Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 91
Alfred!

Meggyött!

Mindenkinek: a készülék elég ötletes. Egy clopboard-szerű mappa hátoldalára raktak rá egy kis szerkentyűt (rajztáblához hasonló renszerben), és mellékeltek hozzá egy hajszálkeresztes egeret. A térépet felcsípteted, megadod a térkép négy sarkának koordinátáit, aztán csak be kell nyomkodnod a megfelelő referenciapontokat. Iszonyú ötletes darab. Majd felteszem a képet is.

Prof

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 90
Prof:
Ma este újra kűldtem, ha végképp nem megy, kinyomtatom, és személyesen elviszem :-)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 89
Prof:
Küldök egy ímélt egy GPS kiegészítőről.
Nem tudok jól angolul, és annyira nem izgatott föl, hogy mindenáron elolvassam, de azt hiszem kapcsolódik a GPS-térkép összehozásának problémájához.
Ha ismered, és tök hülyeség ne haragudj.
Alfred Creative Commons License 1999.05.13 0 0 88
rizo:
A te szakdolgozatodat olvastam az interneten? Mert ha igen, linkeld be, mert nagyon érdekes!
Előzmény: rizo (85)
Prof Creative Commons License 1999.05.13 0 0 87
Rizo!

Nu, légy üdvözölve körünkben! A nagy kérdés, amelyre nagyon nem bírjuk kitalálni a választ Karcsú kollegával, nevezetesen:

Polgári (!) célú GPS-ekben (amelyeket boltban lehet kapni) bármilyen módszerrel megoldható-e _biztosan_ 5 m alatti mérési pontosságot produkálni? Tehát két mérés két különböző időpontban (több nap eltéréssel, teljesen más műholdállásnál) 5 m-en belüli mérési pontosságot adjon, továbbá (!) a mért adatok 5 m-es pontossággal megfeleljenek a hivatalos (pontos) térképek információinak?

Vagy akárhogy küzdünk, a tőlünk független SA akkor is bezavar, és mindig számítanunk kell a 0-100 m közötti direkt hibára?

Ennyi lenne.

Amúgy te polgári felhasználásra (túrázás, könnyűrepülés, off-road) milyen készüléket ajánlanál?

Prof

Odin Creative Commons License 1999.05.13 0 0 86
rizo

Úgy érzem ez a két korlátozás nem annyira feszélyez. :-)

rizo Creative Commons License 1999.05.13 0 0 85
Helloka!
Mostanra sikerult atolvasnom a topicot.
A kovetkezo mondanivalom lenne:
anno GPS-bol irtam a szakdolit, Karcsu osszefoglaloja kivalo.
Jelenleg a Slagar Radio (orszagos kalozat + RDS) sugarozza a DGPS-hez a jeleket.
A polgari vevokon 2 lenyeges korlatozas van:
-900 km/h nem mehetnek gyorsabban
-20000 m alatt kell lenniuk

Az Obol-haboru alatt volt a legjobb a vetel, mert az amcsik nem tudtak eleg katonai vevot adni, igy polgariakat is kiosztottak a katonak kozott: cserebe levettek a zavarast.
Majd ha eszembe jut meg valami leirom :)
Es ez nem fenyegetes :)

Rizo

donvito Creative Commons License 1999.05.13 0 0 84
Valaki árulja már el nekem, hogy a DGPS vételéhez mi kell, hogy néz az ki és mennyibe fog ez kerülni (csak a hardver része)? És egyáltalán kitől kell ezt nekem megrendelnem?

Prof., Karcsu - emilek mentek!

vito

Karcsu Creative Commons License 1999.05.12 0 0 83
Vito!
Szóval az úgy van, hogy a GPS méréseket különféle forrásból eredő zaj terheli. Ezek egy része a vevő saját zajából származik, ezzel nem tudunk mit tenni. Másik része a vevőtől független külső okokra vezethető vissza.

Ezen okok egy része szándékos (SA), más része a rádióhullámok légkörben való terjedési tulajdonságaira vezethető vissza.
Ezek a zavarok viszonylag közel telepített vevők esetén közel azonos hibát eredményeznek a mérési eredményekben. Ezt a tényt felhasználva működik a Differenciális GPS. A real-time megoldás igényel egy folyamatos egyirányú adatkapcsolatot a mozgó vevő felé, amely a DGPS vevő korrekciós jeleit felhasználva azonnal képes a pontosabb mérésre.
A postprocess DGPS ezzel szemben azt igényli, hogy mindkét vevő (a referencia és a mozgó) mérési eredményeit tároljuk, majd az így keletkező két mérési sorozat eredményeit összevetve a zaj egy része kiküszöbölhető.

Elmélet:
A helyzet meghatározasa nagyon pontos időmérésen alapul. A műholdak megfelelő periodicitással egy álvéletlen jelet sugároznak. A vevő a sajatmaga által létrehozott ugyezt az álvéletlen jelsorozatot illeszti rá a vett jelre. Az álvéletlen jelsorozat statisztikus tulajdonsaga, hogy feherzaj. Két álvéletlen jelsorozat összege statisztikusan 0 (konstans) összeget ad. Kivétel, ha a két álvéletlen sorozat pontosan egybeeseik időben, ami csak egy nagyon pontosan beállított vevőparaméternél következik be.

Kepzelj el két fésűt, aminek ki van törve egy-egy foga. Ha egymasra teszed őket, gyakorlatilag két hibátlan fésűt látsz. Viszont ha az egyiket elcsúsztatod a másikon, találsz egy helyzetet, amikor a két hiányzó fog egybe esik. Leszámolhatod, hogy hányadik fog hiányzik. Ez a _leszámolás_ jelenti az idő mérését.

A fent elmondottak a valóságban sokkal bonyolultabbak, de az elv talán látszik.

A műholdak pályájának bizonytalansága nem nagyon hat a mérés pontosságára, mert a _fésű fogai_ kb. 10^-8 s nagyságrendbe esnek. Ennyi idő alatt a fény sem tesz meg hosszú utat, nemhogy egy műhold.

Vito!
Motorola Oncore GT+ OEM vevővel + mikrokontroller + flash memória építünk ilyen készülékeket, amire szükséged lehet. Az eredeti alkalmazás gépkocsik mozgásának regisztrálása, de kis átalakítással megoldható más is. A differenciális szűrés programja nincs meg, mert konkrét igény nem volt rá, de szívesen dolgozom együtt veled/veletek.

Mijafranc írta, hogy az Országos Mérésügyi Hivatal 10 cm pontossággal megmondja a 20 percig működtetett vevő mérési eredményei alapján a mérés helyét. Ők is így csinálják. Folyamatosan tárolják egy DGPS vevő eredményeit.

Karcsú

Előzmény: donvito (80)
jpmaster Creative Commons License 1999.05.12 0 0 82
Prof !

MÉL MENT, Urgent keress meg !

JP

Előzmény: Prof (81)
Prof Creative Commons License 1999.05.12 0 0 81
Vito!

GPS tárolási kapacitás: minimum 250, de a maiak általában már 500 pontot tárolnak. A Garminokban 8 karakteres név, 20 karakteres megjegyzés (alapban a dátum), és ráadásul egy kis ikon, amit a térképen jelenít meg. A térképen választhatóan vagy a név, vagy a megjegyzés jelenik meg. Utólagos kiértékelésre pedig felrakok egy képet URL-be. Link megy magánban.

Prof

Előzmény: donvito (80)
donvito Creative Commons License 1999.05.12 0 0 80
Karcsu!

Légyszi, még egyszer, lassan, mint egy 4 éves idiótának!
Mit kell csinálnom?
A probléma az, hogy nekem egy egy nap után lenne olyan durván 100-150 pontom amit le kellene mérnem (hínárfoltok a Balatonban). És nekem nagyon tetszene az ötlet, hogy otthon a PC-n dolgozzam fel az adatokat. De ... elbírja e tárolni a GPS ezt a kismillió adatot? Laptop nem megoldható, mert hát vizen dolgozok - egy Fujitsut már elbasztam!

Várom a tanácsokat!
Jelszó: fő a pontosság!

vito

Előzmény: Karcsu (78)
Prof Creative Commons License 1999.05.12 0 0 79
Szevasztok!

Karcsú. Egyelőre -- mint korábban is írtam -- maradjunk annyiban, hogy nem vitatkozunk, mert még mindig csak „józan paraszti ész” alapján kombinálok jobbra-balra. Konkrét infót még nem kaptam sem a Garmintól, sem a Magellantól.

Viszont. Ha 10 cm-es mérési pontosság garantálható egy on-board (adott esetben csupán egy automatika részét képező) GPS-nél, akkor ugyanez elvileg produkálható egy OEM alkatrészekből összeállított kézi, vagy -- hogy éppen a veszélyforrást említsem -- egy automatikus vezérlésű irányított bombánál. Innentől kezdve pedig gyakorlatilag semmi értelme sincs az SA zavarásnak, nem?

postprocess DGPS. Ha van ilyen, akkor jó ötlet. Lehetőségek?

Prof

Előzmény: Karcsu (78)
Karcsu Creative Commons License 1999.05.12 0 0 78
Prof!
Milyen zsákból bújt ki a szög?
Szerintem ismét nincs igazad DGPS ügyben, mert akkor a hajók is neki mennének a partnak ámérikában.

Léteznek olyan dgps megoldások, amit úgy hívnak Precision farming. Ebben az esetben 10 cm alatti pontossággal vezérlik az automata mezőgazdasági berendezéseket.
Vagy van igazán böhöm dömperek (ahol a pilóta semmit nem lát a jármű hátuljából, vagy a markolókanálból) vezérlésére szintén 10 cm alatti megoldás.

Vito!
Ha ráérsz kiértékelni a méréseket utólag, akkor megoldás lehet számodra a postprocess DGPS is. Ekkor egy fixen ismert referenciapontban folyamatos mérést végezve és regisztrálva az eredményeket a két mérési sorozat összevethető. Ennek a megoldásnak az az alapja, hogy az SA-ből eredő mérési hiba néhány 10 km-en belül viszonylag állandó.

Karcsú

Előzmény: Prof (75)
Prof Creative Commons License 1999.05.11 0 0 77
Szevasztok!

Vito! Tehát. GPS, amelyen van bemenet NMEA protokollt használó DGPS vevő számára. A GPS-hez használható DGSP vevőegység. Ennyi.
Ha jól sejtem (választ még nem kaptam), akkor SEMMILYEN polgári GPS-szel sem fogsz tudni BIZTOSAN 100 m-es pontosság alatt maradni. A tapasztalataim azt mutatják, hogy a gyakorlatban, többszöri méréssel ugyanazon a helyen, többszöri elhaladással ugyanazon az útvonalon, kézi készülékkel stb. nagyjából 10-20 méteren belül tartható a szórás. DGPS-szel ez talán még 5 méterrel beljebb hozható ELVILEG.

Kérdezted, hogy miért Garmin, és miért nem mondjuk Magellan. Ma elmentem megnézi (itt a neten) a Magellan oldalat. A legtöbb GPS-ük kevesebbet tud, mint a Garmin GPS 12. Nagyon szűk a választékuk, talán a tizet sem éri el a hordozható egységeik száma. Nekem nagyon órmótlannak tűnnek. Jellemzően kevesebb referenciapontot lehet tárolni bennük, a referenciapontok mellé rendelhető megjegyzés (kb. 20 karakter) náluk extra, a Garminoknál már a GPS II óta alap. Nem láttam ikonos referenciapontokat (amikor mondjuk kis sátor, meg benzintöltő rendelhető az adott referenciaponthoz, mint a térképen megjelenő szimbólum). Nehezen kezelhetők egy kézzel (a Garmin viszont tökéletesen).

Eagle-t majd holnap.

Amúgy letöltöttem a Garmin GPS III Pilot kézikönyvét. Urak! Brutális ez a GPS. Az ILS indikáción kívül MINDEN repülési navigációs feladatot megcsinál, frissíthető az adatbázisa. Kibaszottul jó darab. Csakhát 1000 dollár fölött van az ára... :-(

Majd ha lesz egy kis időm, és lepuccentom a bicajomat, tesztelem egy sort a Garmint.

Kérdés.
Vann itt repülős? Kellene nekem némi információ a LORAN TD rendszerről.

Köszi előre is!

Prof

Előzmény: donvito (76)
donvito Creative Commons License 1999.05.11 0 0 76
OK. Most már érted az ábrát, de ...
Tehát GPS nem jó, mert nekem a pontjaimat térképre is fel kellene vinni, így nem ártana legalább max. 5m szórás, de jobb ha alá megy.
Akkor mit kell rendelnem, hogy DGPS-em legyen? Sajnos a helyzet nem olyan vidám mint gondolod, mert a cég ugyan hajlandó kidobni egy pozicionálóra 200-250 rongyot, de csak egy 280-as Yamit kaptam egy motorral (az is monjuk 300K). Ahogy megjegyezted: lélekveszto!
Tehát mi kell nekem a DGPS-hez? GPS, amelyikre külso antennát is lehet kötni illetve a Dgps berendezés?

vito

Előzmény: Prof (74)
Prof Creative Commons License 1999.05.11 0 0 75
Urak!

Szóval, kibújt a szög a zsákból. A lényeg az, hogy ha a fene fenét eszik is, akkor is bele kell kalkulálni azt a dologba, hogy az ámérikai tezstvérek ha tetszik, ha nem, belerondítanak a dologba. Ez annyit jelent, hogy normál felállásban a GPS-ek pontossága 15 és 100, DGPS vevővel pedig 1 és 100 méter között van. Tehát lehet, hogy piszokul pontos, de az is lehet, hogy nem. :-(

Innentől kezdve pedig mindegy, hogy van-e DGPS vevő, vagy nincs, mert azzal csak a relatív pontosság nő(het)meg.

Prof

Prof Creative Commons License 1999.05.11 0 0 74
Ja! Bocsi. Szóval BalatonBAN. Nehéz ügy. Ugyanoda pontosan visszatalálni nehéz. De ha már hajózol (gondolom nem valami mini lélekvesztőn), akkor a DGPS nem rossz ötlet. Itt esetleg még egy nagyobbacska darab (esetleg halradarral) is szóba jöhet. Ezek külső antennája lényegesen nagyobb nyereségű, és valamivel pontosabb mérést tesz lehetővé, illetőleg a hajón belül egyszerűbben megoldható a GPS/DGPS áramellátása is.

Pontosan meghatározni a helyet GPS igénybevétele nélkül legfeljebb valamilyen lézeres háromszögelési technikával lehetne, de ez műszakilag baromi nehezen kivitelezhető (hullámzik az a rohadt víz), viszont az tényleg pontos.

Egy haverom Füreden pontosan ilyen célra akart GPS-t venni a sógorának. A süllőtartás megkeresésére lett volna hasznos. Az alapirányt megtalálják a GPS-szel, így nem kell állandóan a partot figyelni, lehet nyugodtan kerülni a bent nudizó vízibiciklis hölgyek felé... :-)
A pontos betájolást pedig eddig is a partmenti tereptárgyak (mólóárbóc példul) összeállításával végezték. Egyik az egyiket nézte, a másik a másikat, így majdhogynem méterre pontosan visszataláltak ugyanoda.

Mijafranc!
Lecsukódott az SMTP hálózat országszerte. Most javult meg. Kb. 30 levelem triplázva (!!!) ment el. Amúgy a tiéd meggyött.

Prof

Előzmény: donvito (70)
Prof Creative Commons License 1999.05.11 0 0 73
Szevasztok!

Vito es mindannyiun épülésére... :-)

> Nekem személy szerint munkához kellene, hogy vissza tudjak találni a Balatonban a megszokott helyeimre, illetve ezek térképészeti betájolására. Erre mit tucc ajánlani? <
Ha ezek a pontok nem szántóföld vagy tó kellős közepén vannak, hanem legalább egy tereptárgyakkal ici-picit megtűzdelt területeken vannak, akkor tökéletesen elég bármelyik „gyalog”-GPS. Azzal nagyjából eltalálod az útleágazást, nagyjából nem tévedsz el a szerteágazó földutakon, és nagyjából ott állsz meg, ahová éppen indultál. 10-15 méter egy ilyen jellegű tájékozódásnál nem oszt vagy szoroz, sőt, még városban sem nagyon, hiszen mi van, ha egy utcával odébb kanyarodsz be? Nemsok...

Térképészeti betájolás: nehéz ügy. Ha a cégnek sok pénze van ( :-> kétlem, hogy az a hárombetűs... :-> ), akkor keresni kell egy megfelelő digitális térképes adatbázist, amelyet egy kvázi-ingyenes szoftverbe letöltve és ott kalibrálva egész szépen el lehet játszadozni. Esetleg még útvonaltervet is lehet csinálni, egyszerüsítve ezzel a munkát.
A gond az, hogy nagyon kevés ilyen térkép áll rendelkezésre. Szkennelgetéssel sem igazán érdemes foglalkozni, mert a (kézzel)rajzolt térképek direkte vagy a technológiából adódóan (?) rettentő pontatlanok. Turistatérképek dettó, azokon ráadásul még kalibrálási segédlet sincs.

Az Egyesült Államokban a teljes térképes adatbázis INGYENES! Az kéri el, aki akarja, és oda is adják neki. Fizetni legfeljebb a iszolgálószoftverért kell, de ezeket élelmes cégek már elkészítették (nagyon jók), úgyhogy aki akar, az néhány (25) ámérikai dollárért megkapja az állama teljes (!) térképét egy CD-n, aztán azzal azt kezd, amit nem szégyell.

> Tehát 15-30 méter alá nem tudok sehogyan se menni ha olcsó cuccost akarok venni? <
Ilyen célra 15-30 méter marhára elég. Tapasztalat.

> És ha van a környéken egypár geodéziai pont, és arra kalibrálom be a kütyüt, vagy ilyent nem lehet? <
NEM. Sajnos. Pedig sokszor számítana. A GPS-nek nem mondhatod meg, hogy te most PONTOSAN itt és itt vagy, tehát ehhez képes korrigálgassa az adatait. :-(

> Mik azok a GPS szenzorok (GPS 35 PC)? <
Ha minden igaz, akkor egy GPS antennából, egy vevőből és egy konverterből álló kütyü, amelyet egy PC-re (vagy egy mikrokontrollerre) kötve és azon egy megfelelő kiszolgálószoftvert futtatva saját GPS-ed lehet. Ilyeneket használnak példul a pénzszállító kocsik, vonatok, mentők, hajók stb. esetében, ahol csak az antennára és a vevőre van szükség, az általuk szolgáltatott adatokat egy célszámítógép dolgozza fel, illetve szükség esetén továbbítja. Itt nincsenek referenciapontok, útvonaltervezés, még kijelző sem.

Ha nem tévedek, a Conrad katalógusban láttam zacsis GPS-t, amely egy tekercsantenna, egy vevő és egy mikrokontroller volt. Ennyi elég ahhoz, hogy az adatokat leszedd. A többi pedig már a tisztelt vezérléstechnikai szakmérnök feladata, nevezetesen hogy megírja hozzá a felhasználói felületet.

Prof

Előzmény: donvito (70)
Mijafranc Creative Commons License 1999.05.11 0 0 72
Illetve a francot.Nem ment ez sehá.Valami szerver kakákodás van.
Hónap retry me haza kék menni...
Hali.
Előzmény: Mijafranc (71)
Mijafranc Creative Commons License 1999.05.11 0 0 71
Prof !

Emil mén again.

donvito Creative Commons License 1999.05.11 0 0 70
Prof.

Nekem személy szerint munkához kellene, hogy vissza tudjak találni a Balatonban a megszokott helyeimre, illetve ezek térképészeti betájolására. Erre mit tucc ajánlani?
Tehát 15-30 méter alá nem tudok sehogyan se menni ha olcsó cuccost akarok venni? És ha van a környéken egypár geodéziai pont, és arra kalibrálom be a kütyüt, vagy ilyent nem lehet?
Mik azok a GPS szenzorok (GPS 35 PC)?

vito

Előzmény: Prof (69)
Prof Creative Commons License 1999.05.11 0 0 69
Vito!

> a fent említett bölcs agyak a DGPS funkciót ajánlották, ami ugyan havi 10,000 pénzzel növeli a költségemet, de párhuzamosan ezzel a pontosságomat is plusz/minusz 1 m-re emeli. <

Ezzel változatlanul nem értek egyet maradéktalanul.

> A Garminak közül ezt mindegyik tudja, így nekem a GPS12-őt ajánlották, de nagy valószínőséggel még tapogatózok. <

No, ez nem egészen igaz ebben a formában. A DGPS jelek vételéhez külső (!) eszköz szükségeltetik, amelynek mérete -- mint itt kiderült -- ha nem is kilós kenyérnyi, de elég tetemes (talán még hordozható).
GPS 12XL akkor már. Vagy II Plus. Előbbi pár szolgáltatással jobb, de hiányzik róla a flip-flop screen funckió (elforgathatod a kijelzőn elvő képet, így mindkét irányból néhzeted). Nagyjából ugyanolyan nyerő mindkettő, a 12 XL-ben van egy katonai hálózat is referenciaként, tahát katonai térképekhez inkább használható tájékozódásra.

> Talán a GPS12XL jobb lenne, ha az adatokat le tudnám menteni laptopra, vagy számitógépre, illetve ha magának a gps-nek a memóriája kibirna kismillió pontnak az adatait. <

A tároláshoz és szerkesztéshez feltéltneül a PC ajánlott. Normál körülmények között a pontok adatainak bevitele ugyanis elég macerás a GPS kezelőgombjain. Ilyen szempontból tehát egy PC-re csatlakoztatható modell tényleg hasznosabb.

> Jól értettem, hogy te is forgalmazol Garmin cuccost? <
Ja, de ezt inkább magánban! prof@mail.datanet.hu

Prof

U.i.: Ez a DGPS dolog még mindig nagyon nem világos nekem...

Előzmény: donvito (66)
Mijafranc Creative Commons License 1999.05.11 0 0 67
Hello Prof

Mail ment.

Előzmény: Prof (65)
donvito Creative Commons License 1999.05.11 0 0 66
Szeva Prof.

Tegnap este óta okosodtam egy kicsit és a következőket suttogták nekem a bölcs fejek:
Mivel nekem térképprogramm nem kell, csak pozicionálás, a fent említett bölcs agyak a DGPS funkciót ajánlották, ami ugyan havi 10,000 pénzzel növeli a költségemet, de párhuzamosan ezzel a pontosságomat is plusz/minusz 1 m-re emeli. A Garminak közül ezt mindegyik tudja, így nekem a GPS12-őt ajánlották, de nagy valószínőséggel még tapogatózok. Neked mi a véleményed erről? Talán a GPS12XL jobb lenne, ha az adatokat le tudnám menteni laptopra, vagy számitógépre, illetve ha magának a gps-nek a memóriája kibirna kismillió pontnak az adatait.

na csa

vito

u.i. Jól értettem, hogy te is forgalmazol Garmin cuccost? Ha igen akkor adjál valami kiinduló árajánlatott. Ja és a fenti árakat (nálad) fával értendő, vagy bruttósitandóak?

Előzmény: Prof (64)
Prof Creative Commons License 1999.05.10 0 0 65
Mijafranc!

Fu, vazze, az engem is érdekelne... Ha kész lesz, szójjál privát emilben... :->
Amúgy. Szerintem egy ilyenhez (hacsak nem valami komolyabb tükrös távcsövet akarsz preciziós motoros mozgatással) elegendő egy nagyjáboli helymeghatározás (kb. 1 km pontossággal), nagyon pontos vízszintezés és nagyonpontos (minimum fél vonás pontos) északi irány-meghatározás. A legtöbb általam ismert (pláne számítógépvezérlésű) teleszkópban úgyis van kalibrálási lehetőség (típusokat ne kérdezz, eleddig csak olvastam róluk).

Prof

U.k.: Private irjal egy mailt, legyszi, lenne pár kérdésem.

Előzmény: Mijafranc (62)
Prof Creative Commons License 1999.05.10 0 0 64
Szevasztok!

Te Vito, ez nem egyszerű, de nézzük.
- pontosság: polgári GPS-nél felejtsd el! NINCS olyan modell, amely ilyen pontosságot tudna. Szerencsés esetben kb. 15 méter, de semmiképp sem jobb. A gond az, hogy _sohasem_ tudhatod, mikor pontatlan a mérés.
- ár: Garmin GPS II Plus: kb. 85000 (nálam), Garmin GPS III kb. 180 ezer
- vízállóság: a legtöbb GPS (az összes Garmin) víz- és páraálló, a GPS III és az újabbak héliummal vannak töltve, ezen kívül 6 g nehézségi gyorsulást bírnak, leejtésre kicsit érzékenyek, de rázkódásra (autó, kerékpár stb.) nem.
- kézben hordozható: a polgári ún. "recreation" GPS-ek többsége hordozhato. Ami meg nem, az általában autós vagy hajózó GPS. Geodéziai mérésekhez használnak bőrőndnyi méretű GPS-t, de az csak statikus mérésre jó (mozgásra nem), viszont 10 cm alatti pontosságú.
- térkép: GPS III-ban például van, de minden GPS-nek van egy ún. térkép funkciója, amelynek lényege, hogy a kijelölt útvonalat (route), vagy a célállomás (goto) felé mutató egyenest, a környező referenciapontokat (waypoints), és a megtett utat mutatják. Ez is több a semminél. A térképes GPS-eket amúgy nem ajánlom, mert úgy zabálják az elemet, hogy na. Garmin GPS III 4 db full alkáli elemmel max. 8 óra, reálisan kb. 4-6. :-<

Szerintem nézz körül az interneten.
http://www.garmin.com
http://www.magellangps.com
vagy egyszerűen keress rá bármelyik keresőszerveren.

Magyar forgalmazók:
Garmin (rajtam kívül): SatSystem. Cím és telefon a Garmin honlapján.
Magellan: Tengerszem Sportban van (Dohány utca 32.)

Én a magam részéről a GPS II Plus-t ajánlom. Viszonylag olcsó, nagyon megbízható, kitartó, bár az általad igényelt pontosságot nem nyújtja (bár azt egyik sem). Én imádom.

Prof

Előzmény: donvito (63)
donvito Creative Commons License 1999.05.10 0 0 63
Sziasztok. Kéne nekem is egy GPS, de a következők az igényeim
- pontos (plusz-minusz) 5-10 méter, vagy alá. EZ A LEGFONTOSABB!
- ne legyen drága (netto 200-250 ezer, de lehet olcsóbb, monjuk egy GPSIIPlus)
- vízálló
- kézben hordozható
- nem muszáj, hogy térkép legyen benne, csak a poziciót adja meg, de ha belefér az árba akkor jöhet térkép is.

Mit tudtok ajánlani?
Kéne egypár forgalmazónak a címe, telefonszáma, meg ilyesmi, hogy tudjak érdeklődni.
Köszi a segítségetek.

vito

Mijafranc Creative Commons License 1999.05.10 0 0 62
Köszi Prof

A 1.5 m pontosság egy, a saját kertben építendő maszek kis csillagvizsgáló építéséhez kellene.Közben én is találtam valami megoldást exkollégák segítségével az Eötvös Loránd Geofizikai Intézetből.A (nem tudom milyen) gps-t kb 20 percig kell integráltatni, majd (azt hiszem) a Mérésügyi Hivatalhoz kerül, ahonnan 10 cm-es pontossággal kapnám meg az adatokat.Ez még egyeztetés alatt van (mármint hogyan és mennyiért), de megérdeklődöm hogy esetleg az aki utcáról esne be annak hogy lehet ezt megcsináltatni.(Ui ha esetleg ha egy t. Törzsasztalosnak is ilyen "mindennapos" mérésre lenne szüksége)

Előzmény: Prof (59)
Prof Creative Commons License 1999.05.08 0 0 61
T. Torban!

Egyiket sem ismerem, de...

1. A csatlakoztatás lehetősége csak akkor áll fenn, ha beszerezhető hozzá a két kütyüt összekötő kábel. Ha van ilyen gyárilag, akkor nincs gond.
2. Nagyon meg kell nézni, hogy a Psion GPS kiszolgálóprogramja (térkép?) milyen. Ami még ennél is fontosabb az az, hogy hogy képes a GPS-szel kommunikálni (hogy viszonyul a GPS saját protokolljához, illetőleg mennyire precízen követi az NMEA protokollt).

A Psion 5 most szerintem a legjobb PDA-k egyike a piacon, a Magellant én személy szeirnt nem igazán kedvelem, mert nekem nagyon nem állnak kézre, de tudásban nagyjából a Garminnal, Eagle-lel stb. egyeznek meg, mert a belük lényegében ugyanaz.
Ja! 3. Ha kocsiban akarod használni, nagyon meg kell nézni, hogy a Magellanra lehet-e külső antennát rakni (ha nem, akkor feleltsd el!).

Amúgy meg... Nézd meg a program doksiját, írd ki belőle a támogatott GPS-ek listáját, nézd meg, hogy melyikhez kapsz kábelt, aztán nézz körül a forgalmazóknál, hogy hol a legolcsóbb... Garanciális háttér sehol sincs, mindenki küldi ki Svájcba/Nagy-Britanniába...

Ez így segített? :-)

Prof

U.i.: For All! Ezt lessétek meg. http://www.magellangps.com/
Az eddigi legszebb GPS link... :-)

Előzmény: torban (60)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!