Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
En ugyan nem navigacios Trimble-lel dolgozom, hanem geodeziaival, de nehany kollegam hasznalt navigacios vevot autora, repulore szerelve es nagyon elegedettek voltak. A geodeziaban is az o vevoik (szerintem) a legmegbizhatobbak.
Mo.-n a Kerti's Kft forgalmazza oket, -> www.gps.hu (de ezt lehet, hogy tudod :)
Kéne nekem egy GPS, amit soros porton tudok kapcsolni egy számítógéphez. A GPS-t ki szeretném lógatni az ablakon, bízva abban, hogy lát egy pár holdat. Tudtok ajánlani márkát, típust, disztribútort (Budapesten)?
Rizo!
Ez mit jelent?
"milyen pontossagot vasarolsz a szolgaltatotol"
A szolgáltató eltérő referenciajeleket sugároz a különböző partnereinek?
Vagy arra gondolsz, hogy milyen dráva referencia vevőt vásárolok saját magamnak?
Sántít ez!
Salsa!
Idézet tőlem (május 4. 19:42)
"Mindazonáltal a differenciális mérés hatóköre kb max 100 km. Ahhoz, hogy használható DGPS hálózat működjön az országban legalább 15-20 DGPS vevőt kellene megfelelően elhelyezve működtetni. Ilyen hálózat még nincs sajnos."
Ez egy gyors becslés volt akkor, de nem százával gondoltam telepíteni a referencia vevőket. De ha belegondolok, és elfogadom a 100 km-es sugarat, akkor 8 db kellő pontosságot eredményezhet az ország egész területén.De azt hiszem, ez ügyben nem minket hallgatnak meg. :)
Keressétek fel ezt a helyet, érdemes:
http://www.cnde.iastate.edu/staff/swormley/gps/dgps.html
Itt van térkép és táblázat az amerikai DGPS hálózatról.
Na most talaltam meg a topicot... :)
Utana neztem/kerdeztem dolgoknak...
Alfred: Szerintem az en dolgozatom nincs on-line
Prof: Salsa-val egyetertve DGPS megfelelo pontossagu
Slager radio: Csak egy referencia vevojuk van, azt terjesztik orszagosan: Budapesttol tavolodva romlik a pontossag. (allitolag 1m/100km)
DGPS pontossag: az referncia jel + a vevo DGPS pontossaga: pl: 1m (referencia jel) + 2-5m (DGPS pontossag) = 3-6 m a valosagban. A referncia jel pontossaga pedig azon mulik milyen pontossagot vasarolsz a szolgaltatotol.
egyenlore ennyi.
Rizo
Szerintem nem kellene telepiteni "olyan" sok DGPS referencia vevot. Volt errol egy tanulmany (talan nem is egy), ami szerint 5-6 eleg lenne, hogy az egesz orszagot le lehessen fedni. Ez persze attol a bizonyos tavolsagtol fugg, amin a "zavarasok" allandoak. Egyesek szerint ez lehet 100 km is. De az biztos, hogy 10 alatt lenne a ref vevok szama.
Az rendben is lenne, hogy a Sláger Rádió sugározza, de egy korrekt szolgáltatáshoz nagyon sok DGPS referencia vevőt kellene telepíteni az országban és azok jeleit sugározni viszonylag lokálisan. Az URH sávra egy országos adóra telepíteni ezt a szolgáltatást egyetlen DGPS vevővel egyszerűen értelmetlen. (Talán Penc az a hely, aminek a DGPS jeleit sugározza.)
Prof.
Összekevered konzekvensen a DGPS vevőt a DGPS vevővel. :)
Az egyik olyan egy vevő, amely fix, ismert földrajzi koordinátákon van, speciálisan erre a célra kihegyezve. Ez a bázisállomás Ennek a vevőnek a korrekciós jeleit sugározzák szét (Sláger Rádió) a másik fajta DGPS vevőkhöz.
A másik DGPS vevő a Te kézi készüléked, amely képes arra, hogy feldolgozza ezeket a korrekciós jeleket. Erre nem minden készülék képes, és ráadásul azok a készülékek, amelyek képesek rá, azok sem tartalmazzák azt a dekódert, amely a DGPS szolgáltatás (Sláger Rádió) alapjeleit veszi.
A vevőd DGPS vevő, mert képes kezelni ezeket a korrekciós jeleket.
Amit Te néhány tízezer forintért meg akarsz vásárolni, mint DGPS vevőt, az ez a dekóder.
Well, elvileg igen :), de peldaul nem tudom hogy ki sugaroz DGPS adatokat Mo.-n es az mennyire megbizhato. En ugy tudom, hogy elegge gyerekcipoben jar a dolog. Szoval ha meg is veszed a kutyut, tutira kene tudni, hogy van aki szolgaltat DGPS adatot. Szerintem ilyen Mo.-n nincs meg. De talan valaki mas itt tud errol tobbet mondani. Elvileg igen, mukodne a dolog.
Amugy nem teljesen ertem ezt:
"ha van egy DGPS vételre is alkalmas vevőm (mondjuk konkrétan Garmin GPS II+), megveszem hozzá néhány tízezer forintért a DGPS vevőt"
Ha a Garmin GPS II+ veszi a DGPS vevot, akkor minek meg egy? Vagy valamit felreertek?
Akkor ezek szerint ha van egy DGPS vételre is alkalmas vevőm (mondjuk konkrétan Garmin GPS II+), megveszem hozzá néhány tízezer forintért a DGPS vevőt, kirakom az antennát, beállítom a cuccost, akkor minden körülmények között, a zavarás mértékétől és jellegétől függetlenük képes leszek nagyjából 1-5 méteres pontosságú navigációra és helymeghatározásra?
A Galileo-ról én is hallottam, de most egyelőre úgy tűnik, hogy a Navstar isznyú előretörése okán nem fognak sok tízmilliárd dollárt belefeccölni a dologba, csak hogy legyen egy európai rendszer is (amely korántsem biztos, hogy ugyanekkora sikert fog elérni). Meglátjuk.
A zavaras azert kell, hogy ha csak az amerikai GI tudja pontosan a helyet barhol a vilagban kello pontossaggal DGPS nelkul, de CSAK ok. Ha eppen a vilagnak azon a reszen maszkalnak, ahol nincs DGPS szolgaltato, akkor az egyszeru nem DGPS meressel is deci- illetve centimeter pontosan tudja azonnal a helyet, mivel az o muszere lekezeli a zavarast.
De azt nem akarjak, hogy barki mas is vehessen olyan muszert, ami erre kepes, kulonben mi lenne Amerikaval? :)
Amugy a DGPS nem csak a mesterseges zavarast kuszoboli, hanem az ionoszfera es troposzfera zavarasat is (persze csak kisebb tavolsagon, mondjuk 0-60 km-ig), mivel ilyen tavolsagon belul ezek a tenyezok allandonak tekinthetok. De azt hiszem ezt mar valaki irta. Ja es meg valami fontosat is ki kuszobol: a muhold orahibajat. Ez peldaul mindig benne van a DGPS nelkuli (hivatalosan: single point positioning) problemaban.
Ja meg erdekes lehet, hogy a GPS szo ahogy most hasznaljuk, az nem teljesen helyes, mert ez egy modszer neve. A helyes nev NAVSTAR. Ez azert lehet fontos, mert mar az oroszoknak is van egy hasonlo rendszeruk, ugy hivjak, hogy GLONASS (nem irom le cirillel :), amin raadasul nincs is zavaras (eddig). Es hogy Europa se maradjon ki a bulibol, ok is terveznek egyet, ugy hivjak, hogy GALILEO (ez azt hiszem nem rovidites :). A GLONASS-nak van nehany muholdja fenn (joval kevesebb, mint a NAVSTAR-nak), a GALILEO-nak azt hiszem meg nincs egy sem.
Ezt csak erdekessegkent irtam le, igazabol a GPS alatt mindenki az amerikai NAVSTART erti.
Ez eddig tiszta. Legalább egyértelműen leírtad a dolgot. Nekem azonban változatlanul az a bajom, hogy ha van DGPS, akkor mi a herótnak kell a zavarás, hiszen ha nagy pontosság kell, akkor úgyis ki tudod lőni. A korlátozás poénja válik köddé azzal, hogy egyből lehetőség lesz a feltörésre.
Sziasztok!
Regota olvasom az itt folyo beszelgetest es talan en is tudok valami okosat mondani, ui. reszben ez a szakmam.
Prof:
"Polgári (!) célú GPS-ekben (amelyeket boltban lehet kapni) bármilyen módszerrel megoldható-e _biztosan_ 5 m alatti mérési pontosságot produkálni?"
Na ez az amit nem lehet, ha "csak ugy" veszel egy egyszeru navigacios GPS vevot. Ehhez az kene, hogy olyat vegyel, ami kepes
venni egy DGPS szolgaltato adatait (roviden hasznalni a DGPS elonyeit). Amit Mo.-n a Slager Radio sugaroz (allitolag), de oszinten szolva ezzel kapcsolatban egy kisse szkeptikus vagyok, mert ez meg nagyon kezdetleges allapotban van (ahogy en tudom).
"Vagy akárhogy küzdünk, a tőlünk független SA akkor is bezavar, és mindig számítanunk kell a 0-100 m közötti direkt hibára?"
Ha nem a DGPS-t hasznalod es azonnal szukseged van a poziciodra (real-time), akkor az sajnos ez van.
Mindenkinek: a készülék elég ötletes. Egy clopboard-szerű mappa hátoldalára raktak rá egy kis szerkentyűt (rajztáblához hasonló renszerben), és mellékeltek hozzá egy hajszálkeresztes egeret. A térépet felcsípteted, megadod a térkép négy sarkának koordinátáit, aztán csak be kell nyomkodnod a megfelelő referenciapontokat. Iszonyú ötletes darab. Majd felteszem a képet is.
Prof:
Küldök egy ímélt egy GPS kiegészítőről.
Nem tudok jól angolul, és annyira nem izgatott föl, hogy mindenáron elolvassam, de azt hiszem kapcsolódik a GPS-térkép összehozásának problémájához.
Ha ismered, és tök hülyeség ne haragudj.
Nu, légy üdvözölve körünkben! A nagy kérdés, amelyre nagyon nem bírjuk kitalálni a választ Karcsú kollegával, nevezetesen:
Polgári (!) célú GPS-ekben (amelyeket boltban lehet kapni) bármilyen módszerrel megoldható-e _biztosan_ 5 m alatti mérési pontosságot produkálni? Tehát két mérés két különböző időpontban (több nap eltéréssel, teljesen más műholdállásnál) 5 m-en belüli mérési pontosságot adjon, továbbá (!) a mért adatok 5 m-es pontossággal megfeleljenek a hivatalos (pontos) térképek információinak?
Vagy akárhogy küzdünk, a tőlünk független SA akkor is bezavar, és mindig számítanunk kell a 0-100 m közötti direkt hibára?
Ennyi lenne.
Amúgy te polgári felhasználásra (túrázás, könnyűrepülés, off-road) milyen készüléket ajánlanál?
Helloka!
Mostanra sikerult atolvasnom a topicot.
A kovetkezo mondanivalom lenne:
anno GPS-bol irtam a szakdolit, Karcsu osszefoglaloja kivalo.
Jelenleg a Slagar Radio (orszagos kalozat + RDS) sugarozza a DGPS-hez a jeleket.
A polgari vevokon 2 lenyeges korlatozas van:
-900 km/h nem mehetnek gyorsabban
-20000 m alatt kell lenniuk
Az Obol-haboru alatt volt a legjobb a vetel, mert az amcsik nem tudtak eleg katonai vevot adni, igy polgariakat is kiosztottak a katonak kozott: cserebe levettek a zavarast.
Majd ha eszembe jut meg valami leirom :)
Es ez nem fenyegetes :)
Valaki árulja már el nekem, hogy a DGPS vételéhez mi kell, hogy néz az ki és mennyibe fog ez kerülni (csak a hardver része)? És egyáltalán kitől kell ezt nekem megrendelnem?
Vito!
Szóval az úgy van, hogy a GPS méréseket különféle forrásból eredő zaj terheli. Ezek egy része a vevő saját zajából származik, ezzel nem tudunk mit tenni. Másik része a vevőtől független külső okokra vezethető vissza.
Ezen okok egy része szándékos (SA), más része a rádióhullámok légkörben való terjedési tulajdonságaira vezethető vissza.
Ezek a zavarok viszonylag közel telepített vevők esetén közel azonos hibát eredményeznek a mérési eredményekben. Ezt a tényt felhasználva működik a Differenciális GPS. A real-time megoldás igényel egy folyamatos egyirányú adatkapcsolatot a mozgó vevő felé, amely a DGPS vevő korrekciós jeleit felhasználva azonnal képes a pontosabb mérésre.
A postprocess DGPS ezzel szemben azt igényli, hogy mindkét vevő (a referencia és a mozgó) mérési eredményeit tároljuk, majd az így keletkező két mérési sorozat eredményeit összevetve a zaj egy része kiküszöbölhető.
Elmélet:
A helyzet meghatározasa nagyon pontos időmérésen alapul. A műholdak megfelelő periodicitással egy álvéletlen jelet sugároznak. A vevő a sajatmaga által létrehozott ugyezt az álvéletlen jelsorozatot illeszti rá a vett jelre. Az álvéletlen jelsorozat statisztikus tulajdonsaga, hogy feherzaj. Két álvéletlen jelsorozat összege statisztikusan 0 (konstans) összeget ad. Kivétel, ha a két álvéletlen sorozat pontosan egybeeseik időben, ami csak egy nagyon pontosan beállított vevőparaméternél következik be.
Kepzelj el két fésűt, aminek ki van törve egy-egy foga. Ha egymasra teszed őket, gyakorlatilag két hibátlan fésűt látsz. Viszont ha az egyiket elcsúsztatod a másikon, találsz egy helyzetet, amikor a két hiányzó fog egybe esik. Leszámolhatod, hogy hányadik fog hiányzik. Ez a _leszámolás_ jelenti az idő mérését.
A fent elmondottak a valóságban sokkal bonyolultabbak, de az elv talán látszik.
A műholdak pályájának bizonytalansága nem nagyon hat a mérés pontosságára, mert a _fésű fogai_ kb. 10^-8 s nagyságrendbe esnek. Ennyi idő alatt a fény sem tesz meg hosszú utat, nemhogy egy műhold.
Vito!
Motorola Oncore GT+ OEM vevővel + mikrokontroller + flash memória építünk ilyen készülékeket, amire szükséged lehet. Az eredeti alkalmazás gépkocsik mozgásának regisztrálása, de kis átalakítással megoldható más is. A differenciális szűrés programja nincs meg, mert konkrét igény nem volt rá, de szívesen dolgozom együtt veled/veletek.
Mijafranc írta, hogy az Országos Mérésügyi Hivatal 10 cm pontossággal megmondja a 20 percig működtetett vevő mérési eredményei alapján a mérés helyét. Ők is így csinálják. Folyamatosan tárolják egy DGPS vevő eredményeit.
GPS tárolási kapacitás: minimum 250, de a maiak általában már 500 pontot tárolnak. A Garminokban 8 karakteres név, 20 karakteres megjegyzés (alapban a dátum), és ráadásul egy kis ikon, amit a térképen jelenít meg. A térképen választhatóan vagy a név, vagy a megjegyzés jelenik meg. Utólagos kiértékelésre pedig felrakok egy képet URL-be. Link megy magánban.
Légyszi, még egyszer, lassan, mint egy 4 éves idiótának!
Mit kell csinálnom?
A probléma az, hogy nekem egy egy nap után lenne olyan durván 100-150 pontom amit le kellene mérnem (hínárfoltok a Balatonban). És nekem nagyon tetszene az ötlet, hogy otthon a PC-n dolgozzam fel az adatokat. De ... elbírja e tárolni a GPS ezt a kismillió adatot? Laptop nem megoldható, mert hát vizen dolgozok - egy Fujitsut már elbasztam!
Karcsú. Egyelőre -- mint korábban is írtam -- maradjunk annyiban, hogy nem vitatkozunk, mert még mindig csak „józan paraszti ész” alapján kombinálok jobbra-balra. Konkrét infót még nem kaptam sem a Garmintól, sem a Magellantól.
Viszont. Ha 10 cm-es mérési pontosság garantálható egy on-board (adott esetben csupán egy automatika részét képező) GPS-nél, akkor ugyanez elvileg produkálható egy OEM alkatrészekből összeállított kézi, vagy -- hogy éppen a veszélyforrást említsem -- egy automatikus vezérlésű irányított bombánál. Innentől kezdve pedig gyakorlatilag semmi értelme sincs az SA zavarásnak, nem?
postprocess DGPS. Ha van ilyen, akkor jó ötlet. Lehetőségek?
Prof!
Milyen zsákból bújt ki a szög?
Szerintem ismét nincs igazad DGPS ügyben, mert akkor a hajók is neki mennének a partnak ámérikában.
Léteznek olyan dgps megoldások, amit úgy hívnak Precision farming. Ebben az esetben 10 cm alatti pontossággal vezérlik az automata mezőgazdasági berendezéseket.
Vagy van igazán böhöm dömperek (ahol a pilóta semmit nem lát a jármű hátuljából, vagy a markolókanálból) vezérlésére szintén 10 cm alatti megoldás.
Vito!
Ha ráérsz kiértékelni a méréseket utólag, akkor megoldás lehet számodra a postprocess DGPS is. Ekkor egy fixen ismert referenciapontban folyamatos mérést végezve és regisztrálva az eredményeket a két mérési sorozat összevethető. Ennek a megoldásnak az az alapja, hogy az SA-ből eredő mérési hiba néhány 10 km-en belül viszonylag állandó.
Vito! Tehát. GPS, amelyen van bemenet NMEA protokollt használó DGPS vevő számára. A GPS-hez használható DGSP vevőegység. Ennyi.
Ha jól sejtem (választ még nem kaptam), akkor SEMMILYEN polgári GPS-szel sem fogsz tudni BIZTOSAN 100 m-es pontosság alatt maradni. A tapasztalataim azt mutatják, hogy a gyakorlatban, többszöri méréssel ugyanazon a helyen, többszöri elhaladással ugyanazon az útvonalon, kézi készülékkel stb. nagyjából 10-20 méteren belül tartható a szórás. DGPS-szel ez talán még 5 méterrel beljebb hozható ELVILEG.
Kérdezted, hogy miért Garmin, és miért nem mondjuk Magellan. Ma elmentem megnézi (itt a neten) a Magellan oldalat. A legtöbb GPS-ük kevesebbet tud, mint a Garmin GPS 12. Nagyon szűk a választékuk, talán a tizet sem éri el a hordozható egységeik száma. Nekem nagyon órmótlannak tűnnek. Jellemzően kevesebb referenciapontot lehet tárolni bennük, a referenciapontok mellé rendelhető megjegyzés (kb. 20 karakter) náluk extra, a Garminoknál már a GPS II óta alap. Nem láttam ikonos referenciapontokat (amikor mondjuk kis sátor, meg benzintöltő rendelhető az adott referenciaponthoz, mint a térképen megjelenő szimbólum). Nehezen kezelhetők egy kézzel (a Garmin viszont tökéletesen).
Eagle-t majd holnap.
Amúgy letöltöttem a Garmin GPS III Pilot kézikönyvét. Urak! Brutális ez a GPS. Az ILS indikáción kívül MINDEN repülési navigációs feladatot megcsinál, frissíthető az adatbázisa. Kibaszottul jó darab. Csakhát 1000 dollár fölött van az ára... :-(
Majd ha lesz egy kis időm, és lepuccentom a bicajomat, tesztelem egy sort a Garmint.
Kérdés.
Vann itt repülős? Kellene nekem némi információ a LORAN TD rendszerről.