Tisztelt Oechsle! Bár nem épp mostani a bejegyzése, de magam is régóta azt vallom, amit Ön! Az ország tele van sztárborászokkal, akiknek kitüntetéseket osztogatnak, de sztárszőlészekről még nem hallottam. Pedig a bor minősége 90 %-ban a szőlőben dől el. Épp a napokban hívtam fel állás ügyben csak kíváncsiságból egy hirdetőt, aki szőlészt és birtokigazgatót keresett, de éltem a gyanúval, hogy még most is ott tartunk, hogy a szőlész az a traktorossal azonos, és segédmunkát (jobb esetben szakmunkát) végző valaki. Így is lett. A feltett kérdésemre -hogy kit is keresnek, mint szőlészt- azt a választ kaptam, hogy olyan valakit, aki traktoron ül, gépi munkát végez, növényvédelmet folytat, permetez ha kell, irányítja és ellenőrzi a szőlőmunkásokat, de videofelvételt is készít, amit elküld a tulajdonosnak, aki megnézi, hogy a szőlő milyen állapotban van éppen. És mint birtokigazgató rendben tartja a vendéglő körüli parkot, ha már ott van. Ez vicc! Azt tapasztalom, hogy a nagy borászatoknál is a traktoros van megbízva ezekkel a feladatokkal, és az tartja kézben a szőlővel kapcsolatos ügyeket, mint szőlésszé avanzsált valaki. Sajnos azt is megtapasztaltam, hogy amikor mint szőlészeti vezető a kiosztott feladatokat számon kértem a traktorosoktól, akkor közölték, hogy ők jobban tudják mint én, azt, hogy mit kell a szőlővel, és a szőlőben csinálni. És legtöbbször leamortizálták az ültetvényt a hozzá nem értésükkel. Amit a tulajdonosok észre sem vettek. Hol tartunk? Ráadásul az az általánossá vált sztereotípia, hogy a sztárborászok egyben kiváló szőlészek is. Ez a másik vicc! Tökéletesen egyetértek a kissé indulatos kifakadásaival. Üdv!
ÁRON (BG-13):Magyar fajta (egri nemesítés):Szülők:SV 12375 x Pannónia kincse.Érési idő:aug.20-30. (átlagos),Fürt:300-600 gr.,közepesen laza.Bogyó:28 x 24 mm.5-7 gr.fényes zöld-sárga. Íze semleges. Cukor:15-17 %,sav:6-7 gr./l.Közepesen erős növekedésű.Betegség ellenállás:átlag felett.Fagy: -23 C°. A Pannónia kincséhez hasonló,de annál jobb a betegség ellenállása.Jó választás volt.
Köszönöm az információkat.Érdekes fajta lehet.Jó lenne beazonosítani.Talán ebben segítene Pjotr, akinek igen nagy elméleti ismerete,és gyakorlati tapasztalata van.
Lehetséges, esetleg néro is lehetne, csakhogy itt az érési ideje Július 20. Előzi a csabagyöngyét.
Aztán van itt még egy kis eltérés a fentiektől: enyhén kecskecsöcsű a szem alakja.
Sőt még az is eltérés, hogy szemben a 30-40 dekás fürtökkel, ez inkább kilós fürtöket ad, valamint szálvesszőn kétkilós közeli fürtök lógnak. Tavaly 1.98 volt a rekord.
Ennek a szőlőnek a neve (amíg nem sikerül beazonosítani) Táltos6066.
Konténeres tövet vettem 12 éve, rajta egy virágzó fürt, segy faiskolai cédula: Pannónia kincse.
Aztán hozott egy feketeszemű fürtöt. Azóta meg ontja szőlőt.
Nem permetezem, egyszer-egyszer ha nagyon muszáj, (mint most a sok eső miatt), nem betegszik, a darazsak a legnagyobb ellenségei. Négy szem fölé kell metszeni, de ha van hely, akkor lugasban és szálvesszőn terem a legjobban. Szálvesszőn minden évben produkál közel kétkilós fürtöket.
Szereti a vasat, marógépműhelyből beszerzett apróforgácsot ástam a tövébe.
Ha van rá időd, próbáld meg a keresőben (pálinkafőzés otthon, oltás szemzés, szőlő) vinik táltos hozzászólásait, elég nagy irodalma van.
Üdv! Ennek a szőlőfajtának mi az "igazi" neve?kik a szülei?Milyen a betegség ellenállása?Milyenek a termesztési tapasztalatok?Lehet hogy már korábban leírtad,de akkor nem olvastam.
Én a következő évben tervezem,hogy készítek Bordói lét.Ugyanis évek óta ezt használok a peronosz ellen.A biokertészet is elfogadja,nagyon környezetbarát szer.Eddig megvásároltam a boltban, négy éve még 1800.-Ft.volt egy liter(Bordói lé+ kén),tavalyelőtt 100 %-al felemelték az árát (3600.-), miután nem fogyott úgy,az idén leengedték 3100.-Ft.-ra.Ekkora pimaszságot,és kapzsiságot ritkán látni, mint a növényvédőszer gyártóknál.Az előállítása nem egy nagy ügy,száz éve is ugyanaz a technológia, a réz világpiaci ára sem változott jelentősen.
A technológia a következő:Először a képlet:CuSo4 x5H2O +Ca(OH)2.
1 %-os Bordói lé készítése: 10 dg.kristályos rézgálicot feloldunk 5l.lehetőleg esővízben.Az oldódást meleg vízben meggyorsíthatjuk.Mészhidrátból 8 dg.-ot elkeverünk öt liter vízben.A két oldatot egymáshoz öntjük,és jól elkeverjük.Mindig a rézgálic oldatot öntjük a mészhez.A kész oldatot aznap el kell használni.A mészhidrát helyett használhatunk 10 dg.szalonnás oltott meszet is.
Az oldatnak semleges (7) Ph-nak kell lennie,amit lakmusz papírral ellenőrizhetünk.De ha betartjuk a keverési arányokat,az oldat biztosan nem fog "égetni".
Valamikor régen, én is úgy tanultam, hogy az alapszabály: "bele rezelünk a mészbe". Ha fordítva történik, akkor állítólag fröcsög, veszélyes. Ugyan soha nem próbáltam, hogy valóban fröcsög e, elhittem, hogy így van, ez a szabály.
2016-ot írunk. Mért szórakozol ilyennel? Ha elrontod a keverési arányokat, megperzselheted a levelet... Vannak már korszerű réz készítmények.
Ettől függetlenül én is úgy tanultam, hogy a rezet tesszük a mészbe. Nekem van 2.5 kg rézgálicom örökségből, ezeket én lemosó permetezésre használom csak. Amúgy próbáld ki, hogy fordítva kevered bele. Úgy tudom akkor nem fogod tudni jól elkeverni.
Régebbi szakkönyvekben azt olvasom és öregeinktől azt tanultam, hogy:
a bordói-lé készítésének az a menetrendje, hogy a meszes vízhez kell hozzáönteni folyamatos keverés mellett a vízben feloldott kékkő levet. Úgy jegyezd meg, hogy "a rezes banda ugrik a meszes gödörbe" mondták. Én eddig így készítettem.
Most vettem rézgálicot, és meglepődve olvasom (eddig nem vettem észre, nem olvastam el), hogy a bordói-lé készítésének a menete éppen a fordítottja. A rézgálicos vízbe kell a mésztejes vizet önteni.
Nyomdahibáról van-e szó, vagy mint sok más esetben ebben is "újra okosodnunk" kell?
Levele: kii!épnagy, ötszögletű, sötétzöld, erős szövetű, kissé hólyagos felületű, szabályosan 5 karéjú, kissé megnyúlt, oldalöbleiben gyakran fog található. Levélszéle fűrészes-csipkés. Fonáka pókhálós, az erek töve és a levélnyél halványpirosas árnyalatú.
A hajtások allját fényképezd le, pontosabban az oltás helyét. Ha az oltás helye alatt jött a hajtás, akkor alanyod van. (az oltványosok nagy zöme teleki5c-re olt). Nekem is becsúszott pár ilyen, de ezeket meghagyom alanynak a későbbi pótlások végett.
Sziasztok! Másfél éve kaptam oltványokat a szőlőiskolába. Aki adta, Cabernet francnak ismerte, de furcsa levelei vannak. Olyan mintha vadalany lenne, de az is lehet hogy nemes szőlő. Tavasszal telepíteném, de nem tudom hogy milyen fajta. Ebben kérem a segítségeteket.
Egyébként sajnos tavasszal elfagyott, így nincs rajta termés.
Szerencsére csak 1 sor. Az megvédte a többi sort, ugyanis vízszintesen esett. Ahol csak 1-2 szemet vert el a jég, azokat a bogyókat leszedegettem. Csak 700 m2 -en van szőlő.
nálunk Csopakon kábé minden fürt így vagy durvábban néz ki a jég miatt. szerintem tök mindegy, mivel permetezted, ha nagyon sérülnek a bogyók, ez normális. csak nehogy most továbbterjedjen az ép részek felé.
Sajnos, ha a bogyót mechanikai sérülés éri, jégverés vagy rovar, nemigen segít a virágzás kori védekezés. Jég után azonnal kellett volna. Sok fürt ilyen?
Ha jobban megnézed, a felső 4 rohadó bogyó alatti 2 szemen benyomódás látszik. Az a kis folt szépen elkezd bebarnulni, és egyre nagyobb felületen terjedni fog a rohadás. Nálam a Dunav csemegeszőlőnél tapasztaltam néhány bogyón ilyen benyomódást, és pár nap múlva barna lett, majd terjedt a barnulás, míg az egész bogyó ilyen lett. A szerdai jégeső (bár bő vízzel jött) után már a furminton is láttam a benyomódásokat. Gyanúm támadt, hogy ez jégverés okozta kisebb mértékű mechanikai sérülés.
Mivel ma és még holnap sem lehet permetezni, hétfőre kiderül, hogy terjed-e a folt. (Kínomban már az is felmerült bennem, hogy a peronoszpóra új fajtája). Ja és virágzáskor Chorussal, Fürtzáródás előtt Teldorral permeteztem, elvileg nem lenne szabad rohadnia.
Szerintem egyértelműen Botrytis (szürkerothadás). Nem csak fehér,de piros és kék színű bogyókat is megtámadja.Permetezd meg Teldorral,aminek 7-8 nap az ÉVI-je.A bogyó napégésre az a jellemző, hogy nem a teljes bogyó barnul,töpped,hanem a bogyó felső-nap által jobban kitett-fele.
Nem látja a nap a fürtöt. A képen azért néz ki úgy, mert a leveleket a képkészítés miatt elhajtogattam. Máshol is található ilyen, melyek teljesen fedve vannak. Bár most még csak néhány szem, de a tavalyiak alapján akár az egész fürt is tönkremegy.
Valaki lisztharmatra gondolt: teljesen tiszta a bogyó felülete, a lisztharmat pedig nagyítóval észlelhető "lisztes" felületű.
Sziasztok, a perzselés az én tapasztalatom szerint kizárt, mert én jópár éve mindig kb. 1-2 levelet hagyok a fürt végén és nem igazán tapasztaltam komolyabb perzselési problémákat. Megoszlanak a vélemények erröl, de én azt veszem észre hígy jobban átjárja a levegő és a permet szer is!