Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Olyan városok, mint Esztergom, Sopron stb mikor lesznek meg?
más.
Ha van olyan falu, község, melynek 6-10 utcáját - azaz a teljes falut - rögzíteni tudjuk, akkor azt is küldhetünk ? és hova menjen, oda a navigate mail-re?
Az utak gyűjtésénél nem szükséges a feliratozás, a tracket ráfektetve a meglévő térképre úgyis látszik, hogy az pontosan mit is fed le. Ugyan ez a helyzet a földutak jelölésével. Ami viszont nagyon fontos, időnként pislaantsatok a pontosság visszajelzőre, talán ez adja később a legnagyobb segítséget.
Ha lemaradt főútról van szó, azt természetesen jó ha jelzitek.
Követés: Szerintem legrosszabb esetben az alább is látható készültségi térképek rendelkezésre állnak majd. Egyelőre szűz teület: Keletmagyarország, Délmagyarország, Északmagyarország. A dunántúl balaton feletti részén és nagyatád és Balaton között már érdemes odafigyelni a dolgokra.
A melllékelt térképen is jól látszik, hogy nem látszik..az a 19-es út, amely Bp felől Győr centrumába vezet! A GPS-re került térkép szerint is csak elkerülni lehet Győr városát.. :(
Most Győr városban járkálok vele és 50-60 m-el vagyok általában az utcák mellett.
Ezekből is kitűnik, hogy,ha önkéntes alapon vállalható, akkor Győrben szívesen megyek erre-arra (bár már megtettem és sui-éknak el is küldtem)
Kérdésem:
- Jó-e ez a "járkálok erre-arra" módszer és majd valaki a track-re húzza a térképet ?
- Amelyik út "lemaradt", az így fog felkerülni vagy commentezzük ki?
Igen, valamelyest rendezni kellene, hogy ki mit gyűjt, és hogyan. Elég csak a track, vagy nevet is kellene adni, meg ilyesmik. Pl földútnál jelezni valahogy, hogy földút. Nem ártana azt se tudni majd, hogy hol tart a gyűjtés.
Inkabb valami egyszerubb kellene, nincs szuksegem a moving map funkciora. Jo lenne, ha lenne valami free program, amivel egyszeruen tudnek adatokat fel ill. letolteni Win CE alatt ( HP620 LX ).
( Wpt, track, route ).
Eddig eredmenytelenul kerestem, de meg nem adom fel.
Egy kis iránymutatás a track felvételhez. Illene kitalálni, hogy ki milyen utakat vesz fel, mert az ad-hoc felvétel eredménye az lehet, hogy egyes utak esetleg többször szerepelnek majd a kelleténél. Ez a pontosság szempontjából pesrze nem baj, de benzin és idő oldalról esetleg mégis az.
Egyfelol jó lenne tudni, hogy ki az aki érdemben foglalkozik majd a dologgal, másfelol célszeru lenne szétosztani a dolgokat.
Támpontok:
-a számozott utak mindegyike GPS-el bejárt, illetve ezek folyamatosan bejáródnak.
-A mellékutak nincsenek bejárva, esetleg azok, amelyek olyan városokba vezetnek, amelyek két számozott út között helyezkedenk el, de MO 167 városából csak kevés ilyen van.
Ha nem nagy gond, ki-ki leírá, hogy milyen területen fog dolgozni? Itt egy amatőr kezdeményezés, MapSzerver helyett, de végülis majdnem ugyan az. :)
Ezen a térképen a jelölt mellékutak hossza 1010 km, vagyis van még merre menni. Szerintem az a legcélszerűbb, ha a választott szűz területet a vállalkozó valahol két számozott út között félúton szeli át, ui. a többi út így pontosítható leginkább. Persze ha valaki minden kacskaringót felvesz az sem baj. ja és még egy: ez szintén igényel néhány vastagabb idegvégződést. Az utak felvétele közben nagyon hasznos, ha a bekötő utakon az ember csinál egy max 1 km-es oda vissza utat, mert ebből később látható, hogy azok az utak, amelyeket nem jártunk be, hol csatlakoznak be a pontosított útba. Sokszor még a navigáció során is elég, ha a bekötés pontos, közötte meg majdnem mindegy, hogy hogy kanyarog az út.
A sebesség csak olyan helyeken kell hogy lassú legyen mint pl. egy autópálya lejáró. Ha itt gyorsan mész, akkor csak 2-3 pontot vesz fel a GPS és abból nem lehet felrajzolni az ívet. Máshol mehetsz nyugodtan ami a csövön kifér. :)
Sajnos a mellétöltés nem működik, egy külön kártya kell a Magyarország térképnek.
Mi is látjuk hogy sokkal jobb lenne ha szoftveresen adnánk oda a térképet mert akkor azt töltesz fel amit akarsz, tudsz útvonalat tervezni stb. [Lehet hogy megveszi tőlünk az egészet a Garmin és akkor majd megjelenik a Road&Rec Hungary CD.]
Route Planner Milleneum és AutoRoute 2001 is kipróbálva?
az eredmény érdekelne!
Nekem volt már olyan, hogy egy aszondta, ha a program a setup végén hiányol valamit, akkor ezt is töltsd le. Ezeket a plusz dll-leket elvileg lekezeli az oprendszer...
Nekem 2.11-esem van.
ott, ha jól emlékszem ment a dolog.
Először is mégegyszer köszi amit hoztál, jövő héten beüzemelem. :)
Valszeg a nagy tömeg miatti fejetlenségben nem adtunk neked egy olyan papírt amin leírtuk, hogy az észrevételeket a garmin@navigate.hu-ra küldhetitek. A hibajelenség leírása mellett jó lenne ha kapnánk tracket is, mert az alapján könnyebb kijavítani.
A "nincs neve" nevű utcáknál tényleg jobb ha inkább nem is lesz kiírva semmi, úgyhogy a 2.0-ban ez már tuti így lesz.
Igen, a 60 méter az tényleg sok. :(
Tényleg sokat törtük a fejünket, hogy ez már áru legyen-e vagy sem. Igazság szerint én még vártam volna vele egy kicsit, de a kiállítás marketing ereje elsöpörte a szakmai érveket. (hú... ez de szépen hangzott:))
A 2.0-ás upgrade ingyenes lesz, de a fanatikusoknak már hétfőn fel tudjuk tölteni az 1.1-et, amiben már lesznek javítások. Mi ugyanis sokkal több hibát vettünk már észre.:)
Azt hiszem ezek a progik, minimum 2.11-es oprendszert, illetve az ehhez tartozó mfcce211.dll-t igénylik. Erről a HP-nek kell gondoskodnia elvben, mert minden processzorra külön kell fordítani.
é: számold ki , hogy mennyibe kerülne a 19 megyeszékhely térképet papíron megvenni, adj hozzá egy autós térképet, és esetleg egy iránytűt (non plusz ulta: egy ceruzát és egy radírt).
tudod mire gondolok?
az meg, hogy magyarországon olyanok a körülmények amilyenek, az még nem teszi olcsóbbá a térképgyártást és a fejlesztést. Nem véletlen, hogy itthon nincs igazán fejlesztés. de ha már van, akkor ne azt firtassuk, hogy az miért drága.
aki gps-t vesz az meg 15e-ből ha már választania kell, nem papírtérképet fog venni. Jól gondolom?
A palmtop osszekotese a gps-el sikerult, most mar csak az a gond, hogy a sok program kozott, amit atneztem nem talaltam olyat, amelyikkel egyszeruen lehetne track-eket, waypoint-okat fel illetve letoltogetni. Amiket talaltam azok mind Moving Map funkciot eroltetnek ... Ami pedig igeretes: pl. GarmapCE, TeleType azok nem akarnak elindulni. Sikeres telepites utan is keseregnek valami miatt, ami hianyzik ... mfcce20.dll-t szedtem le frisset, de mivel ROM-ban van(?), nem hajlando felulirni. Lehet, hogy egyszeruen csak bena vagyok ? Otletek ?
hát nemtom. Ha azt vesszük, hogy papíron egy bér ca 40e, legyen ez - mondjuk a duplája (!): 80 000 HUF. Egy szűk amerikai havi fizetés 2500$ (azért sem veszem a dupláját). Itthon 1/5-e egy havi fizetésnek (van ehhez még 25% áfa?). Egy "működő" (?) országban 1/25 (itt az európai MS-ra gondolok). Ehhez semmi vám, szuperzsenialitás nem kell és mégis. Akkor sem értem hogy miért olcsó. De legalább van.
Megint egy rovid kerdes a GPS III. Plus tapasztaltabb felhasznaloihoz:
Ha nem a Nearest pont alol szeretnek atteni Waypointnak egy GeoPointot, akkor hol tudok rakeresni ? Nearest-bol siman at lehet tenni pl. a reptereket, hogy szerkesztheto Waypoint-ok legyenek, de egyebkent nem talaltam meg a listajukat, ahonnan szabadon tudnek keresni. Ilyet csak a City-knel talaltam, pedig nyilvan benne van az adatbazisban az osszes GeoPoint is.
Pelda: hogy tudom Waypoint-ta varazsolni, vagy a terkepen megjelentetni mondjuk a bekescsabai vagy a ferihegyi repteret, annelkul, hogy kozelebb kellene menni hozza, hogy megjelenjen a Nearest pont alatt.
Remelem viszonylag erthetoen sikerult megfogalmaznom a dolgot.
A leirast bongesztem, de nem talaltam eddig megoldast. Az se baj, ha azt mondjatok meg - a leiras melyik reszen talalok errol info-t.
Magyar térképet megvettem, egyeleőre túl sok tapasztalatom a pontossággal nincs, meglévő illetve meg nem lévő utakkal kapcsolatban már van, nem túl jó. Ezzel együtt ami a leírásában benne van azt tartalmazza eddigi tapasztalataim szerint.
AZONBAN: mi (is) akartuk, hogy legyen. Bármilyen, csak kezdődjön el. Ez megtörtént, azzal, hogy pénzt kérnek érte és nem ingyen adják, egy felmérést tudnak végezni, hogy vajon megéri-e fejleszteni. Az ára nem borzasztó, ha összeveted egy "kész" termékkel, kevesebb, mint harmada. Lehet azon elmélkedni, hogy ez arányban van vagy nincs a tartalmával, szerintem nem ez a lényeg, hanem az, hogy ha sikerül eleget eladni (remélem) akkor a fejlesztők érezni fogják, hogy nem felesleges a munkájuk, és a mi észrevételeinket is figyelembe véve, ki fog alakulni a kész termék. A Navigateval beszélve igérték, hogy az update addig, amíg a kereső funkció be nem kerül, ingyen lesz, azaz a pontosítás, további utak betétele ki van fizetve ezzel a 15.000 Ft-al. Remélem jól értettem őket. Ezt esetleg meg lehetne erősíteni, vagy pontosítani.
Most elmegyek tesztelgetni és tracket gyűjteni :-))
Figyu Eifel, amennyire én tudom egy térkép minden esetben teszt verzió. "A térképet folyamatosan bővítjük, észrevételeiket köszönjük". Asszem ez elég sok térképen olvasható.
lásd:
Garmin alaptérkép, észrevétel: szar:
Meghalgatva->>>
Magyarország térkép, észrevétel: teszt verzió
Meghalgatva->>>
Mégjobb Magyarország térkép, észrevétel: "találd meg rajta a vonyarcvashegytől a révig vezető utata"
Meghalgatva->>>
Mégjobb magyarország térkép, észrevétel: jó-jó de...
Meghalgatva->>>
Kritizálók egy reprezentatív csoportját összeszedjük, majd egy magyarország térképes GPS-el felszerelve este sötétben kidobjuk őket valahol a mártában.
Én bármibe lefogadom, hogy még ha demonstrálni akarják is, hogy milyen rossz a térkép (persze előtte éheztetjük őket) akkor is hazatalálnak.... szóval ennyit a térképek minőségéről általában... minél jobb a térkép, annél jobb, de ha nem túl jó az is SOKKAL-SOKKAl jobb a semminél. nincs igazam?
Ez igaz, ha valami nagyon vacak arra, de - talán rosszul fogalmaztam - ez nem az !
A Microsoft is eladja a sw-t, aztán jönnek a Service Pack-ok, az újabb javított verziók stb.
Én örülök, hogy ez most van nekem ! Aki finnyás és a tökéletesre vár, hát tegye, addig én elvagyok ezzel.
Nem "féltermékről" van szó - remélem...:)
erre vártam - mármint a Magyar térképre, most meg kiderül, hogy a teszt verziót is pénzért adják ! No, de ilyet ! Még a mikrofos is ingyen kiadja béta tesztre a még nem kész termékét !
Lehet, hogy nem ártott volna legalább egy "baráti körnek " kiadni, hogy a kereskedelmi forgalomba hozatal előtt legyenek a nagyobb hibák megszüntetve ?
szerintem találjátok ki, hogy a térképpel kapcsolatos észrevételeket, hibákat hova küldjük !
Nem biztos, hogy ebbe a fórumba egészséges lenne, talán a mail...
Én elmentem a vásárba...no nem félpénzzel, de megérte!
Megvan a térkép és el is hozott Győrig...vagyis majdnem Győrig, mert sajnos amikor az M1-ről lekanyarodtam a 19-es út teljesenmintegy 10 Km-e sajnos lemaradt. :((
Ezt nagyon szomorúan konstatáltam, remélem az 1.1-ben bent lesz.
Észrevételeim még:
- Az M1-en jövet a GPS térképemen többször keresztezi az autópályát "valami", de én körbenézve sem utat, sem patakot nem láttam. És ez elég sokszor volt így.
- NINCS NEVE utca elég sok van és zavaró (SUI elmagyarázta miért van, értem is, de szerintem inkább ne legyen odaírva semmi)
- Győrőn belül van, hogy utca mellett 60m-el megyek, amit sokallok, de remélem - talán az én trackjeimnek is köszönhetően - ez javulni fog.:)
Ráhelyeztem waypoint-jaimat és passzolnak az utakkal !
Összegezve: HURRÁ ! Nevezzük bétának, 1.0-ás verziónak vagy akárminek.... végre !
Biztos sokat törtétek a fejeteket, hogy áru legyen-é vagy még ne, ezen lehet vitatkozni.
Én nem bántam meg a beruházást és várom már, hogy a - segítőknek - free upgrade-ben benne legyen a Győrbe vezető 19-es út !!!!!!!!!
Vgyuri Nem gondoltam,hogy ennyiből kijön ez megfizethető,én karosszérialakatos vagyok nem vagyok tájékozott az elktronika terén, ha én elektronikával találkozom az rég rossz,mert akkor hegesztés előtt elfelejtettem levenni az akku sarut és akkor lehet,hogy valami kipucsít,bár van hogy azért megy tönkre valami mert leveszem.Mert a hifi cucc nem szereti ha leveszem a motorvazérlő számítógép meg szereti bár van ,hogy az is lenulláz ki érti ezt.)))
Pardon, hulyeseget irtam:
De ha nem tudod nagyon nezni, akkor klikkelj a menubol a Ctrl-F2-re, valahogy mielobb nyomd meg az S-t, vagy a terkep ala klikkelve a "szolg." kocka utan a megnyilo "Lassu" kockara klikkelve is lelassithatod a szimulaciot.
A Ctrl-F2-t kell leutni, vagy ha nem fersz hozza a klaviaturahoz, akkor a Fomenu/Mozgoterkep/Logfajlbol-ra kell klikkelni, hogy elinduljon egy eltarolt balatoni (legparnas) hajout.