Ne essünk túlzásokba
Európai elkötelezettsége nem jelent egyben elfordulást Amerikától. Mint fogalmaz, „el kell ismerni Amerika súlyát és szerepét, (…) de ne essünk túlzásokba a rendkívüli intézkedésekkel és jogkorlátozásokkal. Én például addig nem megyek – tudósként sem mentem – az Egyesült Államokba, amíg ujjlenyomatot kell adnom.”
http://index.hu/politika/belfold/solyom0805t/
Sztán én amikor vótam a zegybesült államokba, yo 10 évvel ezelőtt, nem köllött ujjlenyomatot adnom, meg a seggembe se akartak beletrombitálni (pedig bele trombitálhattak vóna) :) Azóta ujjlenyomatoznak. Lekközelebb micsinának majd? kielemzik a székletmintámat? A hüjeségnek, és az emberi méltóság megalázásának egyaránt van határa. Usákoknál ugylácc nincs.
Huj de gyökér itt valaki. Sztán ippeg ki vót az, aki kijelentette hogy az ország nem szereti a szilvásgombócot? Pl. az, aki bocsánatot kért a holokauszt miatt az ország nevében. Vagyis az én nevemben is. Penig az én nevembe ugyan ne kérjen, mer egyrészt közöm nem volt hozzá, másrészt ha meg lett vóna, akkor is én akarom eldönteni hogy akarok-e bocsánatot kérni és ne egy köhögő bolha döncse el hejettem. Világos az ész osztás? :) Sztán meg ippeg nem köteles senki yopofát vágni a buzeráncsosok házasságához se magánemberként, de államelnökként meg méginkább. Mer legalább mégeccer annyi embernek nem teccne ha yopofát vágna, mint amennyinek igen. És a többségnek inkább meg köll felelni, mint a kisebbségbe köhögő bolháknak.
Mongyuk azér, mer ujjlenyomatot bűnözőktől (feltételezett bűnözőktől) szoktak venni.
Akkor most nagyon meg fogsz lepődni: az Egyesült Államok a törvény szerint feltételezett bűnőzőnek (illegális bevándorló) tekint mindenkit, aki vízumért folyamodik és be kíván lépni az országba. És ez nem új dolog, semmi köze 9/11-hez.
szerintetek ez az ujjbegylenyomat csak és kizárólag terrorelhárítási dolgokat fog szolgálni?...iszen akárhol járkálsz mindent öszefogdosol. leszkennelnek aztán máris megvan, hogy valahol ottjártál.
a terrorpisták szépen meg fogják oldani a bejárogatást, csak egy kicsit gondolkodniuk kell rajta. a civilekkel szemben ez egyenesen sértő. továbbra is vegyenek ujjnyomot a gengszterektől (pl. don giurchano).
sz eju meg a brüsszeli pénzzabáló vízfejével meg az elbaszott és eltorzult támogatási rendszerével foglalkozzon. aztán ha már nincs jobb dolguk gyártsanak biometrikus apjukfaszát, meg egyszerűsítsék le a képviselők neveit james bondra.
óriási illuzíót zavarászik aki azt hiszi, hogy ezek a baromságok a biztonságát növelik. az ellenőrizhetőségét azt igen és ebből magam sem kérek. (egyébként a retinaszken az ártalmatlan, mert a retinádat - hacsak ki nem veszi valaki a szemed - nem hagyhatod a helyszínen)
A diplomáciában elemzők hada próbálja megfejteni egy-egy politikus nyilatkozatát, interjúját, beszédét stb. Mert iszonyúan fontos, hogy mit mondott, miért mondta, mi van a mondanivalója mögött.
Azonban hivatalosnak tekinteni csak a kimondott szavakat, gondolatokat fogják, ugyanis semmi sem jogosítja fel őket arra, hogy mást értsenek hivatalosan a kimondott szavak mögé.
Sólyom László, Köztársasági Elnök úr, elmondta, amit mondani akart. Előfordulhat, hogy az újságíró nem úgy írta meg, ahogy az elhangzott. Ebben az esetben - lehet, hogy a nyilvánosság kerülésével - a KÜM és az amerikai nagykövetség között zajlani fog egyfajta tisztázó párbeszéd.
Lehet, hogy Köztársasági Elnökként valóban úgy gondolja, ahogy az megjelent. Ebben az esetben az a helyzet áll elő, hogy a magyar Köztársasági Elnök bírálja az amerikai Kormány terrorellenes intézkedéseinek egyikét. Valamilyen formában belavatkozik egy másik ország belügyeibe.
Sólyom László, mint tudós, bármikor kritikával illetheti ezt az intézkedést. Viszont sokkal óvatosabban kell fogalmaznia, mint Köztársasági Elnök. Természetesen így is kritizálhatja, de szavainak már más minősítése lesz.
Annak azonban elég nagy a valószínűsége, hogy diplomáciai vonalon - a kulisszák mögött - legalább egy tisztázandó kérdés felmerül ezzel a kijelentéssel kapcsolatban.
Lehet. De mi van, ha mégis sikerül? Szerintem pl. a briteket a legkevésbé Sólyom emberi jogi aggályai izgatják most. És a többi országra nézvést sem volt túl biztató jel, hogy az egyik terrorista lazán végigutazta fél Európát.
Itt meg Te vagy a nagy megmondó??Susanne magától nem tudja,hogy mit írjon...szegény.
Őszintén valld be,ha itt az országban,robbantottak volna már fel terroristák ezt-azt és magyarok haltak volna meg...akkor itt is elleneznél egy hasonló beléptetési rendszert??? Egyáltalán mi bajod lesz attól, hogy bekenik az ujjadat festékkel??
Pedig a Péterfalvy mónócska még azér i s balhézott mert az USAba tartó emberkéket még a beszállás előtt leellenőrízték terrorgyanu szempontjából. Aztán az usákok azt mondták hogy ez nem kötelező, de hozzájuk menni sem az:-)))
Mondjuk amit az amik csinálnak, már tényleg vicc. Nem tudom, ki járt ott mostanában, de mielőtt beengednének, egy nyilatkozatot is ki kell tölteni. Többek között megkérdezik azt is, szándékodban áll-e terrorista akciót végrehajtani ott tartózkodásod ideje alatt.
Komolyan nem tudom, mit csinálnának, ha az igent húzná be valaki. Ilyen kérdésre csak azt lehet válaszolni... :)
És mi lesz, ha az EU tagállamok bevezetik a biometrikus útlevelet? Hova fog akkor Sólyom úr költözni? Ez egy nagyon buta kijelentés volt, ami miatt fog még eleget magyarázkodni.
"Sólyom miért nem megy az USÁba? Azért, mert ott a beléptetés sérti az emberi méltóságot. A Ti mebrei méltóságotokat is, ha oda szeretnétek utazni. Kijelentése szinbólikus tartalommal bír. Rugaszkodjatok el a konkért értelmétől, s próbáljátok meg a mögöttes értelmet megtalálni."
Ezt így nem fogják megérteni. Próbáld meg lassabban, fokozatosabban. Engedd őket gondolkodni. Tudod, szokás szerint megmondták nekik.