Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Világképformálónak: kicsit nagyon szemet szúrt, hogy 79 óta Izrael is robbant. Noha nem tartozik a topikhoz, de szerintem ez több mint érdekes... Vagy csak én nem hallgattam akkor a híreket? :-)
hmm, hát szoftver oldalon tényleg nem feltétlenül indokolt a minőségromlás de ha elképzeled az alábbi szitut, akkor nem feltétlenül elképzelhetetlen vagy haszontalan.
északi irányba haladunk 5 km-t úgy, hogy közben 250m-es cikcakkokat írunk le, majd megyünk kelet felé is 5 km-t ugyan ilyen cikcakk vonalban. Ha most ezt az utat 3 pontból kell eltárolni (hiszen az észak felé, majd a keletre tartó utunkat azért ez leírja, akkor a vonalat valahova a cikcakkok középvonalára helyezzük. Ebből adódhat az a hatalmas tévedés.
Nevezzük minőségvesztéses tömörítésnek, ahol a fő irány megtartásáért cserébe pontosságot és részletességet vesztünk.
Ezt azért sejtettem. Azonban ez a tömörítés, és felbontás-csökkentés nem helyezhet 250 méterrel odébb egy utat, hisz akkor használhatatlan lenne az egész. Ezt az algoritmus sem indokolhatja. Egyébiránt az 50 métert sem. Egyszerűen arról van szó, hogy egyes szakaszok végpontja nem ott van, ahol lennie kellene.
Nem komoly hiba, és szerintem simán javítható, mintahogy a meglévő, általam tesztelt utak többsége max 10-20 méter pontosságon belül van. Ez kielégítő. És ez a pontosság elegendő lenne, hogy ne a dunából (kb50m) forduljak be az utcába...
A helyhiányban szenvedő gps-ek az utakat egy ügyes algoritmus alapján csak ott tárolják ahol azok tekeregnek, egyébként megpróbálnak minnél kevesebb - de még elégséges - pontot tárolni, az "elmentett" útvonalak egy még komolyabb butítási fázison esnek keresztül, így az utak finom rajzolata elvész, csak a fő irány visszanézhető.
Ge.
ui.: gyertek ki a az infóra mert nélkületek dögunalom! (A106/b)
Nomost az a baj, hogy már el van mentve, mert amikor mentem, felszabdaltam több részre, hogy a városokban tekergés ne zavarja az esetleges felhasználást.
Ez akkor már nem jó semmire?
Ha viszont itt pesten tekergek, és találok tréfás irányokat, akkor nem zavar benneteket a felhasználásban, hogy sok olyan is van, ahol meg jó? Vagy csak ráteszitek a térképre, és abból úgyis kiderül...
És ha sikerül kitölteni, hova küldjem?
Üdv.
Mm.
PS: Már el is indítottam, és sikerült fileba menteni. Nem egészen világos továbbra sem, hogy miért csak az aktív log az izgalmas, hiszen mindet kitöltötte, és kb egyfomán jónak tűnnek...
Igen, kellenek a trackek. Itt egy ingyenes progi, ami alkalmas a track letöltésére: www.extra.hu/garmin/g7towin.zip Az a lényeg, hogy ne mentsd el a GPS-ben az aktív tracklogot, hanem azt töltsd le belőle.
Aki kint jár az Info2001-en és van pár perce az látogasson meg minket is az 'A' pavilon 106/B standján!
Mindenkit szeretettel várunk az INFO 2001 kiállítás "A" pavilon 106/B standján.
Természetesen ezzel egyidőben mindenkit fogadunk irodánkban is, hiszen a kiállításon csupán csak kiállítunk.
Megtekinthető lesz a Mo. utvonal tervező térkép is (Made by Topolisz Kft.), amely a megtervezett utat a Garmin GPS-re fel is tölti.
Akit esetleg érdekel: Jövő héten megérkezik az első GPS 76-os készülék (hajósok előnyben!), valamint a kb. 2 hónapja hiánycikknek számító eTrex autós tartó is!
ÚJDONSÁG: Flash GPS kb. csütörtökön, ár kb. br. 119.900,- Ft.
Üdv mindenkinek.
SUI: kellene-e esetleg mo. pontosításhoz 1-2 track? Merthogy néhol a párhuzamos vasúti sineken autóztam, meg néha a fürdőgatya is kellett...
Szóval van 1-2 dolog: hortobágy, nyíregyháza, budapesti utcák (pl. újpesti rakpartra senki ne menjen fürdőnadrág nélkül, mert az ipoly utcába a dunából kell bekanyarodni. :-))
De azért összességében jó és hasznos a térkép.
Kérdés: milyen formában, és hogy tudom odaadni, ha kell. (eMap) Milyen módon szedjem ki, hogy használható maradjon?
Látom már nem húzhatom sokáig az AeroMap-os zsebben hordható ugyanezt. A fene ott egye meg a kapitalizmust :))) Éljenek a felhasználók!
A NaviGate és a Hiszi-Map jóvoltából akit érdekel élőben meg is nézheti, hogy mi ez az AeroMap. A Tervek szerint azok akik nem szenvednek sebességiszonyban, navigáció közben is megtekinthetik a szoftvert, illetve az Autós Navigációs rendszert.
Hamarosan elkészül egy olyan útvonal tervező szoftver ami a kezdőpont és a végpont (utca, házszám vagy település név) megadása után útvonaltervet készít és be is tudja tölteni a route-ot a Garmin GPS-ekbe. A Topolisz Kft-vel hosszútávú együttműködésről állapodtunk meg, melynek első állomása lesz ez a progi és igéretük szerint elfogadható áron kerül forgalomba. Gőzerővel dolgoznak rajta a Topoliszosok, az Info2001 kiállításon talán már be is tudjuk mutatni.
Megkezdtük az előkészületeket a NavTalk II. szoftveres hátterének kialakításán is. A Garmin szerint szeptemberben (azaz sajnos majdnem 1 év késéssel) dobják európai piacra ezt a várva várt kütyüt. Nagy durranás lesz az biztos; útvonal tervezés, 'hangos' navigáció, pozíció küldés, WAP stb...
Szerintem visszakeresni is tudsz a txt-ben, 2km pontosan megtudod hogy hol vagy. Városon belül meg minden sarokra ki van írva :-). De a kérdésre a válasz: 4000Ft-ért (áfával) kapsz M$ Autoroute Expressz 5.0 CD-t, amiben van "Street maps for many major cities across Europe" és GPS support. Akár a debreceni könyvtárból a 2001-es is kölcsönözhető :-). Márha viszel notebookot, mert különben a MS-al sem mész sokra.
Kaptál track logot? Summit az nincsen, de a logformátum gondolom ua mint a sima etrEXben: magasság van, csak nincs rásegítés barométerrel. Ha kell, email...
köszi a tippet, de ez még csak a dolog fele. Ugyanis leggyakrabban eltévedni szoktam :), és akkor jól jönnek azok az infók, amiket előre nem lehet tervezni.
Az igazi térképpel meg azér tévedek el, mert könnyen elnézem merre vagyok éppen. Erre lenne jó valami utca szintű térkép a trackek mellett.
Németország/Ausztria térkép használatért nem akarnék 50ezret fizetni, ha nem muszáj :)
Németország és Ausztria a Waypoint+-hoz, vagy a NIMA féle:
Ausztria & Németország ahonnan összeszeded, h hová, min keresztül. Ott van az OziExplorer, GarTrip, G7To stb. win-es programnak (gondolom az kellene). De még a fugawi demonak is megmondhatod, hogy merre akarsz menni. Route-planning ígyis, úgyis kell. (ebben a Michelin homepage is nagyon jó)
Hi,
Garmin Mapsource CDt lehet valahonnan szerezni, netről, FTPről, akárhonnan? X évente 5 nap Németország/Ausztria térkép használatért nem akarnék 50ezret fizetni, ha nem muszáj :)
Ezt ugy kell erteni, hogy a listan szereplo Kraszovszkij koordinatabol levonsz (nyugatra teszed) 6"-t es hozzaadsz (eszakra teszel) 1"-et.
Igy megkapod a VGS84 koordinatat.
A levelet majd elkuldom privatba levelezobol, mert a bongeszobol kuldott level ezek szerint nem megy el
Lusta vagyok megmozdulni, a www.politext.hu/fordpont.htm cimen talalsz 1900 neven nevezett pontot htm formaban. Ezek 1:200 000 topoterkepen helyesbitve vannak, amennyire az jo, akkor ez is jo. Nem kaptal tolem egy privat emailt?