Hát, már én is kezdek kicsit aggódni. De bízom benne, hogy ideér azért. Volt már olyan magszállítmányom amelyik soha nem érkezett meg hozzám, azóta csak ajánlott levélként rendelek. (Mondjuk sokan nem is vállalják K-Európába másként, tudhatnak valamit :-)) )
András
Nekem van aromaticumom,de mint kiderült ez nem a szegfüszeg,csak a németek hülyesége.A szegfüszeg a németeknél a S.aromatica, a S.aromaticum pedig náluk az Eugenia uniflorát takarja.Igy aztán igen van S.aromaticumom több is,de ez nem a szegfüszeg.
S.O.S. Segítség! Gyorsan mondjátok meg légyszi, hogyan ültessem el a kurkumát? tudom, buta kérdés, de a rizómák lefelé legyenek ugye, és mennyire legyen a földben. A tasakján 10 cm van, de nagy bűn vagy nem, szánom-bánom, nem tudom, hogy a kis vackok lefelé legyenek vagy a központi gumó kell, hogy lefelé legyen. Előre is nagyon köszi!
Ha marad akkor elfogadok egyet. Most uj projekten dolgozom, vettem cserszömörcét, megpróbálok ráoltani pisztáciát. Hátha sikerül. Az alany csak 300 ft ugyhogy nem egy nagy dolog. Viszont ha sikerül, akkor megoldódik a pisztáciaszaporítás problémája, akkor neked is oltok, talán még jobban is fog nöni. Meg persze Twins és a többiek is kapnak, persze ha sikerül... üdv.
az a Piper nemzetségre jellemző tulajdonság,hogy ásványi sokat választ ki a levelébn.Ez kb.olyan mint a könnyezőpálma ami vizet választ ki a levelén,a Piperek meg ásványi sokat.
A Sandoricum az a santolfa igen,benne van a trópusi gyümölcsök könyvben.Mind a 8 mag kikelt,ha kell Gáborke kapsz majd egyet.Egy másik Twinssé,harmadik Benéé,egy a füvészkertté,egy a Szegedi bot.kertté,egy Rappaié......uristen marad még nekem is??:))
Köszi az infokat. Az enyémnek is szív alakúak és sötétzöldek a levelei. Ja, és amit még nem is olvastam sehol, a levelei fonákján kiválaszt valami csillogó, kristályszerű dolgot. Nem tudod véletlenül, hogy mi lehet az? (Ujjal le lehet pergetni a levélről.)
Majd valamelyik nap csinálok róla fényképet. Bár nem tudom mi fog látszani, mert makrózni nem tudok a géppel. Próba szerencse.
Mibe kerül ez majd nekem????Ki vagyok költekezve.:((
Borsra visszatérve,tudomásom szerint Magyarországon levö bors ami a bot kertekben van az nem az eredeti feketebors,hanem annak valamilyen változata.Jellegzetesen sziv alakuak a levelei,miközben az eredeti feketeborsnak hosszukás oválisak.Nekem is ugy mondták egy bot.kerben már nem is tudom mikor,hogy ezek nem az eredeti borssok,csak egyszer valamelyik kertbe ezt hozták be és aztán mindenki onnan szaporitotta.Bár ki tudja lehet Rappaiék beszereztek külföldön egy eredetit?Előfordulhat.Majd májusban megkuksizom,ha eljutok hozzájuk.
Én már többször próbálkoztam magvetéssel,de nagyon rossz a kelési arány,ha nem teljesen friss a magod,akkor szinte reménytelen a kelés:((Amerikában is 50 darabossával árulják,és eleve hozzáteszik,hogy ebből,ha 2-3 kikel az már frenetikus eredmény.Nekem még egyszer sem sikerült.Nekem is dugványrol van de nem tudom milyen nemű.Vácrátotrol van,de ez a sziv alakul levelű változat csak.
Szereztem neked olajfát, törzse vastagságra olyasmi mint az enyém, a koronája kisebb, bonsai-osra vágott. Viszont virágzó példány! Most fog virágozni. Igy néz ki:
Nem a fórumon mondta nekem hanem szóban, persze ez inkább feltételezés, teljesen biztosak nem vagyunk. Szerintem viszont ha termő tőröl adták, akkor is jó néhány év mire terem. Bár sztem csak üvegházi körülmények között. Többet igazán nem tudok, hátha valaki jobban tudja.
Rappaiéktól. Nekem azt mondták, van termő változatuk is, de inkább saját magam akarom nevelni, mint megvenni egy készet.
Cucurbia hozzászólásait megnéztem, de nem találtam köztük borsra utalót, pedig kilistáztam az összeset. (Vagy nem jól csináltam.) Segítenél, hogy megtaláljam?
Az enyém a Rappaiék honlapján fellelhető leírásnak megfelel.
Honnan vetted a tövet?, mert MO-i egzotikus kereskedésekben nem az az igazi bors van árulva.(Ezt Cucurbiától tudjuk). Milyen sikerre gondolsz? termésre?
Itt még viszonylag új vagyok, de csodálkozom azon, hogy csak én lennék borsbolond?
Lassan második éve, hogy nevelgetek egy tövet, eddig átütő siker nélkül. (Nappali szoba klímája, nem túl párás helyen.) Tanácsok, tapasztalatok esetleg vannak valakinek????
avokadonak csak az also egyharmadának kell földben lennie,és fontos még,hogy a tompábbik végével kell a földben lennie(másszoval a csucsos vége álljon felfele).csirázása,ha jo a mag 2-3 hét.
Van egy elterjedt pohárban és gyufaszállal történő csiráztatás is,de azt rajzolgatni kéne és igy ezt itt nem lehet:((
szia Az avókádó általában kikel ha a föld alatt van, de a szakirodalom azt javasolja hogy 1/3-a a magnak látszon ki a földből. Meleg, nedves környezetben ki fog csírázni, igaz hogy van hogy 2-3 hónapig is elfekszik, de lehet hogy 1 hónap alatt már kijön.