Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2014.05.11 0 0 21565

Azért ez elég lehangoló.  Mármint hogy sok idő után találok egy mandarinfajtát, ami ízlik, még a fajtája is kiderül, aztán nem biztos, hogy érdemes belevágni, mert meglehet, zsákbamacska lesz belőle. Egyszerűbb tavasszal venni néhány darabot a piacon :( 

Előzmény: gáborke (21564)
gáborke Creative Commons License 2014.05.11 0 0 21564

Használni lehet, a volkamer mindennel kompatibilis, csak gyenge minőséget ad a nemesnek, sokszor alternál a minőség.

Ezért kéne átoltani, trifo megmutatná a max minőségét.

 

A Tardivo a jellegzetes mediterrán csoportba tartozó mandarin, klementinszerű, alul nyomott.

A minőségre visszatérve fajtája válogatja a dézsás-szabadföldi közötti minőséget.

Van ami ugyanolyan jó, mandarinok egy része, citromok, pomeló, érdekes a gréfrút is talán még finomabb a piacinál.

A narancs nehezebb, sok hosszú érésidejű messze sem lesz olyan jó, bizonyos hibridek sem lesznek annyira jók.

Előzmény: bombaba (21563)
bombaba Creative Commons License 2014.05.11 0 0 21563

Egy kertészetnél olvastam:

"The used rootstocks are trifoliate orange (Poncirus trifoliata 'Flying Dragon') and Volkamer lemon, Citrus volkameriana. " - ezek szerint jó a volkamer alany hozzá, házi, dézsás tartáshoz.

Tavaszi fajtáknál még ilyet találtam: Citrus reticulata cv. Tardivo, amit véletlenül találtak Szicíliában, érésidő: jan-febr., egyébként megfelel a keresett feltételeknek.

Más, ebben az időszakban érő fajtát nem találtam, persze ettől még lehet sok.

 

Meg persze, a dézsás tartás nem feltétlenül adja ugyanazt az ízt, mint a mediterrán, szabadföldi. 

Előzmény: gáborke (21561)
gáborke Creative Commons License 2014.05.11 0 0 21562

Lime, limetta elnevezést simán csereberélik a kertészetekben, bármi lehet, savanyú lime, édes lime.

Lehet tényleg pursha is, de lehet sima Tahiti. Levél alak, hajtés, és persze termés tud segíteni valamennyit.

Előzmény: aidy01 (21558)
gáborke Creative Commons License 2014.05.11 0 0 21561

Azért rendes kifejlődésben, sok napot kapva, nem rossz az íze, olyan jaffa szerű, de aromás mellékízzel, személy szerint így sem volt nekem bejövős, de ízlések...

Esetleg egy trifó alanyt megérne, hátha jobb lesz.

Előzmény: bombaba (21559)
bombaba Creative Commons License 2014.05.10 0 0 21560

Én is csak mostanában tévedtem a mandarinok közelébe, van vagy 400 belőlük, reménytelen megjegyezni.

Limettának leginkább a Pursha-t vagy a Római lime-ot nevezik.

Nagy szerencsével találhatsz pl. Oázisban, Baumaxban, ahol ömlesztve hoznak be citrusokat, egy-egy érdekesebb fajtát, pl. így jutottam hozzá valakitől a Philippine Red lime-hoz, Ő találta és megosztotta velem.

A hiányos megnevezés, elcserélt névtáblák része ennek a játéknak. 

Előzmény: aidy01 (21558)
bombaba Creative Commons License 2014.05.10 0 0 21559

Kotortam kicsit az Ortanique után. A spanyolok őrült mennyiségben termelik, tőlük egy fotó:

 

Ez olyan, mint az általam vett: vékony héj, nagy gerezdek, semmi vagy alig mag.

Március közepén kezdik általában szedni. A leírásuk szerint nagyon kellemes ízű, kiegyensúlyozott benne a savasság és édes íz. Nagyon leveses.

Más helyen írják: 7-12 gerezdből áll, tényleg nagyon kövér gerezdek.

 

Előzmény: gáborke (21551)
aidy01 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 21558

Én már lassan feladtam, hogy megértsem, mikről beszéltek. Az "alap" citrusfélék sokasága is több annál, hogy meg bírjam jegyezni, mi micsoda :)

 

De pl. ma a Fitolandban láttam egy kb. 1,5 méteres lime fát, félrehúzva az üzlet sarkába, 15 ezerért árulták. Gyanús volt, hogy miért áll ott, mert ránézésre nem tűnt annyira betegnek. Igaz az egyik ágán kanalasodtak a levelek, de ez kb. a teljes lomb 10%-át ha kitehette...

 

Viszont az egész fán annyi jelzés volt egy pici címkén, hogy "CITRUS LIME  - limetta, lime"

 

Vagy ilyen általános kereskedésben sose fogsz találni "gyűjtemény"-be való citrusokat? Mert pl. erről honnan tudod, hogy tahiti, karibi, nem tudom milyen lime van még....

Előzmény: gáborke (21551)
coburg1 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 21557

Üdv Lajos!

Majd ha már elfogyott a citrom, magyarázd el kérlek, hogyan lehet a "jó" leírásokra rákeresni.

Előzmény: Luigi50 (21556)
Luigi50 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 21556

21542 ! Ha ezt nem érted akkor mit írjak ? Nem fogom a több oldalt leírni mert te nem keresel rá. Üdv Lajos

Előzmény: coburg1 (21552)
Luigi50 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 21555

Köszi ! Azt hiszem,hogy ez egy felejthetetlen alkotás !!!

Előzmény: bombaba (21546)
Martinez Narancs Creative Commons License 2014.05.09 0 0 21554

Bocsánat, most olvasom hogy már leírtad.

Martinez Narancs Creative Commons License 2014.05.09 0 0 21553

Gábor!

Szép termések. Milyen az íze? még nem is hallotam ilyenről, narihoz-mandarinhoz viszonyítva milyen?

Előzmény: gáborke (21551)
coburg1 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 21552

"nagyon sokan nagyon jól leírták olvasd el"

 

Közelebbről mit?

Előzmény: Luigi50 (21542)
gáborke Creative Commons License 2014.05.09 0 0 21551

Képek, Ortanique

 

 

 

 

 

 

Most csak mandarin méretűek, múltévben volt közel narancs, de sztem ez a mandarin életszerűbb, hisz nari-mandarin hibrid.

Előzmény: bombaba (21541)
gáborke Creative Commons License 2014.05.09 0 0 21550

Igen, a tangelo nova viszont nem hinném hogy ilyen édes finom lenne, ezért gondoltam a nova mandarinra.

Az ortanique vastagabb héjú, kb navel narancsszerű, könnyen hámozható, erős aromás héjú, maga a gyümihús is elég aromás, ami számomra kicsit mellékízes hatást kelt, ezért személy szerint kevésbé fogott meg. Magas a savtartalma is.

 

 

 

Előzmény: bombaba (21540)
gáborke Creative Commons License 2014.05.09 0 0 21549

Van, majd teszek friss képet. Sztem volkameren van, Tintori-s eresztés, lehet hogy jobb alany is elkélne neki.

Előzmény: bombaba (21541)
gáborke Creative Commons License 2014.05.09 0 0 21548

Elvileg most vasárnap lenne, de a helyzet hogy alig találtam növényt ami ne hajtana, tehát nem tudom érdemes e?

 

Előzmény: becko9 (21547)
becko9 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 21547

Gaborke, oltasi nap mikor lesz?:)

bombaba Creative Commons License 2014.05.09 0 0 21546
Előzmény: Luigi50 (21544)
bombaba Creative Commons License 2014.05.09 0 0 21545

Már megint negatívan állsz hozzá.

Én kíváncsian várom, ebből mi lesz.  Hátha tanulok valamit, és kiderül, tizenvalahány évig rossz irányba tartottam... 

Előzmény: Luigi50 (21542)
Luigi50 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 21544

Kálaira emlékszem, de ki volt aki beleharapott ??? Mert nem semmi arcot vágott az biztos -)) Az az igazi (brezsnyeves oroszos pofa volt).

Előzmény: bombaba (21530)
Luigi50 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 21543

-))))) Akkor hajrá-)))

Előzmény: bombaba (21530)
Luigi50 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 21542

A helyzet az,hogy a citrus az citrus akkor is ha száz van vagy ha egy ! Vagy rendesen tartod vagy nem lesz termés ! Itt nincs nehogy már ! A tartást meg nagyon sokan nagyon jól leírták olvasd el ! 

 

Előzmény: coburg1 (21533)
bombaba Creative Commons License 2014.05.09 0 0 21541

Neked van Ortanique? Milyen alanyon? Fotó esetleg a gyümiről?

Előzmény: gáborke (21537)
bombaba Creative Commons License 2014.05.09 0 0 21540

Annyira nem mélyedtem bele és csak a 

2. A "Nova" vagy Clemenvilla kora télen érik - más forrás szerint dec-jan - , mérsékelt méretű gyümölcs, könnyen hámozható

fajtát találtam, ezt nem tartom valószínűnek, ahogy Te sem.

A másik kettőt nem találtam.

 

Az Ortanique - amit Chez mond - formában, érési időben - jan-márc -ízben, héjvastagságban megfelel a legutóbb felrakott mandarinomnak.

 

A múltkori vásárlásom az lehet más fajta, sajnos fotóm nincs róla, más forma volt, nem volt ennyire lapos.  

Előzmény: gáborke (21532)
kzs13 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 21539

Sziasztok! Nekem van egy kb. egy méter magas kerti citromfácskám (Poncirus trifoliata?) szép nagy tövisekkel, jól bírja a telet...

Azt kérdezném, hogy mikor vághatok róla dugványnak valókat, és mikor lehet dugványozni?

Az alsó ágai túl sűrűn állnak, azokat szeretném levágni és meggyökereztetni.

gáborke Creative Commons License 2014.05.08 0 0 21538

Nekem nem sikerült a gyökereztetés anno, de mondjuk csak 1x próbáltam, nem túl ráfeszülve. Inkább oltottam.

Sztem a sok vízzel vigyázni kell, de a növekedése -ha jól erős a gyökérzete- jó lehet, de ez csak tipp.

Előzmény: ptak (21536)
gáborke Creative Commons License 2014.05.08 0 0 21537

Nem a legjobb fajta, megtéveszti az ember a tangor kereszt, de sajna nincs akkora nagy íze. Kissé savanykás, nekem túl aromás, de meg lehet azért enni, most is van rajta termés de már szárazak, kései érésű egyébként.

Viszont szép a termése:)

Ami finom, pozitív csalódás volt pl. a Clemenules clementine, Oronules is finom volt, és persze a satsumák igen finomak.

Ezt a Novát vhogy majd be kéne azonosítani pontosan, hogy végül is melyik amit a piacon Te és én is vettünk.

Esetleg mind a hármat ki kell próbálni:))

Előzmény: bombaba (21535)
ptak Creative Commons License 2014.05.08 0 0 21536

Van valami tapasztalatotok bergamottal saját gyökéren? Mit szeret, mit nem, mire érzékeny? Sikerült meggyökereztetnem egy dugványt. Nem tudom, hogy milyen fajta, vagy fajta-e egyáltalán, ajándékba kaptam, de az biztos, hogy bergamott, nagyon jellegzetes az illata.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!