Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A szélben való gépi védekezésről hasonló a véleményem. Plusz annyit tapasztaltam igaz ez szél iránytól nagyban függ, hogy ha ez egyik oldalról szembe kapja a kipufogót a szél az felfelé emelte a meleg levegőt igaz nem azt a sort melegítette amit szerettél volna hanem a másik koronájába csapta a meleg levegőt. Ezt a kiröppenő parázs útjából lehetett szépen követni. Azért az is igaz van az a szél amiben már nem hatásos.
Sziasztok! Tudom, hogy mindenki unja már a hogyan metszem a fámat tipusú hozzászólásokat, de ezekkel a magyar kajszikkal nem tudom, hogy mit kezdjek. Tavaly márciusban lettek ültetve és jelenleg ilyen állapotban van az összes. Vékony kis ágakat növesztettek és sajnos picit dézsmálták őket az őzek ezért van néhol ennyi elágazás.. Mellettük a goldrich kajszik jóval nagyobbat fejlődtek, mindegyiket sudárra visszametszve indítottam... Válogassam ki a leendő vázkarokat a többit metszem le? A vázágak végét kell metszeni?
valszeg, hétfő és kedd éjszakája, hajnala lesz a kritikus, szerintem -5 - -6 foknál értelmetlen kiskerti módszerekkel szállított fagy ellen védekezni, el kell akkor engedni, sajnos, főleg, ha erős széllel párosul
valamiféle szélpajzs felállítása a fa északi-északkeleti oldalához, amivel lefogom az erős szél hatását (elfújná a meleget és a tűz égése is problematikus), szélpajzsnak nagyobb felületek felállítását gondoltam, pl. régi rossz faajtók, ponyvák egy stabil vázon
azután tűzrakóban/vashordóban tűz rakása, gyújtása, régi olajos, vashordókkal elvileg elég szépen lehet melegíteni és szabályozni a tüzet a fedelével, nem kell, hogy egyből elfüstöljön a cucc
amit még szoktam, hogy fóliákkal, geotextíliával a fatányért körbetakarom a lehűlés előtt, és a kritikusabb órákban megnyitom, amivel fékezem a kisugárzási fagy hatását, de ennek lehet, hogy nincs számottevő hatása, a múltkori enyhe fagynál mintha fél fok hatása lett volna 1-2 órára (a visszatartott talaj hője)
az utánad szóló módszere is lehet, hogy műxik (egy kis üvegházhatás hőre), én alul valami nagyon fékezett habzású pici tűzzel (pár nagyobb gyertyával?) tartanám, vagy minimalizálnám a hőveszteséget
Persze, lehet, hogy ezek már semmit sem fognak érni a következő napokban...
Üdv! Van 5 db 2 éve telepített kajszim. idén már pár szem biztos lenne rajtuk. A koronáját egy nagy nylonzsákba belehúznám a fagy idejére az szerintetek használna valamit a fagy ellen, vagy többet ártanék vele? Próbáltam több gazdaboltban damysol gabonát venni, de úgy néztek, mint a lukinyúl. Azt mondták, a nagykerben sem ismerik.
Valakinek van esetleg bevált módszere kiskertbe a szállított fagy kivédésére, ha széllel egyutt jar? Hétfőtől rosszul fest, a ket ceglédi óriás mar teljes virágzásban van, valahogy jo lenne menteni belole. Vettem damisolt, de szerintem ez magában keves lesz...vmelyik modell -2 a masik -6c-ot jelez...
Én úgy vélem, hogy a prokloráz alacsonyabb hőfokon markánsabban dolgozik a virágfertőző monilia ellen, de általában a tebukonazol mobilisabb hatóanyag növényen belül.
Bio permetszer ha érdekel valakit akkor keressen bátran, akár privátban is. Új fejlesztésű győgynövény és fűszernövény alapúak. Gomba és rovarőlő változatban kapható. Kiszerelése 1litertől 100 literes kiszerelésben. Érdemes kipróbálni szőlő és gyümölcsösben.
Azert nem egeszen ugyanarra hasznalhatoak....sztem a Folicur tobb mindenre hasznalhato....olvasd csak el pontosan a leirasukat. Amugy en is Folicurt hasznalok tobb eve..
Én is folicur használok, de a mirage is ugyan azokra jó amit a folicur ír csak 5l 50000ft kb. Folicur 5l kb 70000ft. Te nagyker én vásárolsz? Én igen, esetleg segíthetek. Bár gondolom hogy nagyker én vásárolsz a terület nagyságából adódóan.
A Folicur Sola hatóanyaga tebukonazol .... igen használok . A másik hatóanyaga Proklorát ..... hogy melyik a jó vagy jobb ezt nem tudom , utóbbit nem használom .
Azért érdekes ez az előrejelzés és az etalon OMSZ diagram . Azon én azt látom hogy az ország eltérő helyeire ugyan azt jósolja valahol 0 és -5 közé . Ha ez lesz a valóság akkor azért talán nem katasztrofális . Keletre kicsit hidegebbet de ott úgy gondolom még kicsit visszább vannak a fák . A szél ebben az esetben nem biztos hogy ellenség mert nem engedi a talaj közelben lehűlni a levegőt hanem folyamatosan keveri ...persze alapból hideg levegőt fog keverni de még mindig jobb ha a talaj feletti 100 m -2 fokos mint ha az alsó 5 méter -8 felette meg a maradék 0 fokos .
A gépes védekezéshez még annyit ( aki használ ) hogy mi azért kezdjük már valahol 0 környékén mert azt látjuk ahol járunk vele ott nem deres a talaj sem . Ugye a gép hasa is sugároz a meleg levegőt is nekicsapja a talajnak és ezzel kicsit melegebben tudjuk tartani . Persze ezek nem nagy mértékek de lehet hogy ilyen dolgon múlik 10 -20 % megmaradása . Az ismert hogy a fagy először a talaj közelében jelenik meg majd onnan hűl felfelé .... persze kivéve a széllel érkező hideg levegőt . Amúgy én úgy gondolom , hogy érdemes szélben is ezzel a géppel védekezni hiszen úgy működik hogy beszívja a hideg levegőt , felmelegíti és kifújja . Esetleg más útvonalat kell kitalálni ...pl. a szél felőli oldalon le-föl járni hogy bevigye a fák közé a meleget , persze ez helyzet kérdése .
Pontosan. A baj az, hogy a meleg miatt most beindulnak a fák. Kinyílik az összes, majd jön egy jó nagy hideg, ez stresszelheti a fákat. 2017-ben egy ilyen áprilisi lehűlés stresszelte két ceglédi arany fámat is. Azt hittem vírusos fertőzést kaptak. A levelek egérfüles állapotban maradtak. De aztán az új hajtásokon gond nélkül nőttek normál méretű levelek. A fák persze azóta is jól vannak. És a szállított fagy ellen nehéz védekezni, ha az lesz.
sajnos a pupákdézi által korábban beidézett (akkor még nagyon messzi) előrejelzés nagymértékben megvalósulni látszik, úgyhogy valóban erős szállított fagy jön, jó nagy széllel, meg helyenként esetleg hóval
nem tűnik viccesnek
idén nem sok barack lesz ahogy nézem a múlt meg a jövő hetet
Ráadásul ez, ha jól gondolom, nem(csak) kisugárzási, hanem szállított fagy lesz elég erőteljes széllel, légmozgással, innentől kezdve a fagyvédelmi intézkedések enyhén szólva problémásak.
Ha jól látom, nem is 1-2 órára lesznek fagyok éjszakára hajnal előtt, hanem akár 6-8-10 órán keresztül is.
És már ugye eddig is voltak szép fagyok sokaknál az elmúlt napokban.
Üdv mindenkinek ! 20 liter vízhez mennyi topsint ajánlott ? Vegyes gyümölcsös, alma körte szilva barack. Én sehol nem találom a leírásban, előre is köszönöm !!