Hát ha már a 2004. novemberi banzukénál tartunk (megnéztem), érdekes módon a keleti oldalon 22 rikishi volt, míg a nyugatin csak 20. Hogy lehetséges ez?
Csak a Makuuchi osztály létszáma van korlátozva (jelenleg 42 fő). A többit, a rendszer "szabályozza". Igazából a Maegashirák száma sincs kőbe vésve, előfordul hogy páratlan számban szerepelnek a banzukén, M #17-ből csak keleti van (pl 2004 november).
Hm..., végigböngésztem néhány korábbi banzunkét, és láttam olyant is hogy pl. 5 ozeki volt, de volt olyan idő, hogy 3 komosubi, vagy 3 sekiwake is volt. Akkor ezek szerint a sanyakuk száma nincs úgy korlátozva, mint a maegashiráké, akik mindig párosan vannak.
Az Ozekik számát nem korlátozza senki, viszont a rendszer nagyon jól kialakult az évszázadok során. Egyszerűen tartósan jól szerepelni (Ozeki szinten) csak kevesen képesek. (ha sokan lennének, akkor egymást is legyőznék, tehát kevesen lennének :)). Általában a sanyakuk száma 8-10 körül mozog, a rendszer kb. ennyit tud "eltartani". Egyébként az Ozekik rangsorolása, erősorrendje úgy alakul, hogy: keleti Ozeki1, nyugati Ozeki1, keleti Ozeki2, nyugati Ozeki2 (a számokat nem jelölik a banzukén). A szeptemberi banzuként a három Ozeki úgy szerepelt, hogy Kaio keleti O1, Tochiazuma nyugati O1, Chiyotaikai nyugati O2. Chiyotaikai azért nem keleti, mert az egy szem Yokozuna keleti, ezért ha Chiyo is keleti lenne, akkor a banzuke keleti oldalán kettővel több rikishi szerepelne, az egész "felbillenne". Ilyenkor a páratlan Ozekit áthelyezik a másik oldalra.
Ja, még valami. A két basho közötti időszakban lehet valahol követni pl. az edző mérkőzéseket? Annak hol lehet utána nézni, hogy az egyik rikishinek a másikkal szemben milyen a mérlege?
Értem. Köszi az infokat. Ahogy néztem a Sadogatake heyának így most két sekiwakéja is lesz. Igaz Kotomitsuki már volt korábban is sekiwake.
Én azért drukkolni fogok majd Kotooshunak a következő bashon; nagy dolog lenne, ha sikerülne első európaiként ozeki rangra emelkednie. Amúgy van valami korlát arra nézve, hogy hány ozeki lehet egyszerre. Úgy tudom, hogy pl. az aktív yokozunák száma nincs korlátozva. Gondolom, hogy pl. komusubi és sekiwake csak 2-2 lehet egyidejűleg.
Egy kicsit az anyagiakrol, avagy mennyit is keres egy yokozuna? :)
2005. januar ota szamolva:
1320 kensho boritek x 55,000 yen / 2 (a penz felet a kyokai lenyulja) 5 yusho x 10,000,000 yen (zensho yushora jar valamennyi bonusz, de hogy pontosan mennyi, arra nem talaltam adatot) 9 havi yokozuna fizetes x 2,820,000 yen (2001-es adat, azota csak tobb lehet)
ez osszesen 111,680,000 yen, ami nagyjabol 1 millio dollar. Ha ugy vesszuk, nem is sok :)
Nem feltetele egyaltalan. Amit irsz, az csak a mostani bashora vonatkozott... nem jeloltek volna gyozelem eseten sem, a kettovel ezelotti, maegashira 5-kent elert 10-5 miatt (ezt mar atragtuk). A kovetkezo bashon viszont eleg lesz a 10-11 gyozelem, mert azt mar sekiwakekent erne el.
Ott ugye az van, hogy "we are not considering it"; tehát jelenleg nem gondolkodnak rajta, még ha meg is nyerte volna ezt a bashot akkor sem. Amúgy a tornagyőzelem nem feltétele az ozeki rangnak?
Nehéz mással megmagyarázni azt, hogy valaki egyik nap fantasztikusan küzd másik nap pedig nem sok ellenállást tud tanúsítani. Ha megnézed Koto Kise és Asa2 elleni meccsét láthatod,hogy Koto olyan durvát hibázott, ami elképzelhetetlennek tűnt az első 12 meccse után. Ténykérdés, hogy a lelki tényezők hatással vannak a teljesítményre ez különösen igaz egy olyen sportra mint a szumó, ahol pár másodperc alatt dől el minden. Azzal persze egyetértek, hogy divatos dolog lelki okokkal magyarázni a rossz "bizonyítványt", de ebben az esetben nem erről van szó. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Koto jobb lenne Asanál.
Egy ideje szoktam Sumoforumot olvasgatni, de összességében csalódás.
Persze vannak ott jó néhányan, akik nagyon értenek hozzá. Sokan mások viszont hozzák a jól ismert Drukkerkocsma-színvonalat. :oD
Meglepő, hogy a külföldieknek milyen sok ellendrukkerük van. Az is meglepő, milyen sok szó forog a "henka"-téma körül, szerintem nagyon túldimenzionálják az egész jelenséget.
A fórum szerkezete is nagyon szerencsétlen, az állandóan nyíló új témák miatt ritkán alakul ki értelmes párbeszéd, sok minden elsikkad.
Utananeztem: utoljara az 1999-es Hatsu bashon veszitett a 12 nap utan kettovel is vezeto birkozo (akkor yokozuna Wakanohana szurta el 12-0s merlegrol sekiwake Chiyotaikai elleneben).
Kisenosato is kapott kanto-shot.
Pib: szerintem zarjuk le a dolgot... olvasgass SumoForumot tobbet :)
Kerdesek a Kyushu bashora :)
- Asashoryu atirhatja a szumotortenelmet. Gyoz-e kiveteles koncentralokepessege, vagy a folenyeskedo arrogancia vesztet okozza? :) - Kaio hazai palyan kell megvedje ozeki rangjat. Ez eddig mindig sikerult, de egeszseges lesz-e addigra? - Kotooshu megszerzi-e elso europaikent az ozeki rangot? Papiron konnyunek latszik, meg egy-ket bizonytalankodas is belefer... de epp az elvarasok miatt rajta is nagyobb lesz a nyomas. - Meg tud-e Hakuho stabilan maradni a sanyakuban? Egy eve a yushoert versenyzett, azota nem igazan jonnek ossze a dolgok... meddig kinozza meg a serules? - Wakanosato, aki stabil sanyaku volt harom even keresztul, iden mar harmadszor esik vissza a maegashirak koze... mikor tud ket kachikoshit osszerakni egymas utan? - Kotomitsukitol papirforma alapjan makekoshit, vagy esetleg enyhe kachikoshit varhatunk sekiwake rangban. Okozhat-e meglepetest? - Kisenosato elete legmagasabb rangjaba kerul majd, de eddig a makuuchiban csak liftezett fel-le. Meg csak 19 eves a japanok nagy remenysege, mikor tud stabilan feljebb kerulni a banzuken?
Én nem hiszek az ilyen dolgokban. Szerintem a meccs ott, a dohyon dől el. Utólag, az eredmény ismeretében könnyű efféléket belemagyarázni. Ez kicsit a néhai Knézy Jenőre emlékeztet, ő magyarázta mindig lelki okokkal azt, hogy a lövés a kapufáról befelé vagy kifelé vágódott éppen.
Az, hogy "Kielezett helyzetben Kotooshu meg keptelen osszeszedni magat" az meg egyáltalán nem igaz: nyert már tornát a Jonokuchi, a Makushita és a Juryo osztályokban is. Fog a Makuchiban is.
A gond az, hogy latva a shikirit ezen a ket meccsen (vs Kisenosato, vs Asashoryu), Kotooshu ezeket a meccseket mar a tachiai elott regen elvesztette...
"Kielezett helyzetben Kotooshu meg keptelen osszeszedni magat"
Túl kemény vagy vele. Egy ilyen helyzetben, Asashoryu ellen senkinek sem lett volna esélye. Talán ha a csúcson lévő Taihót idehozod időgéppel, akkor neki igen.
Kotooshunak egyedül a Kisenosato elleni meccset lehet felróni, egyébként pompásan küzdött. Jövő ilyenkor már a yokozuna címért fog harcolni ;o)