Keresés

Részletes keresés

Big-B Creative Commons License 1999.05.03 0 0 30
Egy Garmin GPS-12 -el rendelkezem, és a tapasztalataim jók. Sík terepen akár nyolc műholdat is behoz, ilyenkor a tévedés akár 12m-ig is lecsökkenik. Persze erdőben ez az érték növekszik. Épp szombaton voltam túrázni, tökéletesen kirajzolta a megtett útvonalat, mutatta az irányt, sebességet, hátralevő időt és egyéb telemetrikus dataokat. egyszóval szuper. A hátralevő távot 10m-es pontossággal írja.
Alfred Creative Commons License 1999.05.02 0 0 29
Még karácsonkor olvastam valahol az interneten egy térképész srác diploma munkáját. Keressétek meg, alapos szakszerű, és még néhány szórakoztató pletykát is ír.
Karcsu Creative Commons License 1999.05.01 0 0 28
A sokcsatornás készülékekről...
Teljesen igaz, hogy a pontos idő és a három helykoordináta meghatásrozásához legalább négy hold kell.
Viszont...
Három hold is elég ahhoz, hogy két földrajzi koordinátát és a pontos időt meghatározzuk. Ekkor a rendszer egyébként is gyenge pontját, a magasságot elég pontatlanul határozza meg a vevő.
A holdak száma egyébként nem garantálja azt, hogy sikerül meghatározni a helyet, mert kedvezőtlen holdegyüttállás esetén nem tud háromszögelni a vevő.
Sík terepen egyszerre több hold is látható. Van úgy, hogy legalább nyolc (lehet, hogy több is, de 12 csatornás vevővel nem dolgoztam). A vevő szoftvere a korábbi mérések által meghatározott, vagy előre betáplált koordináták és a pontos idő ismeretében a vevő birtokába kerül előbb-utóbb a műhold konstellációnak. (Ezt kívülről is betáplálható). Úgy nevezik almanach.
Ennek ismeretében a vevő kiszámítja lehetséges megjelenő holdak helyzetét, illetve nem random keresi a holdakat, hanem számít megjelenésükre.
A sok vevőcsatornának nem nyilt sík terepen van jelentősége, hanem hegyek között, városban, fák lombkoronája alatt. A mozgó vevő gyakran elveszíti az éppen használt hold jelét és ekkor választania kell egy másikat, hogy a helymeghatározást folytathassa kimaradás nélkül.

Karcsú

Karcsu Creative Commons License 1999.05.01 0 0 27
A Guards embere téved. Van egy nem titkolt zavarás a műholdak jelére szuperponálva, amelyet Selective Availability (SA) néven melegetnek.

Javaslom meglátogatni az alábbi helyet:
http://www.navcen.uscg.mil/faq
Ez az autentikus hely a vita eldöntésére.

A következő hely egy szoftvert hirdet, amivel a vevő mérései kijelezhetők és kiértékelhetők:
http://www.sni.net/kawin/pages/sawhatis.htm
Erről az oldalról van egy hivatkozás (http://www.sni.net/kawin/pages/saoff.htm), ami bemutatja, hogy SA nélkül mekkora pontosság érhető el kommersz készülékkel.

Bocs, hogy nem gyakorlok a linkeléssel, de biztosan boldogultok. :)

Karcsú

LUCzI FERencz Creative Commons License 1999.05.01 0 0 26
Nekem sajnos nincs GPS-em,eddig nem telt rá, pedig csónakos pecás létemre elkéne.
Ismereteim szerint (és ezt az egyik legnagyobb hazai GPS forgalmazó **GUARDS RT** embere is megerősítette)
szó sincs arról, hogy az ami hadsereg butítaná le a GPS-t. Hazai viszonylatban, a 10~30 méteres felbontás elérhető, a legolcsóbb típusoknál is. Ennél nagyobb felbontást csak az ún. DGPS tud elérni. Ez egy kivülről csatlakoztatható adapter, ami egy külső információt vesz. Ezt az információt valamelyik hazai kereskedelmi adó sugározza, a műsorjel mellett. (Ha jól tudom, a Sláger Rádió)
Ez a DGPS egy előfizetéses szolgáltatás.
Úgy tudom, hogy valamelyik mobiltelefon szolgáltató is tervezi, hogy az adótorony hálózatáról DGPS-t is sugározzon.

Karcsu Creative Commons License 1999.05.01 0 0 25
Sziasztok.
Azért a GPS mérési pontossága sok egyéb mellet függ attól is, hogy mennyi idő áll rendelkezésre a méréshez. Egy geodéziai célú tudományos műszerrel centiméter alatti pontosság is elérhető. Igaz, hogy több órán keresztül mér szegény.

Karcsú

jo_lenne_tudni Creative Commons License 1999.04.30 0 0 24
Tudtommal 50-100 m alati pontossagu GPSt nem is lehet kapni sehol, pont az emlitett USA rendelet miatt.
Karcsu Creative Commons License 1999.04.30 0 0 23
Azért örülök, hogy legalább HTML gyakorlót sikerült csinálni a topicból. :)
jpmaster Creative Commons License 1999.04.29 0 0 22
Prof!
Én ezt az eagle-t(Lowrance) nézegettem 2 napig, de a GII+ is tetszik.
Az + világos miért ennyi az ára.

Talán most sikerül a kék aláhúzott izé!

Cactus!
Szasz. Te biztos többet láttál ilyet mint én.

Többiek! Merre vagytok???

JP

jpmaster Creative Commons License 1999.04.29 0 0 21
Link csinálásból mellé.
JP
Előzmény: jpmaster (20)
jpmaster Creative Commons License 1999.04.29 0 0 20
Prof!
Én ezt az eagle-t(Lowrance) nézegettem 2 napig, de a GII+ is tetszik.
Az + világos miért ennyi az ára.

Talán most sikerül a kék aláhúzott izé!

Cactus!
Szasz. Te biztos többet láttál ilyet mint én.

Többiek! Merre vagytok???

JP

Prof Creative Commons License 1999.04.28 0 0 19
Szevasztok!

jpmaster! ++ Garmin GPS II Plus. 101%-os megelégedettséggel.

Alfred! ++ A rendszert differencia-jeladónak hívják (Differential Beacon), a használatával az a gond, hogy csak a relatív pontosságot javítja, tehát a műholdak éppen aktuális kóválygását kompenzálja. Az 1 m-es pontosság polgári használatra szánt GPS-eknél nem oldható meg, mert ezt -- többek között -- az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma nem engedélyezte, amikor szerződést kötött a GPS rendszer polgári használatáról. :-(
Sajnos.
De én már láttam fényképen működni 10 cm-es pontosságú geodéziai GPS-t. Két méretes bőrönd. :-)

No. Aztán az aviatikai meg ilyenolyan hiper GPS-ektől nem kell ám elájulni! Nem azért kerülnek azok horrorisztikus összegbe, mert pontosabbak, hanem mert példul a térkép jogdíját, a halradar alkatrészeit, meg a dezájnt kell megfizetni. Az aviatikai GPS-ek egyébiránt csak a (sebesség) mérési határig különböznek a hagyományostól. Meg általában a jeladók pontos koordinátáit már előre beprogramozták.

Szal, mára ennyit.

Prof

Cactus Creative Commons License 1999.04.28 0 0 18
jpmaster,

Min. 4 hold kell a helymeghatározáshoz, mert a három térbeli szab. fokon kívül még az idő pontos korrekciójához is kell egy műhold.

(Csatlakozván a klubhoz: éppen egy ilyen projectet fejezek be, egy dán közlekedési vállalat buszaira teszek GPS-t. Magán a GPS-en kívül csak szopás volt az egész...)

jpmaster Creative Commons License 1999.04.28 0 0 17
O!
Hát ilyen kék aláhúzott bizbasz!
De majd gyakorolok.
JP
Előzmény: Odin (16)
Odin Creative Commons License 1999.04.28 0 0 16
jpmaster

Mi akart lenni?

Előzmény: jpmaster (15)
jpmaster Creative Commons License 1999.04.27 0 0 15
nem jött be
JP
Előzmény: jpmaster (14)
jpmaster Creative Commons License 1999.04.27 0 0 14
off !

Odin Creative Commons License 1999.04.27 0 0 13
A legegyszerűbb, ha keresel egy oldalt, amin már van egy lilyen link. A browser-ben kérsz egy source-ot. És a link szövegét bemásolod ide.
A link úgy kezdődik, hogy: "kissebbjel A nagyobbjel", van benne egy HREF= és a vége /A.

Így kicsit hülyén hangzik, de ha simán beírnám volna, akkor link lesz belőle. Nézz meg egy source-ot és rá fogsz jönni.

Előzmény: jpmaster (12)
jpmaster Creative Commons License 1999.04.27 0 0 12
O!
Az tuti, hogy a B2-esen nem a 100$-os Magellan van! De ök is gyártanak aviatikai kütyüt, de az már súrolja 2.000$-t.

Műholdas helymeghatározás II <- ezt, hogy kell csinálni?
valaki árulja már el! pliz!
JP
Előzmény: Odin (11)
Odin Creative Commons License 1999.04.27 0 0 11
Hát ez nem nyert (az a fránya relatív hivatkozás). Újra:

Műholdas helymeghatározás I
Műholdas helymeghatározás II

Előzmény: Odin (10)
Odin Creative Commons License 1999.04.27 0 0 10
Akinek van egy kis ideje és mélyebben is érdekli a téma (többek között a pontosság):

Műholdas helymeghatározás I
Műholdas helymeghatározás II

Odin Creative Commons License 1999.04.27 0 0 9
jpmaster

Én úgy tudom (eddig mindenhol így olvastam), hogy ez nem hiba: feature.
Direkt van így, hogy megmaradjon az ami katonák előnye.

Előzmény: jpmaster (8)
jpmaster Creative Commons License 1999.04.27 0 0 8
Odin!
min. 3 holdat kell "látnia" a meghatározáshoz, de az újak már 12 paralel csatornával dolgoznak.
Nem lehet ez a hiba?

Ja és a Mackónak annyit áruljunk el, hol láthat ilyen kézi gépet, ami a földrajzi szél., hossz., magasság mellett még sebességet, digit compass stb. tud.
Pl: http://www.eaglegps.com/egps/guide.htm
Ez egy elég jó kis kütyü.
JP

Odin Creative Commons License 1999.04.27 0 0 7
Karcsu

Nem lehetséges, biztos. Egyszer olvastam egy cikket, amiben egy digramm mutatta pár száz mérés eredményét egy pont ról. Hát elég szép felhő volt a pont körül. Ennek politikai okai vannak. Természetesen az US Army-nak vannak olyan eszközei is, ami pontosan működik.

A megoldás a diferenciális mérés lehet. Ekkor van egy tuti biztos helyed és ahhoz képest már szuper eredményt kaphatsz. Ilyen alkalmazást már közműárok ásásnál is láttam. Egyszerűbb mint a teodolit.

A GPS (Global Positioning System) egy olyan rendszer, amely az égben keringő műholdhálózat segítségével meg tudja határozni a saját pontos helyét (földrajzi szélesség, magasság és tengerszintfeletti magasság).

Előzmény: Karcsu (4)
Mackó Creative Commons License 1999.04.27 0 0 6
Halihó!

Mi az a GPS?
De most tényleg...

Mackó, a tudatlan

PirosÁsz Creative Commons License 1999.04.27 0 0 5
Nálunk a munkához van szükség GPS-re. Megfelelő ideig tartó méréssel horizontálisan simán elérhető a miliméteres pontosság, nincs szükség semmiféle torzítás-visszaszámlálásra, kell viszont egy megfelelő pontossággal meghatározott bázis pont.
Karcsu Creative Commons License 1999.04.26 0 0 4
Egyszer hallottam, hogy a boszniai háború idején Kékestetőn valaki mért, és néha kb. másfél kilométerrel arrébb adta meg a helyét.
Lehetséges, hogy az amik szándékosan ennyire torz jeleket sugároztak?
Karcsú
Alfred Creative Commons License 1999.04.24 0 0 3
Prof:
Az is sokat dobna a használatán, ha végre itthon is működne a napi torzítást vissza számító rádió adó (nem tudom a szakkifejezést), amivel méteres pontosságuvá válna a mérés.
Előzmény: Prof (1)
jpmaster Creative Commons License 1999.04.24 0 0 2
Alfred!

GSP tudunk szerezni az itthoninál barátibb áron.
Garmin , Magellan, Lowrance, Eagle....
~200$+ kiegészitők ártol lehet kalkulálni.
Egyébként jo játékszer, vitassuk +.

Prof.
Milyened van?
JP

Előzmény: Alfred (0)
Prof Creative Commons License 1999.04.24 0 0 1
Szevasztok!

Bőbeszedű egy topic, az már biztos.
Egyszerű a képlet arra vonatkozólag, hogy kinek érdemes GPS-t vennie:
-- aki rendszeresen utazik olyan helyekre, ahol az eltévedés esélye elég nagy (például Afrika), és megfelelő referenciákkal (térképekkel, adatbázisokkal) rendelkezik a területről
-- olyan sportot űz, amelyben a tájékozódásnak kiemelt szerpe van (free-flight, terepfutás, túrázás, off-road, esetleg pecázás stb.)

A GPS marha jó dolog, én két éve használom teljes megelégedettséggel. Egyszer-kétszer kihúzott már a szarból, de volt úgy is (nem megfelelő referenciapontok miatt), hogy benne hagyott. Az a gond, hogy -- ellentétben például az Egyesült Államokkal -- kicsiny hazánkban nincs megfelelő pontosságú digitális térkép épeszű áron hozzáférhető formában. A DiMap -- többek között -- árulja a Magyar Honvédség 3D modelljére épülő digitális térképét, de darabját 800 ezer (!) forintos nettó áron (a teljes rendszer egyébként géppel, tokkal, vonóval 3 milliárd forint volt három éve). Enélkül nehéz ügy megfelelő tájékozódási pontokat rögzítei a GPS-be.
Megoldás persze az eredetileg térképes szoftverrel gyártott GPS, amelyet Alfred is akar. Csakhogy példul a GPS III-nak van pár gyerekbetegsége azon kívül, hogy rettenetesen jól néz ki és nagyon sokat tud: 4 ceruzaelemmel csupán 8 óra (!) az üzemideje, ugyanez a GPS II Plus (ami nekem van) kb. 15-20 óra. Elavultnak tekinthető a térképe, mert a USA térképészeti hivatalának 1988-as Magyarország térképét használja. Frissítés kizárva, a térkép információk a szoftver részei. Ja, és az ára: 150 rongy + áfa, szemben a GPS II+ kb. 90 rongy + sarc árával (amelyet egyébként kb. 85-90 ezer forintért már be lehet hozatni kintről).

Én azt ajánlom minden érdeklődőnek, hogy a Garmin GPS II Plus-t vegyen, esetleg valamelyik nagyobb Magellan-t, bár ezek egyrészt nem olyan pöpecek, mint a Garmin, másrészt sokkal nehezebben használhatók.

Amúgy ha kérdés van, nyugodtan zaklassatok!

Prof

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!