Az bizony,elképesztő.Én is csak kapkodom a fejem,a kérdéseket olvasván.Én,amikor megvettem életem első banánfáját,eszembe nem jutott,hogy én arról banánt fogok szüretelni....csak a szépségéért,különlegességéért tartom.Élmény amikor a magokból kibújnak az első levélkék...látni a fejlődését.
Elképesztő,h mennyien vannak,akik saját növényről akarnak ehető banánt szüretelni itt az utóbbi időben.A növények külleme,szépsége,különleges tulajdonságai,mintha nem lennének elegek..........Jellemzően azok,aki tök alapvető dolgokkal sincsenek tisztában(látszik a gyerekes kérdésekből).Bocs,ha túl durván mondom.Akinek nem inge,ne vegye magára!
Sajnos van egy olyan megérzésem ezekkel a fórumozókkal kapcsolatban,hogy kb.annyit tudnak összvissz,h a banán banánfán terem.Itt kimerülnek a dolgok,de marad a töretlen lelkesedés.
Valaki megtudná mondani elöször is, hogy mi a különbség a Musa X Paradisiaca és a Musa Nana között? A másik kérdésem, hogy ha a goldenpalm . hu ról ha rendelek Musa X Paradisiaca magot és az ha termést hoz akkor abban mekkora megok vannak/lesznek? Nem lesz zavaró hogy a banánban magok vannak?
Elég komoly áraik vannak náluk,én tavaly a maurellit Debrecenben 1500-ért vettem és,majd 1 méter magas volt.Amúgy nekem is van 2 méteres basjoom cserépben ha valakit érdekel priviben megbeszélhetjük.
A Musa acuminata ssp. zebrina-ról van szó.Nem fagytűrő,de nagyon mutatós.A gyümölcse ehető,mert kevés apró magot tartalmaz.Magasra nem nő.Cserépben mindössze 1,2-1,5 m-re nő meg,hazájában Szumátrán ennek a duplájára.
Teljesen igazad van. Nekem is kerekedik a szemem, hogy ismétlődően előfordul, hogy valaki a termésért probálkozik banánnal, de hát ez a mi klimánkon amugy is halott dolog. Itt a tropusi feeling-et próbáljuk visszaadni a hazai kertekben a növénnyel. Ha esetleg virágzik , sőt terem az már plusz. Ha banánt akarok enni, irány valami melyik hypermarket.
Miért nem jó?Tulajdonképpen azért tartjuk a banán növényeket,mert szépek,mediterrán hangulatot árasztanak a kertben.A virágzás és a termés meg csak plussz öröm.Annyi termő banánfát nem tudsz tartani,hogy az egész évi" banánszükségletedet"ki tudd elégíteni...vagy igen?
Ha igen,arra ott a musa nana.A paradisiacaban is vannak magok,én is arról neveltem az enyémet.
Köszönöm a segítséget!:) Még annyi lenne a kérdésem, hogy a goldenpalm oldalról kínált banánmagok, ha majd lesz termésük rajta akkor a termésükbe lesznek vagy nem lesznek magok?
Ha másféle banánt is szeretnél nevelni,érdemes benézned a goldenpalm oldalára.Többféle musa magot kínálnak.Én is rendeltem már tőlük...kelt ki sikkimensis red tiger,musella lasiocarpa,utazók pálmája.Jó látni,ahogy cseperednek a kis növénykék.:-))
A basjoo banánomat,a stakl-tól rendeltem,4 évvel ezelőtt.
Meg azt szeretném még kérdezni, hogy melyik oldalról érdemes banánfát rendelni?
Mert tudom hogy van a tuja, sieberz, kolibri, szikkert, starkl stb stb ezeket ismerem, de utánanéztem külföldi oldalakon magyar fordítással, és magyarországra nem szállítanak növényt :/ Ha esetleg valaki tud egy/vagy több olyan oldalt is mutatni, amin több banán fajtát lehet rendelni, akkor azt megköszönném! :)
Azt szeretném kérdezni, hogy kaptam egy banánfát egyik ismerősőmtől, és mondta hogy nem tudja hogy milyen fajta, mert a Penny-ben vette és csak annyi volt ráírva hogy Musa! És hogy tudnátok segíteni abban, hogy milyen fajta lehet? Mert nekem egy tippem van a Musa Nana, mivel Magyarországon eléggé kaphatók az ilyen hipermarketekben.
Igaz, hogy úgy kaptam hogy nem nagyon lett gondozva, pókhálótól kezdve a száradt levélig minden baja volt, de rendbe hoztam, csak nem tudom hogy milyen fajta! :S
Levelei alapján tisztára hasonlít a törpebanánéhoz! ugyanaz a zöld vastag levél piros foltokkal!
Nálam tavaly kettő termett, előtte két évben pedig egy-egy. A termés tökéletesen be is érett (képeket is tettem fel). Nagyon dekoratív, látványos a virágzása, ( a fiam szívószállal csente a nektárt a hím virágokból),de a gyümölcs íze fanyar, élvzhetetlen.