"1 zsinaton a szentmiklós pofoszkodott" - Érdekes, én erről még nem is hallottam. Valami legenda lehet, vagy egyszerű félreértés. Egy hóhér kezéből állítólag kicsavarta a kardot, mikor az ártatlanokra készült lesújtani, de ez is csak egy kegyes legenda.
Érdekes, hogy egy magára valamit adó írói főszereplő isteni mivoltának első csoda jelének a víz borráváltoztatása volt! Ez egy nagy dicsőség, mint a církuszban a nagy mutatvány? Nem is csodálkozok a Lator című filmen sem, kár, hogy a 2. rész még nem készült el, sem a Brian élete 2.... És ettől hittek benne...? Röhej! Mi értelme volt eme kocsmaiságnak? A másik három evangélista miért nem ír róla? A tanítványok hol emlékeznek meg ezekről a csodatettekről?
Ennek a tafkói mélységű ellenvetésnek is kihúzza a méregfogát az a r.k. eredetű erkölcsteológiai kategória, hogy (1) vannak cselekedetek, amelyek önmagukban rosszak, s ezeket semmiféle körülmény nem teheti erkölcsileg megengedhetővé, ilyen pl. a házasságtörés vagy az istenkáromlás; illetve (2) vannak olyan cselekedetek, amelyek önmagukban erkölcsileg közömbösek, és attól válnak adott esetben erkölcsileg rosszá, hgy milyen mértékben, milyen céllal, milyen körülmények között, ki követi el őket stb. Az utóbbiba tartozhat az emberölés, a borivás vagy a könyvek írása.
Ezzel a kategorizálással az erkölcstan egyrészt közelebb kerül a való élethez, másrészt kiteszi magát annak a veszélynek, hogy benne kiskapuk, felmentések szülessenek, vagy szelídebb megközelítésben: bizonytalanság, homályosság keletkezzék. Ezzel együtt kell élni, s aminthogy nekem is felszabadító élményt okozott az a felismerés, hogy sem az élet teljessége, sem az egyháztörténet nem fekete-fehér, úgy valószínűleg mások is el tudják fogadni, hogy ennek a logikai bonyolításnak (afféle erkölcstanii "fuzzy logikának") van némi alapja. Fő alapja szerintem az, hogy tükör által, homályosan látunk, és hogy a Biblia sem tartalmaz konkrét útmutatást minden esetre nézve, és sokszor a lelkiismeretünkre vagyunk hagyva. Az ítélet pedig az Úré, aki előhozza a titkokat, stb. stb.
---
Tafkó Birgutnak nincs szüksége arra, hogy ezt a különbségtételt és a felkínált két erkölcstani kategóriát egyáltalán felfogja: az ő rendszere enélkül is teljes, zárt, bár kissé szűkös. (Itt még finoman fogalmaztam, mivel ő ma nincs itt.)
De nem tömegével volt ez a helyzet. Az emberek összetartóbbak voltak mint manapság........... Ráadásul a vég előtt az egész lakott földön prédikálni fogják Isten királyságát minden nemzetnek (Máté24:14), ami ugyebár ma már időszerű..........
Azt akarod mondani, hogy a hívőknek erőlködni kellene, hogy Jézusi mintára borrá változtassanak vizet ? :)
Érdekes hogy nem érted, hiszen le van írva a Ján2:11-ben: ez volt az első jel tőle, és hittek benne a tanítványai.........Vagyis ezzel nyomatékosította, hogy ő valóban nem földi ember (csak ideiglenesen emberbőrbe bújt), hanem Isten Fia
"" Nem tudsz mondani olyat, ami nem időszerű és nem tömegével jelentkezik.................."" ???????????????????????????????????????????????????????
Hát éppen ez az....., az emberiség történelme során mindig ez volt e hylezet, akkor Palika sem mondott újat, csak vallási köntösbe csomagolva zizzentette szavait a hiszékeny tömegeknek..... Ma már tudjuk, sok értelme nem volt a kereszténységen belül sem!
Pedig nem nehéz észrevenni, hogy mennyit romlott a helyzet Pál óta, ahogy előre el is jelezte Isten által........... Olvasd csak végig a megállapítást......... Nem tudsz mondani olyat, ami nem időszerű és nem tömegével jelentkezik..................
Szerintem nincs, de a józan ész sem foghatja fel, sőt az értelmes gondolkodónak sem kellene bejönnie, dehát mindig akadnak emberek, akik ráharapnak és rágódnak ízén, hátha egyszer megeseik a csoda velük is és elmondhatják " én is megtettem uram"....., eddig senkinek nem sikerült, majd a nagyonagyon hívők közükl netán az elkövetkező 100 000 éveben valakiknek.... :))
A nagy frászt ír erről a mai világról, hisz melyik világról lehet ezt nem elmondani? Ez egyféle hittető szöveg, ami mgött nem Isten áll, hanem vallásfanatikus ideafilosz....agy!
Pál szavait az idő már rég megcáfolta, vagy elraktározta a többi közé egy aranyköpéseket gyűktő időraktárba....., hogy legyenek mindig valakik akik előveszik és fenyegetik, félelmet kelltenek parafrazált fogalmaikkal!
Erről a "magad körül látható valóságról" is ír a Biblia figyelmeztetésként:
"Azt pedig tudd meg, hogy az UTOLSÓ NAPOKBAN nehezen elviselhető, válságos idők lesznek. Mert az emberek önmagukat szeretők lesznek, pénzszeretők, önteltek , gőgösek, káromlók, szüleik iránt engedetlenek, hálátlanok, illojálisak, természetes vonzalom nélküliek, olyanok, akik nem készek semmilyen megegyezésre, rágalmazók, önuralom nélküliek, vadak, a jóságot nem szeretők, árulók, keményfejűek, büszkeségtől felfuvalkodottak, inkább gyönyörszeretők, semmint Istent szeretők, akiknél meg van az Isten iránti odaadásnak egy külső formája, de erejére nézve hamisnak bizonyulnak................" (2Tim3:1-5)
Miért nehéz elhinni Jézus csodáit ? Pl a víz borrá változtatását.............?
Az emberi tudósok is agyalnak pl. teleportáción (sőt ha jól emlékszem volt sikeres kísérlet is), és alkimisták is át akarták változtatni az ólmot (?) arannyá...........
Miért hihetetlen az, hogy egy felsőbbrendű személy, aki segített az univerzum alkotójának, Jehova Istennek a teremtésben -és megkapta földönlétekor az erejének egy részét- az egyszerű H2O-t borrá változtatni?...............
Hívőség az egy mesterkélt egyházi pszihére tukmált szellemi unifomis.... Érzelmi világomban ma is ott van a hit....., de ez a hit nem az a hit, amiről a kereszténység meg rém akart erőltetni.....
Igaz ugyan, hogy a szerzői joga Istennél van, de akkor is csak egy szoftver. Játéktér nekünk, egy erkölcsi játékban, amiben győzni kell. Second Life God's Edition :o)
Valószíbű, hogy egy ősadventista esküvőn lehetett Jézus...., a bejáratra ki volt írva, hogy; " most-must van..... :) Tulajdonképpen a bort változtatta must ízzé, vagyis természetazonos aromává.....