Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Azért ez elég lehangoló. Mármint hogy sok idő után találok egy mandarinfajtát, ami ízlik, még a fajtája is kiderül, aztán nem biztos, hogy érdemes belevágni, mert meglehet, zsákbamacska lesz belőle. Egyszerűbb tavasszal venni néhány darabot a piacon :(
"The used rootstocks are trifoliate orange (Poncirus trifoliata 'Flying Dragon') and Volkamer lemon, Citrus volkameriana. " - ezek szerint jó a volkamer alany hozzá, házi, dézsás tartáshoz.
Tavaszi fajtáknál még ilyet találtam: Citrus reticulata cv. Tardivo, amit véletlenül találtak Szicíliában, érésidő: jan-febr., egyébként megfelel a keresett feltételeknek.
Más, ebben az időszakban érő fajtát nem találtam, persze ettől még lehet sok.
Meg persze, a dézsás tartás nem feltétlenül adja ugyanazt az ízt, mint a mediterrán, szabadföldi.
Azért rendes kifejlődésben, sok napot kapva, nem rossz az íze, olyan jaffa szerű, de aromás mellékízzel, személy szerint így sem volt nekem bejövős, de ízlések...
Esetleg egy trifó alanyt megérne, hátha jobb lesz.
Én is csak mostanában tévedtem a mandarinok közelébe, van vagy 400 belőlük, reménytelen megjegyezni.
Limettának leginkább a Pursha-t vagy a Római lime-ot nevezik.
Nagy szerencsével találhatsz pl. Oázisban, Baumaxban, ahol ömlesztve hoznak be citrusokat, egy-egy érdekesebb fajtát, pl. így jutottam hozzá valakitől a Philippine Red lime-hoz, Ő találta és megosztotta velem.
A hiányos megnevezés, elcserélt névtáblák része ennek a játéknak.
Én már lassan feladtam, hogy megértsem, mikről beszéltek. Az "alap" citrusfélék sokasága is több annál, hogy meg bírjam jegyezni, mi micsoda :)
De pl. ma a Fitolandban láttam egy kb. 1,5 méteres lime fát, félrehúzva az üzlet sarkába, 15 ezerért árulták. Gyanús volt, hogy miért áll ott, mert ránézésre nem tűnt annyira betegnek. Igaz az egyik ágán kanalasodtak a levelek, de ez kb. a teljes lomb 10%-át ha kitehette...
Viszont az egész fán annyi jelzés volt egy pici címkén, hogy "CITRUS LIME - limetta, lime"
Vagy ilyen általános kereskedésben sose fogsz találni "gyűjtemény"-be való citrusokat? Mert pl. erről honnan tudod, hogy tahiti, karibi, nem tudom milyen lime van még....
Igen, a tangelo nova viszont nem hinném hogy ilyen édes finom lenne, ezért gondoltam a nova mandarinra.
Az ortanique vastagabb héjú, kb navel narancsszerű, könnyen hámozható, erős aromás héjú, maga a gyümihús is elég aromás, ami számomra kicsit mellékízes hatást kelt, ezért személy szerint kevésbé fogott meg. Magas a savtartalma is.
A helyzet az,hogy a citrus az citrus akkor is ha száz van vagy ha egy ! Vagy rendesen tartod vagy nem lesz termés ! Itt nincs nehogy már ! A tartást meg nagyon sokan nagyon jól leírták olvasd el !
Nem a legjobb fajta, megtéveszti az ember a tangor kereszt, de sajna nincs akkora nagy íze. Kissé savanykás, nekem túl aromás, de meg lehet azért enni, most is van rajta termés de már szárazak, kései érésű egyébként.
Viszont szép a termése:)
Ami finom, pozitív csalódás volt pl. a Clemenules clementine, Oronules is finom volt, és persze a satsumák igen finomak.
Ezt a Novát vhogy majd be kéne azonosítani pontosan, hogy végül is melyik amit a piacon Te és én is vettünk.
Van valami tapasztalatotok bergamottal saját gyökéren? Mit szeret, mit nem, mire érzékeny? Sikerült meggyökereztetnem egy dugványt. Nem tudom, hogy milyen fajta, vagy fajta-e egyáltalán, ajándékba kaptam, de az biztos, hogy bergamott, nagyon jellegzetes az illata.