Mail ment E111 vs. utasbiztosítás. (BBöbe, gyuzso)
Jó olvasni benneteket, hogy már most arról értekeztek hol, mikor, merre fogtok nyaralni! Mi ilyenkor még csak az álmodozások korát éljük, de általában augusztus tájékán hirtelen elhatározásból lerontunk Görögországig és két hétig vissza se jövünk :-))))).
Szerintem érdemes felhívni a kinti utazási irodák valamelyikét, és érdeklődni. Alkudni mindig lehet. Természetesen a kinti irodákban beszélnek magyarul.
De persze vigyázzatok arra, hogy tuti biztosra menjetek.
Ha nem főszezonban megy az ember Sartira, akkor érdemesebb ott helyben kiválasztani a szimpatikus apartmant. Főszezonon kívül nyugodtan lehet válogatni az apartmanok között.
Mi pont azért akarjuk kint lefoglalni a szállást, mert nem szeretünk rizikózni. Azért már egyszer nagyon rosszul jártunk egy apartmannal. A Villa Maria csodás volt, de van egy House Maria nevű apartman is az Annával szemben. Na az valami szörnyű volt. Szúnyogtanya, koszos, büdös, a fürdő használhatatlan, olyan mintha hajléktalan szálló lett volna. Mi sem vagyunk túl nagy elvárásúak Sartival kapcsolatban, de azért ne egy putrit adjon nekünk az itthoni utazási iroda. És persze így-meg úgy harangozták be, hogy milyen szép meg jó. A Sithon travelnél másnap kijelentkeztünk, és elmentünk a Taousanis Tours-hoz lefoglalni egy szobát a Villa Mariaban. Nem bírtuk volna ki.
FONTOS!
feketefelho felsorolásából véletlen kimaradhatott: ZÖLDKÁRTYA!!!
Ez nem a környezetvédelmi, hanem a kötelező autóbiztosításod alapján adja ki a biztosítód, ingyenes. Van ahol pl. Aegon néhány nap, időben intézd. Lejárata megegyezik, hogy meddig vagy befizetve erre is figyelj.
1. Kötsz egy biztosítónál utazási biztosítást ( 2 felnőtt +gyerek(ek)) az itthoni indulás napjától a tervezett hazaérkezés napjáig szóló érvényességgel. (Jól nézz szét a neten, aztán telefonon is hívd fel az ügyfélszolgálatokat, mert jelentős különbségek vannak az egyes biztosítások között, vagyis nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb.) Ezen felül kötsz (ha nagyon félted az autódat) egy CASCO-t havi díjfizetéssel (ha még nincs) ott, ahol neked a legolcsóbb!!!!
Javaslom a netrisk-et a tájékozódásra (ott kalkulátor is van, de ne dőlj be neki egyből, mert a kedvezményekről fogalma sincs a programnak!!!!).
Így ti és az autó is biztosítva van az utazás alatt, a teljes útvonalon (unio + egyéb országok).
2. Használod az E111-es nyomtatványt.
Beszerezhető:
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
1139 Budapest, Váci út 73/A.
Tel.: (+36) 1 350-20-01, (+36) 1 350-16-18
Fax: (+36) 1 350-16-38
Ez ingyenes, de sok hátránya van (pl.: csak az unioban érvényes, egyszeri ellátásra jogosít, nem fedezi a teljes költséget, stb.)
Amennyiben érdekel, van a témáról bővebb leírásom is (word formában, 78 k mérettel), ezt el tudom küldeni magán mailben.
Végül egy jó tanács, tapasztalat alapján.
A biztosítások közül mindegyik téríti a költségeket, csak van olyan, amelyiknél nem kell kint fizetned, de van olyan is, amikor a kint általad kifizetett összegről számlát kell kérni és azt itthon téríti a biztosító. Ez ugye nem mindeggy!!!! Légy résen!
MI a tavalyi nyár folyamán látogattunk el Sartira, főszezonban augusztus elején!
A szállásunk a KOSSMANS apartmanban, egy egylégterű 3 férőhelyes apartmanban volt!
Az apartman 52.000,- Ft- ba került!!
APOLLON TRAVELLel voltunk s minden rendben volt! Hirlevelük szerint 1-2 héten belül már az idei árak is elérhetőek lesznek!
Ismerőseink akikkel utaztunk a DIAS ZEUSson keresztül kaptak szállást négyüknek 2 szobás apartman ha jól emlékszem 112000,- Ft környékén volt...Ja 2 felnött 2 gyermek!
Röviden ennyi!
Ha valakinek bármi kérdése van igyekszem válaszolni!
A kocsipiszkáláshoz: nyugodtan ott hagyhatjátok az autót a Narancsparton felügyelet nélkül, de a kulcsot ne hagyjátok benne, mert " kedves honfitársaink " simán lenyulják. :) Sajnos! A görögökkel semmi gond nincs ilyen tekintetben. Viszont az éjszakai szórakozóhelyeken ne huzzátok ki náluk a gyufát. A tavalyi nyáron több éjszakai "magyar usztatásnak" is tanui voltunk. :) Bár néha ránk való tisztelettel csak kergetés volt. A legtöbb balhé a magyarokkal van, magyar magyart üt.
Na jó ennyi kicsi nemzetünk jó híréről odakint.
Egyébként jó a Halkidiki Tours, én már csak azért is ajánlom, mert 7 nap nagyon kevés Sartin és nekik 10 napos túráik vannak, de ahogy gondoljátok. Egyébként Piroska és Gyula ( a tulajok) nagyon aranyosak és segítőkészek.
A programok közül ajánlanám ( aki még nem volt ) a Meteorákat, valamilyen hajóutat, fakultatívként pedig motorral vagy autóval körbe lehet járni a szigetet, amely csodálatos természeti szépségeiről híres.
Nem kell, hogy elküld a számlát. Mivel ez egy last-minute út volt valószínüleg, akkor lehetett ekkora kedvezmény. A katalógus ár mindíg magasabb, de én nem szeretek rizikózni és szeretem kiválasztani a nekem megfelelő apartmant. Jártam már úgy, hogy egy héttel el kellett csúsztatnom a szabimat, mert a kiválasztott apartmanban már márciusban sem volt hely arra az időszakra amelyikre szerettem volna.
Igen, mi is két hétre megyünk. A Triphonnál feltüntett ár nem 7, hanem 10 éjszakára van ezért tünik drágábbnak. A 200000,-Ft költőpénz elég lehet, ha a fakultatív kirándulásokat nem mind ebből akarod fedezni. Azok kb. 90000,-Ft-ot el fognak vinni kettőtöknek, ha mindenhová el szeretnétek menni. A belépőket is külön kell fizetni. Üdítőt csak az útra érdemes vinni, no meg szendvicseket. A busz sofőrei szoktak árulni ugyan kávét, üdítőt, sört, de olcsóbb a "hazai". Kint pedig ne igyatok a csapból vizet, mert esetleg hasmenést okoz. A szupermarketekben lehet kapni ásványvizet (nem drága) azt igyatok inkább. Én tanácsolom azért, hogy reggelire való vákuumfóliás felvágottakat, téliszalámit vigyél, mert ezek drágábbak mint nálunk. Hűtőtáskában símán kibírja az utat, az apartmanokban pedig van hűtőszekrény. Isteni a tejük (már ha szereted), kóstold meg feltétlen.
Bár mondjuk tavaly utoljára fizettünk be utazási irodánál sartira utat, mert semmi értelme. Kint jóval olcsóbban lehet apartmanhoz jutni, és még az olcsóból is lehet alkudni.
De ha gondolod, akkor bescannelem a számlát, és elküldöm Neked e-mailben.
Tavaly a Dias Zeusnál július 3-tól a legolcsóbb (Joker apartman) is 33000,-Ft/fő volt a kátágyas stúdióban. Nem tudom, hogy Neked milyen kedvezménnyel jött ki ez az ár, de nekem ez valószínűtlen.
A júniusi 36.900 Ft-os apartman ár két főre szerintem elég húzos a Sartin lévő apartmanárakból kiindulva. Mi augusztusban voltunk (ez ugyebár főszezon), és akkor fizettünk 32.000 Ft kettőnkre a legújabb apartmanba (Villa Maria). És még ágyneműt sem kell vinni.
A költőpénzről csak annyit, hogy mi 1 hét alatt kb. 150.000 Ft-ot költöttünk el úgy, hogy minden nap vendéglőben vacsoráztunk, és semmilyen ételt nem vittünk magunkkal itthonról, tehát mindent kint vettünk meg. Talán kávét érdemes itthonról vinni egy kávéfőzővel együtt, mert a kávé mindenhol nagyon drága. 2- 2,5 Euro volt.
Az üzemanyag, ha autóval megyünk és 10 literes fogysztást nézünk, akkor oda-vissza összesen 60.000 Ft.