Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Kértem pfranc soros etrex/emap csatlakozót, és küldött is a srác, 2db-ot. Mivel "csak" 1 garminom van, így a masik felesleges. Ha kell írj. Ha több kell, írj neki egy mailt, nagyon kedves. Az egész 1 hét alatt megvolt (airmail jött), a fusizás nem ér annyit, sem az az XX ezer forint.
Mi az ami meggyőzne téged arról, hogy a vektoros rendszereknek, már ma is van létjogosultságuk?, (XXI. század vagy mi a szösz) úgy értem az on-line rendszerekben? Engem csak azér sért szakmailag egy kicsit ez a bitmap dolog, mert annak szenteltem egy évemet, hogy egy ilyen vektor alapú rendszert létrehozzak, és mondanom sem kell, hogy a több másodperc alapú frissítési idő eleve nem szerepelt a megvalósítandó célok között. Századmásodpercekről volt szó, még több millió pont esetén is. Egyébként úgyis mennem kell békéscsabára valamikor a közeljövőben (térképpontosítás) így akár élőben is szivesen mutatok egyet... (sőt ha már itt tartunk, akkor lehet, hogy repülővel megyek, és akkor megnézhetjük a frissítást 160-nál is:) Mellesleg az oktatóm nem nagyon örült volna, ha az ölében még egy laptopot is kellett volna szorongatnia)
Most jut eszembe, ha nagy jót akarsz tenni a közösséggel, akkor mész nekem három referencia kört békéscsabán és elküldöd e-mail-ben. Amit a Garmin visszad az úgy ahogy van jó is. Ez utóbbit egyébként tényleg megköszönném!
természetesen, csak még én is fix-up olok egy kicsit. Így legalább az elsők között lehetek, akik kézben látják az MO. térképet. Remélem már nem sokáig. (leszek az első)
(a fórum hozzászólásait elnézve, lehet, hogy mégiscsak átírom bitmap-osra a dolgot, mert hát csak akkor lesz igazán pontos ugye? te is így látod?. Mondjuk beteszem alá a 2M felbontású budapest műholdképemet :)
Na és melyik szoftver mondja azt hogy "Buffer character overrun.."?
Mert szerintem nem a gép a rossz hanem a progi ami nem tudja elvenni a GPS-ből özönlő karaktereket.
Persze ha más gépeken jól megy... hmm... akkor tényleg x-akta. :)
1. A pontossag tenyleg annyi, amennyi, es nem is a jelkulcsi elemekkel van a baj, mert azon senki sem akar vegigmenni, hanem inkabb az utakkal (vegulis az is jelkulcsi elem) ami sokkal szelesebb a terkepen, mint a valosagban. De a kozepvonala a rajzolasi pontossag hatarain belul a helyen van, egy raszteres kezelofeluleten erre lehet ugyelni.
2. En ezt sohasem allitottam, a GPS-ben jelenlegi processzor es teljesitmenyadatok mellett csak vektoros rendszert lehet megvalositani es meg az is gyengebb, mint egy PC-n futo vektoros rendszer, mert ott legalabb memoria van boven. Amit en a GPS-ek majdani lehetosegerol mondtam, az az, hogy ha majd a GPS olyan tokos szamitogep lesz, mint egy szamitogep, akkor majd azt fogja tudni, mint a szamitogep, akar vektoros, akar bitkepes alapon. De ez mar nem a mai ertelembe vett GPS lesz.
3. A kulonbozo vetuleti es foldmodell rendszerek persze keverik a kakit, de a hiba matematikai uton javithato, ha megcsinaljak. Jelenleg a Silva ceg csinal olyan GPS-t, amiben a 120 mashol is megtalalhato variacio mellett van egy "old russian geodetical system" nevu is, ami jol paszol a magyarorszagi oszver koordinatarendszerhez. Amugy az ujabb Garmin GPS-ekben (biztos a tobbiben is) van egy "User datum" nevu beallitas, amihez korrekcios tenyezok tartoznak. Ha ezt beallitod, akkor a magyar katonai topoterkepeken levo Gauss-Kruger koordinata (a fekete negyjegyu) hasznalhatova valik, hasonloan, mint nyugaton az UTM koordinata, amit minden GPS tud. Ez van lilaval ranyomva a terkepekre, de nem mindutt preciz. A fekete az az. Ha valakit erdekelnek a konstansok, szoljon.
4. Hat persze, nem hulye, hogy masnak csinaljon uzletet. Amugy is a HM 1:50 000 terkepe a leginkabb hasznalhato terkep Magyarorszagon, a belole keszult DTA-50 is az lesz, ha majd befejezik a helyesbitest. Dunantul mar ugy ahogy megvan, a tobbi meg azutan jon. (A 2-3 evvel ezelott keszult legifotokat hasznaljak a helyesbiteshez, ami eleg friss, meg azert mericskelnek is.)
Amit ne ertesz?
1. Kalibralas kifejezest en arra hasznalom, hogy a COMPUMAP szamara felvegyem a pixel-koordinata osszefuggest. A konkurrens rendszerek 2-3 ismert pontbol vegzik ezt, a COMPUMAp negy foknegyzetet ado pontot szeret, mert ez esetben nem kell foglalkozni azzal, hogy milyen volt a vetuleti rendszer es hogy nem ferden tette e be Jozsi a terkeoet a szkennerbe. A 4 pont sokszorozasaval pedig a hibak bezarhatok a sajat kockajukba.
A koordinatarendszerek osszekefelese is letezik, a koordinata-pixel osszefuggesen keresztul a COMPUMAP-ben van egy keresztkalibralas egy masik meter alapu (tehat egeszszamokbol allo) koordinatarendszerre, igy parhuzamos kijelzes van fok-perc-mp-re es pl. Gauss Krugerre, EOV-ra vagy UTM-re.
2. Az ortogonalis, masneven ortodrom terkep az, amely (legalabb kozepen, ahol a papok tancolnak) szog es tavolsagtarto. A COMPUMAP ezt feltetelezi, erre mukodik az interpolacioja. Ha terkep nem szogtarto, akkor a COMPUMAP csal.
Mindenkitol elnezest kerek a hosszu eszmefuttatsert, akit nem erdekel, gondolom tovabblapozott, de talan vannak olyanok, akik elviselnek egy kis ismeretterjesztest.
hobe:így van, ha magyarországon is szeretnél navigáni, akkor vegyél garmint. esetleg más jellegű alternatívaként nézd meg a www.compaq.hu/aeromap oldalt.
A bajom az, hogy a vadiúj Portocom Notebookom-mal nem tudok az eMap-pel dolgozni.
Egyik itány (nb -> eMap) OK, de fordítva nem megy.
A connection OK, de a letöltés 2. másodpercében jön a hibaüzenet: .Buffer character overrun..
meg, hogy állítsam GARMIN vagy HOST modra a GPS-t. Persze, hogy azon van. a régi laptopom ill az asztali gépemmel minden OK. Más is panaszkodott a Portocomra, úgy hogy minden jel szerint nem GPS hiba. De mi lehet a baj ? A NB soros portja más eszközzel jó...
Néhány dolgot nem értek a hozzászólásodban, illetve pár dologban tévedsz.
Dióhéjban a tévedések:
1. A földmérési alaptérképek rajzi pontossága elvileg 0,1 mm, ami a valóságban kb. 0,3 mm. (ügyes kislányok keze munkája) Hasonló érték a topográfiai térképekhez nem adható meg. ld lejjebb.
2. Topográfiai térképek szkennelése és GPS vevőben alapként való felhasználása sajnos nem járható út, mivel azokon a rajzi elemek el vannak tolva és nem méretarányosan, hanem jelkulcsi jelekkel vannak ábrázolva. Régebbi Budapest térképek is tartalmaztak némi torzítást, hogy minden utca elférjen. Ezért nem is volt rajtuk méretarány, mert nem volt nekik állandó méretarányuk.
3. A magyar katonai térképek Gauss-Krüger vetületi rendszerben készültek, alapfelületük a Kraszovszkij-ellipszoid. Ezekre rányomták asszem lila színnel a WGS84 alapfelületű UTM vetület kilométerhálózatát. És ezzel már sok NATO országot megelőztünk.... Csak hát sajnos az attól még topográfiai térkép marad, a tartalma pedig finoman szólva elavult. A felülnyomott térképen már el lehet navigálni egy GPS vevővel, de belerakni a vevőbe marhaság.
4. A honvédség csak a saját topográfiai térképeit használta arra, hogy vektorosat állíson elő....
Amit nem értek:
1. Mi az a kalibrálás? Koordinátarendszerek összekefélése? A szövegből valami olyasmire következtettem....
2. Milyen is az az ortogonális térkép?
Elnézést a terjedelemért, de itt a topicon tényleg elég sok a tévhit....
Olyan készülék, amibe a vásárló saját maga tud térképet tölteni, nem létezik. hivatalosan mindegyik csak a saját térképeit tudja használni.
Ez mit jelent? Vegyek Garmint, mert ahhoz a legegyszerubb terkepet szerezni?
Mi a helyzet pl. egy Alpine tipusu kocsiba szerelheto kutyuvel? (igazabol azert tetszik jobban egy SP color map-nel, mert joval nagyobb a kijelzoje) A legujabb mar DVD-n tarolja a terkepeket, bar gondolom Mo. nincs rajta.
Tényleg van gondunk a Garminnal, de egyre kevesebb. Meg lehet érteni Őket is, hiszen itt a fórumon elég sokan összefutunk, attól függetlenül, hogy ki milyen készüléket használ, vagy használ-e egyáltalán GPS-t. Ez a szám viszont elhanyagolható USA és NY-Eu. viszonylatban.
Túl kicsik vagyunk (még), hogy mi komoly szinten befolyásoljuk a dolgokat.
Mellékesen: a Mo. térkép már azért felkeltette az Ő figyelmüket is...
A Lowrance/Eagle típusú GPS készülékek néhány típusába lehet még térképet betölteni (talán Expedition, de nem biztos), hasonló módon mint a Garminokba. Itt is CD-t kell venni és PC-kábellel tölteni. Sajnos már nem volt szerencsém kézben tartani egy ilyen készüléket (régebben forgalamztam), így kipróbálni sem tudtam. Infóim szerint csak Amerikát lehet feltölteni más térképeik nincsenek, talán még hajózási is.
Maguk a készülékek saját véleményem szerint igen jók voltak (95-ben), az első 12 csatornás vevőket ezek használták, de nem nagyon fordítottak figyelmet a további fejlesztésékre. Ma már egy viszonylag drága és kis tudású készülékek (a Garmin GPS 12 és Magellan 315 körüli kategória, bár van amelyik 2000 waypointot tud tárolni). Az élettartamukról annyit, hogy kb. 1 évet működött a kijlező, majd megadta magát.
Vásárolni a Maritime Kft-nél lehet (1035 Bp, Szentendrei út 107-113. 367-4905), bár itt is inkább Garmint fognak ajánlani.
Olyan készülék, amibe a vásárló saját maga tud térképet tölteni, nem létezik. hivatalosan mindegyik csak a saját térképeit tudja használni.
A Garminba betölthető Magyarország igazából még csak egy normális térképet teremt a háttérben, nem lehet még kereseni (utca-házszám...), de már így is igen részletes és pontos lesz, a megyeszékhelyeken utca szinten is. Tehát nyugodtan lehet vele autózni, kirándulni, bármikor azonnal azonosítható lesz az, hogy hol is vagyunk, illetve a késztüléken azonnal lehet útvonalat tervezni, vagy útpontot felvenni a térképen.
A digitális térképek pontossága nem a készülékek, hanem maguknak a térképeknek a hibája. Vagy újrarajzolja az ember, vagy belenyugszik.
Pl.: Fugawi 3 térképes szoftver Mo. térképe nem rossz (sőt, kifejezetten jól használható), de tökéletesenek semmiképpen nem nevezhető. Itt igazán nincs is mód az alaptérkép újrarajzolásának, mert borzalmasan nagy munka lenne, ami igazán csak egy térképész cégnek lenne kifizetődő (talán).
Úgy van ahogy Sui mondja, nagyon sokat segítettek. Egyébként az elején én is félve kérdeztem meg tőlük,. hogy ez nem jelent-e nékik konkurencia beli gondot, de a válasz határozott NEM volt. Az eddig érkező rendelések, egyénként valahogy mindíg a GPS vevőkhöz lyukadtak ki, ezek pedig egyenes vonalban mennek tovább a NaviGate felé. De így-vagy úgy, az iPaq-ot kiszolgáló GPS hardware mindenképpen tőlük fog származni. Megnéztünk más egyéb gps-vevőket is, de egyelőre maximálisan meg vagyunk elégedve a Garmin vevők beépített intelligenciájával. (sőt, a többieké meglehetősen lehangoló)
Egyébként külön örülök a "A fene vigye el, és ráadásul elég jól néz ki" felkiáltásnak, ugyanis rengeteg idő ment-el azzal, hogy a navigáció szempontjából ilyen "szükségtelen" részletekkel foglalkozzak mint a vastagított utak, vagy az Antialaiszing.
VGyuri remélem kap egy kis ösztönzést, már abból kiindulva, hogy egy 70 Mhz-es processzor, hogyan tud egy antialiasztolt képet (480x640-es felbontásban) valós időben kiszámolni, és forgatni. A valós idő itt 3-4 képfrissítést jelent másodpercenként, de ugye az 1 is bőven elég. A 206Mhz-iPaq-on pedig úgy néz ki a dolog mintha egy bitmap-ot mozgatnánk... na tessék igaza volt... úgy néz ki mint egy bitmap, úgy mozog mint egy bitmap, akkor ez biztosan bitmap. (bocsánat ez csúnya volt)
VGyuri:
rögtön bocsánatot is kérek, olvastam a témában a hozzászólásaidat és a tények ismeretében (mármint, hogy egy éve azzal ébredek, hogy a vektoros leképezést nagyon gyorssá tegyem) legfeljebb annyit mondhatok, hogy ezek a rendszerek eszeveszett sok trükköt használnak a gyorsaság érdekében (pl. vonalhúzási táblázat..., négyzetgyök táblázat, sin/cos táblázat és kizárólag egész vagyis inkább fixpontos aritmetika). És nincs sok közük a B-Spline-okhoz.
Viszont érdekelne a térképgyüjteményed, ugyanis az elmúlt időszakban rengeteg tapasztalatot szereztünk a térképek vektorizásával kapcsolatban. (F**K) Ha tényleg pontosak, ahogyan állítod, akkor megérne egy kört.
Udvozlok mindenkit en egy uj hozzaszolo lennek.
Azaz egyenlore csak kerdezo.
Mostanaban jutottam el oda, hogy beruhaznek egy GPS keszulekbe. Barmilyenbe amibe valamilyen modon terkepet lehetne betolteni, akar sajat magam altal rajzolt pontok alapjan is.
Az igaszsagot megvalva nem nagyon ismerek a Garmin es a Magallan keszulekeken kivul masfajtakat, azokat is csak hallomasbol.
Milyenek vannak meg amibe Map-et lehetne feltolteni ? -
SUI megkoszonnem, ha egy kicsit bovebben kifejtened, hogy pontosan mire is lehet majd hasznalni az altalatok kifejlesztett programot es adatbazist peldaul egy Garmin keszulekben ? jomagam mar lattam egy-ket digitalis terkepet, de a pontossagukrol es a reszletessegukrol jobb nem beszelni.
A ti progitok mire lesz jo ? Azaz milyen celra ajanljatok ?
sui:
"Amennyiben elkészül (már tényleg nem sok van hátra, hiszen az első teszteléseken túljutottunk, és az ott tapsztalt hibák javítása folyik (inkább esztétikai)), minden ügyfelünket levélben tájékoztatjuk, illteve a forum látogatói itt is megtalálhatják az értesítést."
Már nagyon rá vagyok izgulva!
Kissé félreértettél: nem azt írtam, hogy Ti nézitek le a hazai piacot, hanem azt - akartam írni, hogy a "nagy garmin", és én ezen a garmin.com-ot értettem-:)
Persze, ha úgy vesszük itthon Ti vagytok a nagy Garmin, na...de ebbe most nem bonyolódok bele!
És ez a hozzáállása az anyacégeteknek, nemcsak nekünk usereknek okoz(ott?) sok kellemetleséget, de - szerintem - nektek is.
Nem hinném, hogy ez konkurencia és nem is úgy álltunk hozzá. Ez azt hiszem kiderül, ha tüzetesen megnézed a Compaq oldalát. Úgy gondolom, hogy a piac elég nagy és az igények is különböznek egymástól. Éppen ezért az említett szoftver a Navi-Gate Kft. maximális támogatásával (térképek, hardware eszközök) készült el egy igen komoly programazói munka révén (külön gratulálunk a programozónak, hiszen "nélküle ez nem jöhetett volna létre", akivel egyébként szinte napi kapcsolatban álltunk).
...Ja, és a piac lenézése: mi nem nézzük le a piacot, aki személyesen is ismer bennünket, abban ez fel sem merül. Mi a saját kis problémánkra kerestünk megoldást, és mivel ez másnak nem sikerült, így kénytelenek voltunk magunk nekilátni, bár ez a kezdet kezdetén elég távol állt tőlünk, de azért csak belejöttünk. Így születik a saját, csak Garmin készülékekhez használható magyarország térkép.
Amennyiben elkészül (már tényleg nem sok van hátra, hiszen az első teszteléseken túljutottunk, és az ott tapsztalt hibák javítása folyik (inkább esztétikai)), minden ügyfelünket levélben tájékoztatjuk, illteve a forum látogatói itt is megtalálhatják az értesítést.
A GPSMAP készülékek kizárólag hajózásra alkalmasak, csak hajózási térképeket tud kezelni (nem tölthető, hanem egy un. előre töltött G-Chart memóriakártyát lehet beledugni), bár valóban szimpatikusak lennének a kijelző mérete miatt.
Autóba igazából az eMap, StreetPilot és a SPColor Map készülékek alkalmasak. A III+ sem rossz, de ebben az esetben némi kompromisszummal kell szembenézni, mivel ez egy olyan készülék, ami alkalmas lehet autóban, hajóban, repülőn, túrázáshoz. Hogy mindez összejöjjön, valamelyik területen marad egy kis hiányosság. Autósok esetében a viszonylag kis képernyő, illetve a fix (nem bővíthető), 1.44MB memóriaterület a további térképek feltöltésére. Ez alaphelyzetben nem teszi lehetővé a Metroguide térképek betöltését (utca-házszám, útkereszteződés, Point of Interest keresés).
Az itt említett összes készülékhez lehet külső antennát csatlakoztatni, és stabilan rögzíthetőek a műszerfalon (SP, SPCM tartalmazza a talpat is). A rögzítés kétoldalas ragasztóval történik, ami lehetővé teszi a talp nyomtalan eltávolítását is (amennyiben előzőleg rendesen meg lett tisztítva a felület és nem szilikonos).
A rögzítőtalpon a készülék tökéletesen fixen áll, dönthető és forgatható is.
Az eMap alklamas kézi használatra is, de az SP sorozat már nem igazán ajánlott (bár megy "AA" elemekkel is), mivel egy kicsit nehéz és nagy is ehhez.
Ha további információra lenne szükség nyugodtan keressen meg mail-ben.
GPS vásárláshoz készülődöm, de kezdőként akadna egy-két kérdésem. Autóban szeretném használni a készüléket (szinte csak ott), ezért a Magyarország és Budapest térképek hallatán nagyon is megörültem a témának. Igazándiból a Garmin GPS III Plus, a StreetPilot és a StreetPilot Colormap közötti különbség érdekelne (lehet külső antennát csatlakoztatni hozzájuk, mennyire megoldható a stabil rögzítés a műszerfalra?) (esetleg még felvetődött a Navigate oldalát böngészve a GPSMAP 162, 180, 215 is, de szeretném megtudni, hogy ezek miben térnek el a többi típustól).
Megnéztem a Compaq oldalt. Hát, nem semmi. A nagy Garmin lenézte a magyar piacot, de a Compaq-nak úgy látszik nem degradáló!
A fene egye meg....és ráadásul elég jól néz ki...
sui !
Igyekezzetek, mert itt a konkurencia...és elég jól bekezdtek. Keresek egy árat is.
Ezt írják:
"Az AeroMap térképekkel való felvértezése során elsősorban a Magyarországon navigálni kívánó közönség érdekeit vettük figyelembe. Ezzel egyben olyan hiányt pótlunk, amely már régóta fájó pontja volt a hazai gps-es közönségnek: kis méretű, vektoros formátumban tárolt magyaroszág és várostérképekkel lepjük meg az AeroMap leendő felhasználóit.
A térképek folyamatosan fejlődnek, így az alábbi lista az 1.0-ás verzióval szállított térképeket tartalmazza. Távlati cél az ország további nagyobb településeinek feltérképezése és egy átfogó Európa térkép elkészítése. "
Hihetelen, hogy már több mint egy éve foglalkoztat a téma és csak most találom meg a fórumot. Úgy látszik, hogy közben a "nagy" cégek is kínálnak meglepetéseket, íme:
www.compaq.hu/aeromap
Végigolvasva a hozzászólásokat, azt hiszem ez választ ad legalább néhány raszter vs. vektor vs. hatékonyság vs. ár kérdésre is.
Sikerult memoria kartyat masolnom.
Egy az egyben.
Eleg hozza egy egyszeru epromiro, amit csatlakoztathatova tettunk a garmin memoria kartyahoz.
Sot, a 8 megas memoria kartya masik oldalara sikerult railleszteni egy ujabb memo csipet, es maris 16 megas a szerkezet.
(hozzataszem, eleg nehez szerezni chipet)
most egy nagyobb kartyaval teszem majd ugyanezt.