Keresés

Részletes keresés

sui Creative Commons License 2001.01.26 0 0 436
tec1:)
Az ötlet és a technika egyáltalán nem rossz, bár talán egy kicsit idejét múlt, ha figyelembe vesszük a térképes készülékek létezését is.
Az ember ugyebár vizuális tipus és szereti is látni azt, hogy hol is vagyok éppen, nem pedig csak azt, hogy merre is van az, ahová éppen tartok.
Saját tapasztalataim alapján egyébként Én magam is szívesebben használom a mezei GOTO navigációt és kb. 5 év alatt összesen ha kétszer terveztem útvonalat magamnak. Amíg messze van a pont, addig megy az emeber a lehetőségeihez mérten (amerre út is van) a nyíl irányába, ha elkezd fordulni a nyíl, akkor természetesen gondosan ügyelve arra, hogy milyen távol is vagyok az elérni kívánt ponttól eldönthető, hogy érdemes-e az adott irányba elfordulni az első lehetséges kereszteződésnél. Még mindig jobb cikk-cakkban autókázni, mint esetleg 1/2 órát bolyongani a célponttól esetleg 500 m-re.
A ritkán átjárható víz azonban tényleg fogós kérdés....
Előzmény: tec1 (427)
sui Creative Commons License 2001.01.26 0 0 435
Belo:)
Konkrétan mire gondolsz?
Térképen követni, megjeleníteni a 10-15 jeladó (GPS, bár ez nem ad, de van azért megoldás)által küldött jeleket?
Ha igen, akkor van ilyen rendszer, írja a zvegh@navigate.hu címre!
Előzmény: Belo (418)
sui Creative Commons License 2001.01.26 0 0 434
Torban:)
Valószínüleg gond van a készülékkel, vagy a memóriakártyával. Vidd be a Navi-Gate Kft-be ott megnézik, hogy mi a gond.
A készülék valószínűleg még garis, ebben az esetben azonnal új készüléket kapsz!
Előzmény: torban (417)
psmith Creative Commons License 2001.01.26 0 0 433
Kicsit bővebben. Sokat járok az országban, még többet saját városomban. Régóta szeretnék egy olyan programot, amivel a GPS-ben összegyűlt útvonalakat (Tracks) letölthetném a PC-re, a letöltött térképrészleteket összesimíthatnám, szerkeszthetném, aztán vissza a GPS-be. Így nagyságrendekkel pontosabb térképet tudnék készíteni, mint a jelenlegi papír alapú térképek. Nekem most is össze van kötve a GPS és egy AutoRoute Express-t futtató laptop. Látom, hogy hol járok, de azt is látom, hogy a térkép milyen pontatlan. Egy pontatlan térkép alapján + GPS nélkül jobban lehet tájékozódni, mint GPS-sel.
Ha mások is csinálnának az általuk bejárt útvonalról térképet és ahhoz (kölcsönösség alapján) mindenki ingyen hozzájutna hamar összejönne egy teljesebb és pontosabb Mo. térkép.

PSmith

psmith Creative Commons License 2001.01.25 0 0 432
Igen
Előzmény: csillag (430)
rizo Creative Commons License 2001.01.25 0 0 431
rugo:
ha nem tudod milyen vetületben van a MO autoatlasza akkor be kell transzformálni, ehhez min. 3 db illesztőpont szükséges (1 foku polinomiális)...
ha tudod milyen vetületben van akkor:
- vagy nagyon okos GIS szoftvered van és tudod ábrázolni a fi-lambdát...
- vagy "reproject"-el átteszed wgs84-be az autoatlaszt...

R.

Előzmény: rugo- (420)
csillag Creative Commons License 2001.01.25 0 0 430
Apropó...
Egy kis közvéleménykutatást szeretnék tartani, kérem, hogy a tisztelt GPS tulajdonos olvasók válaszoljanak igennel, vagy nemmel a következő kérdésre:
Lenne-e vevő kb 10000-15000 Ft-ért egy olyan útvonaltervező programra, amely:
- WGS84 koordinátákat jelez ki,
- az optimális útvonal jellemző pontjait letölti a GPS-re (Garmin, vagy NMEA183 protokollal)
- a GPS-en tárolt waypontokat betölt.
- Valamint, ha hozzáférhető lesz a Garmin Mapsource formátuma, a térképet, vagy annak tetszőleges kivágatát letölti a GPS-re.
(Térképek: Magyarország, Budapest, Pest megyei települések, néhány nagyváros)
Előzmény: csillag (428)
rugo- Creative Commons License 2001.01.25 0 0 429
Kösz, keresem.
Előzmény: csillag (428)
csillag Creative Commons License 2001.01.25 0 0 428
Nem triviális a hogyan...
1. Közös pontok felvétele, (mindkét rendszerben ismert pontok koordinátái)
2. Átszámítási állandók kiszámítása
3. Átszámítás

A narancshély problémára talán a legjobb megoldás, ha földrajziban tárolod, és szükség szerint számítod át az adott sávba azokat a pontokat is, amelyek esetleg a szomszédosra esnek.

Lásd részletesebben: Kiegyenlítő számítások (Dr.Detrekői Ákos), vagy "datum transformations" kulcsszóval keresés a NET-en.

Előzmény: rugo- (424)
tec1 Creative Commons License 2001.01.24 0 0 427
Megnéztem a navicard site-ot ahol érdekes dologra bukkantam: El akarnak adni egy egyszerű GPS-t, mint hétköznapi navigációs eszközt (közlekedés - városban, vidéken...) A trükk az, hogy a GPS koordinátákat egy kis kártyán vonalkód formájában lehet "beetetni" a géppel.
Nagyon kellemes példákat lehet olvasni a site-on, hogy milyen széles körben lehet kitűnően használni a CARDNAVIGATOR-t. Pl:napjaink managere tárgyalásra indul és a titkárnő egy internetoldal segítségével kinyomtatja a kártyát, ami tulajdonképpen egy GPS koordinátát tartalmaz. "A készülékbe behelyezve nincs más dolgunk, mint az irányt követni és vezetni. Térképre egyáltalán nincs szükségünk."
Tettem egy próbát. A Bosnyák térről indulva beadtam egy koordinátát a GPS-nek. A Land Rover egyesület irodájának koordinátáját. Én még soha nem voltam ott és a címet sem néztem meg, hogy ne is befolyásoljon. Egész jól haladtam - igaz kicsit villámszerűen (egyet jobbra, egyet balra...) - egészen a Dunáig. Ez egy kicsit nagy falatnak bizonyult! Ha a GPS-re hallgatok akkor talán még most is a hidat keresném Pesttől északra! Szó mi szó, kellemesen összeautóztam a várost és a képzeletbeli megbeszélésről jól elkéstem volna!

tec1

Előzmény: czy (407)
donvito Creative Commons License 2001.01.24 0 0 426
Talán ez a link segít - FOMI, ahol talán az "átszámítás", talán a "transzformáció" linken kell keresni a segítséget.
Emlékeim szerint WGS <-> EOV <-> EUREF transzformáciokat lehet elvégezni az aplet segítségével.
vito
rugo- Creative Commons License 2001.01.24 0 0 425
Ehe...ehe....ehem...
hély = héj (Bocs!)
Előzmény: rugo- (424)
rugo- Creative Commons License 2001.01.24 0 0 424
"...át kellene számítani EOV-be és..."
Hát ezaz. Hogyan?
Mi van akkor ha nagyobb területeket akarnék egyszerre látni? (amennyire kisilabizáltam az UTM-ben 6 foknyi "szeletekkel" dolgoznak (vagyis 6 fokon belül -cca 6-700 Km - pontos a dolog úgy-ahogy, de mi van akkor ha mondjuk egy fél europányi térkép megjelenitése és posicio felrakása a cél?)
Vagyis mondjuk ha két UTM zonát (mint a narancs-hély szeletek) akarok egymás mellá rakni, akkor mi van a szelet-határoknál? Brrrrr....

rugo

Előzmény: csillag (423)
csillag Creative Commons License 2001.01.24 0 0 423
Szerintem a térkép valószínüleg EOV (magyar szabvány, Egységes Orsz...) hengervetületben van, az UTM es koordinátát át kellene számítani EOV-be és utána már elég lenne az általad alkalmazott affin transzformáció (skálázás plusz eltolás).
tec1 Creative Commons License 2001.01.23 0 0 422
"(sejtésem hogy azt is illene figyelembe venni hogy az adott scannolt terkep milyen vetületben van megrajzolva...(sztereografikus...meg ilyenek, de itt már magas nekem a léc)"

Ebben lehet az igazság, mert az általam vett atlaszban - ami tartalmaz földrajzi koordinátákat - a térkép négyzethálós felosztása nem követi a földrajzi koordináták által megadott négyzethálót (ami nem is négyzetekből áll, hanem trapézokból...)

tec1

rugo- Creative Commons License 2001.01.23 0 0 421
Térképek letölthetők a
Mikrosaft: Expedia Maps siteról (www.maps.expedia.com)
(nem túl részletesek, de tájékozódásra jók)

rugo

rugo- Creative Commons License 2001.01.23 0 0 420
URAK,

feladvány (algoritmus vagy nagytudásu hozzértő kerestetik)
Adva vagyon
LAT/LON koordináták (datum WGS84)
méretaránmyosan bescannelt MO autótérkép (mondjuk hogy pontos)
a fent adott LAT/LON koordinátával rendelkező pontot szeretném megjelölni a térképen.
(addigi probálkozásaim: LAT/LON->convert to UTM
terkep elhelyezése az X,Y koordinátarendszeremben -szándékom szerint koordináta helyesen-egy ismert pont UTM koordinátája alapján-
eredmény: 20-30 KM hiba ha mondjuk a ref. BP közepe és Pécset vagy Debrecent keresem)

Van valkinek 5lete? Hol a hiba?
(sejtésem hogy azt is illene figyelembe venni hogy az adott scannolt terkep milyen vetületben van megrajzolva...(sztereografikus...meg ilyenek, de itt már magas nekem a léc)
Help, help. help...

rugo

rati Creative Commons License 2001.01.23 0 0 419
> Találtam ilyen atlaszt a Térképkirály Szugló utcai boltjában.

Köszönet az infoért. A héten elballagok oda.

Előzmény: tec1 (409)
Belo Creative Commons License 2001.01.23 0 0 418
Szevasztok !

Nagy kérdésem az, hogy van-e olyan rendszer ami, tiz-tizenöt jeladóból áll és egy vevőre érkeznek be a pozíció információk?
És ha van, akkor hol?

torban Creative Commons License 2001.01.22 0 0 417
Jaj jaj jaj !!!

Kaptam kölcsön egy "United States - Road & Recreation" MapSource CD-t.
Kis installálási zavarok után feltelpült a PC-mre és látszott rajta, hogy igen klassz. (New Yorkra zoomolva, mint egy pókháló...milliónyi utca stb)
Nézzük milyen extrát ad ! Töltsünk 1-2 szelvényt az eMapbe !
Meg is történt, de az eMap-en csak nem látszik semmi !!!! vagyis, hogy a menüben igen, ott vannak az adott NY részletek, de nem a térképen ! A térképen ua az world map van, mint volt és nem is kereshetek (find) érdekes helyekre, stb)
Miért ? Mi nem jó ? vagy mit nem csináltam jól ?

köszi

torban Creative Commons License 2001.01.22 0 0 416
Nehéz a választás, de ha utazgatni akarsz kell a memória ! azaz eMap ! (szerintem)
Nem világítanak a gombjai, de olyan jól elrendezettek, hogy 2 nap után vakon nyomkodhatod.
Elem? Nem az számít mennyi fér bele, de 2 pót aksival, no és az autós szivargyújtó csatlakozóval még mindig mindent túléltem !
Előzmény: elf (411)
niváskarcsi Creative Commons License 2001.01.22 0 0 415
elf. Egy 300-forintos iránytű elég,hogy álló hejzetben irányt adjon.Nekem 315-ös magellánon van
használtan kapsz 50-ezerért.Van benne 15000,város a világon,tehát ha három látható város van akép ernyőn tudod hol vagy.Itthon a 20km-es lépték olyan sűrű hogy nem tud az ember el igazodni rajta,annyi helyet mutat néhol.Igaz nem divatos készülék,olcsó ezért illik cikizni.Még egy adalék,tavaj Strassbourgban elmentünk várost nézni GPS a mellény zsebbe, volt ott villamos ,templom, étterem járás és csodák csodája a kütyü nem bolondult meg tette a dolgát és vissza vitt a szállodába,és ezt 24-órán át tudja 2db ceruza elemmel,én ezt merem ajánlani de ha jössz a hétvégén meg is nézheted.NIKA.
amarx Creative Commons License 2001.01.22 0 0 414
Miért nem próbálod meg a Garmin E-trax summitot az tud álló helyzetben is irtányt mutatni mert van benne egy fluxgate compass

elf Creative Commons License 2001.01.22 0 0 413
Tudom hogy nem olcsó. Maga a készülék 165e, a szükséges gizmókkal együtt kb210. Jujjj..
Az Emap 125, kiegészítőkkel kb 200.
A vásárlást úgy nyárra tervezem. Időm van bőven, pénzem annál kevésbé.
Előzmény: Alfred (412)
Alfred Creative Commons License 2001.01.22 0 0 412
elf:
A Garmin III+ nem olcsó, de ha tudsz még várni, közeledik a Garmin IV, ami álló helyzetben is tud tájolni, ami nagy előny!
Előzmény: elf (411)
elf Creative Commons License 2001.01.22 0 0 411
GPS vásárlásán gondolkozom. Némi mérlegelés után a GARMIN GPSIII+ mellett döntöttem. Eleinte versenyben volt az Emap is. Ez utóbbiban nagyon tetszik a memóriakártyás megoldás, néhány 8,16 megás kártyával ár elész jól el lehetne boldogulni. Ám elrisaztott ettől a tipustól hogy: -kevésbé robusztus
-nem 4, csak 2 elem/akksi fér bele
-nem vízálló, csak cseppálló
(nem világítanak a gombjai(éjszaka fontos))
-lebutítotak a GPS funkciói.

A GPSIII+ komoly készüléknek tűnik, ám az 1,4MB memóriát én nagyon kevésnek érzem.

Nekem igazából két célra kéne GPS.

1.-Terepjárózás, kirándulás. Nagy segítség lenne ha ez a cucc megmondaná hol vagyok. Erre a célra egy GPSII+ is megfelelne.

2.-Utazás Europában, esetleg észak Afrikában, vagy a közelkeleten. Na ehhez kéne a térképes készülék. Nem kergetek illúziókat, tudom hogy a jelenlegi fejlettségi szintjükön a térképes GPS-ek még nem pótolják a papírtérképeket.
DE! Ha már a készülék egy egyszerű térképen megmuatja hogy körülbelül hol vagyok, én már meg tudom találni pontos helyemet a hagyományos térképen.

Na, és itt jön a kérdésem. Szerintetek elég-e erre az utóbbi célra a GPSIII+, a maga beépített térképével, és 1,4 MB memóriájával, vagy kell hogy várjak amig kihoznak egy készüléket ami egyesíti GPSIII+ tudását,robusztussgát, és az Emap bővithetőségét?

niváskarcsi Creative Commons License 2001.01.22 0 0 410
Helló.Én is arról a térképről írtam amiről tec1.
Magyarország,földrajzi koordinátákkal,GPS-hez.
1:250000-a lépték.Kiadó.DIMAP BT.1196 Budapest,Báthori u.104.TEL/Fax 377-7908
E-mail:dimap@mail.elender.hu.
Jó vadászatot NIKA.
tec1 Creative Commons License 2001.01.22 0 0 409
Helló rati!

Találtam ilyen atlaszt a Térképkirály Szugló utcai boltjában. Magyarország 1:250000, Dimap Szarvas, 1600,- Ft. Van még benne a nagyobb városokról is térkép, de vonalzó és ceruza kell hozzá!
A www.mapking.hu címen találsz más üzleteket is!

tec1

Előzmény: rati (408)
rati Creative Commons License 2001.01.21 0 0 408
>,lehet kapni autótérképet 1-350000,méret arányút rá van írva az elejére,hogy GPS-koordinátákkal

Én már olyan rég keresek ilyesmit, de nem sok sikerrel jártam eddig. Egyszer láttm már Európa autostérképet, de Magyarországot még soha, Bp. térképben pedig még csak nem is reménykedem. Szóval felizgattál ezzel a térképpel.

Előzmény: niváskarcsi (404)
czy Creative Commons License 2001.01.21 0 0 407
http://index.hu/tech/hardver/navicard/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!