Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Köszi az infót!
Cserébe nem túl tudományosan:
A Vektoros térkép ellentéte a Raszteres, amikor beszkenneljük a térképet és BMP, JPG, vagy más képformátumban kezeljük, az általa nyújtott látvány pedig csak az emberi szem tudja kiértékelni (pl. a vonal, amit látok, az egy út, stb.)
A vektoros térképet valaki megrajzolta számítógépen, a térképes, vagy rajzoló program az út és egyéb Objektumokról információt tud adni. De a lényeg, amitől vektoros hogy a jellemző töréspontokat koordinátákkal tárolja, két töréspontot összekötve pedig egy vonalat (vektort) kapunk, ez kerül kirajzolásra a képernyőre.
Nem mellékes előnyei a raszteres térképpel szemben:
- Szabadon nagyítható, kicsinyíthető,
- A térképi elemek objektumok lehetnek, számos hozzákapcsolt információval (térinformatika)
- Általában kisebb az állomány mérete, mint a raszteres
- Mindenféle hasznos szolgáltatást lehet vele megvalósítani. Pl. Optimális útvonal kiválasztás.
Hátrányok:
- Több munka a létrehozása, tehát drágább
- Speciális kezelőprogram kell hozzá, hogy az előnyeit kihasználd
csillag:
Az Alföldön gyakorlatilag méter pontos lett! Szó szerint megdöbbentő érzés! Most volt a Szegedi Land Rover találkozó azon 19 pontot kellett megtalálni Szeged és kecskemét között.
Úgy hallottam, idén megszüntették (feloldották) az SA-t (Selective Availability). Ki tudja, mennyit változott ezzel a pontosság a dinamikus navigációs méréseknél.
Az én tapasztalatom a régi SA-val rotott adatokkal, hogy hiába kalibráltam a térképet a GPS koordináta rendszerére, mert egy-egy szemmel látható piros lámpánál történő várakozás során akkora elcsúszás jött be a koordinátákba, hogy a zöld lámpa után a GPS-ből kapott pontok szinte a párhuzamos utcán mentek tovább.
Előre is köszönöm, egyúttal közölném, hogy az e-mail címem Imail címre változott (próbáltam ugyan az index ügyeletével megváltoztatni, de nem sikerült). Ha már elküldted volna a rossz címre, légy szíves küldd újra a hajnalj@index.hu-ra.
Némi próbálkozáson már túl vagyok, bővebbet magánban.
Jók a térképekkel kapcsolatos észrevételeid, látszik hogy szakmabeli lehetsz.
Sajnos a MapSource sorozatból még hiányzik a Hungary nevű CD, de Ausztira (az egész ország) ráfér egy 16MB-os kártyára. A feltöltési idő soros porton kb.25 perc, USB kártyairóval kb.1 perc.
Holnap az irodámból küldök majd neked pár GPS-el rögzitett track-et e-mail-ben.
A www.garmin.com cimen megtalálod a Garmin-ok kommunikációs protokolját, mellyel meg tudod csinálni a megtervezett útvonal betöltését.
(Ha elkészül a progi és jó árat találsz ki rá biztosan sokakat érdekel majd.)
Egy-két észrevételem,illetve kérdésem volna a magyar térképre vonatkozóan.
Aki a térképészettel foglalkozik szakma szerűen, az tudja, hogy a megfelelő pontosság biztosítása nem egyszerű feladat, tehát nagyon valószínűtlen, hogy egy autóstérképet beszkennelve, vektorizálva GPS-hez használható alapot kapnánk. Kezdjük a papír torzulásánál, aztán a méretarány miatti generalizálás következményei. Pl.: a Mecsek szerpentinjeiből szerintetek mennyi szerepel egy autóstérképen. Nem láttam ugyan még működés közben, de érdekes lehetne egy ilyan térképpel felszerelt gépjérmű navigációs rendszer, ami mondjuk javasolná, hogy kanyarodj, mikor az út egyenesen megy tovább.
Fontos az is, hogy a térképnek legyen gazdája, aki karbantartja, kijavítja a hibákat, megrajzolja az új utakat, rendszeresen frissíti.
Egy ki tudja honnan szerzett (ne adj isten lopott) régi térkép nem jó megoldás.
A nehézségek ellenére a közeljövőben én is kipróbálom, hogy a mi térképünk mennyire felel meg a GPS-he. Most még a koordináta transzformációnál tartok és van néhány GPS-el felvett útvonalam, amihez lehet mérni, de nem ártana több, ezúton kérném a tisztelt egybegyűlteket, akinek vannak GPS-ből származó adatai dobjon meg vele.
Kérdés: Aki használt már Mapsource-ot, vagy hasonló programot, talán meg tudja mondani, mennyi idő alatt lehet betölteni egy GPS-be mondjuk Budapest térképét 16MB-nyi mérettel?
Térkép helyett potenciális felhasználási lehetőség lehet szerintem egyrészt a GPS összekötése mobil PC-vel, amin a saját térképes navigációs frogram futna, másrészt egyedi útvonalak letöltése a navigációs GPS-ekbe.
Ehhez csak az kell, hogy az útvonal optimalizáló program által generált utvonaltervet átalakítsam waypoint formátumra.
A legolcsóbb az OEM panel, a neve GPS 25 LP-LVS vagy HVS. Az LVS alacsony tápfeszről megy 3.6-6 V-ig, meg lehet táplálni a PS2-ről is. A HVS bírja a kakaót 6-40 V-ig, úgyhogy autóba ez a jobb. Ehhez már csak egy antenna kell és a táp/adat kábel.
Az egész kijön kb. bruttó 60e-ből.
mi a legolcsóbb gps amibôl kijön a pozició soros porton, de másra nem képes? mennyibe kerül? esetleg olyan aminek elromlott a displaye, de még működik?
Igen, a Point of Interest adatbázis a szállodák, éttermek, benzinkutak, múzeumok, kórházak stb... nevét, címét, telefonszámát tartalmazza.
A felkínált eszközök még csak igéret formájában léteznek. A rendelkezésünkre álló eszközök meg tulajdonképpen a részletes és pontos vektor térképek. Tehát ha a "felkínált eszköz" az valamiféle konverter progi, akkor a problémát nagyon rövid időn belül meg tudnánk oldani.
torban:
Tisztában vagyunk vele. Keményen dolgozunk azon, hogy legyen térképünk Amerikától és Európától oly távol eső kis hazánkról... :)
Szuper kütyük jönnek, de nekem sokkal fontosabb a magyar térkép. Ha nem megy velük, csináljátok meg nélkülük! Ugye nem kell ecsetelnem, hogy egy pontos magyar térkép mennyire hozzájárulna a GPS hazai elterjedéséhez.....és a navigate.hu sikereihez.
Ahogy azt korábban igértem, röviden összefoglalom, hogy mit hallottunk a múlt héten a Garminnál.
Sok új termék lesz jövőre (és a régieket is gyárták tovább), fel sem tudom mindet sorolni, úgyhogy csak az érdekesebbeket nézzük.
- Az eTrex Pinnacle például 8MByte beépített memóriával, térképpel, barometrikus magasságmérővel, elektronikus kompasszal, 160x288-as FSTN kijelzővel.
- Jön a GPS V. egy villámgyors ARM procival, WAAS vevővel (amely nemcsak a NavStar műholdak jelét veszi és 1m-es pontosságot tud), 16 mega memória, 160x256-os display.
- StreetPilot III. ... hmmmm... ez már nem semmi. 16 színű grafika, max. 128!! MB memória cartridge, útvonal tervezés, újszerű vékony design, ja és beszél is a kicsike bájos női hangon. :)
- A NavTalk II.-ről nem sok újat tudtunk meg; kézbe vehettük, de még szoftver nem volt benne. Ha olyan jó lesz mint amilyen szép, akkor sikeres lesz.
Sajnos a térképekkel kapcsolatosan nagyon rossz hírt hoztunk. Mivel nem a Garmin készíti ezeket, hanem egy NavTech nevű holland cég, így még csak a tervek között sem szerepel Magyarország. Lincshangulat uralkodott amikor ezt kiejtette a száján a szőke, zselézett hajú 18 éves holland fickó. A finn, norvég, horvát, cseh, dél-afrikai stb.. dealerekkel karöltve egymás után tettük fel a kérdéseket. Elmondtuk, hogy mindannyiunknak megvannak a saját országaink részletes vektor térképei, úgyhogy csak azt kérjük, hogy ne hátráltassanak bennünket a munkában, hanem segítsenek inkább. Igéreteket azt kaptunk bőven, hogy majd segítenek, lesz konverter progi, amivel legalább a részletes és pontos térképet megcsinálhatjuk magunknak hamár a POI adatbázisról csak álmodozunk egyenlőre.
A Microsoft AutoRoute CD-ről installálni kell a GPS setup-ot is, majd beállítani rajta a megfelelő portot és az NMEA kompatibilis eszközt.
A GPS-t pedig NMEA out-ra kell állítani az Interface setup-ban. Ennyi... utána műxik rendesen.
Ez valóban tetszetős megoldásnak tűnik, ha összerakható, akkor saját tetszőleges felbontású térkép beszkennelésétől kezdve minden eddig felvetett problémára megoldás lehet.
Az etrex satellite screen-je nem jo semmire.. mutat negy kis pontott (a muholdak) meg huz egy vonalat ha van kapcsolat. A jelerosseget is mutatja, de nem muholdankent ha nem csak ad egy (talan?) atlagot.... Olyan kellene mint a masik (persze dragabb) Garmineken ahol mutatja a screen-en hogy MERRE vannak a muholdak, es az egyenenkenti jelerot!
Az altalam probald vevok mindegyike tobbe-kevesbe elvesztette a jelet elgendo lombozat alatt....
Pár hete vettem egy emap-ot, gondoltam, ha ismeretlen vidékre tévedek /Mo-on/ milyen jó szolgálatot tesz majd. Na a kütyü elég pontos, /kb. olyan, mint vártam/ de az alaptérkép egyszerűen szar. /Pont, mint a papír alapú térképek/ Ez alapján még az M3-on is eltévednék. /kis túlzással/ Gondoltam összekötöm egy laptoppal /kábel van hozzá/, de sajna a WIN98 nem akarja az eszközt felismerni. Van egy microsoftos Európa 98 térképem, amit elvileg GPS-el is lehet használni, de az a fránya szoftver csak akkor hajlandó kommunikálni az emappal ha telepítettem a helymeghatározó eszközt. Drivert + nem találok hozzá a Garmin honlapján se. Aztán arra is gondoltam milyen jó lenne, ha saját városomban való tévelygéseimről csinálnék egy részletesebb térképet, aztán azt tölteném vissza a GPS-be, ne adj isten még a netre is feltehetném, ha már a Garmin nem csinál részletesebb Mo. térképet /Áldja + az Isten őket!/, de ezt se tudom megcsinálni, így aztán még a haverok előtt is csak égek, mint a rongy. „Jó hogy látod 20m-es pontossággal, hogy hol vagy, de mit érsz vele, ha egész Miskolc csak egy pont a kijelzőn?” Hát ez az…
Mire jó így a készülék? Külföldön nem tévedsz el; ha ismeretlen városban tudod a cél pontos koordinátáit könnyebben odatalálsz legközelebb is; egy ismerős vitorlázó repülő, ma már nem tudna meglenni GPS nélkül.
DE jármű navigációra, a jelenlegi beépített Mo. térképpel szerintem igen csekély a használati értéke.
Bizonyára én vagyok nagyon láma, ezért kérdem tud valaki a fentebb vázolt problémákra valami megoldást?
PS A MediaMarktban már nincs akció, a topic hatására először oda mentem vásárolni, de nem volt olcsóbb, ráadásul az eladók is sík hülyék voltak, /nem értettek hozzá/, így aztán én elmentem a Garmin boltjába, az Index mellé, ott értették mit akarok és a segítőkészség is meg volt bennük.
zöldként nekem is lenne ötletem.
Amire én spórolok, mivel picit többet lehet vele csinálni, többe kerül mint 80.
Tehát az én receptem: Végy:
- egy egy-két éves Windows CE vagy Psion masinát (lehetőleg memóriával bővíthető tipust) kb. 30-40
- szerezz valahol egy OEM kártya gps-t vagy egy butuska gps-t (my first GSP?)kb 30-40
- végy egy szoftvert ami fut az előbbi gépeken (windows CE-n fut az MS program - térképek állítólag tölthetők az Expedia.comról), Psionon és CE-n fut a Route Planner és/vagy a Street Planner (Psionon láttam működni GPS nélkül, igen meggyőző, utat optimalizál, zoom, stb.)kb. 10-15.
- installáld és kösd össze őket!
Nos ez Móricka elképzelése! Még az is meglehet hogy működik... :)
Elvileg kene hogy mutasson az Etrex is valami satellite-screent, ahol a jelerosseget is latod. Vajon mas keszulekek is elvesztik a jelet erdoben, vagy ez inkabb csak az ici-pici antennaju Etrexre igaz?
Talán az E-Map (Garmin) felel meg leginkább vágyaidnak, de ehhez nagyobb rálátású ember kellene mint én. Ebbe ugyanazok a térképek tölthetők le, valamivel kisebb a képernyő és az ár. (www.navigate.hu a Garmin, és www.guards.hu a Magellán)
Legyen nagy a képernyő és a memória valamint a memóriát táplálja külön áramforrás, szerintem ezek a legfontosabbak.
Köszönöm szépen gyors válaszodat. Sokat segítene, ha esetleg típusszámot tudnál mondani, illetve az lenne még a kérdésem, hogy ha vennék egy streetpilot-ot, akkor később, ha már piacra kerül a teljes magyarországi térkép, tudnám-e rajta használni?
Nem tudom miért vette magára az irásomat ? (talán mert lehetne a navigate ra is igaz ?)
De én nem magával tárgyalok ebben a témában.
Én önnek elküldtem egy floppyt hogy okosodjanak picit ez ügyben. Mivel erről semmiféle visszajelzést nem kaptam hát nem is mentem tovább ezen a nyomon.
Summa :
Elnézést, de nem önökkel egyezkedem magyar térkép ügyben.
Tehát nem is csodálom ha a saját részéről kikérte a dolgot magának.
Másfelöl meg más is forgalmaz garmint az országban. (igaz még piciben, de nöni fog)
(például.: SOKKIA magyarország -nagyon korrektek-... Kerti's Kft... Fülöp Ferenc -Sopron-... stb stb)
egyébként az itt említettekkel nem tárgyaltam.
Éshát most én kérhetném ki magamnak... Neeeem ?
Ui.: Elnézést mindenkitől, mert úgy hangzik most itt háború folyik.
Hát ez volt a Navigate részéről az első és egyetlen ilyen hangú levél, amire itt most 1x válaszoltam.
(Talán azthitte a Navigate hogy ő a garmin közepe és megsértődni látszik most)
Harom hete voltam vele a Gregory Bald csucson a Smokey Mountains-ban. Ratettem a hivatalos helyzetjelolo kore, egy perc utan a magassagot 12 lab (kb 3m)elteressel mutatta, a hely koordinatait meg 18(kb 6m)labbal. Nem rossz. Monjuk onnan jo volt a ralatas a muholdakra :))))))
Erdoben, kanyonokoban nem igazan hasznalhato sajnos. Legnagyobb hatranya SZVSZ hogy nem mutatja a kijelzon hogy merre vannak a muholdak, meg a jelerosseguket. (Ez hasznos lenne pl rossz veteli helyeken, tudna az ember hogy merre kellene mozdulni jobb jelert...)