Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Egy Garmin GPS-12 -el rendelkezem, és a tapasztalataim jók. Sík terepen akár nyolc műholdat is behoz, ilyenkor a tévedés akár 12m-ig is lecsökkenik. Persze erdőben ez az érték növekszik. Épp szombaton voltam túrázni, tökéletesen kirajzolta a megtett útvonalat, mutatta az irányt, sebességet, hátralevő időt és egyéb telemetrikus dataokat. egyszóval szuper. A hátralevő távot 10m-es pontossággal írja.
Még karácsonkor olvastam valahol az interneten egy térképész srác diploma munkáját. Keressétek meg, alapos szakszerű, és még néhány szórakoztató pletykát is ír.
A sokcsatornás készülékekről...
Teljesen igaz, hogy a pontos idő és a három helykoordináta meghatásrozásához legalább négy hold kell.
Viszont...
Három hold is elég ahhoz, hogy két földrajzi koordinátát és a pontos időt meghatározzuk. Ekkor a rendszer egyébként is gyenge pontját, a magasságot elég pontatlanul határozza meg a vevő.
A holdak száma egyébként nem garantálja azt, hogy sikerül meghatározni a helyet, mert kedvezőtlen holdegyüttállás esetén nem tud háromszögelni a vevő.
Sík terepen egyszerre több hold is látható. Van úgy, hogy legalább nyolc (lehet, hogy több is, de 12 csatornás vevővel nem dolgoztam). A vevő szoftvere a korábbi mérések által meghatározott, vagy előre betáplált koordináták és a pontos idő ismeretében a vevő birtokába kerül előbb-utóbb a műhold konstellációnak. (Ezt kívülről is betáplálható). Úgy nevezik almanach.
Ennek ismeretében a vevő kiszámítja lehetséges megjelenő holdak helyzetét, illetve nem random keresi a holdakat, hanem számít megjelenésükre.
A sok vevőcsatornának nem nyilt sík terepen van jelentősége, hanem hegyek között, városban, fák lombkoronája alatt. A mozgó vevő gyakran elveszíti az éppen használt hold jelét és ekkor választania kell egy másikat, hogy a helymeghatározást folytathassa kimaradás nélkül.
A Guards embere téved. Van egy nem titkolt zavarás a műholdak jelére szuperponálva, amelyet Selective Availability (SA) néven melegetnek.
Javaslom meglátogatni az alábbi helyet:
http://www.navcen.uscg.mil/faq
Ez az autentikus hely a vita eldöntésére.
A következő hely egy szoftvert hirdet, amivel a vevő mérései kijelezhetők és kiértékelhetők:
http://www.sni.net/kawin/pages/sawhatis.htm
Erről az oldalról van egy hivatkozás (http://www.sni.net/kawin/pages/saoff.htm), ami bemutatja, hogy SA nélkül mekkora pontosság érhető el kommersz készülékkel.
Bocs, hogy nem gyakorlok a linkeléssel, de biztosan boldogultok. :)
Nekem sajnos nincs GPS-em,eddig nem telt rá, pedig csónakos pecás létemre elkéne.
Ismereteim szerint (és ezt az egyik legnagyobb hazai GPS forgalmazó **GUARDS RT** embere is megerősítette)
szó sincs arról, hogy az ami hadsereg butítaná le a GPS-t. Hazai viszonylatban, a 10~30 méteres felbontás elérhető, a legolcsóbb típusoknál is. Ennél nagyobb felbontást csak az ún. DGPS tud elérni. Ez egy kivülről csatlakoztatható adapter, ami egy külső információt vesz. Ezt az információt valamelyik hazai kereskedelmi adó sugározza, a műsorjel mellett. (Ha jól tudom, a Sláger Rádió)
Ez a DGPS egy előfizetéses szolgáltatás.
Úgy tudom, hogy valamelyik mobiltelefon szolgáltató is tervezi, hogy az adótorony hálózatáról DGPS-t is sugározzon.
Sziasztok.
Azért a GPS mérési pontossága sok egyéb mellet függ attól is, hogy mennyi idő áll rendelkezésre a méréshez. Egy geodéziai célú tudományos műszerrel centiméter alatti pontosság is elérhető. Igaz, hogy több órán keresztül mér szegény.
jpmaster! ++ Garmin GPS II Plus. 101%-os megelégedettséggel.
Alfred! ++ A rendszert differencia-jeladónak hívják (Differential Beacon), a használatával az a gond, hogy csak a relatív pontosságot javítja, tehát a műholdak éppen aktuális kóválygását kompenzálja. Az 1 m-es pontosság polgári használatra szánt GPS-eknél nem oldható meg, mert ezt -- többek között -- az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma nem engedélyezte, amikor szerződést kötött a GPS rendszer polgári használatáról. :-(
Sajnos.
De én már láttam fényképen működni 10 cm-es pontosságú geodéziai GPS-t. Két méretes bőrönd. :-)
No. Aztán az aviatikai meg ilyenolyan hiper GPS-ektől nem kell ám elájulni! Nem azért kerülnek azok horrorisztikus összegbe, mert pontosabbak, hanem mert példul a térkép jogdíját, a halradar alkatrészeit, meg a dezájnt kell megfizetni. Az aviatikai GPS-ek egyébiránt csak a (sebesség) mérési határig különböznek a hagyományostól. Meg általában a jeladók pontos koordinátáit már előre beprogramozták.
Min. 4 hold kell a helymeghatározáshoz, mert a három térbeli szab. fokon kívül még az idő pontos korrekciójához is kell egy műhold.
(Csatlakozván a klubhoz: éppen egy ilyen projectet fejezek be, egy dán közlekedési vállalat buszaira teszek GPS-t. Magán a GPS-en kívül csak szopás volt az egész...)
A legegyszerűbb, ha keresel egy oldalt, amin már van egy lilyen link. A browser-ben kérsz egy source-ot. És a link szövegét bemásolod ide.
A link úgy kezdődik, hogy: "kissebbjel A nagyobbjel", van benne egy HREF= és a vége /A.
Így kicsit hülyén hangzik, de ha simán beírnám volna, akkor link lesz belőle. Nézz meg egy source-ot és rá fogsz jönni.
Odin!
min. 3 holdat kell "látnia" a meghatározáshoz, de az újak már 12 paralel csatornával dolgoznak.
Nem lehet ez a hiba?
Ja és a Mackónak annyit áruljunk el, hol láthat ilyen kézi gépet, ami a földrajzi szél., hossz., magasság mellett még sebességet, digit compass stb. tud.
Pl: http://www.eaglegps.com/egps/guide.htm
Ez egy elég jó kis kütyü.
JP
Nem lehetséges, biztos. Egyszer olvastam egy cikket, amiben egy digramm mutatta pár száz mérés eredményét egy pont ról. Hát elég szép felhő volt a pont körül. Ennek politikai okai vannak. Természetesen az US Army-nak vannak olyan eszközei is, ami pontosan működik.
A megoldás a diferenciális mérés lehet. Ekkor van egy tuti biztos helyed és ahhoz képest már szuper eredményt kaphatsz. Ilyen alkalmazást már közműárok ásásnál is láttam. Egyszerűbb mint a teodolit.
A GPS (Global Positioning System) egy olyan rendszer, amely az égben keringő műholdhálózat segítségével meg tudja határozni a saját pontos helyét (földrajzi szélesség, magasság és tengerszintfeletti magasság).
Nálunk a munkához van szükség GPS-re. Megfelelő ideig tartó méréssel horizontálisan simán elérhető a miliméteres pontosság, nincs szükség semmiféle torzítás-visszaszámlálásra, kell viszont egy megfelelő pontossággal meghatározott bázis pont.
Egyszer hallottam, hogy a boszniai háború idején Kékestetőn valaki mért, és néha kb. másfél kilométerrel arrébb adta meg a helyét.
Lehetséges, hogy az amik szándékosan ennyire torz jeleket sugároztak?
Karcsú
Prof:
Az is sokat dobna a használatán, ha végre itthon is működne a napi torzítást vissza számító rádió adó (nem tudom a szakkifejezést), amivel méteres pontosságuvá válna a mérés.
Bőbeszedű egy topic, az már biztos.
Egyszerű a képlet arra vonatkozólag, hogy kinek érdemes GPS-t vennie:
-- aki rendszeresen utazik olyan helyekre, ahol az eltévedés esélye elég nagy (például Afrika), és megfelelő referenciákkal (térképekkel, adatbázisokkal) rendelkezik a területről
-- olyan sportot űz, amelyben a tájékozódásnak kiemelt szerpe van (free-flight, terepfutás, túrázás, off-road, esetleg pecázás stb.)
A GPS marha jó dolog, én két éve használom teljes megelégedettséggel. Egyszer-kétszer kihúzott már a szarból, de volt úgy is (nem megfelelő referenciapontok miatt), hogy benne hagyott. Az a gond, hogy -- ellentétben például az Egyesült Államokkal -- kicsiny hazánkban nincs megfelelő pontosságú digitális térkép épeszű áron hozzáférhető formában. A DiMap -- többek között -- árulja a Magyar Honvédség 3D modelljére épülő digitális térképét, de darabját 800 ezer (!) forintos nettó áron (a teljes rendszer egyébként géppel, tokkal, vonóval 3 milliárd forint volt három éve). Enélkül nehéz ügy megfelelő tájékozódási pontokat rögzítei a GPS-be.
Megoldás persze az eredetileg térképes szoftverrel gyártott GPS, amelyet Alfred is akar. Csakhogy példul a GPS III-nak van pár gyerekbetegsége azon kívül, hogy rettenetesen jól néz ki és nagyon sokat tud: 4 ceruzaelemmel csupán 8 óra (!) az üzemideje, ugyanez a GPS II Plus (ami nekem van) kb. 15-20 óra. Elavultnak tekinthető a térképe, mert a USA térképészeti hivatalának 1988-as Magyarország térképét használja. Frissítés kizárva, a térkép információk a szoftver részei. Ja, és az ára: 150 rongy + áfa, szemben a GPS II+ kb. 90 rongy + sarc árával (amelyet egyébként kb. 85-90 ezer forintért már be lehet hozatni kintről).
Én azt ajánlom minden érdeklődőnek, hogy a Garmin GPS II Plus-t vegyen, esetleg valamelyik nagyobb Magellan-t, bár ezek egyrészt nem olyan pöpecek, mint a Garmin, másrészt sokkal nehezebben használhatók.