Keresés

Részletes keresés

solyomny Creative Commons License 2016.07.26 0 2 20346

Tisztelt Oechsle! Bár nem épp mostani a bejegyzése, de magam is régóta azt vallom, amit Ön! Az ország tele van sztárborászokkal, akiknek kitüntetéseket osztogatnak, de sztárszőlészekről még nem hallottam. Pedig a bor minősége 90 %-ban a szőlőben dől el. Épp a napokban hívtam fel állás ügyben csak kíváncsiságból egy hirdetőt, aki szőlészt és birtokigazgatót keresett, de éltem a gyanúval, hogy még most is ott tartunk, hogy a szőlész az a traktorossal azonos, és segédmunkát (jobb esetben szakmunkát) végző valaki. Így is lett. A feltett kérdésemre -hogy kit is keresnek, mint szőlészt- azt a választ kaptam, hogy olyan valakit, aki traktoron ül, gépi munkát végez, növényvédelmet folytat, permetez ha kell, irányítja és ellenőrzi  a szőlőmunkásokat, de videofelvételt is készít, amit elküld a tulajdonosnak, aki megnézi, hogy a szőlő milyen állapotban van éppen. És mint birtokigazgató rendben tartja a vendéglő körüli parkot, ha már ott van. Ez vicc! Azt tapasztalom, hogy a nagy borászatoknál is a traktoros van megbízva ezekkel a feladatokkal, és az tartja kézben a szőlővel kapcsolatos ügyeket, mint szőlésszé avanzsált valaki. Sajnos azt is megtapasztaltam, hogy amikor mint szőlészeti vezető a kiosztott feladatokat számon kértem a traktorosoktól, akkor közölték, hogy ők jobban tudják mint én, azt, hogy  mit kell a szőlővel, és a szőlőben csinálni.  És legtöbbször leamortizálták az ültetvényt a hozzá nem értésükkel. Amit a tulajdonosok észre sem vettek. Hol tartunk? Ráadásul az az általánossá vált sztereotípia, hogy a sztárborászok egyben kiváló szőlészek is. Ez a másik vicc! Tökéletesen egyetértek a kissé indulatos kifakadásaival. Üdv!

Előzmény: Oechsle (12140)
szölőszem Creative Commons License 2016.07.26 0 1 20345

ÁRON (BG-13):Magyar fajta (egri nemesítés):Szülők:SV 12375 x Pannónia kincse.Érési idő:aug.20-30. (átlagos),Fürt:300-600 gr.,közepesen laza.Bogyó:28 x 24 mm.5-7 gr.fényes zöld-sárga. Íze semleges. Cukor:15-17 %,sav:6-7 gr./l.Közepesen erős növekedésű.Betegség ellenállás:átlag felett.Fagy: -23 C°. A Pannónia kincséhez hasonló,de annál jobb a betegség ellenállása.Jó választás volt.

Üdv.Szőlőszem.

Előzmény: 122512 (20344)
122512 Creative Commons License 2016.07.26 0 0 20344

Kedves Szölőszem.

Te mint sok fajta ismerője ismersz olyan fajtát, hogy Áron? Ha igen akkor mi a véleményed róla? Vagy ha van írhatnál a növekedéséről a terméséről.

Köszönöm

Előzmény: szölőszem (20343)
szölőszem Creative Commons License 2016.07.26 0 0 20343

Köszönöm az információkat.Érdekes fajta lehet.Jó lenne beazonosítani.Talán ebben segítene Pjotr, akinek igen nagy elméleti ismerete,és gyakorlati tapasztalata van.

Előzmény: vinik táltos (20342)
vinik táltos Creative Commons License 2016.07.26 0 0 20342

Lehetséges, esetleg néro is lehetne, csakhogy itt az érési ideje Július 20. Előzi a csabagyöngyét.

Aztán van itt még egy kis eltérés a fentiektől: enyhén kecskecsöcsű a szem alakja.

Sőt még az is eltérés, hogy szemben a 30-40 dekás fürtökkel, ez inkább kilós fürtöket ad, valamint szálvesszőn kétkilós közeli fürtök lógnak. Tavaly 1.98 volt a rekord.

Előzmény: kolini (20341)
kolini Creative Commons License 2016.07.25 0 0 20341

Szerintem lehet Esther a neve, ha őszel pirosra szinezödnek a levelei.

Előzmény: vinik táltos (20340)
vinik táltos Creative Commons License 2016.07.25 0 0 20340

Ennek a szőlőnek a neve (amíg nem sikerül beazonosítani) Táltos6066.

Konténeres tövet vettem 12 éve, rajta egy virágzó fürt, segy faiskolai cédula: Pannónia kincse.

Aztán hozott egy feketeszemű fürtöt. Azóta meg ontja szőlőt.

Nem permetezem, egyszer-egyszer ha nagyon muszáj, (mint most a sok eső miatt), nem betegszik, a darazsak a legnagyobb ellenségei. Négy szem fölé kell metszeni, de ha van hely, akkor lugasban és szálvesszőn terem a legjobban. Szálvesszőn minden évben produkál közel kétkilós fürtöket.

Szereti a vasat, marógépműhelyből beszerzett apróforgácsot ástam a tövébe.

Ha van rá időd, próbáld meg a keresőben (pálinkafőzés otthon, oltás szemzés, szőlő) vinik táltos hozzászólásait, elég nagy irodalma van.

Most tömören összefoglaltam.

Előzmény: szölőszem (20339)
szölőszem Creative Commons License 2016.07.24 0 0 20339

Üdv! Ennek a szőlőfajtának mi az "igazi" neve?kik a szülei?Milyen a betegség ellenállása?Milyenek a termesztési tapasztalatok?Lehet hogy már korábban leírtad,de akkor nem olvastam.

Előzmény: vinik táltos (20337)
vinik táltos Creative Commons License 2016.07.24 0 0 20338

Egy kis kiegészítés: az összes gyökeres tövet (köztük termőt is) már elígértem, csak vesszőt tudok küldeni, az időpont 2017 Március eleje.

vinik táltos Creative Commons License 2016.07.24 0 0 20337

Egy kicsit más:

Ma levettük az első pár fürtöt a táltos 6066-ról.

Négy nap késéssel ugyan, de a múlt hét négy napos hideg és eső késleltette.

Amint elment az eső, bordói lével megszórtam, mert pár szem kezdett repedezni.

A bordói por 10 vízhez 300 Ft a gazdaboltban.

Van egy kérésem is: 6-7-8 éve küldözgetem a vesszőket, egy-két éves gyökerest is.

Jó lenne tudni, hogy mi történt a szőlővel, ezért, akinek küldtem és már terem is, beszámolhatna a történésről.

Próbálok képet feltenni a szőlőről:

szölőszem Creative Commons License 2016.07.24 0 0 20336

Én a következő évben tervezem,hogy készítek Bordói lét.Ugyanis évek óta ezt használok a peronosz ellen.A biokertészet is elfogadja,nagyon környezetbarát szer.Eddig megvásároltam a boltban, négy éve még 1800.-Ft.volt egy liter(Bordói lé+ kén),tavalyelőtt 100 %-al felemelték az árát (3600.-), miután nem fogyott úgy,az idén leengedték 3100.-Ft.-ra.Ekkora pimaszságot,és kapzsiságot ritkán látni, mint a növényvédőszer gyártóknál.Az előállítása nem egy nagy ügy,száz éve is ugyanaz a technológia, a réz világpiaci ára sem változott jelentősen.

A technológia a következő:Először a képlet:CuSo4 x5H2O +Ca(OH)2.

1 %-os Bordói lé készítése: 10 dg.kristályos rézgálicot feloldunk 5l.lehetőleg esővízben.Az oldódást meleg vízben meggyorsíthatjuk.Mészhidrátból 8 dg.-ot elkeverünk öt liter vízben.A két oldatot egymáshoz öntjük,és jól elkeverjük.Mindig a rézgálic oldatot öntjük a mészhez.A kész oldatot aznap el kell használni.A mészhidrát helyett használhatunk 10 dg.szalonnás oltott meszet is.

Az oldatnak semleges (7) Ph-nak kell lennie,amit lakmusz papírral ellenőrizhetünk.De ha betartjuk a keverési arányokat,az oldat biztosan nem fog "égetni".

Előzmény: GIII-1994 (20333)
jános 55 Creative Commons License 2016.07.23 0 0 20335

Valamikor régen, én is úgy tanultam, hogy az alapszabály: "bele rezelünk a mészbe". Ha fordítva történik, akkor állítólag fröcsög, veszélyes. Ugyan soha nem próbáltam, hogy valóban fröcsög e, elhittem, hogy így van, ez a szabály.

juhosttt Creative Commons License 2016.07.22 0 0 20334

2016-ot írunk. Mért szórakozol ilyennel? Ha elrontod a keverési arányokat, megperzselheted a levelet... Vannak már korszerű réz készítmények.

Ettől függetlenül én is úgy tanultam, hogy a rezet tesszük a mészbe. Nekem van 2.5 kg rézgálicom örökségből, ezeket én lemosó permetezésre használom csak. Amúgy próbáld ki, hogy fordítva kevered bele. Úgy tudom akkor nem fogod tudni jól elkeverni. 

GIII-1994 Creative Commons License 2016.07.22 0 0 20333

Sok a baj velem, mondhatjátok.

Régebbi szakkönyvekben azt olvasom és öregeinktől azt tanultam, hogy:

a bordói-lé készítésének az a menetrendje, hogy a meszes vízhez kell hozzáönteni folyamatos keverés mellett a vízben feloldott kékkő levet. Úgy jegyezd meg, hogy "a rezes banda ugrik a meszes gödörbe" mondták. Én eddig így készítettem.

Most vettem rézgálicot, és meglepődve olvasom (eddig nem vettem észre, nem olvastam el), hogy a bordói-lé készítésének a menete éppen a fordítottja. A rézgálicos vízbe kell a mésztejes vizet önteni.

Nyomdahibáról van-e szó, vagy mint sok más esetben ebben is "újra okosodnunk" kell?

conegliano Creative Commons License 2016.07.20 0 1 20332

Cabernet franc Cabernet franc levél

Előzmény: Gyula1958 (20327)
conegliano Creative Commons License 2016.07.20 0 0 20331

Cabernet franc

Levele: kii!épnagy, ötszögletű, sötétzöld, erős szövetű, kissé hólyagos felületű,
szabályosan 5 karéjú, kissé megnyúlt, oldalöbleiben gyakran fog található. Levélszéle
fűrészes-csipkés. Fonáka pókhálós, az erek töve és a levélnyél halványpirosas
árnyalatú.

Falusi1 Creative Commons License 2016.07.20 0 0 20330

Biztos, hogy nem Cabernet fajta.

Maci_P Creative Commons License 2016.07.20 0 1 20329

A vitorla meg a levél fonákja nem látszik jól, így 90% hogy vad. A Cab.Fr. (Sav.) 5 karéjos, erősen osztott levelű.

juhosttt Creative Commons License 2016.07.19 0 0 20328

A hajtások allját fényképezd le, pontosabban az oltás helyét. Ha az oltás helye alatt jött a hajtás, akkor alanyod van. (az oltványosok nagy zöme teleki5c-re olt). Nekem is becsúszott pár ilyen, de ezeket meghagyom alanynak a későbbi pótlások végett.

Gyula1958 Creative Commons License 2016.07.19 0 0 20327

Sziasztok! Másfél éve kaptam oltványokat a szőlőiskolába. Aki adta, Cabernet francnak ismerte, de furcsa levelei vannak. Olyan mintha vadalany lenne, de az is lehet hogy nemes szőlő. Tavasszal telepíteném, de nem tudom hogy milyen fajta. Ebben kérem a segítségeteket.

Egyébként sajnos tavasszal elfagyott, így nincs rajta termés.

lujzali Creative Commons License 2016.07.18 0 0 20326

Szerencsére csak 1 sor. Az megvédte a többi sort, ugyanis vízszintesen esett. Ahol csak 1-2 szemet vert el a jég, azokat a bogyókat leszedegettem. Csak 700 m2 -en van szőlő.

Előzmény: Kulicz (20324)
jorgecosta Creative Commons License 2016.07.18 0 0 20325

nálunk Csopakon kábé minden fürt így vagy durvábban néz ki a jég miatt. szerintem tök mindegy, mivel permetezted, ha nagyon sérülnek a bogyók, ez normális. csak nehogy most továbbterjedjen az ép részek felé.

Előzmény: lujzali (20322)
Kulicz Creative Commons License 2016.07.18 0 0 20324

Sajnos, ha a bogyót mechanikai sérülés éri, jégverés vagy rovar, nemigen segít a virágzás kori védekezés. Jég után azonnal kellett volna. Sok fürt ilyen?

Előzmény: lujzali (20322)
lesliegold Creative Commons License 2016.07.16 0 3 20323

Kis segédlet, mentsd el, mindíg jól jön..

http://www.zsigogyorgy.hu/tanfolyamok/gyumolcs/szolo.pdf

Előzmény: GIII-1994 (20310)
lujzali Creative Commons License 2016.07.16 0 0 20322

Igen, lehet rothadás, de mi váltotta ki?

Ha jobban megnézed, a felső 4 rohadó bogyó alatti 2 szemen benyomódás látszik. Az a kis folt szépen elkezd bebarnulni, és egyre nagyobb felületen terjedni fog a rohadás. Nálam a Dunav csemegeszőlőnél tapasztaltam néhány bogyón ilyen benyomódást, és pár nap múlva barna lett, majd terjedt a barnulás, míg az egész bogyó ilyen lett. A szerdai jégeső (bár bő vízzel jött) után már a furminton is láttam a benyomódásokat. Gyanúm támadt, hogy ez jégverés okozta kisebb mértékű mechanikai sérülés.

Mivel ma és még holnap sem lehet permetezni, hétfőre kiderül, hogy terjed-e a folt. (Kínomban már az is felmerült bennem, hogy a peronoszpóra új fajtája). Ja és virágzáskor Chorussal, Fürtzáródás előtt Teldorral permeteztem, elvileg nem lenne szabad rohadnia.

Előzmény: GIII-1994 (20311)
szölőszem Creative Commons License 2016.07.16 0 0 20321

Szerintem egyértelműen Botrytis (szürkerothadás). Nem csak fehér,de piros és kék színű bogyókat is megtámadja.Permetezd meg Teldorral,aminek 7-8 nap az ÉVI-je.A bogyó napégésre az a jellemző, hogy nem a teljes bogyó barnul,töpped,hanem a bogyó felső-nap által jobban kitett-fele.

Előzmény: GIII-1994 (20320)
GIII-1994 Creative Commons License 2016.07.16 0 0 20320

Nagyítóval nézve a felületén nincsen "lisztes" takarás, teljesen tiszta a bogyó felülete.

A jelzett botritiszt nem ismerem mi a jellemzője, de a gugliban mindjárt utána nézek.

Én úgy hallottam, inkább csak fehér szőlőre jellemző a botritisz.

Előzmény: Falusi1 (20314)
GIII-1994 Creative Commons License 2016.07.16 0 0 20319

Üdv!

Köszi a választ.

Nem látja a nap a fürtöt. A képen azért néz ki úgy, mert a leveleket a képkészítés miatt elhajtogattam. Máshol is található ilyen, melyek teljesen fedve vannak. Bár most még csak néhány szem, de a tavalyiak alapján akár az egész fürt is tönkremegy.

Valaki lisztharmatra gondolt: teljesen tiszta a bogyó felülete, a lisztharmat pedig nagyítóval észlelhető "lisztes" felületű. 

Előzmény: juhosttt (20313)
Petieeeee Creative Commons License 2016.07.16 0 0 20318

Ja egyébként szerintem is rothadásnak tűnik!

Petieeeee Creative Commons License 2016.07.16 0 0 20317

Sziasztok, a perzselés az én tapasztalatom szerint kizárt, mert én jópár éve mindig kb. 1-2 levelet hagyok a fürt végén és nem igazán tapasztaltam komolyabb perzselési problémákat. Megoszlanak a vélemények erröl, de én azt veszem észre hígy jobban átjárja a levegő és a permet szer is! 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!