Turistaként többször voltam Provence-ban. Jó hely, nagyon szép környék, rengeteget lehet kirándulni. Maga Cannes nem nagy durranás, de amit mindenképpen érdemes megnézni az Ile Sainte-Marguerite (jó 1 napos túra ez is). Tavaly még volt Nizzába közvetlen fapados járat, most úgy látom nincs. De mentünk már Bergamo-n át is (fapados), ott autót béreltünk és 3-4 óra autózás után ott is vagy. Marseille sincs messze, és az átszállástól sem kell félni.
Köszönöm a választ! Igen, felfedeztem már ezt az egyesületet a párizsi Institut Hongrois honlapján és fogok is írni nekik. Bár tudom, h. nem ez a fő profilja ennek az assonak, de talán tudnak nekem segíteni keresni állást vagy szakmai gyakorlatot itt Bordeaux-ban. :) és persze remélem majd találkozom más magyarokkal is. Korábban már tanulmányi ösztöndíjjal voltam itt, és 3 hónap alatt azt hiszem mindössze egyszer hallottam magyar szót Bordeaux-ban, szóval igazad lehet abban, hogy kicsit maganyos farkasok vagyunk :)
Szia Anita! Van egy assoc. Bordeaux-ban is,Amicale Franco-hongroise de bordeaux, a vezetoje: lanyi thomas.cim: MJC centre ville 15, av roland dorgelès 33703 mérignac.
Meg iwiw-en is van ket club,1 franciaorszagi magyarok, s2 franciaorszagi magyarok klub. Tuti, hogy vannak bordeaux-i emberkek, en is talaltam toulouse-i magyarokat,de nem mindenki valaszolt a meghivasomra. Szerintem a franciaorszagi magyar eleg, maganyos farkas tipus, vagy pedig budos vagyok, s azert nem valaszonak?! Je ne sais pas!!
Viszont lehet, hogy az mjc-ben szeptember elott senkit sem talalsz, mivel a francia augusztusban nem dolgozik, de gondolom ezt mar tudod.
Szép orszàg? az lehet. De tudod màs dolog kivülrôl (vagy turistaként) szemlélni, mint benne élni. (27 éves tapasztalatbòl mondom) Szàmolni kell a hàtrànyokkal is....
Érettségim van csak, egyszer a kőfaragó szakmába belekezdtem, de nem végeztem el. Ettől függetlenül értek hozzá csak papírom nincs róla. Franciául nem tudok sajna, de próbálkozgatok otthon, angol nyelvből jobb vagyok, de angliába nem akarok menni mert rühelem azt a vidéket. Írország se jön be... Németet se csípem, meg úgy egy ország se érdekel, csak Franciaország.... nagyon szeretnék kimenni, próbálkozok neten keresztül de nem megy... Pedig annyira de annyira vágyok kimenni... :(
Ha ennyire tetszik az orszag bele kell vagni a nagykalandba, szerintem arra, hogyan kell letelepedni franciaorszagban? senki sem tudja neked megadni a hasznalati utasitast, mivel mindenki maskent csinalja, mindenki a lehetosegekhez alkalmazkodik. Ami konnyebb, teny most johetsz dolgozni, mint magyar allampolgar, nem kell tartozkodasi engedely, tiz evvel ezelott nem igy volt, viszont ami most problemas, hogy sokkal kevesebb melo van, mint tiz evvel ezelott.
attol is fugg milyen vegzetseged van? ha jo szakember vagy-villanyszerelo, vizvezetek szerelo, pek -vagy egeszsegugyes diplomad van(orvos, gyogytornasz, nover, rogen-asszisztens, informatikai mernok lehet melot talalni, sok papirmunkaval, forditasok ide-oda. Szerintem magyarorszagon tuti, hogy vannak kozvetitok.
Ja es, ujra csak annyit tudok mondani nem art ha beszelsz franciaul.
Vagy be lehet allni legiosnak! azt viszont nem tudom, hogy mukodik, a sracok akik fent vannak a topikon, biztosan jobban ismerik az eljarast.
Mi van ha valaki nagyon ki szeretne menni francia honba dolgozni, söt letelepedni? Mert oké hogy franciában élö magyarok foruma meg klubjaiból van 1000... Hogy lehet kijutni? Van egy barátom aki kint él vagy 6 éve de nem tud segiteni, pedig akart. Valahogy nem akarom feladni mert évek óta folyik a nyálom ha a Tour De France megy a TV-ben, annyira szép ország...
Kedves légoisok, regi légiosok! Ki ismeri azt az eneket: "tiens voilà du boudin"?Ugyan is, amikor a nagyobbik lanyunk duzzog, vagyis "fait la boudine", az apja mindig ezt az eneket enekeli neki, amitol meg idegesebb lesz. Teny, hogy nem valami szep enek!
Earles, neked pedig sok sikert Korzikahoz, az teny , hogy delen minden eleg "tranquillléeee"; A lenye, nem kell elsietni a dolgokat, olyan pato pal fele.
Tényleg nyugis, még nem sikerült rálassulnom a helyi tempóra. Az emberek nagyon jó arcok, mindenki úgy kezel, mintha évek óta haverok lennénk. Ez magyar szemmel elég furcsa... A nyelvvel egyelőre küszködök, de majd alakul az is. A mocis dolog jó meló, bár a feltételeim itt még nem adottak hozzá. Egyelőre elhelyezkedtem lakatosként, de hosszú távon mindenképp a motorosdiban gondolkozok.
A feleségem és a fiam még Magyarországon vannak. Ha én már jól kiismerem magam, akkor jönnek ők is. Remélem nekik is bejön majd Korzika.
Szio Billy! Te miert iratkoztal le az iwiw-rol? En most kaptam csak meghivot, par hete.... Erdekes , erdekes... nezelodni lehet, de irtam egy-ket toulouse kornyeken elo emberkenek, de senki nem valaszol. Akkor mi ertelme van?
Tenyleg eleg nehez eset vagy, nem konnyu a helyzet, de azert mindent megertettem. Remelem azert talasz valamit hamarossan, sok sikert!!!
S cegalapitas ? Akkor is elveszited a nyugdijadat, s neked nincsen lehetoseged az - des poste et des emplois reserves pour les millitaire- vagy ez csak a francia sereg hivatasosainak szol?
Az tuti minden katonai dolog baromira bogyolult, s foleg a franciaknal, ezek imadnak za egerkebol elefantot csinalni.
A magyar szàmvitelt nem vàgom.... a franciàt tanultam, de mint màr irtam, nem birom a bezàrtsàgot és a monotomiàt..
A travaux public-al meg csak az a baj, hogy :
- Mivel àllami cég "public" àlltalàban csak pàlyàzat utjàn lehet bejutni (évente 1...)
- Mivel én kapok egy végkielégitést a hadseregtöl (egy nyugdij) azt egyböl el is veszteném... Ugyanis mindenfajta fizetéssel ôsszefér, viszont ha "kôzalkalmazott lennék" akkor vissza kéne, hogy vegyenek ugyanabba astàtuszba ami màr megvolt nekek (ez az egyik gond Nekik) természetesen ugyan avval a fizetési mércével (ez a màsik...) viszont megvonnàk a nyugdijam, amit csak azutàn kapnék vissza (egy kis majoration-nal), ha Nàluk lejàrt a szerzödésem....
(Hu, de komplikàltan irtam le !!!)
Szoval : àllami cégnek sem jo engem felvenni (tul dràga vagyok nekik), meg nekem sem jo odamenni (elesek a nyugdijamtol) !!!
Az egyaltalan nem ujdonsag a szollobirtokosok mar csak ilyenek, francia vagy magyar egyforma( volt hapsim szologazda), van egy francia haverunk aki ebben a millioben akart dolgozni, mint kereskedo 1 ev utan mindent feladott, mivel azt akarta mindegyik gazda, hogy adja el a- neha nagyon rossz- borukat, s majd valamikor fizetunk. Nevetseges!!!
Viszont ha szamviteli vegzetseged van , miert nem probalod meg a konyvelest, abban azert van melo, viszont nem tudom mit fizet?
Es a Travaux Public, ott meg kulfoldre is lehet menni, es az meg jol is fizet.
A tolmacs a kamionsoforok melle, soha sem gondoltam volna , hogy ennyire rosszul fizet!
Holnap felhivom Öket (ma ûnnep van itt nàlunk...) :-))
De vannak elöitéleteim, mert tavaly màr vàlaszoltam egy ilyen àllàshirdetésre, Tokay, francia kézben lévö pincészet, szüret vezetö tolmàcs-mindenest keresett....
Amit ajànlott kb 1 honap melo non-stop 100 000 Ft + szàllàs !!!