Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Természetesen gyengébb konstrukciók a szegélynyírók, de a nevükben is benne van, hogy ezek szegélynnyírásra valók, a kaszák pedig akár nagy területek kaszálására is használhatók.
A szegélynyírók olcsóbbak, kis területre valók, oda, ahol a fűnyíróval nem lehet megoldani a nyírást.
Ahogy mondod:teljesítmény is meg felépítés is.Amit te írtál ezek a gépek motoros szegélynyírók.Olyan helyre vannak kitalálva ahol a fűnyíró nem tudja levágni a füvet pl szegélyeknél,járda mellett,faltövében,kerítésnél vagy árokpart stb.Kis területre,főként kiegészítő gépnek fűnyíró mellé.Csak damillal használható kb 2-es vastagságúval.Hajlított szárú kivitelűek,belül acélbowden hajtással. Ezzel szemben a fűkaszák egyenes szárú kivitelben készülnek,a szár végén szöghajtással.Ezek eleve nagyobb teljesítményűek,tipustól függően kb 1,5-3,5 Le tartományban.A szegélynyíróktól eltérően fém vágószerszámokkal is használható ha a feladat megkívánja.A használt damil vastagsága is erősebb 2,4-4 mm .Tipustól függően készülnek akár folyamatos egész napos használatra is.
Most a teljesítménnyel van a baj, vagy szerkezeti felépítéssel attól függően hogy mire használja az ember?Tehát mi a különbség a fűkasza, és az általam említett gépek között? Mert azt hiszem, hogy nem csak én nem vagyok tisztában ezzel a kérdéssel?
Én is fűkasza vásárlás előtt állok,most lenne egy Stihl FS 38-as 35ezerért újonnan. Csak mint hallottam hogy a trafó kinai benne,és ez nem igazán biztató.Vagy egy nagyon jó állapotú,keveset használt 6 éves Stihl FS 36-os 22ezerért amiben még minden az eredeti.Nyilván az előbbi garanciás,az utóbbi nem. Nos melyiket javasoljátok?
:-) Ezt nem írtam, de részemről magától értetődő dolog, mondhatni ez a minimum. Sőt, legutóbbi hozzászólásomban még írni akartam azt is, hogy biztos lesznek még kérdéseim/megjegyzéseim - stílszerűen szólva - menet közben is, tehát ennyivel nem ráztatok le....:-), csak nem akartam senkit sem fárasztani. Szóval, még "találkozunk"...:-)
Igen, én is a beindításra gondoltam, nem a próbakaszálásra. Ma meg is néztem. Mindkettő szépen egymás mellett kitéve, alapadatokkal, stb. Igaz, egyből szemet szúrt, hogy az 1,8 LE Oleomac Sparta 370-re, hogyan lehet 4,1 kg kiakasztva , amikor a gyári adatlap szerint 6,2 kg-nak kellene lennie??? De győzködtek, hogy ez annyi, higgyem el, jó mondom, de akkor az üzemanyagtartály rovatba miért csak 0,3 L-t írtak..??? Na, utána jött a fejvakarás... Egyébként ahogy írtad, az oleomac 730T 1,4 LE-nek (6,5 kg) tényleg jobb a rezgéscsillapítása, amit egyébként ebben az üzletben 87e, az előbbi pedig 90e HUF-ba kerül.
Nos, mindent összevetve maradtam a 730T-nél , szerintem az 1,4 LE-vel is szépen elleszek és a jó rezgéscsillapítása sem egy utolsó szempont. Persze nem ebben az üzletben vettem meg 87e-ért, hanem egy másik helyen 80-ért. Végre, nagyon örülök neki.
(Volt még egy üzlet, ahol 5% kedv. jár minden termékre, ott csak a 730T-s volt kitéve, amikor kérdeztem, hogy ez milyen típus, nem tudták egyből megmondani és a teljesítményére is csak annyit válaszoltak, hogy olyan 1,3 körüli,...potom 89e-ért...)
Még egyszer köszi a sok segítséget! Így azért sokkal könnyebb dolgom volt.
Hány éves Papa? Mert bízom benne, hogy olyan gépet kíván venni, melyet sokáig szeretne használni. Ha visszaolvas, látja, hogy a Sparta 50.ezer körüli gépe, v. a Praktikerben 69-ért MC cullogh jó vétel, és sokáig tudja használni. Eldobhatós olcsóbb gépeket ne vegyen. A közeli szomszéd már 3-szor cserélte a kinait, de a kertje csupa gyom.........
A felsorolt két gép nem tartoznak, a legjobb minőségű gépek közé.
Castelgardenből, gondolom a legkisebbet nézted, arról nekünk sincs tapasztalatunk.
Ilyen kicsi és ilyen gyakori nyírás mellett bőven elegendő egy 25ccm-es kasza, ebből a géposztályból pedig a legjobb vétel az oleo-mac sparta25, vagy az újabb vezriója a sparta250T, ez a gép 48-55ezer között megvásárolható.
Meglehet venni más márkanéven is, ezt is ugyanott gyártják, ugyanabba a cágcsoportba tartoznak:
Üdv! Segítség kellene a hozzáértőktől! Vennék egy fűkaszát, mert a telken nem szeretek fűnyíróval füvet nyírni. Van egy régebbi nemtom, milyen márkájú, egy damilos és azzal is 1xűbb volt füvet nyírni, mint a nehéz fűnyíróval. A telek nem egyenletes felületű és nem lényeg, h minden fűszál 5 cm legyen. Amiket néztem:
AL-KO BC4125 és MTD 790AST. Az utóbbiról nem olvastam itt túl jókat. Kb. 2 hetente használnám, kb 200 m2 területen. Illetve Castelgardenben is néztem egyet, de azt nem ismerem. Help me!!!
Rendben, köszi. Egyébként, erre én is gondoltam, főleg, hogy ennyi pénzt kifizetek érte. Esetleg, ha olyan az eladó és meggyőzőm, hogy valamelyiket tutti, hogy itt és most megveszem, akkor lehet, hogy még egy összehasonlító próbáról is lehet szó.
Ha lehet, akkor nézd meg élőben mindkét gépet, esetleg akaszd fel egy hevederre magadon. bár kipróbálni gondolom nem fogod tudni, az lenne az igazi....
Köszi, a részletes és gyors választ! Megpróbálok, kialkudni hozzá olyan olajat, amilyet tanácsoltál (pl. az utóbbit). Egyébként, mindkét gép árából kapnék 5% kedvezményt. Igaz, ezzel a rezgéscsillapítással elbizonytalanítottál.