter föld és 1 méter riolittufa van a padlószintig. Persze nem mindenki lakik domboldalban, meg olyan helyen ahol 1 méter után 0.4es hővezetési tényezőjű riolittufa van... :) Hozzávetőlegesen úgy szigetel mint a 30as vázkerámia fal, tehát biztos, hogy 10 fok feletti lesz a talajhőmérséklet. Egyébként ha az alapot kivülről hőszigeteled legalább 5cm XPS-el és 1 méter mélyen van a padlószint, akkor szerintem elég lesz bőven a talajhőd.
Írtad, hogy van, amit kiültetsz, én is olyan üvegházban gondolkodom, aminek van földpadlós része. Azt hiszem, az oldaltalajt is hőszigetelni kell, mert a gyökérzet ugyanolyan érzékeny lehet. Egyébként ezeknek van valami speciális talajigényük?
Tamarillo, maracuja, banán mind teleltethető melegben is, csak óvatosan a vizzel és a legfényesebb hely kell nekik. Mindegyik elfagy -1nél igy teleltetősek.
Bármelyiket, én is ott kezdtem. :) Nyilván az üvegház az ideális, házban nevelve a maracuja nagyon gyenge lett tavaszra, csak június végén virágzott először. Idén már üvegházban voltak és már most van az egyiken 2 terméskezdemény, de mindegyiken jönnek a virágkezdemények is folyamatosan.
A paw/indián banán pedig fagytűrő -25 fokig, azt nem is szabad üvegházban tartani, én is csak az -hajtatás-oltás-eredés idejére fogom őket bent tartani.