nem extra a szkennerem, de a hozztartozó installáló cd tartalmazza az adobe acrobat szövegfelismerő programot. nem a legprofibb, de jó. A lefotózott papírt, vagyis jpg képet is "le tudja gépelni".
Nekem volt a kilencvenes években szövegfelismerő kézi szkennerem.
Olyan volt, mint egy üveglehúzó (gumi) kb 15-18 cm széles, amit végig kellett húzni a gépelt szöveg felett, majd meg lehetett jeleníteni szöveges dokumentumként.
Amikor tiszta volt a gépelt példány, 90-95 százalékos volt a szövegalkotása.
Földre húzó élmény, de idetartozik. Szegény olvasók nem értik meg, hogy ha borítékban vagy faxon küldik el a pótolhatatlan gondolataikat, az eleve kizárja az újságban való megjelenést. Nemrég folytattam egy ilyen témájú telefonbeszélgetést. Próbáltam elmagyarázni, hogy nincs eszköz, amely a papírról a lapba varázsolná a veretes mondatokat, mert én pl. nem fogom beírni, az hétszentség, és más se, mert erre már vagy öt éve nincs külön ember. Most, hogy így mondod: megoldás, ha beolvasom az izébe - de hát nem olvasom be az izébe. Word, mail. Az új sztenderd. :)
Igen, köszönöm, ez lehetett, a 86-os busz. Elvétve jártam arra, ezért nem ugrott be. Dátumot nem tudsz?
Azt a fényképet nem tudod idevarázsolni? Információ is volt, de pontos részletekre nem emlékszem, egyszer sikerült nyomkodnom, de viszonylag rövid idő alatt felszívódott. De a Déliben is volt, kint a peronoknál, egy, ahol a menetrendek vannak(voltak?) kiplakátolva.
Batthyány tér HÉV végállomáson volt "lapozós" kiíró, arra halványan emlékszem még. Olyat terveztek a Kálvin téri HÉV végállomásra is. (A minap szembejöttek az egykori kelenföldi festési lapok: érdekes, hogy a Balaton felé menő vonatoknál (meg pl. a Déliben menőknél a "Déli szót") a Lelle, Füred stb. "hasznos" szófelet nagyobb betűvel írták, pl.
A 86-os busz vonalán volt ilyen kijelző a Kiscelli utcánál (menet Újbuda felé), Batthyány térnél (menet Óbuda felé) és Margit hídnál (mindkét irányban).
Ha jól tudom, mindegyik megjelenítő másmilyen elven működött, így lehetett tesztelni, hogy melyik lesz a jó. A vonalra talán 16 kocsi volt átalakítva, a megfelelő működés érdekében ezeket kellett kiadni rá, mert másik kocsit a rendszer nem látna. Aztán ezek szépen lassan leamortizálódtak, talán született belőle szakdolgozat, TDK, vagy "csak" ipari tapasztalat.
Aztán később úgy alakult, hogy Óbuda mellett Kelenföld is ad kocsit a 86-osra, azóta teljes káosz van a vonalon, mindenfajta busz előfordul (amit én nem bánok).
A Futár egy átvett és magyarosított rendszer, talán 13 modulból kb. 7-et vett meg a BKK. (És ez sok-sok meglepetést tartogatott a BKK és a szállító részére is.)
Gömb: én oszlopra emlékszem, a Déli pu. pénztárcsarnokánál, az üvegfal pénztárak felőli oldalán, az egyik oszlop tövében volt felállítva, meg a Moszkva téri metróállomáson, a "fényképezőgép" mellett. Konkrét gömbről egy emlékem van, a Mexikói úti MILLFAV végállomáson készült fénykép, talán a '80-as évek végéről. Azt mondták az idősebbek, valamiféle információs gépezet volt benne.
Sejtettem, de nem erre gondoltam. A bejárat mellett volt felállítva, valami állványra, arra nem emlékszem. Szemmagasságban a monitor, és előtte, alatta a nyomkodós rész. Mint egy nagy dinnye, amiből kiszeltek egy negyed cikket.
Igen, szerintem egy korai próbálkozás volt, de a számítástechnika óriási léptekkek fejlődik. Ami akkoriban probléma volt még, ma már egy pöccintés.
Valamelyik nap nagyon meghökkentő élményem volt, mikor egy okostelefonba bemondtam (vagyis kicsit távolabbról) , hogy (pl. ) péntek este érkezik a gyors.
És kérem, kisvártatva ott volt a szöveg a jegyzetben, mintha egy telefonba zárt gépírónő gyorsan beírta volna. Hogy a hangot is megőrizte, az már nem téma, de hogy legépelte???
Még emlékszem a stenciles időkre. Az erika írógépre. a commodorra , a win 3.1-re, a pedálos diktafonra, a programra, ami a beszkennelt anyagot szerkeszthető szöveggé alakította, napersze fizetős program volt, ma már a szkenner tartozéka, szóval mindezek mintha tegnap lettek volna. És most itt a préselt gépírónő. Az emlékezet pedig rövid. Olvasom egyik kitűnő szoborlapos tag blogján, amint próbálja kitalálni, mire gondolhattak a szobrász által ábrázolt fiatalok. Valószínűsíti, hogy felveszi/felvette videomagnóra a meccset, és azt akarja nézni. Na de kérem, akkor még nem volt a háztartásokban videómagnó, csalóka dolgok ezek. Azt hisszük, hogy pár évvel ezelőtt is rendelkezésre álltak a ma eszközei/lehetőségei, pedig dehogy. De a költői meglátás varázsátnincs jogom megtörni, ezért ott nem fogok ilyen prózai dolgokat hozzászólni. Csak nagyon kikívánkozott belőlem.
Várj csak, nem egy olyan piros (vagy sárga?) műanyag gömbről beszélsz, aminek a belsejében volt a gép és a monitor? Mint egy óriási bukósisak, amibe beleállt az ember és nyomkodta. Nekem valami ilyen rémlik, de nem tudom, honnan.
És van ugye okostelefonos Futár alkalmazás, ami ugyan néha még döcög és szokni kell, mint ahogy a megállói kijelzők is néha böszmeségeket beszélnek, de legalább van, látható a fejlődés. Én az új járatoknak is örülök - ugyan most fogalmam nincs, hogy ha el akarok jutni valahova, akkor mivel tehetem azt meg, mert a teljes átszámozás óta el vagyok veszve, de most már úgyis megnézhetem neten. :)
(Azért a megállókat akkor se kellett volna átnevezni...)
Ugyanezt gondolom. Talán már meséltem, akkor bocsánat, de markáns emlékem, hogy nyáron, mikor a 3-as metró helyett pótlóbuszok jártak, a projekt indulásakor láttam ezt a pacákot a Deák téren, a buszok végállomásán, ahogy azt videózta, hogyan követik egymást a járművek. Lehet mondani, persze, hogy óvodában is bkv volt a jele, meg hogy egy nagy gyerek, de egy frászt: egyszerűen érdekli, meg akarja oldani. Meglehet, a vállalatvezetésen meg a nem tudom min kellett volna javítani, és neki csak valamiféle "kreatív igazgatást" meghagyni, na de hogy most Tarlós és ellenzéke együtt örül, hogy lesöpörték a színről?! Na de kérem.
Én aztán szidtam eleget, mert voltak hibák, de ebből látszik, hogy ő legalább dolgozott. Hosszú idők óta az első ember, akiről el tudom hinni, hogy tényleg akart tenni, akiről el tudom hinni, hogy képes egy olyan várost kialakítani, ami talán nem száz százalékban egyezik az én elképzeléseimmel, de alapvetően akkor is sokkal jobb, mint ami volt.
(És persze, a többi terv is klassz - ha csak némelyik megvalósult volna, már nyer a város.)
Nem a Futárról beszélek, hanem azokról a táblákról a megálló felirat alatt. Pár éve még egy semmire se jó ábra volt ott, hogy mikor indul a cucc a végállomásról, és hány perc alatt tesz meg egy megállót. Ma meg azt írják ki, hogy mikor ér a holmi a megállóba. És csodák csodájára, általában akkor ér. A Futár annyival tud(na) többet, hogy ha baleset van, dugó vagy tüntetés, akkor kiírja, hogy sorry, majd jövünk.
A térképes gömb sajnos nincs meg, de az is igaz, hogy iszonyú ritkán járok a Moszkván.
Vitézy előtti időben, az évet nem tudom, de volt egy buszvonalon hasonló, a Duna budai oldalán az Árpád híd környékén, vagy beljebb? Szóval ott volt kísérleti kijelző a buszmegállóknál.
Ami most van, az sincs minden megállóban. Inkább azt kellene felsorolni, hogy hol van. Ez nem kritika, csak tény.
Egyébként már régebben akartam kérdezni, hogy emlékszik-e rá valaki, valamikor a 90-es években? , vagy korábban, a moszkva tér metróbejáratnál, meg a Déli pu.-on láttam felállítva egy-egy nagy gömböt, amibe egy számítógép lehetett beépítve, a Budapest térképet lehetett megnézni rajta. Ha jól emlékszem.
Nekem a többi is bejön. Egyáltalán, biztos sok rosszat el lehet róla mondani, de ez a Vitézy gyerek legalább hozott valami víziófélét ebbe az iszonyatosan gondolatszegény budapesti posványba. És hogy a megállókban már nem azt írják ki, mikor indul valami nyolc kilométerrel odébb, hanem hogy mikor ér oda, ahol épp állok - hát az megfizethetetlen.
Volt ott valahol egy "kastély" nagy volt és sárga. 90 körül több lapban láttam, valami hazatelepült ékszerész vagy ki építette és egy borzalom volt. Egyszer mellettem ült egy pasi a repülőn és egyszer csak elkezdett rángatni, hogy nézze ott a házam. Az a borzadvány volt. Talán már nem is él az illető, mert elég öregecske volt akkor is.