Keresés

Részletes keresés

madpapa2 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14527

A világoszöld színű az ép magház színe. A sötétzöld az már gyanús.

Előzmény: SzucsCsaba (14523)
madpapa2 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14526

Pl. hiányzott a bibe, vagy a magháza nem volt duzzadt állapotban.

Előzmény: SzucsCsaba (14523)
madpapa2 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14525

Ennyire egyértelműen nem lehet ezt kijelenteni. Minden virág kinyílt állapotban volt, tehát nem voltak már bimbósak. Nyilván labor körülmények között volna ezt jó vizsgálni.

Előzmény: Jana12 (14522)
petrol. Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14524

Én ismerem a gyártó területi képviselőjét és ő azt mondta tavaly nekem, hogy kb. -4 fokig tud dolgozni ez a készítmény. A -5, pláne -6 már kemény dió.

SzucsCsaba Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14523

Azt hogyan lehet eldönteni, hogy egy virág, bibe megtermékenyült-e vagy sem (meddő)?

A virág meddőségének a beporzáson kívül (illetve annak hiányán) más okai is lehetnek?

A sötétzöld bibéből már biztosan nem lesz gyümölcs, az valóban elfagyott?

Köszi!

Előzmény: madpapa2 (14520)
Jana12 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14522

Ezekért a számokért nagy köszönet jár neked, viszont sajnos az én olvasatomban

akkor azt mutatja, hogy szinte semmit nem csinált a Damisol BB, amilyen fejlettségben voltak

/vannak/ a fajták virágrügyei, nagyjából úgy károsodott a bibe.

Mozo66 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14521

150 ml / 10 l    azaz    15 liter / 1000 liter .... az rendes adag , a dobozon fél % van azaz   5 l / 1000 l .

madpapa2 Creative Commons License 2020.03.17 0 1 14520

Na akkor lássuk a medvét. Ma 4 féle kajszi virágait szedtem le. Egy kivételével mindegyikből 30db-t. Több fáról, a fa különböző részeiről szedtem le őket. A legkorábbi, a legnyílottabb a Wonder Cot. Utána a Magic Cot, Pink Cot és Tsunami a nyílottsági sorrend. A Wonder Cotból 40db-t szedtem. A vizsgált virágokat 3 csoportba osztottam. Megtermékenyült és ép, megtermékenyült de fagyott, valamint a meddő. Az éjszaka folyamán a regiszterem kb. 50 cm-es magasságban -5,6 celsius fokot mért. Előző éjszaka kb. egy fokkal volt melegebb. Permetezés mint említettem Damisol BB Gabonával történt 150ml/10l dózisban. Fagyottnak azt vettem amelyik bibe szálja és magháza barna volt, vagy már erősen sötétzöld volt.

Akkor az eredmények.

Wonder Cot ( 40db virág )

14 db ép és megtermékenyült

21 db fagyott és megtermékenyült

5 db meddő

Ez ha a megtermékenyülteket nézzük csak, akkor 21/35, azaz 60%-os fagykár.

Magic Cot ( 30db virág )

15 db ép és megtermékenyült

7 db fagyott és megtermékenyült

8 db meddő

Ez ha a megtermékenyülteket nézzük csak, akkor 7/22, azaz 32%-os fagykár.

Tsunami ( 30db virág )

21 db ép és megtermékenyült

6 db fagyott és megtermékenyült

3 db meddő

Ez ha a megtermékenyülteket nézzük csak, akkor 6/27, azaz 22%-os fagykár.

Pink Cot ( 30db virág )

22 db ép és megtermékenyült

7 db fagyott és megtermékenyült

1 db meddő

Ez ha a megtermékenyülteket nézzük csak, akkor 7/29, azaz 24%-os fagykár.

Ezen adatokból mindenki olvassa ki azt amit szeretne. Nyilván nagyobb mintával pontosabban lehetne közelíteni. De ugye ez egy pillanatnyi állapot. Mindig az a lényeg, hogy mennyi gyümölcsöt adtunk el a végén. Az biztos hogy a fákon rengeteg virág van. És ami igazán aggaszt az a jövő hét eleje, amikor hasonló minimumok várhatók. A megduzzadt magházak azt már nehezen fogják szerintem tolerálni.

Mozo66 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14519

Az is kérdés , hogy mennyi hideg levegő fog átjutni a Kárpátokon .  Emlékszem volt egy olyan helyzet , hogy jelezték a nagy fagyot és annyira legyengült az áramlás , hogy épp hogy át tudott bukni a hegyeket , Szabolcsban fagy volt de ide mihozzánk meg a nyugati részre már nem ért el .   Mondjuk ez úgy néz ki , hogy beterít az Adriáig .

Előzmény: Mozo66 (14518)
Mozo66 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14518

A jövő hét eleje a szokásos lesz .... a felhők fognak dönteni .  Ahol lesz némi felhő ott lesz remény ahol tiszta éjszaka lesz ott kemény idő lesz .   Egyelőre az előrejelzések " vállalható " hideget jeleznek , de az még sokat fog változni .

green69 Creative Commons License 2020.03.17 0 1 14517

Boroplus :

Segíti a szénhidrátok és egyéb asszimiláták szállítását és felhalmozását.
Javítja a virágzást, terméskötődést, a pollencsíra életképességét.
Fokozza a gyümölcsök beltartalmi értékeit.
Megelőzhetőek és gyorsan megszüntethetőek a bórhiány tünetek.
Nincs fitotoxikus hatása.

Megafol:

Egyedülállóan magas (28%) növényi eredetű aminósav tartalmával lombtrágyaként hatékonyan segíti a növényeket az őket érő stresszhatások leküzdésében. A fotoszintézis intenzitásának fokozásával segít a magasabb termésszint és a jobb minőségű termés elérésében. Szállító hatása révén fokozza a növényvédőszerek és a műtrágyák felvehetőségét a növény számára. Segíti a tápanyagok és a növényvédőszerek felszívódását Javítja a növények stressztűrését (fagykár, szárazság) Fokozza a permetezőszerek hatását Plussz energiát biztosít a növénynek Nincs perzselési veszélye Hatóanyag: Aminósav 28% (növényi eredetű) Olajokkal nem keverhető! Rézérzékeny növényeknél réztartalmú szerekkel együtt használni nem ajánlott!

DAMISOL BB Gabona
Hatóanyagtartalom (g/l):
60 Bór, 120 Borostyánkősav
Alkalmazási javaslatok: Gabonafélékben az első szárcsomók észlelésekor, kukoricában 4-8 leveles állapotban, uborka, bab, borsó, lencse: virágzás előtt, pritamin- és fűszerpaprika, determinált paradicsom: az első kötések színeződésének kezdetén, az együttérés és a színberakódás, a minőség fokozására, gyümölcsösökben a virágzáskori fagykárok gyógyítására.

• DAMISOL® BB Gyümölcs II.

• Hatóanyagtartalom (g/l):
    100 Bór, 25 Borostyánkősav

• Alkalmazási javaslatok:
    Gyümölcsösökben a kötődés fokozására a virágzás kezdetén, almástermésűekben a sziromhullás után megismételve.

Gondoltam össze gyűjtöm egy posztba őket.

arpad-lajos Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14516

Remélhetőleg addig nyilatkozni fognak az orvosok akik értenek a vírusokhoz. Az biztos, hogy a gyümölcs eleve biztos koronavírusmentes lesz. Az esetleges kézről hozzátapadó vírusoktól egyszerű lúgos, vagy híg klóros mosással könnyen meg lehet szabadulni. Tehát alapjában véve nem lehet fertőző. A nagyobb gond az lehet, hogy az export elmarad és mindenki ithon akarja majd eladni a termékét, vagyis túlkínálat lesz, hacsak a fagyok nem tesznek be.

Előzmény: Csatika89 (14515)
Csatika89 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14515

Véleményetek szerint milyen piaci helyzet lesz a koronavírus miatt? Mennyire fog a gazdaság működni növényvédőszerileg mennyire biztosított? Kinek kellesz a le szedett gyümölcsös? Mikor mindenki attól fél hogy elkaphatja a vírust. 

Mozo66 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14514

Én is vettem BB -t ( borostyánkósav + bór ) nem gabonát hanem BB gyümölcs-öt .   Néztem a hatóanyagát a gabonában 60 bór és 120 borostyánkősav van a gyümölcsben 100 bór és 25 a másik . Kipróbálom én is a jövő heti hidegbetörés alkalmával .

Jani71 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14513

Volt Goldrich fajtám. Nem emlékszem, hogy különösebb problémám lett volna a moníliával.

Egyáltalán nem tapasztaltam az átlagosnál nagyobb érzékenységet.

Bár akkor még nem volt ez a brutális rovarinvázió sem... Talán van összefüggés.

Előzmény: Lali2727 (14512)
Lali2727 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14512

Sziasztok. Vásároltam minap goldrich kajszi fákat. Azt olvastam itt a fórumon, hogy a gyumolcs monilia erősen fertőzi ... Sajnos. Szeretnék érdeklődni, hogy kinél, hogy vált be.

A válaszokat előre is köszönöm. 

green69 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14511

Köszi. Azért is érdekel a dolog mert ugye én Megafollal permeteztem du. és igaz kihagytam az előző hozzászólásomból hogy boropluszt is raktam hozzá. A damisol is tartalmaz bórt .És elvileg mind két szer hatékony a fagyvédelemben. És jó lenne tudni hogy mennyire lehet rájuk számítani építeni.

Most jöttem be és sikerült átbogarászni a a birtokot.És azt kell mondjam a 30-40% fagyás amit elsőre mondtam az inkább csak 10-20%és nagyon meglepődtem mert ma éjjel nem tudtam kimenni pedig fagyott a mértékét csak egy közeli kb 8km-re lévő állomás adataiból tudom -4,-5 volt. -9 ben védekeztem előtte volt permetezés megafol+boroplus+ chorus. ma nem voltam kint. Mentségemre talán azért láttam rosszabbnak a helyzetet mert azokhoz a fákhoz mentem amik nyílvánvalóan kaptak és hát 26órája voltam talpon :( és nem igazán voltam épelméjű :( Az elmúlt eseményekre alapozva nem vonva le hosszú távú következtetést azt mondom van helye a megafol+boroplus kombónak a védelemben. A fáim jó kondiban vannak tavalyelőtt kaptak ló trágyát kálium megy rendszeresen nekik .Lombtrágyát is kapnak rendszeresen.Talán nálad olvastam a fitohorm lombtrágyáról ,abszolút jól használható remek anyag. Azt mondom /most/a fűtéssel együtt -9-ben használ most hogy volt -4,-5 védekezés nélkül permetezés után 48ó használt. Tényleg nem szeretnék hatalmas következtetéseket levonni csak erre a két éjszakából tudok véleményt megfogalmazni. Sajna nincs kontrol fám vagy területem mert akkor lenne hiteles. Jó lenne ha sok tapasztalatot lehetne begyűjteni ki, mikor milyen időben milyen fajtára stb stb használta ezeket a szereket. Most úgy néz ki segít. kíváncsian várom az eredményeidet.

Előzmény: madpapa2 (14507)
green69 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14510

Kevésnek mondom :) óránként 2l az több mint jó. mikor marózok olyan 4,5-5 l /óra. Egy ilyen csatalótól szerintem jó. Legalább is nem sokallom.

Előzmény: harogem82 (14505)
poza Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14509

Szerintem széllel együtt nem működik. Csak akkor védekezek én is, ha szélcsend lesz.

Előzmény: Péter_33 (14508)
Péter_33 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14508

Ha lesz valoban hóesés meg fagy egyszerre persze széllel, akkor a fa alatti hordós tüzelés er valamit?szélcsendben nagyon bevált, hogy oldalra forditott vashordóban begyújtottam a fa alatt.

madpapa2 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14507

Ma 1 fokkal volt kevesebb a hőmérséklet mint tegnap, a meteorológiai állomás szerint. Délután lesznek infóim, mert tegnap mégsem indítottam el az adatgyűjtőt mint kiderült. Most viszont biztosan mér. Ma is át fogom nézni a virágokat. Ebben a fenofázisban amikor még bimbós vagy félig nyílt, én megkockáztatom azt, hogy -8 -9 fokot is kibírnak. Fajtatától és tápanyag ellátottságtól függően. Tavaly -7 fokot mértem talaj mentén. Azok a fajták amelyek virágai zártak voltak ( Frisson, Kioto ), minimális gonddal úszták meg az egészet. Nem győztem több körben is ritkítani a termést. Ott ahol már a megtermékenyülés lezajlott és kis gyümölcs kezdemények vannak, ott kezdődik a gond igazán.

Összetett probléma a fagyvédelem. Növény kondíció, fenofázis, milyen fajta, környezeti viszonyok.

Este írok a tapasztalataimról. Nyilván hogy mennyire jó a BB Gabona vagy sem, akkor lehetne igazából véleményt mondani, ha volnának kontrol fáim és összehasonlítanám a kettőt. Így csak sejtetni engedi hogy vélhetően hat. Legalábbis lélektanilag mindenképpen :-)

Előzmény: green69 (14501)
harogem82 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14506

Meglátásom az sajnos hogy hiába is védekeztem volna a mostani 2 hajnalnál (úgy hogy - 2irt és - 4,5 lett) jövő hét elejére - 4 fokot jósolnak ☹️ akkor itt - 7 a várható, a legnagyobb baj a csütörtök, pénteki 20 fokos hőmérséklet kicsalogatja a későbbi fajtákat is, ezek a szomorú tények! Sikeres védekezést, és jó szezont kívánok mindenkinek

Előzmény: harogem82 (14505)
harogem82 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14505

Üdv... Most sokat eszik vagy keveset? Ha igen pörgetted akkor nem sok az a fogyasztás☝🏼

Előzmény: green69 (14499)
harogem82 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14504

Jó reggelt, itt - 3

Előzmény: N0rb3rt0L4ncz0s (14503)
N0rb3rt0L4ncz0s Creative Commons License 2020.03.17 0 0 14503

Jó reggelt mindenkinek!

A ma reggeli állás -5 fok.

SzucsCsaba Creative Commons License 2020.03.16 0 0 14502

Néhány kép Aurora kajszim virágrügyeiről, a fa szinte teljes virágzásban, mi ezt a mai hajnalt megúsztuk -1 fokkal 1-2 órára napfelkelte előtt:

A fa tányérját estére letakartam ponyvával, geotextíliával, amit kora hajnalban kitakartam, talán ugrott is egy picit a hőmérséklet fél fokot. 2 tűzrakó be volt készítve a fa közelében, de nem volt szükség begyújtani őket.

1. kép: elbarnulás a bibeszál és magház találkozásánál (nagy örömömre csak egyetlen egy ilyen barnult bibét láttam a megvizsgált rügyekben):

2. kép: érdekesség, minden virág sziromlevelének belsejének alja ilyen sötétsárga, barnás, de gondolom, ez nem fagyás:

3. kép: ép, zöld bibe:

4. kép: barnult sziromlevelek, de az összes ilyen megvizsgált virágrügyben ép, zöld bibét találtam:

green69 Creative Commons License 2020.03.16 0 0 14501

Milyen értékeket mértél? Milyen tapasztalatod van a damisollal? Meddig hatásos?

Előzmény: madpapa2 (14497)
Mozo66 Creative Commons License 2020.03.16 0 0 14500
green69 Creative Commons License 2020.03.16 0 0 14499

Egy érdekes adat egy szuper zetorom van nem tudom milyen motor van benne ávia szelep dekni van rajta ez nem tudom mennyire mérvadó a szerelő sem tudta hogy mi ez. kb 20L gázolajat jártam el 10 óra alatt.

green69 Creative Commons License 2020.03.16 0 0 14498

1ha védtem. Fát nem tudom megmondani ,sokat hogy hülyén válaszoljak . egy kanyarra olyan 100 kg ez olyan 45-50 percre elég x 10 óra. Elég rönkös anyagot raktam  klasszik 1m hosszúak az 1/3 80-90cm a többi vastag törzs. Ahogy elmélkedtem olyan 25 percenként jutottam vissza egy fához.

Előzmény: Mozo66 (14496)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!